Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

İnternetten Ucuz Alışveriş İçin Fiyat Karşılaştırma Siteleri

Fiyat ve ürün karşılaştırma siteleri internette en çok tıklanan adreslerden. En ucuzun peşindeki tüketiciler, aradıkları ürünlerin fiyat ve bilgisini onlarca e-ticaret sitesini gezmeden tek bir platformda bulabiliyor. İşte popüler siteler.

İNTERNET üzerinden alışveriş yapmak, artık birçoğumuzun rutini haline geldi. Öyle ki market alışverişlerini bile online yapar olduk. Son kullanıcı e-ticareti her geçen gün daha çok benimserken ülkemizde 10 binden fazla e-ticaret sitesi olduğu tahmin ediliyor. Seçenek bu kadar fazlayken haliyle seçim yapmak da kolay olmuyor. “İnternette alışveriş yapıyorsak ucuz olmalı” algısı bizi her zaman en hesaplı arayışına sürüklüyor. İşte bu noktada fiyat ve ürün karşılaştırma siteleri imdadımıza yetişiyor.

Fiyat karşılaştırma siteleri, başta teknoloji ürünleri olmak üzere internette ürün arayanların en çok başvurduğu adreslerin başında.

E-ticaret firmaları tarafından satışı yapılan ürünlerin fiyatlarını tek bir platformda toplayan bu siteler, tüketicinin binlerce site arasından kolayca en uygun fiyatlı ürüne ulaşmasını sağlıyor. Bu servisler, kullanıcının elini güçlendirirken bu alanda yeni girişimlerin sayısı da artıyor.

HER TÜR ÜRÜN KARŞILAŞTIRILIYOR

Uçak bileti, konaklama bedeli, sigorta gibi hizmet karşılaştırma sitelerinden farklı olan fiyat karşılaştırma siteleri daha çok markaların benzer ürünlerinin, fiyat ve ödeme seçeneklerini karşılaştırma imkanı veriyor. Bilio.com, Akakce.com, Cimri.com, Uygunfiyat.com, Efiyat.com, Akillifiyat.com, Alışverişrobotu.com kullanıcıların en çok başvurduğu fiyat ve ürün karşılaştırma sitelerinden. Bu sitelerde ağırlıklı olarak teknolojik ürünler aransa da bisikletten çeyrek altına, çim biçme makinesinden akustik gitara envai çeşit ürünün fiyat bilgisine ulaşmak mümkün.

Fiyat karşılaştırma siteleri için en belirleyici özellik, anlaşmalı olduğu alışveriş sitelerinin sayısı ve ürün çeşitliliği. Kazanç modelleri de zaten buna dayanıyor. Bu siteler, anlaşmalı olduğu e-ticaret sitesinden ürünleri listelemek için, belli bir sayıda gösterim için, siteye doğrudan yönlendirmek için ya da satışı yapılan ürün üzerinden komisyon almak dahil olmak üzere bu modellerden birini ya da birkaçını kullanarak kazanç sağlıyor. Yani bu siteler üzerinden doğrudan alışveriş yapılmıyor. Ancak şunu da belirtelim. Kullanıcılar bu sitelerde ilgilendiği ürünün en ucuz fiyata hangi güvenilir mağazalarda satıldığını öğrenmekle yetinmeyip taksit, garanti kapsamı ve kargo detayları gibi gerekli bilgilere kolayca ulaşabiliyor. Kullanıcı yorumları sayesinde alışveriş öncesinde almak istediği ürünlerle ilgili fikir de edinebiliyor.

EKOSISTEMI BÜYÜTECEK

Peki, bu sitelerin e-ticarete katkısı ne? Malum, e-ticaret, perakenden aldığı yüzde 1 payla hala istenen büyüklüğe ulaşmış değil Türkiye’de. ETİD (Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği) verilerine göre, 14 milyar TL büyüklüğe ulaşan e-ticaret pazarının daha gidecek çok yolu var. Fiyat karşılaştırma siteleri, bu noktada kullanıcıların e-ticaret alışkanlıklarını geliştirmesi, ekosisteme yeni giren şirketlere kolay tanıtım hizmeti sağlaması ve sitelere kısa sürede ziyaretçi çekmesi açısından e-ticarete pek çok avantaj sunuyor.

Cimri.com Genel Müdürü Sibel Özcan İmeryüz, fiyat karşılaştırma sitelerinin tüketicilerle mağazaları ortak bir noktada buluşturarak tüketicilerin maliyet ve zaman açısından tasarruf etmelerine yardımcı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu siteler, Online mağazalara da satışa dönüşüm oranı yüksek ve ekonomik bir trafik gönderiyor. Böylece, e-ticaret satış hacminin artmasına ve internet ekosisteminin büyümesine önemli bir oranda katkı sağlıyor.”

Alışverişçilerin almak istedikleri ürünleri kolayca bulup, karşılaştırma yapmalarına olanak sunan bu siteler, firmalara da tüketiciye ulaşma imkanı sağlıyor. Akakce.com Genel Müdürü Koray Karataş, bu ortamın uzun vadede eşit rekabet koşullarında doğru ve sağlıklı bir piyasa yapısı oluşmasına büyük destek olduğunu söylüyor.

4.5 MİLYON ÜRÜN SERGİLİYOR

Gelelim popüler fiyat karşılaştırma sitelerine En popüler fiyat karşılaştırma sitelerinden biri olan Bilio.com, medya ve e-ticaret markalarını bünyesinde bulunduran Naspers Grubu’nun bir iştiraki. 2004’ten bu yana faaliyet gösteren Bilio.com, potansiyel müşterileri e-ticaret sitelerinin ürünlerine yönlendiriyor ve müşteriler, Bilio.com’un kataloguyla aradığı ürünü kolayca bulabiliyor, yönlendirebiliyor. E-ticaret siteleri de ürün ve hizmet yelpazesini müşterilerine sergilemiş oluyorlar. Bu süreçte e-ticaret siteleri sadece tıklama sonrasında siteye’para ödüyor. Fiyatlar kategorilere göre ödeme 6-15 kuruş arasında değişiyor.

Sepet ortalaması ve mağazadaki müşteri dönüşüm oranı gibi parametleri tahmin ederek site üzerinden yapılan alışverişin aylık yaklaşık 100 milyon TL ve üzerinde olduğunu söyleyen Bilio.com Genel Müdürü Can Günay, 800 civarında e-ticaret mağazasıyla işbirliği yaptıklarını söylüyor. Aylık 5 milyon ziyaretçi, 15 milyon da sayfa görüntüleme sayısına ulaştıklarını belirten Günay, tüketicilerin mobil cihazları fiyat karşılaştırma ve ürün arama sırasında yoğun olarak kullandığı için mevcut trafiğin yüzde 30’unun da mobilden geldiğini belirtiyor.

Günay’dan aldığımız bilgilere göre, Bilio.com’un mağazalara gönderdiği kullanıcı oram yüzde 45. Bunun da yüzde 3 u alışverişle sonuçlanıyor. 800 civarı e-ticaret mağazasına ait 4.5 milyon civarı ürünün listelendiği Bilio.com’da, yeni bir özellik olarak da artık fiyat geçmişi grafik olarak sitede gösteriliyor; kullanıcılar bir rakam girip fiyat alarmı kurabiliyor. Ürün o fiyata düştüğünde sistem kullanıcıya uyarı veriyor, haber gönderiyor.

“EN ÇOK ARAMA PAZARTESİ GÜNÜ”

Kullanıcıların maliyet ve zaman açısından tasarruf etmelerine yardımcı olan fiyat karşılaştırma siteleri, şüphesiz daha bilinçli bir alışveriş deneyiminin yaşanmasına yardımcı oluyor. Bu alanda faaliyet gösteren en büyük sitelerden biri olan Cimri.com, 400 un üzerinde online mağaza ile işbirliği halinde. Site üye mağazaların trafik yönlendirmeleri üzerinden kazanç sağlıyor. Bu sistemde yer alan mağazaların ürünleri Cim-ri.com’da listeleniyor ve listelenen ürünlerdeki mağaza bağlantılarının kullanıcılar tarafından tıklanması sonrasında ücretlendirme gerçekleşiyor. Sitede mağazaların ürün fiyatları baz alınarak ücretlendirme yapılıyor ve buradaki bedel tıklanılan bağlantıdaki ürünün fiyatı ile orantılı oluyor. Yani, fiyatı düşük bir ürünün tıklanma maliyeti yüksek fiyatlı bir ürünün tıklanma maliyetinden daha düşük oluyor.

Cimri.com Genel Müdürü Sibel Özcan İmer-yüz’den aldığımız bilgilere göre, ziyaretlerin en yoğun olduğu gün Pazartesi ve yine en yoğun zi-yaretler 21:00-24:00 saatleri arasında yaşanıyor.

Hemen belirtelim, şu anda Cimri.com kullanıcılarının yüzde 30’dan fazlası mobil cihazlar üzerinden bağlantı kuruyor. Siteden yönlendirilen trafiğin ne kadarının satış ile sonuçlandığına dair birlikte çalıştıkları mağazalardan belirli aralıklarla geri bildirim aldıklarını söyleyen İmeryüz, şunları belirtiyor:

“Yönlendirilen trafiğin satışa dönüş oranlarında mağazaların sunduğu fiyat, kampanya, mağaza ve markaya olan güven gibi konular önemli etkenler. Bu geri bildirimlere baktığımızda, her mağazanın farklı sonuçlara ulaşmış olduğunu ve satışa dönüşme oranının yüzde 0.5 ile yüzde 2.5 arasında değiştiğini görüyoruz.”

AYDA 5 MİLYON ZİYARETÇİ

2000 yılından beri en uygun ve güvenli alışveriş seçeneklerini sunma iddiasında olan Akakce.com ise gelirini yönlendirme üzerinden elde ediyor. Satış üzerinden ayrıca komisyon alınmayan sitede, yönlendirme bedelleri de tüm satıcılar için aynı. Akakce.com Genel Müdürü Koray Karataş, şu an itibarıyla 600’den fazla e-ticaret firmasıyla aktif olarak çalıştıklarını söylüyor. Aylık 5 milyon civarında unique ziyaretçi siteden faydalanıyor ve sitede yaklaşık 30 kişi tam zamanlı olarak çalışıyor. “Ziyaretlerin kaçta kaçı satışa dönüşüyor?”diye sorduğumuz Karataş, “Akakce.com’da doğrudan satış olmadığı için bunu tam olarak bilemiyoruz” diyor ve sözlerini şöyle d» sürdürüyor: “Satış yönlendirme yapılan satıcıların sitelerinde sonlandığı için alışveriş hacmini tam olarak biz de bilemiyoruz. Ancak, bir kestirim olarak Akakce.com üzerinden yapılan yönlendirmeler sonucunda mağazalarda yılda 1 milyona yakın sipariş gerçekleştiğini tahmin edebiliyoruz.”

Akakce.com, Türkiye’nin ilk fiyat karşılaştırma sitesi olmasının getirdiği tecrübeyle alışverişçilerin ihtiyaç duyduğu fiyat, taksit, kargo, garanti gibi tüm bilgileri sunarken mağaza değerlendirme sistemiyle de alışverişçilerin tecrübelerini kontrollü olarak yansıtıyor.

BANNERLARDAN DA KAZANIYOR

Uygunfiyat.com farklı markaların benzer ürünlerinin, fiyat ve ödeme seçeneklerini karşılaştırma imkanı veren sitelerden.farklı markaların benzer ürünlerinin, fiyat ve ödeme seçeneklerini karşılaştırma imkanı veren sitelerden. Site üzerinden doğrudan alışveriş yapılmıyor. Karar verilen ürüne tıklandığında, bu ürünün satıldığı siteye yönlendiriliyor ve bu şekilde satış yapan siteye satış potansiyeli yaratılıyor. Ayda 55 bin tekil ziyaretçi alan site üzerinden yapılan alışverişin hacmi ise ayda 150 bin TL civarında. 35 e-ticaret sitesiyle işbirliği yapan Uygunfiyat.com Genel Müdürü Mustafa Sevinç’den aldığımız bilgilere göre, yönlendirme ve reklam olarak iki farklı gelir modeli bulunuyor.

Yönlendirme başına alman komisyon oranı sabit. Uygunfi-yat.com üzerinden ürüne karar verip, ilgili e-ticaret sitesine yönlendirilen tüketicinin satın almış olduğu ürüne ödediği bedel üzerinüzerinden ürüne karar verip, ilgili e-ticaret sitesine yönlendirilen tüketicinin satın almış olduğu ürüne ödediği bedel üzerinden siteye ödenen komisyon ile marka ve mağaza bannerlarından elde edilen gelir sitenin kazanç modelini oluşturuyor.

Sibel Özcan İMERYÜZ / Cimri.com Gn. Md.

2015’te en çok iPhone arandı

2014 yılı hem fiyat karşılaştırma siteleri hem de mağazalar açısından oldukça hareketli geçen bir yıl oldu. Cimri.com’da yer alan 21 ana kategori ve yüzlerce alt kategori içerisinden en fazla ilgi mmâ görenleri belirtmek gerekirse; cep telefonu, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar, LED televizyon, dijital fotoğraf makinesi ve beyaz eşya dikkat çekici bir şekilde aranan ürünleri barındıran kategoriler oldu. Doğrudan model belirtmek gerekirse, sizin de tahmin edebileceğiniz gibi Apple iPhone 5S, 6 ve 6 Plus, Samsung Galaxy S5 ve Note 4, LG G2 ve G3, Apple iPad Air, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 gibi ürünler popülerlikleri ile doğru orantılı bir şekilde arandı. Beyaz eşya ve televizyon gibi kategorilerde genelde marka ve teknik detay temelli aramalar öne çıkarken Fakir Darky, Tefal Actifry ve Arnica Bora 5000 gibi birkaç ürün ise özellikle model olarak çok arandı.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu