İlan, Tanıtım, Ticaret, İş Birliği

Kendi İşini Kuracak, İnovatif Projesi Olan Genç Girişimciler Aranıyor

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ VE ARI TEKNOKENT
KENDİ İŞİNİ KURACAK, İNOVATİF PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEK GENÇ GİRİŞİMCİLERİ ARIYOR!

İstanbul Teknik Üniversitesi ve ARI Teknokent’in inovatif fikirlere sahip, kendi işini kurmak isteyen genç girişimcilere desteği yeni dönemde de devam ediyor.

Amaç: ARI Çekirdek Projesi aracılığıyla rekabetçi üstünlüğe sahip ve bağımsız bir Türkiye için ‘kendi teknolojisini geliştirme yetisini ve alışkanlığını edinmiş’ girişimci nesiller yetiştirmek.

aricekirdek

“ARI Çekirdek: İnovasyon Atölyesi”nde başarılı bulunan girişimcilere toplamda 185.000 liralık çekirdek sermayenin yanı sıra bir yıl süreyle kullanabilecekleri birer kuluçka ofis ve projelerini geliştirebilecekleri ekosistem tamamen ücretsiz olarak, bir sosyal sorumluluk bilinciyle sunuluyor.

İTÜ ve ARI Teknokent’in, Elginkan Vakfı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Cardtek Group ve Türk Telekom gibi birçok değerli kurumun desteğiyle gerçekleştirdiği girişimcilerden hiçbir ücret veya hisse talep etmeksizin, toplumsal sosyal sorumluluk projesi olarak hayat bulan  “ARI Çekirdek: İnovasyon Atölyesi”ne, lisans 3. sınıftan başlamak üzere tüm üniversite öğrencileri ve 40 yaşını doldurmamış üniversite mezunları başvurabilecek.

15 Mart 2013 tarihine kadar www.aricekirdek.com.tr adresinden başvuruda bulunan ve ön değerlendirme sonucu İTÜ ARI3 binasında projeye özel olarak kurulan 800 m2’lik Çekirdek MERKEZ’e girmeye hak kazanan tüm girişimci gruplar; “Ortak Çalışma Alanları, Laboratuar imkânları, İnovasyon odası, Ön Kuluçka ve Kuluçka ofisleri” imkânlarından faydalanabilecek. Fikirden projeye giden süreçte Çekirdek KAMP aracılığıyla; genç girişimcilere eğitim, danışmanlık, akıl hocalığı ve koçluk imkânları sağlanacak. Kamp sonrası yapılacak olan Çekirdek YARIŞMA’da ise, girişimci gruplar projelerini sunacak ve başarılı projeler toplamda 185.000 TL ve 7 adet kuluçka ofisleri ile ödüllendirilecekler.

ARI ÇEKİRDEK İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Katılım şartları ve ayrıntılı bilgi için: www.aricekirdek.com.tr
Telefon: 0 212 285 03 13
Mail: cekirdek@ariteknokent.com.tr
Facebook: www.facebook.com/aricekirdek
Twitter: www.twitter.com/aricekirdek

ARI Çekirdek Röportaj

Nazire Peker, Genel Müdür, İTÜ ARI Teknokent

1-    Öncelikle ARI Çekirdek Projesi nasıl ortaya çıktı?

ARI Çekirdek Projesi bizler için bir sosyal sorumluluk. ‘Kendi teknolojisini geliştirme yetisini ve alışkanlığını edinmiş’ girişimci nesiller yetiştirmeyi hedefleyen bir girişimcilik ekosistemi olarak İTÜ ve ARI Teknokent tarafından kuruldu. İTÜ ARI Teknokent olarak, genç girişimcilere yatırımın ulusal kalkınmadaki önemine olan inancımızla bu projeye başladık. Ulusal teknolojik kalkınma ve küresel rekabet edebilirlik düzeyini artırma yolunda genç girişimcilerin oldukça önemli bir faktör olduğunun farkındayız. Gençlerimizi, ulusal kalkınmada pay sahibi yapmak ve her açıdan ‘bağımsız’ bir ülke olmak amacıyla, hiçbir kar amacı gütmeden, böyle bir girişimcilik ekosistemini yaratmayı İTÜ ve ARI Teknokent olarak kendimize görev biliyoruz.

2-    Bu projeye kimler başvurabilir?

ARI Çekirdek Projesine başvurmak için öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekiyor. Çekirdek, Türkiye’deki ve dünya genelindeki bütün üniversitelerin 3. ve 4. sınıf öğrencilerine açık. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri de projeye başvurabilirler. Ayrıca üniversite mezunu olan ve 40 yaşını doldurmamış girişimci adaylarını da katılımcı olarak kabul ediyoruz. Hayalindeki projeyi gerçekleştirmeyi kafasına koyan ve teknoloji tabanlı inovatif fikirleri olan tüm genç girişimci adaylarına kapımız sonuna kadar açık. Amacımız genç nesillerin girişimciliği bir kariyer olarak seçebilmeleri ve ilerledikleri yolda onların başarılı teknoloji firmaları olmalarına destek olabilmek…

3-    ARI Çekirdek finalistleri kendilerine neler katacaklar? Sunduğunuz imkanlar neler?

ARI Çekirdek’e katılan genç girişimciler, kendi işlerini kurmayı ve kendi işlerinin patronu olmayı hedefliyorlar. İTÜ ARI Teknokent olarak biz, bu hedeflerine ulaşmaları için çalışıyoruz. Girişimcilere, hayallerini gerçekleştirip projelerini hayata geçirebilmeleri için, “Çekirdek Merkez-Kamp-Yarışma” olarak adlandırdığımız sürecin birer parçası olma ve tüm olanaklarından faydalanma imkânı sunuyoruz. Bu süreç sonunda, katılımcılarımızın hayalleri, birer toz bulutu olmaktan çıkıp uygulanabilir ve ticarileşen projelere dönüşüyor. Sanıyorum ki ARI Çekirdek Projesinin katılımcılarına sunduğu en önemli kazanç bu.

Diğer yandan; ARI Çekirdek olarak; proje bünyesinde girişimcilerimizin kullanabilecekleri, ortak çalışma alanları, laboratuar, ön kuluçka ve kuluçka merkezi, danışmanlık hizmetleri, yarışma sonunda ise kazanan katılımcılarımıza 1 yıl süreyle kullanabilecekleri ofisleri tamamen ücretsiz olarak sunuyoruz. Ayrıca yarışma sonunda finale kalan katılımcılarımız finansal destek elde ediyor. Birinciye Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü olarak 100.000TL sermaye temin ediyoruz; ayrıca 50.000, 25.000 ve 10.000 liralık ödüllerimiz de girişimci sahiplerini buluyor.

4-    Merkez-Kamp-Yarışma süreci nasıl işliyor?

İnovasyona giden yol biliyorsunuz girişimcilikten geçiyor. ARI Çekirdek, bizim için girişimciliği tetiklediğimiz, öğrencileri farklı çözümlere ittiğimiz, ihtiyaçları daha etkin bir şekilde analiz etmeye yönelttiğimiz ve başarılı olanları süreç sonunda ödüllendirdiğimiz bir süreç. Öğrencilerin girişimcilik sürecinde projemiz kapsamında hata yapmaya hakları var.  O hataları yaparken biz onlara omuz verelim, mümkün olursa hataları yapmadan uyaralım, onları biraz eğitelim, ayakta durmayı başaranlara destek olalım ve onlara hep kapımız açık olsun istedik.

Genç Girişimcileri fikirlerini hayata geçirme yolunda teşvik etmek amacıyla projeyi ‘ Merkez, Kamp ve Yarışma’ olmak üzere 3 noktada modelledik:

ARI Çekirdek MERKEZ : Bir fikrin projeye/ürüne/hizmete dönüşebilmesi için genç girişimcilere öncelikle araştırmalarını yapabilecekleri altyapı ve üstyapı olanaklarını temin eder.

ARI Çekirdek KAMP : Fikirden projeye giden süreçte genç girişimcilere kimi zaman başarılı birer mühendis kimi zamansa yetenekli birer iş adamı olmayı öğreten eğitim programını sunar.

ARI Çekirdek YARIŞMA : Projelerini hayata geçirebilmek için genç girişimcilerin ihtiyacı olan finansal destekleri, rekabet koşulları altında, sinerji ve işbirliği olanaklarını kullanarak elde edebilecekleri bir modeli sağlar. ­

ARI Çekirdek Projesi bünyesinde “Ortak Çalışma Alanları, Laboratuar imkânları, İnovasyon odası,  Ön Kuluçka ve Kuluçka” gibi birbirine bağlı yapılar bulunuyor. Ve en önemlisi bu yapıların içinde faaliyet gösteren girişimcilerin ihtiyaç duyduğu danışmanlık firmaları, yatırım kuruluşları ve yatırımcılar bu merkez çatısı altında bir arada bulunuyor. ARI Teknokent olarak biz ‘yatırımcı’ kimliği taşımıyoruz; ARI Çekirdek çatısı altında girişimcilerimizle yatırımcıların buluşabileceği platformu oluşturuyoruz. ARI Çekirdek’e kabul edilen girişimci adayları öncelikle ‘Ön Kuluçka Merkezi’ ne kabul ediliyor.

Teknoloji tabanlı girişimciliğin teşvik edildiği merkeze kabul edilen girişimciler, işe eğitimler alarak başlıyor, iş planı hazırlamayı, fikirlerini olgunlaştırmayı, ürüne dönüştürmeyi ve pazarlamayı öğreniyorlar. Bu süreç boyunca ihtiyaç duydukları danışmanlık hizmetlerinden faydalanarak, sonunda yatırım aşamasına geldiklerinde ise yatırımcı kuruluşlara ve yatırımcılara takdim ediliyorlar. Girişimcinin emeğinin ve projesinin harcanmadan başarılı bir işe dönüşmesi için her tür kuluçka hizmetini veren ARI Çekirdek, aslında yatırımcılar için de iyi yetişmiş girişimci kaynağı.

5-    Bildiğimiz kadarıyla, geçtiğimiz dönem ARI Çekirdek Projesinin ilk yılıydı. İlk yıl deneyimleriniz nelerdir? Projeniz istediğiniz sonuçlar verdi mi?

Evet, geçtiğimiz dönem ilk heyecanla yola çıktık; şimdi aynı heyecanla ve gördüğümüz ilgiden son derece memnun olarak yeni döneme hazırlanıyoruz. İlk dönem, yedi katılımcımıza kuluçka ofis ve içlerinden dördüne de finansal destek sağladık. 7 Temmuz’da gerçekleştirdiğimiz final günü ile genç girişimcilerle sektörün başarılı iş adamlarını ve yatırımcılarını buluşturduk, girişimci adaylarının kendilerini gösterebilmeleri için olanak sağladık. Bu noktada, projenin ilk yılında amaçlarını başarıyla gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Şimdiyse kazanan girişimciler şirket kurma hazırlıklarını tamamlamak üzereler ve onlara bedelsiz verdiğimiz ofislerde projelerini ticarileştirme yolunda hızlı adımlarla ilerliyorlar.

6-    Projeye katılmak isteyen girişimci adayları neler yapmalıdırlar?

ARI Çekirdek projesi başvuruları Mart 2013 tarihine kadar ‘www.aricekirdek.com.tr’ üzerinden yapılabiliyor. Girişimcilerin sistem üzerinden başvuru formunu doldurmalarını takiben, 3 dakikayı geçmeyecek şekilde hazırlanmış bir video filmi de eklemeleri gerekiyor. Bu video ile girişimciler; projelerini özetle en iyi şekilde anlattıklarından ve  neden ARI Çekirdek’e kabul edilmeleri gerektiğine dair ikna edici bir sunum yaptıklarından emin olmalılar. Başvuru kabul süresinin bitimini takiben 3 iş günü içerisinde başvuru belgelerinin ıslak imzalı olarak tarafımıza teslim edilmesi halinde başvurular resmi olarak tamamlanmış olacak.

7-    Seçim süreci nasıl gerçekleşecek?

İTÜ ARI Teknokent olarak, bünyemizde yer almak isteyen yüzlerce teknoloji firmasının değerlendirilmesi profesyonel bir prosedüre sahiptir. ARI Çekirdek Projesi için de aynı profesyonellikle, tanımlı değerlendirme kriterlerine bağlı olarak objektif değerlendirme yapabilen, ve alanında uzman kişileri jüri olarak projemize dahil ettik. Her bir jürinin gizlilik anlaşması imzaladıktan sonra proje değerlendirmeye başladığını da ek olarak belirtmekte fayda var…

Değerlendirme sürecine gelince; bir projenin, ülkemiz teknolojik birikimine ve ekonomisine katkısı, uygulanabilirliği ve ticarileşebilirliği puanlamada esas alınıyor. Jürilerimiz; projeleri, proje amacı, projenin teknolojik yönü, projenin inovatif yönü, pazar ve rekabet koşulları, finansman ve ekip başlıkları altında değerlendiriyor. Sonuçlarsa internet sitemiz üzerinden duyuruluyor.

8-    Görülen o ki, ARI Çekirdek Projesi oldukça kapsamlı ve maliyetli bir proje. Projeyi gerçekleştirme konusunda destek alıyor musunuz?

Projenin kapsamlı ve maliyetli olması nedeniyle büyük bir kısmını, elimizi taşın altına koyarak İTÜ ARI Teknokent olarak finanse ediyoruz. Diğer yandan ARI Çekirdek Projesi, İTÜ ve ARI Teknokent tarafından geliştirilmişse de, varlığını ve sürdürebilirliğini paydaşlarına, destekçilerine, gönüllülerine borçlu olan bir sosyal sorumluluk projesi. Çekirdeğin ilk yılında İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan  önemli bir finansal destek gördük ve ayrıca Elginkan Vakfı, Çekirdek Laboratuvarın kurulum maliyetlerini karşıladı. Diğer taraftan yine Elginkan Vakfı her yıl gerçekleştirilecek olan ARI Çekirdek Birincilik Ödülü olan 100.000 TL için destek olmayı taahhüt etti. Cardtek Group, Agito, OTAM, Türk Telekom, Novicor, Yalçıner, Sistem YMM, Tanverdi Hukuk, Cloudturk gibi kurumlarsa yine girişimcilerin elinden tutabilmek için ARI Çekirdekle beraber yürüyor. Böyle bir işbirliği için kendilerine ve diğer tüm Çekirdek iştirakçilerine müteşekkiriz.  Biz ARI Çekirdek gibi bir sosyal sorumluluk projesinin, yine toplumsal destek ve işbirliği ile hep daha da büyük başarılara ulaşacağına inanıyoruz.

9-    Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Bütün genç girişimci adaylarımıza Facebook-Twiter ve Çekirdek web sitemizi takip etmelerini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde daha kolay ve daha hızlı bilgi edinebilecekleri gibi aradıkları fırsatların ayaklarına gelmesiyle heyecanlarının artacağı kanaatindeyiz. İTÜ ARI Teknokent olarak, bugünün genç girişimcilerini ülkemizi hak ettiği rekabet edilebilirlik düzeyine ulaştıracak geleceğin başarılı işadamları olarak görüyoruz ve bu yolda ihtiyaçları olan her türlü desteği kendilerine vermeyi bir borç olarak görüyoruz.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu