İş Fikirleri ve İş Kurmak

İş Kurarken Girişimci Olmak

Girişimci mi olmak istiyorsun? İşte sana ipuçları…

Girişimci olmak için hangi eğitimi almalıyım?

Üniversitelerde girişimcilikle ilgili lisans ve lisansüstü programlar var. Ama nereden mezun olursan ol, mutlaka bir işletmecilik altyapın olsun. Okuldan sonra işletme mastırı yapabilir veya e-MBA programına yazılabilirsin.

Fikrimin iyi olup olmadığını nasıl anlarım? Kendimi nasıl deneyebilirm?

Neden bir yarışmaya katılmıyorsun? Şirketler, üniversiteler, girişimciliği destekleyen ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları birçok yarışma düzenliyor. Bunları takip edebilirsin.

Hangi alanlar revaçta?

Özellikle e-ticaret son yılların gözdesi. Internette sağlık ve seyahat alanları da giderek değer kazanıyor.

İş deneyimi şart mı?

Kendi işini kurmuş kişiler iş deneyiminin olması gerektiğini söylüyor. İnternette iş kurmak zor değil. Fakat girişimci olacak kişinin biraz da olsa iş deneyimi olması, iş hayatını bilmesi, işin devamı açısından çok önemli. Düşün, senin dışında binlerce insan da aynı yoldan para kazanmaya başlayabilir. Zaten çok sayıda rakibin olacak, hazırlıklı ol!

Bana kim destek verir?

İş fikrine güveniyorsan ve kararlıysan, çeşitli kuruluşların projelerine dahil olarak kendini gösterebilirsin. Girişimciliği destekleyen derneklere başvurabilirsin. Eğer internet şirketini kurup biraz yol katetmişsen, melek yatırımcılara başvurabilirsin. Onlar hem para hem deneyimlerini koyarak şirketlerin büyümesine destek olur. Galata İş Melekleri bunlardan biri.

Yatırımcıların fikri beğenmesi yeterli mi?

İyi ve özgün bir fikrininin olması gerekiyor ama artık fikir her şey değil. Tam tersine girişimcinin karakteri, onun bu işin arkasında ne kadar durabildiği ve vizyonu çok daha önemli.

Girşimcilerden öneriler

-Olası krizlerden en az etkilenecek düzgün bir gelir modeli oluştur.

-Ortaklarını ve ortaklık koşullarını iyi belirle. Doğru bir iş bölümü yap.

-Pazar hedefini belirle.

-Zaman planlaması yap ve buna uy.

-İyi bir içerik oluştur.

-Bağlantılarını kur. Çevreni kullanın.

-İşin sürekliliği için öncelikle kendini güncel tut. Sektöründe neler olup bitiyor onları düzenli olarak takip etmen ve yeniliklere açık olman gerek.

-İlk gün nasıl sıkı çalışıyorsan daha sonrasında da öyle çalışmalısın.

-Ve en önemlisi, fikrine inan. Fikrine inanan, pozitif insanlarla çalış… 

İş kurarken şunlara dikkat etmelisin

Yeni Türk Ticaret Kanunu, ticari hayatı yeniden yapılandıracak birçok yenilik ve değişiklik getiriyor. İşte girişimcilerin bilmesi gerekenler…

Şirketin türü: Önce ulaşmak istediğin ekonomik hedefin nitelik ve büyüklüğünü tespit etmelisin. Yeni Türk Ticaret Kanunu’na (YTTK) göre hangi şirket yapısı senin için uygun, bunu saptaman gerek. Bunun için hukuk ve maliye uzmanlarına danışabilirsin.

Faaliyetin kapsamı: Özellikle bazı faaliyet ve faaliyet gruplarının çeşitli resmi kurum ve kuruluşlarının lisans ve izin süreçlerine tabi olduğunu gözönünde bulundurmalısın. Bu nedenle şirket konusuna giren faaliyetlerin kapsamı ayrıntılı bir şekilde incelenmeli.

Farklı yasal düzenlemeler: Şirketin konusu ve faaliyet göstereceği alan anlamında farklı teşvikler, kolaylıklar ve düzenlemelere tabi olup olmadığı konusu da önemli. Örneğin serbest bölgelerde veya organize sanayi bölgelerinde kurulacak şirketler için bu bölgelere ilişkin farklı kurallar ve süreçler sözkonusu.

Şirketi kurduktan hemen sonra: İş Hukuku’na ilişkin bildirimlerin yapılması ve belgelerin tedarik edilmesi gerek. İdari izinlerin alınması ve vergisel yükümlülüklerin tanımlanıp yerine getirilmesi aşamaları da takip edilmeli. Bu, şu nedenle önemli: Şirket kuruluşu tamamlandıktan sonra; şirketin sorumluluğu sadece Ticaret Hukuku ve Yeni Türk Ticaret Hukuku hükümleri kapsamında kalmayacak. Aynı zamanda İş Hukuku ve Vergi Hukuku’nun ilgili düzenlemeleri de şirket kurucuları ve yöneticileri açısından bağlayıcı olacak!

Teşvik fırsatları: Şirketlerin yararlanabileceği ve onlar için etkin destek aracı olabilecek teşvik fırsatları da detaylı incelenmeli. Ayrıca, kurduğun şirket yurt dışı ve yurt içi teşvik düzenlemeleri kapsamına giriyor mu? Bunun araştırılması da önemli.

Tescil-patent: Şirketinin yaratmış olduğu markaları, patentleri ve varsa buluşları mutlaka tescil ettirmelisin. Bu konuda da uzmanlardan destek alabilirsin.

Hazırlayan: Gün Avukatlık Bürosu

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu