Güncel Ekonomi Haberleri

İhracatta Yeni Fırsatlar

Türkiye için yeni bir ihracat seferberliği başlatmanın vakti geldi. Halen ihracatın yüzde 60’ını sadece bin şirket yapıyor. Bu nedenle ihracatın tabana yayılması şart. Kurların rekabet avantajı yarattığı bu dönemde ihracat ordusuna yeni katılmak isteyenler için bu alandaki fırsatları ve destekleri araştırdık…

TÜRKİYE 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor.

2013 yılında 151.7 milyar dolar ihracat yaptık. Önümüzde 10 yıl var. Bu sürede ihracatımızı üç kat artırabilir miyiz? Bu kritik soru ya inandırıcı bir yanıt verebilmek için yeni bir ihracat seferberliği başlatılması şart. Aslında ihracat seferberliği için tam zamanı… Türk Lirası’nın son aylarda değer kaybetmesi, ihracatçılar açısından rekabet avantajı yaratıyor. Ekonomi yönetimi bu yılki büyüme hedeflerine ihracatla ulaşmak niyetinde. Yani firmaların iç piyasa yerine dış talebin peşinde koşmaları gerekiyor.

ihracat

İhracat seferberliği başlatılıp, ‘zafer’ kazanmak için de ‘ihracat ordusu’nun büyütülmesi kaçınılmaz. Türkiye’de geçen yıl itibariyle 60 bin 123 şirket fiilen ihracat gerçekleştirdi. Son beş yıldır bu rakama her yıl 5-10 bin arası yeni şirket ekleniyor. 60 bin ihracatçı firmamız olsa da halen ihracatımızın yüzde 60’ını bin büyük ihracatçı firma yapıyor. Yani ihracat henüz tabana yayılabilmiş değil. Bu nedenle bu seferberlikte daha çok şirketin gerçek manada görev alması gerekiyor.

İstatistikler sağlıklı olmasa da Türkiye’de yaklaşık 750 bin şirket olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan 250 bini üretim yapıyor, mal satıyor, kısacası ticaret yapıyor. Yani ihracatçı ordusundaki şirket sayısını kısa sürede birkaç katma çıkarmak işten bile değil.

Yeni ihracata başlayacaklar ve ihracata başlayıp da yeterli mesafeyi alamamış şirketler için geniş kapsamlı bir araştırma yaptık. Tekstilden mobilyaya, gıdadan inşaata birçok sektördeki ihracat açısından şanslı ürün ve pazarları araştırdık. Kuzey Amerika’dan Afrika’ya, İskandinav ülkelerinden yakın komşularımıza kadar birçok coğrafyadaki ihracat fırsatlarını, bu pazarda öncü olan firmaların yetkililerinin ağzından derledik…

KÜRESEL FIRSAT ZAMANI

İhracat yapmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. İnternete bağlı bir bilgisayarınız varsa dijital dünyanın olanaklarını kullanarak rahatlıkla ilk müşterilerinizi bulabilirsiniz. Yerinde pazar araştırması yapmak için sermayeniz yetersizse karamsarlığa kapılmayın; çünkü bu noktada Ekonomi Bakanlığı’nın pazar araştırması gibi özel destekleri imdadınıza yetişiyor. KOBİ’leri hizmetlerinin odağına yerleştiren küresel sermayeli bankalar uzman kadrolarıyla gönüllü ihracat danışmanınız olmak için hazırlar. Haberimizden yeni ihracatçı olacakların yararlanabilecekleri hibe ve kredi desteklerini de öğrenebilirsiniz.

“CİDDİ AVANTAJ YAKALADIK”

Türk ihracatının lokomotifi olan hazır giyim ve konfeksiyon üreticileri, artan yurtdışı siparişleriyle birlikte bu sıralar neredeyse tam kapasite çalışıyor. Sektörün önde gelen firmalarından Sun Group Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, TL’nin değer kaybından sonra ihracatta fiyat rekabeti açısından ciddi avantaj yakalandığını ifade ediyor. Bu dönemde küçük ve orta boy firmaların da ihracata odaklanmaları gerektiğini söyleyen Ünlütürk, şu önerilerde bulunuyor:

“Küçük firmalar ihracat bağlantısı kurmak için aktif davransınlar, fakat döviz gelirlerini mutlaka hedge etsinler. Kapasitemiz dolu olduğu için yeni pazarlara bakamıyoruz. Grup olarak ihracatımızın yarısını İngiltere’ye, diğer yarısını da Avrupa’daki çeşitli ülkelere yapıyoruz. Bu yıl kapasiteyi artırmak için yeni yatırım yapacağız.”

Hazır giyimde son dönemlerde klasik giyimin cazibesini yitirdiği, bunun yerine spor ve casual giyimin revaçta olduğu görülüyor. Spor ve casual giyimde özellikle polo ve marine modası giderek yaygınlaşıyor.

Bu tarz sporların yapıldığı ülkelerden bu ürünlere yoğun bir talep var. Bu alanda faaliyet gösteren firmalardan Gal-vanni, halen Avrupa, Güney Amerika, Avustralya, Ortadoğu ve Rusya’ya ihracat yapıyor. Galvanni Genel Müdürü Burak Kanpak, bu bölgelerde satış noktası sayısını artırmak amacıyla bu yıl yeni girişimlerde bulunacaklarını söylüyor. Bu ülkelerde belli bir pazar payına ulaştıktan sonra Uzakdoğu’ya da gireceklerini belirten Kanpak, “Dünyada bu tarz üretim yapan firmaların sayısı fazla değil. Bu yüzden rahatlıkla pazar bulunabilir. Örneğin, İtalya’da Capri ve Portifino, Monako Monte Carlo ve Ukrayna’da Yalta gibi şehirlerde marine tarzı giyinmek oldukça popüler” diyor.

1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu