Başarılı Girişimcilik

Kendi e-ticaret sitesini kuran kadın girişimciler

idemama.com

TAKSİTLE REKLAMI BAŞLATTI

Rahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori’nin beraber kurduğu idemama.com yaklaşık dört yıldır hizmet veriyor. Site, tasarım yapmak isteyen profesyonellere kapılarını açarak logo, marka ismi, ambalaj, broşür, kurumsal kimlik, maskot ve web sitesi gibi birçok alanda ulaşılabilir fiyata online tasarım hizmeti veriyor ve özellikle de KOBÎ’lerden ilgi görüyor. Şirketler idemama.com’a gelerek ihtiyaçları doğrultusunda bir tasarım yarışması başlatıyor. Yarışmaya ortalama 23 tasarımcı katılıyor ve ortalama 80 tasarım yükleniyor. Firma, kendisine özel hazırlanan onlarca tasarım arasından en beğendiğini seçiyor. Fiyatlar 200 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor ve dileyen kredi kartına 9 taksitle ödeme yapabiliyor. “Taksitle reklam devrini başlattık diyebiliriz” diyen kurucular, uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen reklam ajanslarında ulusal ve uluslararası çok sayıda büyük markaya hizmet verdikten sonra yine reklam sektörüne böyle bir girişim armağan etmiş.

KİTLESEL FONLAMA İLE

Kuruculardan Rahşan Tan, Marmara Üniversitesi Satış ve Pazarlama Bölümü mezunu. Ortağı Leslie Kandiyoti Mori ise Northvvestern University Ekonomi ve İletişim bölümleri mezunu. Ortaklar, ajanslarda çalıştıkları yıllarda sadece yüksek bütçeli büyük reklam verenlerin profesyonel tasarım hizmetine ulaşabildiğini ancak KOBl’lerin markalaşması için hizmet alabilecekleri herhangi bir platformun olmadığını fark ederek bu yola çıktıklarını anlatıyor. “Tasarım ve markalaş-ma konusunu KOBl’ler zor ve pahalı bir hizmet olarak algılıyor. Yurtdışmda yükselen bir trend olan crovvdsourcing’i kullanarak bu probleme çözüm bulabileceğimizi gördük” diyen ortaklar bugün KOBI’le-rin markalaşma yolunda en büyük çözüm ortağı olduklarını iddia ediyor, tdema-ma.com, sisteme üye 5 binden fazla profesyonel tasarımcı ile ulaşılabilir fiyata Online tasarım hizmeti veriyor ve reklamı KOBl’ler için lüks olmaktan çıkarıyor. Site, şimdiye kadar 5 bin 200’den fazla firmaya markalaşma hizmeti sundu. Son iki yılda ise yüzde 400’lük bir büyüme gerçekleştirdi.

TASARIMCILARA İSTİHDAM

“Bugüne kadar binlerce grafik tasarımcıyı Türkiye’nin her yerinden binlerce marka ile buluşturduk. Tasarımcılara şimdiye kadar 4 milyon TL’ye yakın ödeme gerçekleştirdik” diyen ortaklar, sadece profesyonel tasarımcılarla çalışmaya özel gösteriyor. Siteye üye olmak isteyen tasarımcılar portfolyo onayı ile kabul ediliyor. “Burada amacımız B2B bir hizmet vermek, sadece profesyonellerin profesyonellere hizmet verdiği bir sistem oluşturmak” diyen kurucular, girişimin şimdiye dek pek çok ödülle desteklendiğini belirtiyor. Sitenin aylık ziyaretçi rakamı 130 bin, sayfa görüntülenmesi ise 1.5 milyon.

Toppuk.com

AYAKKABI İÇİN SİTE KURDULAR

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Payende Çizmeci Kılıç ve Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Mezunu Ezgi Kocabaş ayakkabı aşığı kadınlardan. İkili bir araya gelip, “Online ortamda kendi ayakkabılarımızı tasarlasak ne güzel olur” diyerek

2011 yılında Toppuk.com’u kurdular. Sitede patentli aplikasyon üzerinden kişiler kendi ayakkabısını kolayca tasarlayabiliyor ve bu tasarımı 3D çizimler sayesinde bilgisayarının ekranında birebir görebiliyor. Aplikasyonda şu anda 12 model, 40 aksesuar, 130 renk seçeneği bulunuyor. Bunlar kombinlendi-ğinde ise yaklaşık 20 milyon gibi muazzam bir tasarım varyasyonu sayısına ulaşmak mümkün.

Kullanıcılar, tasarımını yaparken 12 modelden istediği kalıbı seçtikten sonra tercih ettiği aksesuarlar ile süsleyerek ayakkabının farklı bölümlerini farklı derilerle renklendiriyor. Hem kalıplar hem deri kartelaları dijital ortama birebir aktarıldığı için kullanıcının tasarladığı ayakkabıyı yüzde 99 gerçeklikte görebiliyor. Daha sonra Toppuk.com ekibi bu tasarımı kişiye özel olarak yüzde 100 el işçiliği ile üretip kapılarına kadar gönderebiliyor. Kendi tasarımını yapmaya vakti olmayan veya bunu tercih etmeyen kullanıcılar ise sitedeki tasarımcıların trendleri yakından takip ederek sezonluk olarak oluşturduğu koleksiyonlardan seçim yapabiliyor.

ISMARLAMA AYAKKABI ONLINE’DA

“Aslında tam olarak önceki jenerasyonların sıklıkla tercih ettiği ısmarlama ayakkabı modelini dijital ortamda uygulamak amacıyla e-ticaret sektörüne girdik” diyen Payende Çizmeci Kılıç, Toppuk.com’un rakiplerinden temel farkını kullanıcıya tasarımda kendi yorumunu katabilme olanağını sağlamasına bağlıyor ve ekliyor: “Bu Türkiye’de örneği olmayan bir uygulama ve ayakkabı aşığı kadınlar bu uygulamayı çok sevdiler. Açık mavi süet bir ayakkabı arıyorum’ diye mağaza mağaza gezmektense aplikasyonda yer alan mavi süet tonlarından biri mutlaka tam hayallerindeki renk oluyor.” Sitede kişiye özel üretim yapıldığı için 32-42 numara aralığında ayakkabı üretilebiliyor. Kılıç, “Bu da pek çok kişi için kurtarıcı oldu” diyor.

İştemanikür.com

MANİKÜRÜ İŞE GETİRDİ

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu Müge Özcan Meydan, Almanya’da Uluslararası İşletme mastırını tamamladıktan sonra profesyonel olarak iş hayatına atılmış. Kendi girişimini kurmadan önce, Schvvarzkopf Professional’da kuaför ürünlerinden sorumlu marka yöneticiliği yapan Meydan, çalışan bir kadm olarak kendi ihtiyacı ve sektör bilgisini bir araya getirerek İştemanikür.com’u ortaya çıkarmış. 2013 yılında kurulan site sayesinde şirketlerin insan kaynakları departmanları, manikürü çalışanları için iş saatleri içerisinde ofislere ta şıyor.

“Kariyer yolun da ilerleyen günümüz kadını hem başarılı olmak aynı zamanda da
güzel ve bakımlı görünmek istiyor. En büyük sorun ise zamansızlık. İştemanikür, bu problemden yola çıkarak çalışan kadınların hayatını kolaylaştırmak için kuruldu” diyen Meydan, bu şekilde kariyer ve özel hayat dengesi kurmaya çalışan kadınları güçlendirmek istediklerini söylüyor.

POP UP MANİKÜR SALONU GİBİ

Iştemanikür’ün iş modeli çok yeni. Şirketlerin insan kaynakları departmanları ile belirli rutinlerle günler belirleniyor. Şirket içi duyurunun ardından çalışanlar Iştemanikur.com üzerinden ödemelerini yapıyorlar ve randevularını alıyorlar. Bir kahve molasında yapılacak işler listesinden bir iş eksiltilmiş oluyor. Şirketlerin de randevu ve ödemeler için site üzerinden ilerlediği sistemde bazı şirketler çalışanlarına manikür hediye etmeyi de tercih edebiliyor.

“Bizi pop up manikür salon gibi düşünebilirsiniz” diyen Meydan, Eczacıbaşı Tüketim Grubu şirketleri, Boyner-YKM, LCWaikiki, Danone, Avon, TNT Express gibi çalışan memnuniyetine önem veren birçok şirketle işbirliği yaptıklarını belirtiyor. 2014 başından beri çalıştıkları şirketlerde binden fazla hizmet verdiklerini aktaran Meydan, sektörde büyük bir açığı kapattıklarını anlatıyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu