İş Fikirleri ve İş Kurmak

İş fikri üretmenin pratik yolları

Girişimci adaylarından gelen mesajlardan anlıyorum ki, aklına iş fikri gelmeyen ama ille de girişimci olmak isteyen çok sayıda insan var. İşte, iş fikri aranabilecek yerler

is fikri uretmekGİRİŞİMCİ olmak, kendi işini kurmak, patron olmak isteyen çok sayıda aday var. Ancak girişimci olmanın, kendi işini kurmanın veya patron olmanın doğal sonucu para kazanmak değildir. Bazen para kaybetmek de olabilir. Kendi işini kurup para kaybedenleri incelediğinizde bunun pek çok sebebi olduğunu anlarsınız.

Ancak en genel üç sebep şudur: Girişimci bu yolun yolcusu değildir. Yani girişimci, girişimcilik işini becerememektedir. İkinci sebep yanlış iş modellemesidir. Yani girişimci, o iş fikriyle nasıl para kazanılacağını doğru formüle edememiştir. Üçüncü sebep de, yanlış iş fikridir. Yani, girişimci, iş yapmayacak bir iş fikrine kapılıp gitmiştir.

KÖR NOKTALARA DİKKAT!

Araba kullanırken bir kör nokta vardır. O saniyede solunuzdan araba geçiyorsa ve kör noktaya denk gelmişse ve siz de direksiyonu sola kırmışsanız, bu durumda kaza kaçınılmazdır. İşte girişimcilerin de iş fikirlerini uygulamaya koymadan evvel bu kör noktalara çok dikkat etmesi gerekir. Ancak benim gözlemim şudur: Girişimciler kendi iş fikirlerine o kadar çok inanırlar ki, kör noktaları genellikle gözden kaçırırlar ve kaza yaparlar.

Öyleyse iş fikirlerimizi öyle seçmeliyiz ki kör nokta içermesin. Gerçi, girişimcilikte kör nokta içermeyen iş fikri bulmak oldukça zordur. Mesele kör noktanın farkında olmak ve ona göre aracı dikkatli kullanmaktır.

İşte size iş fikri üretebilmeniz için kullanabileceğiniz pratik kaynaklar:

1- Dünyada hali hazırda yapılan işleri inceleyin: Girişimciler ille de yepyeni ve hiç kimsenin yapmadığı bir işi yaparak para kazanacaklar diye bir kural yok. Böyle bir kural olsaydı dünyada her girişimci farklı bir iş kurardı. Diğer girişimcilerin neler yaptıklarını ve hangi iş modelleriyle nasıl para kazandıklarını inceleyin.

2- Yurtdışındaki franchise sistemlerini inceleyin: Türkiye’de olmayan ama yurtdışında girişimcisine para kazandıran pek çok iş var. İncelemeye başlamadan evvel sermayenizi belirleyin. Diyelim ki 50 bin TL sermayeniz var. Bu miktarla yurtdışmda yapılmış ancak Türkiye’de olmayan işleri araştırın.

3- Fuarları gezin: Her konuda fuar var. Gidebiliyorsanız yurtdışındaki fuarlara gidin ve girişimcilerin neler yaptıklarını bizzat görün. Onlarla sohbet edin, onların fikirlerini Türkiye’de nerede ve ne tip değişiklikler yaparak uygulayabilirsiniz, kafa yorun. Kendilerine Türkiye’de ortaklık teklif edin.

4- Mr. Google’a müracaat edin: İnternette ‘iş fikri’ şeklinde tıklayınca Google’da binlerce sayfa karşınıza çıkar. Ancak, Türkiye’de binlerce girişimcinin aynı şekilde internete girip aynı fikirleri incelediklerini unutmayın. İngilizce olarak ‘business idea’ şeklinde araştırma yaparsanız daha avantajlı sonuçlara ulaşabilirsiniz.

5- Basılı medyayı takip edin: Para Dergisi’ni her hafta alın, Nur Demirok’un sayfalarını okuyun, aylık ekonomi dergilerini takip edin. Bu dergiler girişimciler için gerçekten güzel iş fikirlerini bir araya getiriyor.

6- Görsel medyayı takip edin: Yabancı kanalların reklamlarını seyredin. En sevdiğim şeylerden biri, yazlıktaki televizyonda hangi dilden olduğunu anlamasam da reklamları seyretmektir. Nasıl reklam veriyorlar, neyin reklamını yapıyorlar, o ürünler Türkiye’de var mı? Böylelikle hem dinlenin hem de iş yapın.

7- Derneklere üye olun, network’ünüzü genişletin: Akıl akıldan üstündür. Derneklere üye olup çevrenizi genişletin. Özellikle iş dünyasını ilgilendiren derneklerin seminer, konferans ve eğitim programlarında göreceksiniz ki sizin gibi pek çok girişimci var. Onlarla iş fikirlerinizi tartışın. Gözden kaçırdığınız detayları size onlar gösterecektir.

İŞ FİKRİNİZİN ÇALINMASINDAN KORKMAYIN

Tüm bunları yaparken kendi hayal gücünüzü de oyuna aktif olarak sokun. îş fikirlerinin her tarafta uçuştuğunun farkında olun. Cebinizden not defterinizi ayırmayın ve aklınıza her türlü iş fikrini not alın. Bir müddet sonra bu iş fikirlerinin bir kısmının ciddi şekilde takip edilmesi gereken şeyler olduğunu anlayacaksınız. Bu fikirleri arkadaşlarınıza veya uzmanlara açıklamaktan çekinmeyin.

Girişimcilerimizin klasik bir korkusu vardır: Ya fikrimi çalarlarsa? Bu korkudan kendinizi kurtarın. İş fikrinizin çalınıp başarılı bir girişim yapılması o kadar da kolay değildir. İş fikri, başarılı bir girişimin sadece bir kısmıdır. İş fikrinizi çalan kişi acaba bu işi sizin gibi yapabilecek beceriye sahip mi? Asıl soru budur. Bu söylediğimden şöyle bir sonuç çıkarabilirsiniz: İş fikirlerinizi herkese açıklayıp onların fikirlerini de alarak iş fikrinizi geliştirin. Ancak iş fikrinizi açıkladığınız kişinin sizden daha becerikli birisi olduğunu ve onun da iyi bir fikir arayışı içinde olduğunu biliyorsanız, iş fikrinizin tüm detaylarını anlatmanıza gerek olmayabilir.

Hepinize para kazandıracak iş fikirleriyle dolu günler diliyorum…

Baybars Altuntaş / Para Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu