Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Hazır Giyimciler ve Tekstilciler Yatırıma Yöneliyor

Hazır giyim sektörü 2014 için yüzde 7’lik bir büyüme hedefi koydu. İç pazarda 54 milyar dolarlık bir büyüklüğe, ihracatta ise 18,5 milyar dolara ulaşma hedefi var. Hazır giyimciler, teşvikli bölgelerin de katkısıyla, artan iç ve dış talebi karşılamak için yeni yatırımlara imza atacak. Tekstilciler ise 2014’te teknolojik ürünlere yönelerek fark yaratmayı planlıyor.

hazir giyimciler

Yaşanan ekonomik krizler ve Çin’in ucuz fiyat baskısı nedeniyle zorluklar yaşasa da tekstil ve hazır giyim halen Türkiye’deki en önemli sektörlerin başında geliyor, ihracatçı yönü, kolay yatırım imkanları ve istihdam dostu olması, bu ihtiyacın önemli nedenlerini oluşturuyor. Ayrıca kaliteli ve hızlı üretimle dünya pazarında fark yaratmaya başlayan tekstil ve hazır giyim sektörü, son birkaç yıldır tekrar atağa kalkmış bulunuyor.

Bu atak ihracat rakamlarına da yansıyor. 2012’de 16 milyar dolarlık ihracat yapan hazır giyim sektörü, 2013’ün 11 ayında bu rakama yaklaştı. Yıl sonunda ihracatın yüzde 8 civarında artışla 17 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. 2012’de 7,8 milyar dolar olan ve 2013’ün 11 ayında 7,7 milyar dolar olarak gerçekleşen tekstil ihracatının da yıl sonunda 8 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Iç pazarda ise hazır giyim harcamaları yüzde 6 genişleyerek 50 milyar TL’ye ulaştı.2013 sona ererken Türkiye’den en fazla hazır giyim ve konfeksiyon ihraç edilen ülkeler Almanya, İngiltere ve Ispanya olarak sıralandı. Yılın ilk 11 ayında Almanya’ya yüzde 8,3’lük artışla 3,4 milyar dolarlık ihracat yapılırken, Ingiltere’ye yüzde 2,2’lik düşüşle 2 milyar dolarlık ve Ispanya’ya yüzde 5,9’luk artışla 1,4 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Bu üç ülkeyi dördüncü sırada 1 milyar dolarlık ihracat ile Fransa ve beşinci sırada 819 milyon dolarlık ihracat ile Hollanda takip etti. Sırasıyla İtalya, Irak, Danimarka, ABD ve Rusya, Türkiye’nin en fazla hazır giyim ve konfeksiyon ihraç ettiği ilk 10 ülke içerisinde yer alan diğer ülkeler oldu.

Hazır giyim sektörünün 2014 yılı ihracat hedefi yüzde 7 artış ile 18,5 milyar dolara ulaşmak. Iç pazarda toplam hazır giyim harcamalarının yüzde 6-8 büyüyerek 53-54 milyar TL’ye ve organize perakende pazarının ise yüzde 8-10 büyüme ile 34-35 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Bu hedeflere bağlı olarak üretimin de yüzde 5-6 arasında artması bekleniyor.

Hazır giyimcilerin 2014 yılında ihracat alanında en önemli beklentisi ise Avrupa Birliği (AB) ekonomisinde toparlanmanın hızlanması. AB ekonomisindeki normalleşmenin ve büyümenin ihracatı olumlu etkileyeceğini söyleyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, şöyle devam ediyor: “Komşu ve bölge ülke pazarlarında ise siyasi gelişmeler belirleyici olacaktır. Rusya ve Irak pazarları sıkıntılarına rağmen büyümeye devam edecektir. Bu çerçevede 2014 yılında 18,5 milyar dolar ihracat hedefi bulunmaktadır.”

KORUMA ÖNLEMLERİ GÜNDEMDE

Hazır giyim ithalatı ise koruma önlemlerine rağmen yeniden artış eğiliminde. 2013 yılında 2,7 milyar dolara çıkan ithalatın 2014 yılında 3 milyar dolara yaklaşması bekleniyor.

Hazır giyim sektörünün gündemindeki konulardan biri de iplik ve kumaşa getirilen ve iki yılı aşkın süredir devam eden koruma önlemlerinin kaldırılması beklentisi. Böylece üreticilerin maliyetlerinde önemli bir iyileşme yaşayarak rekabet güçlerini ve ürün kalitesini artırabileceklerini söyleyen Negrin, “Aynı şekilde hazır giyim ürünlerine uygulanan koruma önlemlerinin kaldırılması veya azaltılması da Türk markalarının rekabet güçlerini artıracak, büyümelerini hızlandıracaktır” diye konuşuyor.

ÜRETİM HAVZASI OLUŞTURULACAK

Hazır giyim sektöründeki yatırımların örme ve dokuma dış giyim, çorap ve iç giyim sektörlerinde devam etmesi bekleniyor. Yeni teşvik düzenlemeleri sonrası yıllık 450-500 milyon TL seviyesinde gerçekleşen yıllık fiili yatırım tutarının 2014 yılında yine benzer rakamlara ulaşacağı öngörülüyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (IHKİB), ihracatçı üyelerin bu teşvik paketinden etkin bir şekilde yararlanmasını sağlamak için çalışmalarını hızlandırıyor. Altıncı bölgedeki organize sanayi bölgelerinde kümelenme mantığı üretim havzası oluşturmak istediklerini söyleyen (İHKİB) Başkam Hikmet Tanrıverdi, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini söylüyor.

TEKNOLOJİYE ODAKLANACAK

Tekstilde ise 2013 yılı yüksek teknolojili ve markalı mal ihracatının arttığı bir yıl oldu. Hazırlık döneminin bittiğini söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ITHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, “Artık 2014’ten itibaren her yıl markalı ve teknolojik tekstil ürünleri ihracatımız geleneksel tekstil ürünleri ihracatımızdan daha hızlı artacak” diyor. Tekstil fabrikalarının bir çeşit kimya laboratu-varma dönüştüğüne dikkat çeken Gülle, gelecek 10 yıl içinde AR-GE ve inovasyon patlamasının tekstilden geleceğini belirtiyor.

2014 yılında petrol, pamuk ve kur fiyatındaki belirsizliklere rağmen sektör büyüme hedefini yüzde 10 olarak belirlemiş durumda. Gelişmelere rağmen 2014 yılından umutlu olduklarını söyleyen Gülle, “Biz her dört senede bir yerel ya da küresel bir kriz görmeye alışkınız. Belirsizlikten korksaydık dünyanın en büyük kapasitesini kurnazdık” diyor.

Rüzgar Türkiye’den yana

2014’te dünya genelindeki sorunlardan dolayı rüzgarın Türkiye’den yana esmesi bekleniyor. 2013’ü Çin’deki asgari ücret artışı ve fiyatların Türkiye ile aynı seviyeye geldiği bir durumla kapattıklarını söyleyen internet Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dicle, “Fiyatlarda eşit durumda olduğumuzda üretim süremizdeki kısa terminden dolayı müşterilerin her zaman seçimi Türkiye’den yana olur. Bunun yanında Bangladeş’teki yönetimsel belirsizlikler ve sosyal eşitsizlikler, sürekli darbe ortamı ve patlayan güvensiz fabrikalar, markasının imajı ve sürdürülebilirliği için endişelenen müşterilerin ucuz da olsa buradaki üretim oranlarını azaltmalarına yol açacak. Bu durumda Türkiye’nin güvenli liman olarak avantaj kazanacağına inanıyoruz” diye konuşuyor.

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu