Makaleler

Havacılık sektörüne İngilizce ayarı

Hızla gelişen sektörlerin başında gelen havacılıkta istihdam açığı yaşanıyor. İyi derecede İngilizce bilen eleman sıkıntısı yaşayan sektörde yabancı eğitim kurumları yeni fırsatlar yaratıyor.

Sivil havacılık ekonomik krize inat büyüyen sektörlerin başında geliyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 79 ülkeyle çoklu işbirliği anlaşması yapıldığını açıkladı. Türkiye’nin iç ve dış hatlarda yolcu sayısı ise son yedi yılda iki buçuk katına çıktı. Ayrıca önümüzdeki on yıl içinde şu an 350 olan uçak sayısının 750’ye çıkması hedefleniyor. Açıklamalara göre bölgesel işbirliği yapılan ülkelerdeki 2 bin 500 uçaklık filonun da beş binlere ulaşması bekleniyor. Uzmanlar, Türkiye’nin havacılık üssü haline geleceği düşüncesini taşırken, havacılık sektörü için gelecek beş yıl içerisinde yaklaşık 8 ila13 bin personelin istihdam edileceği görüşünde…

havacılıkta istihdam açığı yaşanıyor
pilot olmak

Uçuş belgesi alabilmek için şart

Sektördeki bu gelişmeler istihdam açığını da ortaya çıkarıyor. Özellikle pilot, hostes, hava kontrolörü gibi elemanlarda açık olması havacılık okullarının sayısı da hızla arttı. Yer hostesliğinden, uçuş harekat uzmanlığı, bilet satış elamanlığına kadar birçok branşta eğitim verilen bu okullara gidenler uluslararası uçuşlarda da yer alıyorlar. Bu nedenle uçuş belgesi alabilmek için iyi derecede İngilizce bilmeleri gerekiyor. Oxford House College da havacılık öğrencilerini kurduğu özel bölümle ‘Test of English for Aviation’ (TEA) adı verilen Havacılık İngilizcesi sınavına hazırlıyor.

Kursta, “Havacılık İngilizcesi”nin temel kavramları olan acil durum, alarm, özel istekler, teknik deyimler gibi dersler de örnek vaka çalışmalarıyla veriliyor. Kursun diğer dersleri arasında ise meteoroloji, fizik, coğrafya, navigasyon, harita ve grafik, uçuş teorisi, mekanik, uçak inşaatı, uçak gövdesi ve motor, elektrik, havacılık elektroniği, aletle teçhiz, hidrolik, havacılık kuralları, tanımlar, kısaltmalar, havacılık terimleri, tıbbi bilgiler, biyoloji, insani performans kapasitesi var.

Kazaların en önemli sebepleri arasında

Peki, sektör çalışanlarının İngilizce bilmesi neden bu kadar önemli?
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) son yıllarda artan hava kazalarını incelediği raporuna göre sorunların çoğunluğu İngilizce iletişimdeki yetersizlikten kaynaklanıyor. Bu sonuçlardan sonra ICAO yeni uygulamalar başlatarak uluslararası hizmet veren tüm pilot ve hava kontrolörlerinin dördüncü seviyede İngilizce bilmesini zorunlu kılmış. Oxford House College Türkiye Genel Koordinatörü Deniz Akar’a göre de iletişim problemi sektördeki en büyük sorunlardan. Akar, eğitime başlanmadan önce katılımcıların bir sınavdan geçirilerek havacılık terminolojisi, farklı aksanlar ve telaffuz becerisi, konuşma yeteneği gibi konularda bilgi düzeyinin ölçüldüğünü anlatıyor.

Programın süresi katılımcıların seviyelerine göre değişiyor. Genel olarak 96 saatlik bir eğitim süresi olduğunu söyleyen Deniz Akar, eğitimlerin sertifikalı eğitimciler tarafından özel kapalı gruplar halinde verildiğini vurguluyor.Oxford House College’ın havacılık sektörüne  yönelik verdiği eğitimlerden biri de yer hosteslerine yönelik İngilizce kursu. Kursun temel amacı ise yer hosteslerine uluslararası standartlarda check – in gibi işlemleri uygulayabilmelerini sağlayacak düzeyde İngilizce öğretmek.

Eğitime kimler katılabiliyor?

Kursa pilotlar, hava kontrolörleri ve uluslararası havacılıkla ilgili tüm profesyoneller katılabiliyor. Ancak katılımcıların yabancı dil seviyesinin en az orta ya da ortanın üstünde olması şart. Bu düzeylere sahip olmayanlar ise önce genel İngilizce eğitimi verildikten sonra havacılık İngilizcesi’ne yönlendiriliyorlar. Oxford House College İstanbul’da “Havacılık İngilizcesi” programını takip eden öğrenciler, dilerlerse İngiltere veya Amerika’daki okullar da aynı alanda eğitimlerine devam edebiliyorlar.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu