Güncel Ekonomi Haberleri

Hisse senedi fonları yatırımcısını coşturdu

ARALIK 2016’da başlayan hisse senedi atağı yatırımcıları coşturdu. BİST 100 Endeksi 72 binlerden başlayan hareketini 94 binlere taşıdı. Bu, yaklaşık beş ayda yüzde 25’in üstünde bir getiri demek. Bireysel emeklilik hisse senedi yatırım fonlarında da bu gelişmeye paralel olarak aynı dönemde yüzde 19,5 ile yüzde 25,15 aralığında getiri sağlandı. Böylesine coşkulu bir ortamda yatırımcıların hisse senedi varlıklarının artmasını beklemek gerekir. Yani yatırımcıların portföyünde hem hisse adedi olarak hem de varlık değeri olarak bir artış olması gerekir. Bakalım, gerçekten de bireysel emeklilikte hisse senedi fonlarına yatırım yapan katılımcıların sayısı artmış mı? Bu katılımcıların portföylerinde de BİST 100’e paralel bir artıştan söz edilebilir mi?

Elimizde fonbul.com’dan alınmış portföy doluluk oranları var. Portföy doluluk oranı, fonların toplam katılım paylarının ne kadarının yatırımcıların elinde bulunduğunu gösteriyor. Borsadaki coşkuya bireysel emeklilik katılımcılan da iştirak etmişse daha fazla hisse senedi fonu katılım payı talep etmiş olmalılar değil mi? Dolayısıyla portföy doluluk oranları da yükselmiş olmalı.

Getiri iyi ama ilgi az

Bakalım öyle mi? Yılbaşından bugüne (8 Mayıs 2016) bireysel emeklilik fonlarının portföy doluluk oranlarına bakıldığında tam tersi bir oluşum izleniyor. Hisse senedi yatırım fonu kategorisindeki toplam 28 fonun yılbaşından bugüne dolaşımdaki pay sayısının azaldığı görülüyor. Örneğin, Vakıf Emeklilik Büy. Amaçlı His.

Sen.E.Y.F toplam portföyünün, yüzde 50.72’sini alan bireysel emeklilik katılımcılarının bugün ellerindeki fon paylarını azalttıkları ve fonun paylarının yüzde 36.32’sini portföylerinde tuttukları görünüyor. Allianz Yaşam ve Em.Büy.Amaçlı His. Sen. EYF yılbaşında yüzde 42,05 doluluk oranına sahip iken bu oran yüzde 37.06’ya gerilemiş. Allianz Hay. Em.Büy.Amaçlı His. Sen. EYF da yüzde 32,59’luk doluluk oranından yüzde 30.61’e geri çekilmiş.

Esnek ve karma fonlar tercih ediliyor

Portföylerinde dönemsel değişimlere uygun hisse senedi bulunduran, esnek ve karma fonlarda durum nasıl? Katılımcılar esnek ve karma fonları talep etmiş mi diye bakıldığında ise, yatırımcıların daha fazla bu fonların katılım paylarını talep ettiklerini görüyoruz. Peki, hisse senedi fonlarını talep etmeyen bireysel emeklilik katılımcıları neden esnek ve karma fonları talep ediyor? Bu sorunun pek çok cevabı olabilir, ama en akla yakınlarından birisinin katılımcıların portföy yönetim şirketlerine duydukları güven ile esnek ve karma fonların iyi yönetileceğine dair beklentileri olduğunu söyleyebiliriz. Katılımcılar, kendi başlarına hisse senedi fonlarına yatırım yapma cesaretine sahip değiller. Ama, portföy yönetim şirketlerinin esnek ve karma fonlarda iyi bir yönetimle getiri sağlayacaklarım ümit ederek bu tür fonlara yatırım yapmaya devam ediyorlar.

MURAT GEYLANİ AKTAŞ / ŞEMSİYE

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu