Kariyer ve İş

İK Alanındaki Kariyer Seçenekleri Nelerdir?

İnsan kaynakları uzmanının rolü çalıştığı firmanın büyüklüğüne bağladır. Çalıştığınız firma büyükse, ihtiyacı olan çalışan sayısı ve yönetilmesi gereken insan kaynakları projeleri de fazladır.

On binlerce çalışanı olan çok uluslu firmalardan, çalışan sayısı 250’yi geçmeyen firmalara kadar bütün firmaların insan kaynakları uzmanlarına ihtiyacı vardır. Bütün firmaların avantajları ve dezavantajları vardır, bu yüzden hangi çalışma ortamının sizin için daha doğru olduğuna karar vermek size kalmıştır.

İnsan kaynakları sektöründe bu pozisyon diğerine göre daha avantajlıdır gibi bir söylem çok yanlış olur, çünkü her rolün artıları ve eksileri başkadır.

Diploma sahibi olmadan bu sektöre girmek mümkün de olsa, insan kaynakları daha çok diploma sahibi adayları tercih etmektedir. Sektörün zorlu rekabet ortamından dolayı cephanenizde ne kadar silah varsa o kadar şanslısınızdır. Bu yüzden eğer diplomanız olmadan bu sektörde bir işe başvuracaksanız, pozisyonla alakalı iş tecrübesine sahip olduğunuzdan emin olun. Çoğu çalışan bu sektöre insan kaynaklarının nasıl çalıştığını öğrendikleri işe alım acentelerinde çalışarak adım atmıştır.

Bu sektördeki ilk basamak genellikle çalışanların insan kaynaklarının iç dünyasını anladığı ve firmanın bütünün işleyişine nasıl etki ettiğini kavradığı insan kaynakları sorumluluğudur.Daha sonra ise sorumluluklarınızın arttığı ve işe alım ile eğitim süreçlerinde büyük bir etkiye sahip olduğunuz insan kaynakları asistanlığı rolü gelir.

Bütün rollerle ilgili bilgi sahibi olarak, hangi alanda çalışmak istediğinize dair net bir fikir sahibi olmalısınız. Eğer kurumsal sorumluluğun size uygun olduğunu düşünüyorsanız, daha fazla deneyim kazanıp gelecekteki kariyerinizde daha çok uzmanlık getiren bir pozisyonda çalışmak için, hedeflediğiniz sektörün toplum inisiyatifinde yaptığı çalışmalara dahil olmak için ne yapmanız gerekiyorsa yapmalısınız.

Hangi alanda uzmanlaşmak istediğinize ne kadar çabuk karar verirseniz, o alanın gerektirdiği yetenekleri geliştirmek için o kadar fazla zamana sahip olursunuz. Personel ilişkileri, sağlık veya güvenlik alanında da çalışmak isteseniz, sizin katkılarınıza değer verecek ve çalışanlarına değer veren firmalarla çalışmaya özen gösterin. Seçtiğiniz alanda çok hızlı yükselme şansınız olmasa da, unutmayın ki istediğiniz işi yapıyorsunuz.

Daha geleneksel bir kariyer çizgisinde ilerlemek isteyenlerin ise sonraki durakları profesyonel eğitim almaları gereken insan kaynakları uzmanlığıdır. Bu adımdan sonra ise sırada insan kaynakları danışmanlığı, insan kaynakları yöneticiliği ve insan kaynakları müdürlüğü vardır.

Ancak kariyerinizi geliştirmede size yardımcı olacak tek şey endüstriye dair bilginiz ve profesyonel yetkinlikleriniz değil, aynı zamanda yetenekleriniz ve niteliklerinizdir. Sosyal ve kurumsal becerileriniz, karşınızdaki kişi ile nasıl iletişim kurmanız gerektiğini bilmeniz ve ikna kabiliyetiniz firmaların dikkatini çeker ve tatmin edici bir kariyer edinmenizi sağlar.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu