Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Hayatı Kolaylaştıran Teknolojik Ürünler

Süper Değil, Hiper Otomobil: One:1

hiper otomobil

İsveç hiper-otomotiv firması Koenigsegg tarafından geliştirilen One:1,1360 kg ve 1341 hp güce sahip. Bu da kilogram başına yaklaşık 1 hp güç anlamına geliyor. Zaten aracın ismi de burdan geliyor: One:1.0 km’den 249 km/saat hıza 20 saniyede ulaşan One:1,440 km/saat maksimum hız göstergesine sahip ve bu rakamlarla dünyanın en hızlı otomobili olmaya aday gibi görünüyor.

Sadece 6 tane üretilmesi planlanan One:1 otomobillerin tamamı üretilmeden satılmış durumda. One:1’in tasarım ve malzeme özelliklerine ait detaylara üretici web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Ekonomik ve Kullanışlı Mini Bilgisayar: Asus Haswell Chromebox

mini pcBilgisayar alırken genellikle bütçemiz dâhilinde, en güçlü, en hızlı, en son işletim sistemine sahip bir bilgisayar almaya çalışırız. Bu özellikler de bilgisayarın maliyetini doğal olarak artırır.
Diğer yandan özellikle evlerde bilgisayarlarımızı sadece web’de gezinti için, video/ müzik oynatıcısı olarak veya sosyal medya veya e-posta gibi iletişim araçlarından faydalanmak için kullanırız.

Bu saydığımız işleri yapmak için de ne o kadar güçlü donanıma ne de en son sürüm pahalı işletim sistemlerine gereksinim vardır. Örneğin Asus tarafından tasarlanan Hasvvell Chromebox ile evinizdeki bilgisayar ihtiyacını bütçenize hasar vermeden gidermeniz mümkün. Sadece 12,4 x 12,4 x 4,2 cm boyutlarındaki Hasvvell Chromebox, HDMI çıkış kullanılarak televizyonlara bağlanabildiği gibi, DisplayPort kullanılarak monitöre de bağlanabiliyor.

mini ipad pcWifi, ethernet, Bluetooth ve USB gibi temel donanımlara sahip olan bu mikro bilgisayar, işletim sistemi olarak Google tarafından geliştirilen Chrome OS kullanıyor.

İPad Mini’nin 1080P yüksek çözünürlüklü video çekimi yapabilen etkileyici bir kamerası var.

İPad Mini kullanarak profesyonele yakın video çekimleri yapabilmek mümkün, ama İPad Mini tasarım olarak buna müsait değil. Padcaster Mini, İPad Mini’nin bu eksikliğini tamamlamak üzere tasarlanmış tripod, led ışık ve mikrofondan oluşan bir aksesuar. Ar-Ge ve üretim sermayesini Kickstarter.com üzerinden elde eden Padcaster Mini raflarda yerini almış bile.

Video Kamera Olarak İPad Mini

video kamera mini ipad

Geçen sayımızda kitle fonlama sistemlerini tanıtmış ve popüler kitle fonlama platformlarından bahsetmiştik. Kickstarter.com da bunlardan biriydi. Haberimize konu olan Padcaster Mini de Kickstarter.com’da fonlanan bir proje. Başlangıçta 15.000 USD fona ihtiyaç duyan proje, 23.657 USD sermaye toplayabilmiş.

Mobil Baz İstasyonu

Baz istasyonları denince binaların çatılarında, bahçelerinde gördüğümüz büyük cihazlar, kuleler ve antenler aklımıza geliyor.

Bu istasyonların yetersiz kaldığı durumlarda ise kamyonetlerin kasalarına konuşlandırılan gezici baz istasyonları hizmet verebiliyor. Vodafone Vakfı tarafından doğal afetler sırasında, örneğin depremde, sabit ve mobil istasyonların zarar görmesi ya da yetersiz kalması durumunda kullanılmak üzere geliştirilen mobil baz istasyonu sırt çantasına sığacak büyüklükte.

Ağırlığı sadece 11 kg olan bu baz istasyonu 10 dakika içinde kurulup çalıştırılabiliyor.

İOS Artık Otomobillerde: Apple CarPlay

Apple CarPlayiPod, İPad ve İPhone’dan sonra şimdi de CarPlay piyasalarda. Apple’ın yeni oyuncağı CarPlay, araçlar için tasarlanmış özel ve sade bir İOS içeriyor. CarPlay kullanarak iPhone’unuza ulaşabiliyorsunuz.

Navigasyon, müzik/video çalma ve mesajlara sesli ulaşım CarPlay’in temel işlevleri arasında yer alıyor. CarPlay’de bulunan Siri sesli iletişim sistemi kullanılarak, CarPlay’in bütün fonksiyonlarına sesli komut vererek ulaşmak ve yine sesli olarak geridönüş almak mümkün. Araç kullanırken el ve göz teması gerektirmeden bütün bu özelliklere ulaşabilmek, CarPlay’i diğer ses ve görüntü sistemlerinden ayıran en önemli özellik olsa gerek.

Kapalı Mekânda Yön Bulmak

Akıllı telefonlarımız veya araçlarımızdaki navigasyon cihazları ile GPS teknolojisi günlük hayatta yerini alalı epey oldu.

GPS teknolojisi, uydulardan gelen sinyalleri kullanarak Dünya üzerinde konum tespiti yapıyor, dolayısıyla da çalışabilmesi içini uydulardan gelen sinyalleri bir şekilde görmesi gerekiyor. Bu durumda kapalı mekânlarda yer ve yön tespitinde GPS teknolojisi yetersiz kalıyor.

Bu da araştırmacıları alternatif teknolojileri araştırmaya yönlendirmiş durumda. Kapalı alanda yön bulma konusunda yapılan çalışmalar, genellikle cihaz üzerinde bulunan ivmeölçer, pusula ve jiroskop gibi donanımın yanı sıra kapalı alanda belli noktalara yerleştirilen işaretçiler veya Wi-Fi sinyalleri gibi belirleyiciler kullanılarak yapılıyor. Yenilikçi teknoloji geliştiren firmalar”doğal” veya zaten var olan işaretçiler de kullanabiliyor. Örneğin IndoorAtlas (www.indooratlas.com) hayvanların yön bulmada kullandığı doğal bir işaretleyici olan, yeryüzünün manyetik alanındaki değişikliklerden faydalanarak yön bulan bir teknoloji geliştirmiş. Fraunhofer Research tarafından geliştirilen (www.fraunhofer.de) SmartSense de aynı şekilde yeryüzünün manyetik alanını kullanan bir teknoloji.

Münih Teknik Üniversitesi araştırmacılarının üzerinde çalıştığı NAVVIS teknolojisi (www.navvis. com) ise kapalı mekânların 360° panaromik görüntülerinden oluşan bir harita bankası oluşturuyor ve kullanıcının akıllı telefonunun kamerası ile aldığı görüntüleri bu görüntü/harita bankası ile karşılaştırarak yer ve yön bulmasını mümkün kılıyor. Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) ise Wi-Fi sinyalleri kullanarak yön bulma üzerine araştırmalar yapıyor (www.kaist.ac.kr). İnside (www.insidenavigation.com)

İOS uygulaması da bahsettiğimiz diğer uygulamalar gibi akıllı telefon dışında herhangi bir donanım gerektirmiyor ve 1 metrelik bir hassasiyetle konum belirleyebiliyor.

Kendi Otomobilini Kendin Yap. Hem de 1 saatte…

İngilizcede”open source” olarak isimlendirilen veTürkçeye “açık kaynak” olarak çevrilen kavram, başlangıcından geliştirilmesine herkesin katkısına ve kullanımına izin veren her türlü sistemi içerir.

kendi otomobilini yapAçık kaynakla geliştirilen hiçbir şeyin belli bir sahibi yoktur. Diğer bir ifadeyle, açık kaynakla geliştirilen her şey insanlığın malıdır. Açık kaynak deyince aklımıza ilk gelen ürünler, daha çok açık kaynak kodlu yazılımlardır.

En popüler açık kaynak kodlu yazılımları şu şekilde sıralayabiliriz: Linux, Open Office,TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemi, Firefox internet tarayıcı, WordPress, VLC, 7-Zip ve Ubuntu. Dünyanın ilk açık kaynak tasarlanan otomobili ise OSVehicle (Open Source Vehicle, Açık Kaynak Araç) platformu tarafından tasarlanan Tabby.Tabby, iki veya dört kişilik tasarlanan bir otomobil.

Kendi Tabby’nizi yapmak için gerekli olan modülleri sipariş verdiğinizde, bu modüller size bir kutuda geliyor, siz de bu modülleri bir araya getiriyorsunuz.

Aynı modüler mobilyalar gibi. OSVehicle platformu, son kullanıcının Tabby’yi bir araya getirip kullanmaya başlamasının sadece 60 dakika süreceğini iddia ediyor. OSVehicle platformu uzmanlarının rekoru ise 42 dakika. Tabby şu anda elektrikli motor opsiyonu ile ön sipariş almaya başlamış durumda. Yakın gelecekte benzinli ve hibrit motor opsiyonları da kullanıma sunulacak olan Tabby, özellikle hobiciler ve Ar-Ge yapan araştırmacılar için geniş uygulama alanları sunuyor.

Nissan’dan El Bagajına Sığan Bir Motor

Nissan tarafından tasarlanan DIG-TR, 1500 cc’lik 3 silindirli bir motor, ağırlığı da sadece 40 kg.

el bagajina sigan motor

Bu motoru farklı kılan en önemli özellik ise hacmi bu kadar küçük, ağırlığı bu kadar az olmasına rağmen 400 hp güç üretebiliyor olması. Bu rakamlara baktığımızda, DIG-T R’nin kilogram başına ürettiği gücün (10 HP/Kg), Formula 1 motorlarından daha yüksek olduğu görülüyor.

Nissan veTotal işbirliği ile geliştirilen bu motorun, 2014 Le Mans 24 Hours otomobil yarışlarında kullanılması planlanıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu