Makaleler

İnternet Canlı Bir Meta-Organizma Olabilir mi?

İNTERNE NASIL DOĞDU ?

internet nasil dogduİnternet yapısı ve düzeni zaman içinde kullanıcılarının ihtiyaçlarına uyum sağlayarak büyük değişimler geçirdi. Aslında başlangıcı Amerikan Savunma Bakanlığı Gelişmiş Araştırma Projeleri’ne (DARPA) uzanıyor. 60’lı yıllarda bir deney olarak sunulduğunda, 4 üniversite ve özel şirketlerden bazılarının ana bilgisayarları aracılığıyla bağlantıda olacakları bir ağ şeklinde tasarlanmıştı, ismi ARPANET olan bu ağ, 1969 yılında çevrimiçi duruma getirildi.

Önceleri sadece bilgisayar uzmanları, bilim insanları ve kütüphaneciler tarafından kullanılıyordu. Zaten sıradan insanların kullanabileceği bir sistem olarak tasarlanmamıştı. Ayrıca o yıllarda henüz hiç kimsenin evinde bilgisayar bulunmuyordu.

ARPANET’e 1972 yılında elektronik posta, 1973 yılındaysa Ftp protokolü özellikleri eklendi. Bu yıllarda TCP/IP mimarisi de eklenince internet kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Ama asıl patlama 90’lı yılların başında yaşandı. 1991 yılında ilk kullanıcı dostu internet arayüzü geliştirildi. Ardından arama motorları kurulmaya başlandı. 1991 yılında CERN’de Tim Berner ve ekibi tarafından yeni bir protokol kuruldu. “World Wide VVeb” adıyla tanıdığımız bu protokol, internetin gelişimine büyük bir hız kazandırdı.

Böylece grafiğe dayalı tarayıcılar ve servis sağlayıcılar ortaya çıkmaya başladı. Servis sağlayıcı firmalar internet üzerinden ticari işlemler yapılmasının önünü açmış oldu ve bu noktadan itibaren internet kullanımı çok hızlı bir şekilde yayılmaya başladı.

İnternet Hakkında Bilmedikleriniz

1) İNTERNETİ KİM KONTROL EDİYOR?

Resmi cevap: Hiç kimse

Gerçek: İnternet ağının büyük bir kısmını oluşturan sunucular özel şirketlerin elinde ve bunların da çok büyük bir bölümü Amerika’da.

2) İNTERNET NE KADAR BÜYÜK?

Çok Büyük.

İnternetin büyüklüğü transfer edilen veriler üzerinden ölçülüyor. Her yıl bu konuda bir rapor yayınlayan çok uluslu ağ teknolojileri şirketi Cisco Systems’a göre; 2014 yılında şimdiden 1166 eksabayt (1 eksabayt 1.048.576 terabayta karşılık geliyor) veri transfer edilmiş. Önümüzdeki dört yıl içinde bu rakamın katlanarak büyüyeceği tahmin ediliyor.

3) ŞU ANDA KAÇ ADET İNTERNET SİTESİ VAR?

10 Temmuz 2014 raporlarına göre en az 3,32 milyar.

4) TEK BİR İNTERNET AĞI MI VAR?

Evet.

Ama internet benzeri, tamamen yalıtılmış bazı ağ sistemleri de mevcut. Bunlar internet kullanıcıları gibi TCP/IP protokolü kullanmıyorlar.

5) İNTERNETTE KARA DELİKLER VAR.

Evet.

Ancak bu kara delikler kalıcı değil. Yine de ağ trafiğinin önemli bir kısmını felce uğratarak değiş tokuş edilen verilerin kaybolmasına sebep oluyorlar. Bunlar internetin zayıf noktaları. Washington Üniversitesi’nde kurulan Hubble adlı bir sistem (adını kara delik avcısı ünlü teleskoptan alıyor) bu kara delikleri tespit ederek bir haritalarına yapıyor. Yapılan ölçümler her 15 dakikada internete bağlı bilgisayarların yaklaşık %7’lik bir kısmının bu kara deliklere denk geldiğini ve iletişimin sekteye uğradığını gösteriyor.

6) İNTERNET ÇEVRE DOSTUMU?

Hayır.

Her ne kadar evimizden çıkmadan iletişim kuruyor olsak da karbondioksit cinsinden bir ölçüm yapılıp karbon ayak izi hesaplandığında muazzam sayılarla karşılaşıyoruz. Yapılan hesaplamalardan birine göre; sadece veri merkezlerini ayakta tutmak için yılda 152 milyar kilowatt-saat enerji tüketiyoruz. Tabii buna dünyanın her bir yanından internete bağlanan cihazların tükettiği enerji dâhil değil. Tüm bu cihazları da ekleyecek olursak havacılık endüstrisinin karbondioksit emisyonuyla yarışabilecek duruma geliyor.

7) İNTERNETİ KAPATABİLİR MİYİZ?

Kesinlikle hayır.

İnterneti oluşturan sistemler; yani sunucular, uydular, servis sağlayıcılar gibi tüm altyapıların çok büyük bir bölümü özel şirketlerin ellerinde. Hükümetler bu konuda kısıtlayıcı kararlar alsa bile kullanıcılar uydu üzerinden internete erişebilme gücüne sahip. Bu durum için bir başka tehdit olan siber atakların en güçlüsü bile interneti kapatabilecek kadar zarar veremez.

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu