Giyim Sektörü ve Moda Haberleriİş Fikirleri ve İş Kurmak

Hazır Giyimde Türk Girişimcilerin Yeni Yol Haritası

Kimi Moğolistan’da, kimi Kongo’da, kimi de Nepal’de mağaza açan ilk Türk markası oldu. Bulundukları ülkelerdeki giyim alışkanlıklarını değiştiren bu öncüler ‘Made in Turkey’ imajının güçlenmesine de katkı yapıyorlar…

TÜRK hazır giyim firmalarının mağaza açtığı ülke sayısı 71’e yükseldi. Ancak mağaza açılan ülkeler arasında öyle noktalar var ki bizler haritada yerlerini bulmakta zorlanıyoruz. Cesur ve vizyon sahibi Türk girişimcilerin yeni yol haritasını mercek altına aldık. Örneğin Ramsey’in, uçakla bile ulaşmanın pek kolay olmadığı Moğolistan’da mağazası var. Başkent Ulan Bator’da franchising sistemiyle kurulan mağazanın açılış hikayesi hayli ilginç. Moskova’da düzenlenen CPM hazır giyim fuarında Ramsey’in standını çok beğenen Moğollar, ürünlerin fotoğrafını çekmeye başlamış. Bu çekim işini abartmış olmalılar ki Ram-sey yetkililerinin dikkatini çekmiş ve tanışmışlar. Ertesi gün de ellerinde hediyelerle gelip Moğolistan’da satmak üzere ürün talebinde bulunmuşlar. Ardından tstan-bul’da franchising anlaşması imzalanmış ve 2010 yılında da mağaza açılmış.

Ramsey Marka Direktörü Zeynep Aksu, Moğolların ucuz ürün istemediğini, şık ve kaliteli giysileri satın aldıklarını vurguluyor. Aksu, özellikle takım elbise ve gömlek satışının çok yoğun olduğunu belirtiyor.

UGANDALILARIN TERCİHİ SMOKİN

Yine sadece Ramsey’in mağaza açtığı bir diğer ülke de Uganda. Ramsey yetkilileri bu ülkedeki partnerleriyle İstanbul’daki bir etkinlikte tanışmış. Görüşmelerin ardından franchising sistemiyle ilk mağaza başkent Kampala’da açılmış. Ramsey’in bu ülkede özellikle takım elbise ve smokinleri satılıyor.

Zeynep Aksu, Ugandalı erkeklerin düğünlerinde Ramsey’in damatlık elbiselerini giymeyi bir statü sembolü olarak gördüklerini ifade ediyor. Afrika’ya adım atan bir başka firma da Hatemoğlu. Kongo’da yaşayan bir Türk girişimciyle ortaklık yaparak bölgedeki ilk mağazasını açmış. Kongo’daki tek Türk hazır giyim firması olan Hatemoğlu Giyim’in Yönetim Kurulu Üyesi Efsane Turan, Afrika ülkelerinde Türk ürünlerine karşı büyük bir ilgi olduğunu belirtiyor ve bunu gösteren ilginç bir detayı paylaşıyor:

KOL ÜSTÜ ETİKETİ SÖKMÜYORLAR!

“Birçok firma ceket kollarının üstüne markasının etiketini koyar. Tüketici de ürünü satın aldıktan sonra genelde bu etiketi söker. Ancak Kongoluların bizim etiketlerimizi sökmediklerini gördük. Çünkü markamızı prestij unsuru olarak görüyorlar. Parlak renkli ve geniş kalıplı takım elbiseler daha çok satılıyor. Birkaç ay içinde Gana’da da mağaza açmayı düşünüyoruz.”

Çin’le Hindistan arasında yer alan Nepal’de de sadece bir Türk markası var. Erkek giyim üreticisi Süvari. Bu mağazanın açılması Nepalli bir girişimcinin franchising talebi üzerine gerçekleşmiş.

Süvari Giyim yöneticileri, Nepal’in coğrafi olarak uzak olmasından ötürü bu talebe ilk başlarda sıcak bakmamış. Ancak pazarın boşluğunu görünce franchising vermeyi kabul etmişler. Süvari Giyim Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Coşkun, bu ülkede mağaza açmalarında Nepal’in Hindistan’a komşu olmasının da etkili olduğunu belirtiyor. Çünkü bu ülkeyi Hindistan’a giriş kapısı olarak gördüklerini söylüyor.

POKHARA’NIN SIRRI

Süvari’nin halen başkent Katmandu’da iki mağazası var. Coşkun, bu şehirde bir mağaza daha açacaklarını söylüyor. Ardından başkente 200 kilometre mesafedeki Pokhara’da da bir mağaza açılışı planlanıyor. Coşkun’un Nepal’in giyim piyasasıyla ilgili değerlendirmesi ise şöyle: “Nepallilerde bir arayış vardı. Biz de bu boşluktan faydalandık. Ülkede Türk ürünlerine karşı ciddi bir merak ve beğeni var. En çok takım elbise ve gömlek satıyoruz. Yün takımlarımıza çok rağbet var.”

PALTO VE PARDÖSÜ ÇOK SATIYOR

Türk hazır giyimcilere yurtdışında öncülük eden firmalardan Sarar ise Avusturya ve İsveç’e ilk giren Türk markası. Avusturya’nın Parndorf şehrinde açılan mağaza Sarar’ın kendisine ait. İsveç’in başkenti Stokholm’deki mağaza ise franchising sistemiyle açılmış.

Sarar Giyim İhracat Müdürü Tuğrul Okuş, Avusturya’da ağırlıklı olarak yüzde 100 yün kumaştan üretilmiş erkek takım elbiseler ve pamuklu gömleklerin rağbet gördüğünü söylüyor. İsveç’te ise erkek takım elbiseler kadar kadın palto ve pardö-sülerine de ilgi fazla. Sarar, her iki ülkede de yeni mağaza açmayı planlıyor. Okuş, bu kararın gerekçesini şöyle açıklıyor:

“Avusturya, kişi başına hazır giyim harcaması açısından AB’nin üçüncü ülkesi konumunda. İsveç’te ise giyim ihtiyacı daha çok ithalatla karşılanıyor.”

LADY GAGA DA MAVİ GİYİYOR

Mavi ise Kanada pazarını keşfeden ilk Türk hazır giyimci. İlk mağazasını Vancou-ver’de açan firmanın, halen ikisi bu şehirde, biri de Montreal’de olmak üzere Kana-da’da üç mağazası var. Ayrıca birçok departman store’da da ürünleri satılıyor.

Mavi Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, Ka-nada’daki satışlardan son derece memnun. Öyle ki başta Lady Gaga olmak üzere birçok ünlünün Mavi giydiğini vurguluyor.

Mavi, Kanada’daki dördüncü mağazayı 2013 yılından sonra açacak.

Orka Group da birçok ülkede Türk hazır giyim sektörünün temsilcisi konumunda. Bu ülkeler arasında Tanzanya, Nijerya, Hong Kong ve Filipinler de var. Damat, Tvveen, D’S Damat ve ADV markalarının sahibi grubun özellikle Afrika ülkelerinde yayılmasında Güney Afrika’da açılan mağazasının büyük payı var. Orka Group Genel Koordinatörü Osman Arar, bu mağazanın bölge ülkelerinde markanın bilinirliğini artırdığını ve bu sayede birçok ülkeden franchising teklifi aldıklarını söylüyor.

Nitekim Nijerya ve Tanzanya’dan da birçok teklif gelmiş. Bunların içinden en uygun yatırımcı seçilip İstanbul’a davet edilmiş. Görüşmelerin ardından Nijerya’daki mağaza başkent Abuja’da 3 yıl önce hizmete girmiş.

Osman Arar, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere Nijerya’nın yer altı kaynakları açısından zengin olduğunu, halkın satın alma gücünün dc giderek arttığını belirtiyor:

“Nijerya’da daha çok takım elbiselerimiz satılıyor. Özellikle üst segmentteki ürünlerimize talep fazla. Bu ülkede büyümeyi planlıyoruz. Bir ülkede açtığınız bir mağaza çevre ülkeler açısından referans oluyor. Uzakdoğu’da da bunu yaşıyoruz. Rusya’nın Japonya’ya yakın bölgelerinden şu anda birçok talep var.”

Hangi ülkede kimin mağazası var?
Çin    Damat Tvveen ADV
Estonya    Colin’s
Filipinler    Damat Tvveen ADV
Hindistan    Damat Tvveen ADV
İngiltere    Damat Tvveen ADV
İskoçya    Damat Tvveen ADV
İsveç    Sarar
Japonya    Damat Tvveen ADV
Kanada    Mavi
Karadağ    Adil Işık
Kenya    Seven Hill
Avusturya    Sarar
Kongo    Hatemoğlu
Letonya    Colin’s
Katar    Gizia
Moğolistan    Ramsey
Nepal    Süvari
Nijerya    Damat Tvveen ADV
Uganda    Ramsey
Umman    Damat Tvveen ADV
Yemen    Süvari

ÖZBEY MEN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu