Kariyer ve İş

Kariyerinde Değişim İsteyenler İçin 6 Öneri

Kariyer değiştirme ihtimali hem umut verici, hem de göz korkutucudur. Eğer gerçekten ne yapmak istediğinizi biliyorsanız, kariyer değiştirmenin karşınıza çıkaracağı sayısız zorluğu umursamayın. Aşağıdaki güçlü stratejileri kariyer değiştirme hayalinizi gerçeğe dönüştürmek için kullanabilirsiniz:

1- Güçlü Yönlerinizi Belirleyin

Kariyer değişikliğinizde işinize yarayabilecek yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi listeleyin. Bunu yapmak için aşağıdaki örneklerden yararlanabilirsiniz:

  • Firma Tipi: Çalıştığınız firmalar hakkında ne bildiğinizden emin olun. Örneğin, kar amacı gütmeyen firmalar belli benzerliklere sahiptir. Bu yüzden aile şirketlerinin, yerel şirketlerin ve bireysel şirketlerin belirli özellikleri hakkında bilgi sahibi olun.
  • Dönüştürülebilir Yetenekler: Bir çok durumda, önceki kariyerinizde edindiğiniz kabiliyetler bir sonrakinde size yardımcı olur. Proje yönetimi, takım liderliği, pazarlama, müşteri servisleri, analitik yetenekler, problem çözümü, işe alım, eğitim ve bunlar gibi sayısız yetenek her alanda işinize yarayacak dönüştürülebilir yeteneklerdir.
  • Deneyim: İşe başlama, işi sonlandırma, işleri birleştirme, ürün piyasaya sürümü, ve kriz yönetimi gibi deneyimlerinizi benzer durumlarda tekrar kullanabileceğinizi belirtin.
  • İş Ortamı: Eğer daha önceden baskı altındaki ortamlarda çalıştıysanız, başka bir alandaki benzer durumlara yabancılık çekmezsiniz. Aynı durum sendikalarla başa çıktığınız,  girişimci olarak çalıştığınız veya yöneticiniz olmadan işleri kontrol altında tutabildiğiniz örnekler için de geçerlidir.
  • Bağlantılar: Yeni alanınıza adım atmanızı sağlayacak bağlantılarınızdan yararlanın. Bunun için yapmanız gereken tek şey tanıdıklarınıza işe başlamak istediğiniz alanla ilgili ne bildiklerini ve kimleri tanıdıklarını sormaktır. Onların önerilerini takip ederek süreci hızlandırabilirsiniz.

2- Durumunuzdan Faydalanın

Kariyerinizi değiştirmenizin güçlü ve mantıklı sebepleri olduğundan emin olun. Eğer bu değişikliği niçin yapmak istediğinizi ve bunun için nelere katlanabileceğinizi bilirseniz çalışmalarınızın karşılığını gözle görülür bir biçimde alırsınız. Ayrıca, bu sebepleri potansiyel firmanıza açıkça belirtin ve bu sebeplerin onlara sağlayabileceği faydaları gösterin. Firmalar bir şeyden kaçtığınızı düşünmekten hoşlanmazlar.

3- Mantıklı Bir Başlangıç Noktası Bulun

Belli bir firma veya pozisyon yeni alanınıza girmeniz için doğal bir geçit olabilir. Neresi için daha uygun olduğunuzu belirleyerek işe alınma şansınızı kuvvetlendirin.

4- Fazla Düşünmekten Kaçının

Kendinizi çok iyi tanımanız kariyer değişikliğinizi yönetmek için bir zorunluluktur, ancak ayrıntılara çok takılmamalı ve çok derin düşünmemelisiniz.

5- Hedeflediğiniz Alandaki Kişilerle Bağlantıya Geçin

Kariyerinizi değiştirirken özgeçmişiniz bir pazarlama tekniği olarak normalden daha az değerlidir. Bu yüzden, bağlantılarınız çok daha büyük bir önem teşkil eder. Fırsatlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için hedeflediğiniz alanda çalışan kişilerle iletişeme geçin.

6- Güzel Bir İzlenim Uyandırın

Mülakatlar sırasında bu alana olan uygunluğunuzu kanıtlamak için aktivitelerinizden bahsederek üstün aday haline gelebilirsiniz. Hedeflediğiniz endüstri dalıyla ilgili bilgilerinizi ortaya koyun ve katıldığınız endüstri etkinlikleri ve gönüllü olarak çalıştığınız kurumlar hakkında bilgi verin. Eğer hedefinizdeki alanla ilgili bir blogunuz varsa, bunu referans olarak gösterin.

Ayrıca, çalışmak istediğiniz alanla ilgi bir sorun üzerine sunum yapabilir veya firmaya katacağınız değeri kanıtlayan bir çalışma planını paylaşabilirsiniz.

Amacınız işe alınsanız da alınmasanız da potansiyel firmanızın sizi zaten hedeflediğiniz alanda çalışmakta olan biri olarak görmesini sağlamaktır. Eğer sizi işe almazlarsa oluşturduğunuz düzgün izlenime zarar vermeyin ve bunu başka bir firma için tekrar kullanın.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu