Kariyer ve İş

Kadın İK’cıların Kariyer Öyküleri

En büyük beklentisi liderlik
Ebru Erol EKMEN / GSK Türkiye İK Direktörü

İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunu olan Ebru Erol Ekmen, iş hayatına atıldığı ilk günden itibaren IK alanında çalışmak istemiş. Bugüne kadar TNT International, Alcatel Teletaş, Turkcell ve JTI gibi şirketlerde görev alarak farklı sektörlerde insan kaynaklarını tecrübe etmiş.

Sonrasında ilaç sektörüne geçerek uzun yıllar As-traZeneca ve Sandoz’da çalışan Ekmen, üç yıl önce de GSK insan Kaynakları Direktörü olarak Gelişen Pazarlar, Avustralya ve Asya Bölgesi için Yetenek Gelişim Lideri görevini yürütüyor.

19 yıldır IK alanında çalışan Ekmen, bu dönemde kariyerinde en büyük kırılma noktasının çalışanlara ve ailelerine sunulan önleyici ve koruyucu bir sağlık hizmeti olan ‘Çok Yaşa GSK sağlık programı olduğunu söylüyor. Program kapsamında, özel sağlık sigortasının yanı sıra yetişkinler ve çocuklar için aşılar, kanser, HIV, diyabet taramaları ile doğum öncesi bakım, rutin sağlık kontrolleri ve fiziksel aktiviteler gibi 40ayakm koruyucu ve önleyici sağlık hizmeti sunuluyor. Ekmen bir adaydan en büyük beklentilerinin liderlik özellikleri taşıması olduğunu söylüyor.

Beş ülkeyi yönetiyor
Yıldız Hayim SİMSOLO / Franke Türkiye İK Yöneticisi

Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü mezunu olan Yıldız Hayim Simsolo, Alman Hugo Bossun İzmir yatırımının kuruluşunda görev alarak iş hayatına başladı, insan kaynaklarının farklı alanlarında toplam 15 yıllık bir deneyimi olan Simsolo, 2011 yıldan bu yana Franke Türkiye organizasyonunun yanı sıra aspiratör ve davlumbaz iş biriminin global olarak insan kaynakları fonksiyonundan sorumlu. Bu görev dahilinde iş biriminde bulunan beş ülkeye destek veriyor. Simsolo’nun işe alım yaparken adaylardan en büyük beklentisi kendileri ile ilgili farkın-dalık sahibi olmaları. Simsolo, “Son dönemde yaşadığımız en büyük sıkıntı potansiyel sahibi olduğunu düşünerek işe aldığımız adayların kendilerine gereken süreyi vermemeleri. Adaylar eğer tercihleri ve yetkinlikleri konusunda daha fazla farkındalık içinde olurlarsa, hem çalışmayı istedikleri işi daha doğru seçebilirler hem de firmada kalıcı olabilirler” diyor.

“Aday pizza yemeyi sevmeli”
Nilüfer DEĞİRMENCİ / Domino’s Pizza İK Direktörü

Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunu olan Nilüfer Değirmenci, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi işletme Fakültesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. tş hayatına psikolojik danışmanlık yaparak başlayan De-ğirmenci’nin, insan kaynaklan ile ilgili profesyonel tecrübesi ise 1996’da Beko Elektronik ile başladı. Ardından Turkcell Grup şirketlerinden Global Bilgi’de son üç yılı IK Direktörlüğü olmak üzere farklı rolleri tecrübe etme fırsatı olan Değirmenci,

2011 yılından itibaren Domino’s Pizza Türkiye’de IK Direktörü olarak çalışıyor, işe alım yaparken öncelikle adayın şirket kültürü ile uyumunun önemine dikkat çeken Değirmenci, “işini kendi işi gibi sahiplenen, yetkilendirilmiş, fırsatları okuyabilen, inisiyatif alan, alanında en iyisi kişilere bizimle birlikte büyüme imkanı sunuyoruz. Tabii ki pizza sevmek, yemek yemeyi sevmek de bu kültür uyumunu destekliyor” diyor. Yaşa ve role bakmaksızın öğrenmeye açık olan kişiler ile çalışmayı tercih eden Değirmenci, yeni duruma kolaylıkla adapte olabilen, ihtiyacı gören ve kendini geliştiren kişilerle performansın daha yukarıya çıktığına inanıyor.

Duayen İK’cı
Nil EKİNCİ / Hâfele İnsan Kaynakları Direktörü

Boğaziçi Üniversitesi işletme Bölümü mezunu olan Nil Ekinci, organizasyon stratejisi alanında yüksek lisans yaptıktan sonra şimdilerde endüstriyel psikoloji doktora programına devam ediyor. Mobil Oil Türk şirketinde ücret ve yan haklar uzmanlığı ile iş yaşamına başlayan Ekinci, insan kaynaklarında 32 yıllık birikime sahip. Son beş yıldır ise Hiifele Türkiye’de İK Direktörü olarak çalışıyor. Yaklaşık 400 kişilik bir ekibi yönetin Ekinci, farklılıkları yönetebilme yetkinliğinin en öne çıkan ihtiyaç olduğunu söylüyor ve işe alım yaparken adaylardan beklentilerini şöyle aktarıyor: “Sıklıkla nesil farklılıklarını, X-Y-Z nesillerinin ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçların nasıl ele alınması gerektiğini konuşuyoruz. Ancak bence iş yaşamındaki başarıda bunların ötesinde, çok daha önemli iki özellik var: Zorluklarla başa çıkabilme gücü (resilience) ve iç motivasyon. Bu ikisi olmadığında kişisel başarı, takım başarısı ya da kurumsal başarı gerçekleşemiyor. işe alımda adaylarda bu iki özelliği arıyoruz.”

“İnsan isterse her şeyi başarır”
Yaprak Yazgan TELLİCİ / Etiya İnsan Kaynakları Direktörü

Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Yaprak Yazgan Tellici, daha sonra Ingiltere’de University of Hertfordshire’da İnsan Kaynakları üzerine yüksek lisans programını tamamlayarak iş hayatına perakende sektöründe işe alım alanında başladı. ST Microelecetronics, Accenture ve Garanti Teknoloji şirketlerindeki deneyimlerinden sonra son dört yıldır Etiya Bilgi Teknolojilerinde insan Kaynakları Direktörü olarak çalışıyor. Tellici, Etiya’da IK departmanı kurarak bir ilki gerçekleştiriyor.

Tellici, işe alım yaparken adayların istekli olmasının en büyük beklentileri olduğunu söylüyor. “Hevesli bir adayda işin gerektirdiği temel nitelikler varsa geri kalan her şeyi öğrenebileceğini düşünüyorum. Klasik belki ama ‘istemek başarmanın yarısıdır’ mottosunu benimsiyorum” diyen Tellici, insanoğlunun isterse her şeyi başarabileceğine inanıyor.

Çalışan sayısı yüzde 63 arttı
Mihriban HORATA/ Nef IK Müdürü

2001 yılında Marmara Üniversitesi, Sağlık Eğitim Fakültesi’nden mezun olan Mihriban Horata, Acıbadem Sağlık Grubu’nda İnsan Kaynakları Uzmanı olarak işe başladı ve sırasıyla Multinet Kurumsal Hizmetler, YKM’de insan kaynaklarında yöneticilik yaptı.

Yaklaşık bir buçuk yıldır Nefte İnsan Kaynakları Müdürü olarak kariyerine devam eden Ho-rata’nm alanında 14 yıllık deneyimi bulunuyor. Horata’nın bulunduğu süreçte Nef in çalışan sayısında yaklaşık yüzde 63’lük bir büyüme olmuş.

İşe alım yaparken adaylardan en büyük beklentisinin işlerini aşkla yapmaları olduğunu söyleyen Horata, “İşe alım sürecinde adayın mesleğine duyduğu idealistlik, gelişim odaklılık ve meslek aşkı bizim için çok önemli. Ayrıca mesleği her ne olursa olsun, insan odağının gelişmiş olmasına dikkat ediyoruz. Bunun yanı sıra, tabii ki eğitimi, bitirdiği üniversite, mesleki tecrübesi, değişim ve gelişim odaklı olması, ticari bakış açısına sahip olması ve yaratıcı, yenilikçi bakış açısı da bizim için önemli” diyor ve yabancı dil bilgisinin şart olduğunu söylüyor.

Asıl mesleği finans uzmanlığı
Fulya SUZHUN / Atlasglobal Havayolları İK Başkanı

Anadolu Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi iktisat Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Maltepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde İnsan Kaynaklan Yönetimi ve Yaşam Koç-luğu sertifika programlarını tamamlayan Fulya Suzhun, iş hayatına Trans Teknik Holding bünyesinde Finans Uzmanı olarak başladı. 2000 yılında Teknosa A.Ş.’nin kurucu ekibinde yer alarak şirketin insan kaynakları alanında tüm İK fonksiyonlarının oluşturulmasında görev aldı. 2004 sonrasında sırasıyla Kanz ve Erdem Holding’de yönetici olarak insan kaynakları stratejilerini oluşturdu. 2013 yılından beri Atlasglobal’in Türkiye ve sekiz ülkede kurulacak olan havayolları şirketlerinin, tüm insan kaynaklan fonksiyonlarını yapılandırmak üzere insan Kaynaklan Başkanı olarak görevini sürdürüyor. İK alanda 16 yıllık deneyime sahip olan Suzhun, adaylardan beklentilerini şöyle özetliyor: “Adayların istekli olmaları ve yoğun mesai saatlerine adapte olabilecek eneıjisi yüksek kişiler olmaları; çalışmayı çok istemeleri ve hedeflerine ulaşmak için çok çalışmaları gerekiyor. Aradığımız en önemli yetkinlik, farklı kültürlere adapte olabilmeleri ve değişime ayak uydurabilmeleri. Kriterlerimizin başında akıcı seviyede İngilizce konuşabilmek geliyor; yurtdışında yeni uçuş noktaları belirlendikçe diğer dilleri bilmek de önem kazanıyor. Örneğin, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Arapça, Rusça.”

Farklı sektörlerde çalıştı
Berna TUNCEL / Enerya İnsan Kaynakları Direktörü

İstanbul Üniversitesi mezunu olan Berna Tuncel, ODTÜ’de insan Kaynaklan Yönetimi programını tamamladıktan sonra, Marmara Üniversitesi’nde MBA yaparak eğitim hayatını tamamladı ve ilk profesyonel deneyimine bir insan kaynakları danışmanlık firmasında başladı. Kimya ve telekomünikasyon sektöründe insan kaynaklarında elde ettiği 16 yıllık deneyimini iki sene önce Enerya’ya taşıdı. Tuncel’in işe alım yaparken adaylardan en büyük beklentisi adayın meraklı olması. Öncelikle ‘meraklı, araştıran, alternatif uygulamaları sorgulayan ve enerjisi yüksek’ profildeki adaylarla görüşmekten keyif aldığını söyleyen Tuncel şöyle devam ediyor:

“Hayat görüşünü ve ideallerini nasıl ifade ettiğine, dünyadan ve ülkemizdeki gelişmelerden ne kadar haberdar olduğuna ve bunları nasıl yorumladığına dikkat ediyorum. Daha çok adayın Enerya DNA’sına ne kadar uygun olduğuna ve potansiyelini uzun vadede hangi rollerde ve şehirlerimizde değerlendirebileceğimize odaklanıyorum.”

“Ne istediğini bilen aday arıyoruz”
Melike TANDOĞAN / T-Bank İnsan Kaynakları Müdürü

İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra kariyerine 1989 yılında Garanti Bankası İnsan Kaynakları Departmanında başlayan Melike Tandoğan, bankacılık sektöründe 27 yıllık insan kaynaklan deneyimine sahip bir yönetici.

işe alım yaparken adaylardan beklentilerini, “Öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık, ne yapmak istediğini belirlemiş ve hedeflerini netleştirmiş, iletişim becerilerine sahip, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk sahibi” şeklinde özetliyor. Tandoğan, “Çalışanlarımızın mutlu olduğu, keyif aldığı ve istediği işi yaptığı durumlarda performansının o ölçüde arttığına inanıyoruz” diyor.

“Kadınlar farklı bakış açılarıyla değer katıyor”
Şule TAŞÇIOĞLU / BP Türkiye İK Müdürü

1999 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı yıl içerisinde profesyonel iş hayatıma BP Türkiye’de başlayan Şule Taşçıoğlu, BP’de IK alamnda birçok farklı alanda görev aldıktan sonra 2014 Mart ayında ülke İK Müdürü oldu. IK’ya hem kadınların hem de erkeklerin farklı ama aynı derecede önemli katkılar sağladığına inanan Taşçıoğlu, erkek işi gibi görülen saha ve mühendislik gibi alanlarda istihdam edilen kadınların şirketlerine sağladıkları farklı bakış açılan ile çok büyük değer kattıklarını düşünüyor.

“İK’nın önemi giderek artıyor”
Hande GENÇ / SAP Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü

2003 yılından beri de SAP’de çalışan Hande Genç, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme/Örgütsel Davranış yüksek lisans programı mezunu. Startup organizasyonlar, şirket birleşmeleri, değişim yönetimi, işveren markalama, organizasyonel dizayn, iletişim ve farklı tüm İK süreçleri ile ilgili deneyimlere sahip.

16 yıldır İK dünyası içinde yer alan Genç, insan kaynakları dünyasında kadın yöneticilerin ağırlığını şöyle yorumluyor: “Kadınların çok yönlü ve titiz bakış açılarının çalıştıkları her alana çeşitlilik ve yaratıcılık getirerek, katma değer sağladığına inanıyorum. Iş dünyasında görüntü daha çok kadınların İK’ya yönelmesi şeklinde olsa da bu aslında daha büyük bir resmin parçası. Tüm dünyada üst düzey yönetimlerde kadın sayısı artıyor, ayrıca İnsan kaynakları yönetimi farklı ve kritik bir iş alanı olarak giderek daha fazla önem kazanıyor.”

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu