İş Fikirleri ve İş Kurmak

Ihlamur Yetiştiriciliği’nin Kazancı Çok Yüksek

Tarımsal iş fikirleri paylaşımlarımızda Ihlamur yetiştiriciliğinden bahsedeceğiz. Kilosu kış aylarında 200 TL’yi bulan bu ürünün yetiştiriciliğini yapmak çok mantıklı olsa gerek.

Ihlamurda hasat dönemi başladı. Ağaçlarından toplanan çiçeklerin kilosu 80-90 TL’den satılıyor. Kış aylarında bu rakamlar daha da yükseliyor. Doğal ortamda yetişen ıhlamurda henüz bahçe yok.

Ihlamur Yetiştiriciliği

IHLAMURUN girmediği ev yoktur. 7’den 70’e herkesin kullandığı bu şifa kaynağının hasat zamanı geldi. Biz de bunu fırsat bilerek ıhlamur ekonomisini işleyelim istedik. Marmara ve Karadeniz bölgeleri ıhlamur üretiminde öne çıkıyor. Türkiye’de en çok Düzce, Adapazarı, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Tokat, Tekirdağ, Bursa, Yalova’da ıhlamur yetiştiriciliği yapılıyor. Özellikle Bursa Karacabey, ıhlamur ormanları ile öne çıkıyor.

Türkiye’de çiçek ıhlamur üretimi 40-80 ton, çiçekli yaprak ıhlamur üretimi ise 100-150 ton arasında değişiyor. Geçen yıl ıhlamur fiyatlarının kilosu 200 TL’ye kadar yükselmiş, hatta Bulgaristan’dan ithalatı gündeme gelmişti.

Bu yıl içinse toplamda 250 tonun üzerinde ıhlamur üretimi bekleniyor. Hasat dönemi olduğu için fiyatlar bu sıralar 80-90 TL seviyelerinde. Tüketicinin yoğun talebinin yaşandığı kış aylarında bu fiyatlardan ıhlamur çiçeği ve yaprağı bulmak zor.

Ihlamur Yetiştiriciliği

ÜLKEMİZDE ÇOK YAYGIN

Ihlamur ağacı, ıhlamurgiller familyasmdandır. Hoş kokusuyla herkesin bildiği çiçekleri bulunur. Bu ağaçların dünya üzerinde yetişen yaklaşık 30 türü bulunuyor. Ülkemizde ise, büyük yapraklı olan türü, küçük yapraklı ve gümüş denilen türü daha fazla yetiştirilir. Ağaçların boyu yaklaşık 20-30 metreye kadar ulaşabilir. Geniş olan yaprakları 5-10 cm uzunlukta, dişli kenarlara sahip ve uzun saplı olur. Ihlamur ağacının Haziran ve Temmuz aylarında açan ve ömrü kısa olan çiçekleri sarkık demetler halinde ve kendine has kokusuyla bilinir. Hoş görünümü nedeniyle şehirlerde oldukça fazla yetiştirilen bir ağaçtır. Özellikle belediyeler şehir ağaç-landırmasm-da tercih eder. Geçtiğimiz yıllarda sadece İstanbul’a 1 milyon ıhlamur ağacı dikildiğini belirtelim.

Ihlamur ağacının farklı özelliklerinden de bahsetmek gerek. Ihlamur ağacı birçok yerde buluşma noktası, gölgelenme yeri olarak da kullanılır. Geçmişte ıhlamur ağaçlan buluşma noktası olarak kabul edilir, sohbetlerin yapıldığı yerler olarak öne çıkarmış. Köy mahkemelerinin bu ağaçların altında kurulduğunu hatırlatalım. Bu özelliği nedeniyle ıhlamur Anadolu’da “mahkeme ağacı”, “mahkeme ıhlamuru” gibi isimlerle de bilinir.

NERELERDE KULLANILIR?

Ihlamur ağacının çiçekleri kurutulur ve çay olarak hazırlanarak tüketilir. İçeriğinde manganez, uçucu yağ, saponin, tanen, C vitamini, sterol gibi maddeler bulunur. Çiçekleri yatıştırıcı, idrar ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Özellikle kışın soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalık semptomlarını giderir. Gribal enfeksiyonlarda, terletme özelliğiyle yararlı olduğu kabul edilir. Bağırsak kurdu ve sancılarını giderir. Uykusuzluk için çayının içilmesi tavsiye edilir. Gözler için kompres yapılırsa hem dinlendirir hem de çapaklanmayı önler. Saçlar ıhlamur ağacının çiçeklerinden hazırlanmış suyla yıkanırsa, güçlenir. Ancak ıhlamur çiçeğiyle hazırlanan çay yemeğin hemen ardından içilirse, hazmı zorlaştırır. Aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.

Ihlamurun sadece yaprağı değil, ağacı da endüstride kullanılıyor. Ağacının odunları hafif ve beyaz olduğundan, doğramacılık alanında kullanılır. Kabuklarında bulunan liflerden elde edilen ipler dokumacılık alanında kullanılır. Ayrıca arıcılık için de oldukça kıymetli bir ağaçtır. Arılar için nektar olarak kullanılır ve ıhlamur balı elde edilir. Bu bal hem şifalı, hem de lezzetlidir.

EN BÜYÜK ORMAN KARACABEY’DE

Bursa Karacabey’e bağlı Yeniköy, ıhlamur yetiştiriciliğinde açık ara öne çıkan bir belde. Karacabey Belediyesi öncülüğünde her yıl ağustos ayında festivaller düzenleniyor. Karacabey’in Yeniköy beldesinde bulunan ıhlamur ormanlarında yaklaşık bir ay sürecek olan ıhlamur hasadı geçtiğimiz hafta başladı. Hasadı sadece bölge halkı kontrollü bir şekilde gerçekleştiriyor. Karacabey’e bağlı dağ köyleri için ıhlamur önemli bir geçim kaynağı olmuş durumda. Hasada katılan köylüler bu yıl ağaçların ıhlamur dolu olduğunu belirtiyor ve bereketli bir yıl olacağını söylüyorlar. Yeniköy Beldesi, aynı zamanda arıcıların da uğrak yerlerinden. Türkiye’nin en büyük ıhlamur ormanına sahip olan Yeniköy’de ıhlamur balı da üretiliyor.

FİDANIN TANESİ 10 TL

Ihlamur genelde dağlarda doğal ortamlarda yetişiyor. Köylüler buralardan topladıkları ıhlamur çiçeklerini satarak gelir elde ediyor. Ticari büyük bahçeleri henüz yok. Ihlamurun yetiştiği bölgelerde evlerin bahçelerinde dikiliyor. Ancak bahçe kurulmaması için bir neden görülmüyor. Hatta bahçe kurulsa karlı bile olabilir. Bahçe maliyeti de o kadar yüksek değil. Fidanların tanesi 10 TL’den satılıyor. Şimdilik evlerin önünde birer ikişer ağaç dikiliyor. Ama bunu ticari olarak bahçe haline getirenler için kazanç var. Ihlamurun hem kokusundan hem kazancından yararlanmak mümkün.

Önerilen iki kullanım şekli

Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ıhlamur, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmedir, 1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir.Günde 2-4 bardak içilir.

Kullanırken dikkati..

Ihlamur çiçeği, bazı insanlarda hassasiyete ve alerjik reaksiyonlara neden olabildiği için, kullanılmadan önce doktora danışılmasında fayda vardır. Ayrıca, gün içinde üç fincandan fazla ıhlamur çayı içilmesi faydadan ziyade zarara neden oluyor. Hamile ve emziren kadınlar için ıhlamur çayı tüketilmesi önerilmiyor. Diğer yandan, ıhlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusu. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmiyor.

Ihlamurun faydaları

  • Stres ve anksiyete sorunları: Ihlamur çayının en yaygın şekilde kullanım amacı, anksiyete ve endişenin giderilmesine yardımcı olmasıdır. Yatıştırıcı etkisi sayesinde ıhlamur, zihinsel stres ve endişenin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Grip ve nezle: Ateş düşürücü ve terletici özellikleri sayesinde ıhlamur, grip ve nezleden kaynaklanan iltihaplanma ya da ağız ve solunum yollarında şişme gibi sorunlara iyi geliyor.
  • İltihaplanma: Gerilime bağlı baş ağrısı, artrit ve gut gibi iltihaplı durumlarda yaşanan ağrıların dindirilmesine yardımcı olan ıhlamur, solunum yollarındaki iltihaplanmanın azaltılmasını sağlıyor.
  • Sindirim: Mide bozulması, bulantı, kabızlık ya da karın bölgesinde gelişen kramplara iyi geliyor.
  • Cilt sağlığı: İyi bir antioksidan olan ıhlamur bu sayede, vücuttaki serbest radikaller ile mücadele ediyor ve hücre yenilenmesini sağlıyor.
  • Göz sağlığı: Yatıştırıcı etkisi sayesinde ıhlamur, göz sağlığı açısından da faydalıdır. Özellikle de, kaynatılmış ıhlamur yapraklarının kaynatılıp, suyunun ılıması sonucu, bir pamuk yardımıyla gözlerin üzerine konulması, gözlerin rahatlamasına yardımcı oluyor.
  • Vücut detoksu: Ihlamurun içeriğinde bulunan P-kumarik asidin terletici özelliği bulunuyor. Bundan dolayı P-kumarik asit, vücuttaki toksin maddelerin terleme yoluyla, aşırı tuz, yağ, su ve yabancı bileşenler ile birlikte dışarı atılmasına yardımcı oluyor.
  • Saç sağlığı: Ihlamur, saç sağlığı ve güzelliği açısından da faydalı. Özellikle, ıhlamur otunun kaynatılıp suyu ile saçların yıkanması halinde, saçlar hem parlaklık hem de güç kazanıyor.
  • Kanser önleyici: Bir antioksidan deposu olan ıhlamur, çeşitli kanser oluşumlarının önlenmesine ve tedavisine yardımcı oluyor.

Kestane Bahçesi Kurmak, Kestane Yetiştiriciliği

İDRİZ ÇOKAL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu