Makaleler

İşyerinde Dizi İzliyoruz

Son yıllarda internetten video izleme oranları arttı. Artık trafiğe takılıp veya çeşitli nedenlerden zaman bulamayıp (yahut da reklamlardan bunalıp) kaçırdığımız dizileri de internetten izliyoruz. Çalışanlar, online ortamda dizi izleyenlerin yüzde 48’ini oluşturuyor.

muhtesem-yuzyilSon yıllarda internet üzerinden video izleme oranları ve buna paralel olarak internetten dizi seyretme alışkanlığı da hızla arttı. İnternet üzerinden yapılan HD yayınların artmasıyla bu oranların daha da artması bekleniyor.

Dizileri online ortamda izleyenler her yaş grubundan insanlar. Bulut bilişim çözümleri sunan Medianova’nın yaptığı bir araştırmaya göre, online dizi izleyenlerin yüzde 58’i kadınlar.

İşyerlerinde boş vakit bulan çalışanlar da online ortamda dizi izliyor. Medianova CEO’su Serkan Sevim, elde ettikleri verilere dayanarak mesai başında rutin işlerini tamamlayan çalışanların saat 10.30 civarında dizi izlemeye başladıklarını söylüyor. Öğle tatiline denk gelen 12.00-12.30 saatlerinde ise internetten dizi izleyicisi sayısı tavan yapıyor. İşyerlerinin çoğunluğunda çalışanların birer saatlik öğle tatilleri oluyor ve yemek yerken bir yandan da kaçırdıkları dizileri izlemeyi tercih ediyorlar. En düşük seyredilme oranı ise akşam 18:00 civarında. Sevim, bu saatlerde evde olan kadınların akşama hazırlığa başladığını, işte olanların ise işten çıkıp trafikte olduklarını düşünüyor.

Bir başka istatistik ise İstanbul özelinde tablet bilgisayar ve akıllı telefonlardan gelen talebin trafik saatlerinde yüzde 80 artması. Yani kullanıcılar trafikte de video izliyor.

Sevdikleri dizileri izlemenin çalışanların verimliliğini azalttığını düşünmeyen Sevim, artık dünyada yepyeni trendler olduğunu, özgür çalışma ortamlarının da bunlardan biri olduğunu söylüyor: “Artık bir insanın tüm mesai boyunca kafayı kaldırmadan çalışacağına yöneticiler de inanmıyor. Böyle bir çalışmanın sağlıklı olduğunu da düşünmüyorum. Öğle tatillerini sevdikleri dizileri izleyerek ve bu diziler hakkında sohbet ederek geçirenlerin günün ikinci yarısına daha zinde başlayacağına inanıyorum. Çalışanlar, kendilerine ait zaman diliminde dizi izledikleri için işverenlerin bu duruma müdahale edeceğini düşünmüyorum. Ancak işlerin aksaması, yapılacak işler varken çalışanların dizi izliyor olması durumunda müdahale edeceklerdir.”

En çok perşembe izleniyor

İnternetten dizi izleme oranları pazartesi yüzde 10,6, salı yüzde 12, çarşamba yüzde 16, perşembe yüzde 19,1, cuma ve cumartesi yüzde 15,8, pazar ise yüzde 10,7. Sevim, günlere göre izlenme oranlarının, reytingleri en yüksek dizilerin hangi akşam internetten yayınlandığını yansıttığını söylüyor: “Verilerimize göre izleyicileri ekran başına toplayan en popüler diziler Çarşamba akşamı yayınlanıyor. İnternetten dizi izleyenlerin çoğunluğu kaçırdıkları bölümü hemen ertesi gün izliyor. Bu nedenle Perşembe günlerindeki izlenme oranı diğerlerine göre daha yüksek. Hatta enteresan bir istatistik ise Çarşamba günü hemen dizinin bitiminden sonra ortaya çıkan veriler. Amerika’da yaşayan ve saat farkından dolayı canlı yayını kaçıran Türkler, Çarşamba gece yarısından sonra ciddi trafik yaratıyorlar.”

Peki online ortamda dizi izleyenlerin ne kadarı çalışan kesimi oluşturuyor? Sevim buna şöyle cevap veriyor: “Burada Medianova sistemlerine gelen trafiğin hangi network’lerden geldiğine bakarak yorum yapabiliyoruz. Çalışanlar, online ortamda dizi izleyenlerin yüzde 48’ini oluşturuyor. Bunun ardından yüzde 30 ile üniversiteden bağlanan gençler ve en son olarak da evler geliyor. Bu rakamlar iki noktanın altını çiziyor: İnternet üzerinden video seyreden kullanıcıların çoğunluğu sanıldığı gibi öğrenciler ve gençler değil. Trafiğin yaklaşık yarısı çalışanlardan geliyor. Öğrenciler ve gençler ise hemen arkalarında yer alıyor.”

Kızlar okulda daha iyi

Gelişmiş ülkelerde yapılan istatik araştırmalara göre erkek çocukları kız çocuklarına göre notlarda daha geride kalıyor, daha çok disiplin sorunu yaşıyor ve okula daha az geliyorlar. Fransa’da 18 yaşın altındaki okulu erken bırakan 150 bin öğrencinin 100 bininin erkek olduğu ortaya çıkmış.

Avusturya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Slovenya, Tacikistan, Malezya, Tayland ve Tunus’ta her iki erkek çocuğa karşı üç kız çocuk diploma sahibi oluyor. Bir başka gerçek ise OECD ülkelerinde, İzlanda, Amerika ve Rusya’da yükseköğretim kurumlarına kaydolan genç kadınların sayısı erkeklerden daha çok.

Eylül 2010’da haftalık dergi Marianne, bir rapor yayımladı. Konusu ise kız çocuklarının erkeklere göre okulda daha başarılı olması fakat bu başarıyı iş dünyasında gösterememeleri üzerineydi. Eğitimle ilgili yapılan bütün çalışmalarda kız öğrencilerin okulda daha iyi notlar aldığını ortaya koyuyor. Ortaöğretime geldiğinde kız ve erkek çocuklar arasında bir dengesizlik başlıyor. Daha iyi notlar almalarına rağmen kız öğrenciler, yeteneklerini sorgulamaya başlıyor.

Hürriyet İK – Zeynep MENGİ

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu