Kariyer ve İş

İş Bulmak İçin Görünürlüğünüzü Yüksek Tutun

İş Bulmak İçin Görünürlüğünüzü Yüksek Tutun

İş arama sürecinden hoşlanan hiçbir profesyonel yoktur. İşiniz varken değerlisinizdir, işten ayrıldığınızda değeriniz düşer. İşiniz varken de yokken de aynı kişisinizdir ama karşı tarafa yarattığınız fayda azaldığından, işiniz olmadığında iş dünyasının önem listesinde artık olmazsınız.

Wall Street’de yaşanan işten çıkarılmalarda CEO, CFO ve yönetim kurulu düzeyinde kişilerle işe yeni girmiş olanlar tamamen aynı sancılı süreçten geçti. İşinden olanlar Wall Street Journal’ın açtığı bir blogda yaşadıkları olayları ve iş arama sürecindeki duygularını içtenlikle paylaştılar.

Günümüzün en büyük sorunu işsizlik. Eğer iş arama sürecindeyseniz, çalıştığınız şirketten ya da yöneticilerinizden memnuniyetsiz bir halde olduğunuzdan yeni bir iş arama sürecine girmeyi düşünenlerdenseniz size hayat boyu fayda sağlayacak bir öneri;

Görünürlüğünüzü Yüksek Tutun

Bu ne demek?

21. yüzyılda görünürlüğünüz yoksa neredeyse yaşamıyorsunuz demek. En azından “önemsiz ve silik’ bir çalışan olduğunuz düşünülebilir. Görünürlüğünüzü artırmak için hangi alanda iş yapıyorsanız ya da hangi alanda tanınmak ve isim yapmayı tercih ediyorsanız o alanda kendinizi göstermeniz gerekiyor. Buraya kadarını zaten biliyordunuz.

Çalışanların ve profesyonellerin yaptığı en büyük hatanın çalıştıkları şirketin dışında bir profesyonel ya da sosyal hayatta kendilerini göstermiyor olmaları. Adeta bir kapalı fanusa sıkışmış gibi tek bir şirkette çalışıp sadece o şirketin içerisinde büyümeye odaklanmış olmaları. Dış dünya ile irtibatlarının sadece çalıştıkları şirkette yaptıkları işle sınırlı kalıyor olması. Yani, eğer finans alanında bir uzmansanız, bu uzmanlığınızı kurumunuz dışında ortamlarda da faydaya dönüştürebilmeniz anlamına gelir. Örneğin bir üniversitede öğrencilere destek olmanız, ya da gönüllü kuruluşlarda yer almanız gibi. Ya da çalıştığınız kurumda satın almada çalışıyorsunuz ama tutkunuz müzik üzerineyse, müzikle ilgili yaptığınız çalışmaları eş dostunuz dışında ki dünyanın da görmesini sağlamanız. Yani kendinizi tanıtmak için aktif çaba göstermeniz.

Sosya Mecraları Profesyonelce Kullanın

Sosyal mecraları sadece facebook’da ‘geyik yapmak’ olarak görenler ya da zaman kaybı olduğunu düşünenler genellikle bu mecralardan nasıl fayda sağlayabileceklerini tam olarak bilmeyenler. Sosyal mecralar profesyonellerin kendilerine bir görünürlük vermesini sağlayan en önemli araçlardan. İsminizi google’da yazdığınızda hakkınızda ne tür bilgilerin çıkmasını istiyorsanız, online ortamda o şekilde yer almak için çaba göstermeyi tercih etmek gerekiyor. Yani bundan sonra facebook’da hangi yönünüzle bilinmek istiyorsanız, paylaşımlarınızı o yönde yapmaya gayret göstermek, twitter’da benzer şekilde hareket etmek önemlidir. Eğer politikayla ilginiz yoksa ve nötr durmak istiyorsanız, politik paylaşımları tercih etmemeniz gibi. Burada kısacası ‘odak’ noktanızı iyi belirlemeniz önem kazanıyor. Twitter’i sadece yazılanlara cevap yazarak değil bir bilgi paylaşım ortamı olarak da kullanabilirsiniz, örneğin twitter.com/fatierdogan’da benim yaptığım gibi. Eğer bir web siteniz, blog ya da vlog’unuz yoksa çalışmalarınızı ya da görüşlerinizi sunabileceğiniz platformları oluşturabilmeniz gibi.

Sosyal medya araçlarını verimli kullanmak önce onları anlamayı, sonra deneyimlemeyi sonra da
hedefiniz doğrultusunda hareket edebilmeyi gerektirir. Bu mecralarda görünürlüğünüz ne kadar kuvvetli ve amaçlarınızla örtüşürse, iş dünyasında yeriniz de o kadar kuvvetli olur.

Deneyin.

Fatmanur Erdoğan

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu