İş Fikirleri ve İş Kurmak

Hint Restoranı Açın

Canınız şöyle bol baharatlı bir Hint yemeği mi çekti?

Bunun için seçenekler artıyor. Özellikle İstanbul’daki Hint restoranları, Hintli şeflerin ellerinden çıkma egzotik lezzetlerle her bütçeye uygun alternatifler sunuyor.

DIŞARIDA yemek yeme alışkanlıkları yani talep arttıkça, alternatifler yani arz da artmaya ve çeşitlenmeye başladı. Özellikle İstanbullular Çin ve Italyan mutfağını yakından tanıyor. Son dönemde dünyanın en beğenilen mutfaklarından biri olan Hint mutfağının başarılı örneklerini de İstanbul’da bulmak mümkün. Bundan 5-6 yıl öncesine kadar ağırlıklı olarak turistlerin ve Türkiye’deki yabancıların tercihi olan Hint restoranları, yavaş yavaş yerli tüketiciler arasında da trend olmaya başladı. Şefleri ve bazen de işletmecileri Hint kökenli olan restoranlar arasında etkinliklere cate ring hizmeti verenler de bulunuyor.

KUZEY HİNDİSTAN MUTFAĞI POPÜLER

Hint mutfağı bölgelere göre farklılık gösteriyor. Güney Hint mutfağı ağırlıklı olarak vejeteryan özellikler taşırken, doğu Hindistan mutfağı yoğun baharatlı ve acılı yemekleriyle dikkat çekiyor. Dünya genelinde popüler olan örnekler ise genellikle Kuzey Hindistan mutfağından geliyor. Bu yörenin yemeklerinde buğday unundan yapılan hamur işleri özellikle dikkat çekiyor. Tanduri denen özel kil fırında hazırlanan tavuk tandır, en bilinen Kuzey Hint yemeklerinden biri. Bu mutfak Batı damak tadına daha uygun olduğu için tercih ediliyor. Özellikle İstanbul’daki hemen hemen tüm restoranlar Kuzey Hindistan mutfağından seçenekler sunuyor. Türkiye’deki işletmeciler açısından, Kuzey Hint yemeklerinin malzemeleri de daha kolay tedarik ediliyor.

hint restorani

İLK HİNT RESTORANI

15 yıl önce Hint kökenli Murad Rana tmran tarafından açılan Tandoori Indian Restaurant, Türkiye’nin en eski Hint restoranı.

Yıllar önce Türkiye’ye gelen tmran, Türkiye vatandaşı olup İstanbul’a yerleşmeye karar vermiş ve ardından Etiler’de Tandoori Indian Restaurant’ı açmış. Sonra Maçka’ya taşınan restoran, şimdilerde ise Beşiktaş’ta hizmet veriyor. iki yıl önce tekstilci işadamı Tayfun Erdilek restorana ortak olmuş. Önümüzdeki dönem yeni şubeler açmayı planladıklarım anlatan Erdilek, müşteri sayılarının gün geçtikçe arttığını anlatıyor.

Restoran müşterilerinin yarısını yabancılar oluşturuyor. Bunlar arasında diplomatlar dikkat çekiyor. 60 kişi kapasiteli ve iki katta hizmet veren restoranın baş aşçısı Murad Rana İmran. Ailesi halen Hindistan’da yaşayan Imran, sık sık buraya seyahat ediyor ve birçok baharatı Hindistan’dan getiriyor. Tayfun Erdilek, restoranın menüsünün her bütçeye uygun olduğunu ve ortalama bir akşam yemeğinin 30 ila 60 TL arasında değiştiğinin bilgisini veriyor.

hint yemekleri

BABA MESLEĞİNE DEVAM

21 yıl önce eğitimini tamamlamak üzere İngiltere’den Türkiye’ye gelen Imran Münir Rana, Yeditepe’de bir süre akademisyenlik yaptı. Babası Hintli, annesi ise Pakistan asıllı olan Rana, 2004 yılında baba mesleği olan restoran işletmeciliğini tercih ederek Talimhane’de Musafir Indian adlı mekanı hizmete açtı. Imran Münir Rana, aynı zamanda Hint mutfağı konusunda Türkiye’nin en ünlü şeflerinden biri. Pek çok TV programında, gazete ve dergide Hint mutfağı hakkında bilgi veren Rana, bu mutfağın tanıtımında büyük role sahip. İlk başlarda Musafir Indian’m müşterilerinin daha çok Türkiye’de yaşayan yabancılar ve turistler olduğunu anlatan Rana, son zamanlarda çok sayıda Türk müşteriye de sahip olduklarını belirtiyor. Müşteriler arasında üst düzey bürokratların yer aldığını belirten Rana, ağırlıklı olarak sık sık yurt-dışına çıkan ve Hint mutfağını denemiş insanların geldiğini söylüyor.

Imran Münir Rana, aynı zamanda mutfağın baş aşçısı. Diğer şefler de Hint ve Pakistan asıllı. Malzemeleri ağırlıklı olarak Hindistan ve İngiltere’den temin ettiklerini anlatan Rana, menünün Kuzey Hindistan mutfağı ağırlıklı olduğu bilgisini veriyor. Yaklaşık 100 kişi kapasiteli restoranda içkisiz bir akşam yemeğinin ortalama maliyeti kişi başı 40-50 TL civarında.

mutfak-3

HİNT OTELİ DE AÇACAK

Tekstilci iş adamı Mustafa Zirih, bir Hindistan ziyareti sırasında Hint mutfağıyla tanışır. Zaten restoran işletmeciliği işine girmeyi planlayan Zirih, 2000 yılında Çemberlitaş’ta Swaad isimli restoranı hizmete açar. İlk yıllarda sadece turistlerin geldiğini söyleyen Zirih, son zamanlarda Türkiye’den de pek çok müşterileri olduğunu söylüyor. Restoran çalışanlarının neredeyse tamamı Hintli. Hepsi Hintli iki şef, iki şef yardımcısı, üç tandırcı, dört garsonla hizmet veren restoranda ayrıca iki de Türk garson var. Birçok Hint restoranından farklı olarak Doğu Hint mutfağı ağırlıklı bir menüye sahip olan restoran, özel davetlere catering hizmeti de sunuyor.

Yaklaşık 500 kişilik kapasitesiyle İstanbul’un en büyük Hint restoranı olan Swaad’m müşterileri ağırlıklı olarak turistlerden oluşuyor. Mustafa Zirih, bu mutfağa ve kültüre olan ilgiden çok memnun olduklarını ve Hint konseptiyle farklı yatırımlar planladıklarını anlatıyor. Öncelikli olarak üç katlı restoranın üst katının bir Hint kafesine dönüştürülmesi planlanıyor. Sonrasında Hint konseptli bir otel yatırımı planladıklarını anlatan Zirih, yine Çemberlitaş bölgesinde yer alacak oteli önümüzdeki sezon hizmete sunmayı planladıklarını sözlerine ekliyor.

VEJETARYENLERE İYİ BİR ALTERNATİF

Sultanahmet’te hizmet veren Dubb İndi-an, Türkiye’nin en eski Hint restoranlarından birisi. 1999 yılında açılan ve işletmeciliğini Mehmet ve Ahmet Aras kardeşlerin yaptığı Dubb İndian, sadece Hint mutfağıyla hizmet veriyor. Aras kardeşlerin bir diğer restoranı olan ve yine Sultanahmet’te bulunan Dubb Etnic’de de Hint yemekleri bulmak mümkün. Ancak bu restoran aynı zamanda Çin ve Uzakdoğu mutfağından yemekler de sunuyor. Hint restoranı açma fikri ise uzun yıllardır Japonya’da yaşayan Mehmet Aras’a ait.

Hint mutfağıyla, Japonya’da yaşayan ağabeyi vesilesiyle tanıştıklarını anlatan Ahmet Aras, menünün büyük oranda veje-teryan yemeklerinden oluştuğunu söylüyor. Bu nedenle Dubb İndian, alternatif bulmakta zorlanan vejeteıyanların da sıklıkla tercih ettikleri bir restoran. Öte yandan yurtdışmda bu mutfakla tanışıp sevenler de restoranın müşterileri arasında. Aras, mekanda hafta içi turistler, hafta sonu ise Türklerin yoğunlukta olduğunun bilgisini veriyor. Restoranın baş aşçısı ise Hint asıllı şef Vinod Kumar Chouhan.

FRANCHISE İLE ŞUBELEŞECEK

Taj Mahal Hint Restaurant’ın hem mutfak şefi hem işletmecisi olan Pakistan asıllı Zia Mehmood, 1997 yılından bu yana İstanbul’da yaşıyor. Zia Mehmood, 2002 yılında eşi Esin Mehmood ile beraber mekanı açmış. Önce Cihangir’de açılan restoran, artık Beyoğlu Tünel’de hizmet veriyor. Özellikle uygun fiyatlı yemekleriy-dikkat çeken Taj Mahal, renkli bir müşteri profiline sahip. Zia Mehmood, öğrencilerden diplomatlara kadar farklı gruplardan müşterilerinin olmasını zengin menülerine ve uygun fiyatlarına bağlıyor. İlk başlarda çoğunlukla turistlerin ve sık seyahat eden, bu nedenle Hint mutfağını yakından tanıyanların geldiğini söylüyor. Ancak son yıllarda restoranın namı kulaktan kulağa yayılmış. Artık çok farklı kitlelere hitap ettiklerini anlatan Mehmood, Hint mutfağının gün geçtikçe daha da popüler olduğunu söylüyor.

Zia Mehmood, ilk başlarda tedarik konusunda sıkıntı çektiklerini ancak artık Hint mutfağına tedarik sağlayan toptancılarla bu sorunu aştıklarının bilgisini veriyor. Baharatların bir kısmını Hindistan, Pakistan ve İngiltere’den getirttiklerini sözlerine ekliyor. İkinci şubeyi Beşiktaş’ta açmayı planladıklarını söyleyen Mehmood, orta vadede ise franchise yoluyla büyümeyi planladıklarının bilgisini veriyor. 35 kişilik kapasiteye sahip restoranda bir akşam yemeğini kişi başı 30-35 TL’ye mal etmek mümkün.

10 günlük Hint esintisi

Dünya mutfaklarından örnekler sunan ShangriLa Bosphorus Hotel’in İst Too isimli restoranı, Ekim ayında misafirlerine Hint yemekleriyle tanışma fırsatı sundu. Yeni Delhi’deki Shangri La Eros Hotel’in başaşçısı Varun Bajaj Türkiye’ye gelerek 10 gün süreyle Hint mutfağının benzersiz yemeklerini restoran müşterilerinin beğenisine sundu. Menüde

Hindistan’ın kuzeyinden Bengal mutfağına kadar uzanan bir rotada köri, büryan ve tandırlardan oluşan, Murgh Tikka Makhani’den Sarson Jhingaa’ya (hardallı karides) ve Teekhi Multani Dhingri’ye geleneksel ve otantik yemekler yer aldı.

Şef Varun Bajaj, dünyevi sunumlardan esinlenerek harmanladığı tarzını, Hindistan’ın klasik ve geleneksel mutfağına modern bir ruh katarak oluşturduğunu anlatıyor ve “Hazırladığım menüde özellikle Kuzey Hindistan’ı baz alarak, Hint yarımadasının her köşesinden aldığım yerel lezzetlere yer vermeye çalıştım” diyor.

Hızlı Para Kazanma Yolları ve İş Fikirleri

CEYHAN KONUK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu