Başarılı Girişimcilik

İki Girişimci Kardeş Teknolojiyle Nostaljiyi Birleştirdi

Dijital anılara hayat veriyorlar

Alp Berri Ariti ve Mahir Ariti kardeşlerin 2011 yılının Mayıs ayında kurdukları Lukapu, dijital fotoğraf makineleri ile çekilen ve bilgisayarların hard diskinde gözlerden uzak saklanan fotoğraflara foto kitap olarak hayat veriyor. Kısa zamanda Türkiye’nin pek çok kentinden sipariş alan şirket, yurt dışından da satın alma konusunda teklifler alıyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık her anı telefonlarımızla fotoğrafa dönüştürebiliyoruz. Peki bu fotoğrafların ne kadarına tekrar geri dönüp bakabiliyoruz? Hele ki bu fotoğraflar bilgisayarımızda yüklüyse ayda yılda bir kere ya açıyor ya da açmıyoruzdur. işte bu gerçekten yola çıkan iki girişimci kardeş, teknolojiyle nostaljiyi birleştirdi.

Alp Berri Ariti ve Mahir Ariti adlı iki kardeş tarafından 2011 yılının Mayıs ayında kurulan Lukapıı, teknoloji alanında hizmet veren genç bir şirket… Türkiye’de yeni gelişen bir alanda hizmet yürütüyorlar. Dijital fotoğraf makineleri ile çekilen ve bilgisayarların hard diskinde gözlerden uzak saklanan fotoğraflara hayat veriyorlar. İster tatilde, ister doğum gününüzde, isterseniz düğününüzde çektiğiniz fotoğraflarınızı Lukapu sayesinde bir fotokitap haline getirip ölümsüzleştirebiliyorsunuz…

İkisi de farklı işlerdeydiler

Alp ve Mahir kardeşler bu işe girmeden önce yaklaşık bir yıl süren pazar araştırması yapmışlar. Mahir Ariti pazarlama ve reklamcılık, Alp Berri Ariti ise işletme, finans ve fotoğrafçılık geçmişine sahip. Mahir Ariti önce New York Hamil ton College, sonrasında ise İstanbul’da Bilgi Üniversitesi’nde reklamcılık okur.

Kendi butik ajansı da dahil bir çok reklam ajansında altı yıl boyunca reklam yazarı, stratejise ve ekip lideri olarak çalışır. Alp Berri Ariti ise önce Boston’daki Brandeis Uııiversite-si’nde ekonomi okur, sonra uluslararası finans masterı yapar. Çokuluslu şirketlerde iş hayatına atıldıktan sonra, fotoğraf tutkusunun peşinden giderek bu alanda birçok eğitim alır ve New England School of Photography’de ders verir.

Fotoğraf tutkusuyla gelen iş fikri

Fotoğraf tutkusu sayesinde bir gün kardeşi Mahir’le bir araya gelir ve “Biz de yurt dışındaki gibi dijital fotoğrafları albüm haline getirelim. Bu hizmet neden Türkiye’de de layığıyla yapılmasın?” diye sorar. Mahir ise uzun bir süredir internet iş modelleri konusunda araştırma yapıyordur. İki kardeşin bilgisi ve tecrübesi bir araya gelince “Neden bu işi biz yapmayalım?” diye sorarlar ve araştırmaları sonucu bu işe girmeye karar verirler. Öncelikle Türkiye’de bu işi yapmayı denemiş hemen hemen herkesle görüşürler. Sayısı 20’yi bulan bu girişimcilerin nerelerde başarısız olduklarını analiz ederler. Ayrıca yurtdışındaki birkaç başarılı benzer işletmeyle iletişime geçerek, konuyu en ince detaylarına kadar görüşürler, yurtdışı fuarlara katılırlar. Bu fuarda bu işin teknolojileri hakkında fikir sahibi olurlar. Sonunda hem tasarım hem de yazılım anlamında çok güvendikleri bir ekiple işe başlarlar.

Türkiye’ye yayıldılar

işe başlayalı çok kısa bir süre olmasına rağmen, Türkiye çapında 52 ilden yaklaşık 15 bin adet sipariş almayı başarırlar. En büyük ilgiyi doğal olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana gibi büyük şehirlerden görürler. Ama onları en çok şaşırtan Hakkâri’den, Şırnak’tan, bütün Karadeniz ve Akdeniz hattından yani aslında hemen hemen bütün Türkiye’den sipariş almak olur.

vvvvw.lukapu.com sitesine girilerek istenilen bilgisayara bir program yükleniyor. Bu fotoğraf istenilen görselin, rengin, yazının ve fotoğrafın yüklenmesini sağlıyor. Ve ardından sipariş veriliyor. Bu esnada dosyalar Lukapu’ya yükleniyor. Sipariş verildikten üç gün sonra albüm müşteriye teslim ediliyor.

Nostaljiye geri dönüş

Hedeflerinin oldukça büyük olduğunu söyleyen Mahir Ariti, şu ana kadar gelen taleplerden oldukça memnun olduklarını ifade ediyor. İngiltere, Azerbaycan gibi ülkelerden bile talep aldıklarını kaydeden Ariti, “Yurt dışındaki Tiirklerden siparişler alıyoruz” diyor.

Lukapu’nun müşteri kitlesi oldukça geniş. Müşterilerin yaklaşık yüzde 65’i ise kadın. Bunun yanı sıra katalog siparişleri de alınıyor. Teslimatın üç günde yerine getirilmesinin müşterilere oldukça cazip geldiğini belirten Alp Ariti, şunları söylüyor:

“En çok evlilik ve doğumla ilgili albüm oluşturma konusunda talepler alıyoruz. Bu aslında biraz da nostaljiye geri dönüş. Artık telefonla her yerden çok fazla fotoğraf çekiliyor. Bu fotoğraflar bilgisayarda kalınca açılıp bakılmıyor. Yavaş yavaş insanlar o fotoğraflardan seçip masasına koymak istiyor.”

Yurt dışından teklif alıyor

Mahir Ariti, yurtdışından satın alma ile ilgili teklifler aldıklarını ve bunları değerlendirdiklerini söylüyor. Özellikle internetle ilgili yapılan işlerin yabancı yatınmın ilgisini çektiğini ifade eden Ariti, “Biraz daha güçlenip şirketimizi satmayı düşünebiliriz” diyor. Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerinden sipariş talepleri aldıklarım belirten Ariti, ileride bu ülkelerde de işbirliği olanaklarını değerlendirebileceklerini sözlerine ekliyor.

Bu albümü değişik platformlarda da sipariş verebilme ve albüm haline getirme konusunda çalışmaları olduğunu belirten Ariti, önceden hazırlanmış ve sadece müşterinin çektiği fotoğraflardan oluşan çocuk, bebek kitapları konusunda da çeşitli konseptler geliştirdiklerini kaydediyor.

En büyük oyuncu Almanya

Fotokitabın en büyük pazara sahip olduğu ülkenin Almanya olduğunu ifade eden Alp Ariti, ardından ABD’nin en büyük ikinci oyuncu olduğunu söylüyor. Avrupa’da fotoki-tabın oldukça yaygın olduğuna dikkat çeken Ariti, “Yurtdışındaki tanıdıklarımızla konuştuğumuzda bize ‘Türkiye’de bu iş yok muydu zaten?’ diye şaşkınlıkla soruyorlar. ABD’de bu işin yapan birkaç büyük firmayı kendimize örnek aldık. Ancak bizim onlardan en büyük farkımız, telefonla destek vermemiz” diyor.

ABD’de teslimatta gecikmeler yaşandığını belirten Ariti, müşteri hizmetinin bu işin en büyük parçası olduğunu bildiriyor.

Burcu Tuvay

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu