Pazarlama ve Satış Taktikleri

KOBİ’ler için 12 yeni pazarlama fikri

Ürünleriniz İçin Akıllı QR Kodu Uygulayın

AKILLI telefonlar ve uygun cihazlarda sesiniz daha gür çıksın. Tüketicileriniz, aracı kanallarınız, iş ortaklarınız hatta finansör firmalarınız; herkese seslenen bilgileri birer video halinde aktarmanız için ürün ambalajlarınızın üzerine değişik QR kodlan yerleştirebilirsiniz. Böylece meraklı bireylere ilginç bilgiler verirken hem bağımlılık hem de prestij yaratmış olacaksınız. ÖR kodunu okutan herkes için sürpriz hazırlamayı da unutmayın. Belki bir ödül, belki de umulmadık yeni bir kazanç…

ÖR kodu bugünlerde basılı materyalleri büyük ölçüde ortadan kaldırırken başka olanaklar da sunuyor. Bilindiği gibi cepte taşınabilen kredi kartlan yerine yalnız bankamatiklerde değil alışveriş merkezlerinin kasalarmda da ÖR koduyla ödeme yapılması giderek sıradan hale geliyor.

Bilgi akışını çeşit lendiren yeni uygulamaların önemli avantajı ise satın alacağınız ürün hakkında detaylı bilgiler edinmenize olanak tanıması. Akıllı cep telefonlarında okuta cağınız özelleştirilmiş QR kodu rakip karşılaştırmalarında tüketiciye büyük kolaylıklar sağlıyor. Halen rakipleri isim vermeden en ince ayrıntılarına kadar tüketici tercihine topluca sunan yeni QR yazılım denemeleri var.

QR kodunu okutmanın başka yararlan da bulunuyor. Bu yararlan buluşsal yaratıcılığınızla çoğaltabilir, yeni uygulamalara değişik imzalar atabilirsiniz. Özellikle ‘FMCG’ kapsamına giren hızlı tüketim alanlarında ürün üzerine konacak ÖR kodlarıyla hediye çekiliş numaraları verebilir, ilginç sürpriz kampanyalar hazırlayabilirsiniz.

ÖR kodu ile sadece bu türden basit kampanyalar için değil, mutfak tarifleri, kokteyl formülleri vb. gibi birçok formülle farkındalık dünyasına katkı sağlayabilir, tüketiciye çeşitli önerilerde bulunabilirsiniz.

QR kodu yalnız ürün bilgileri için yarar sağlamıyor. Hemen ürün kodunuz yanında yer alacak değişik renkle basılmış şirket tanıtımı yapan ikinci bir QR koduyla misyonunuzu açıklayabilir; kuru-munuzun bilinmeyen özelliklerini de sunabilirsiniz.

Akıllı Telefonları Akıllı Kullanın

DİĞER cihazlarla birlikte akıllı telefonlarda oyun oynamak şimdi yemden moda oldu. ‘Pokemon Go’yu yaya bırakacak yeniliklerin çoğu zaten uygulanıyor. Yeni program uygulamalanyla hedeflere ve yapımcılara ulaşmaya çalışabilir, oyun kahramanlarından bazılarına kurum, ürün ya da marka isimlerinizden birinin konmasını sağlayabilirsiniz. Yüklü bir ödeme yapsanız da bunun gelecek getiriye değer bir uygulama olacağından emin olabilirsiniz. Milyonlarca tüketici sizin için oluşturulan dijital kahramanlarla bütünleşecek, marka ya da firmanız arasmda duygulan okşayan psikolojik bağlar kuracaktır.

Bir başka öneri ise, şirketin kendi iç bünyesinde hayata geçirilen bir yanşma heyecanı olacaktır. ABD’de sıra dışı uygulamalar arasında yer alan satış elemanlarmı hayvanlar âleminden ya da sanal kahramanlarından birkaçıyla eşitlemek yeni nesil yanşma örneklerinden biri. Amaç rekabeti körükleyip, satışları artırmak…

Verilen satış kotalarına ulaşan kişiler önce standart bir kahraman olarak görülüyor, sonra yüksek satış kotaları aşıldıkça yeni bir kahramanın kimliğine bürünüyor. Hayvanlar âlemini örnek gösterecek olursak standart sınıflamada örneğin sevimli bir ‘kedi’ olan satıcı üst kotaları realize ettikçe ‘vaşak’, ‘puma’, ‘panter’, ‘jaguar’, ‘aslan’ gibi figürlere terfi ediyor. Uygulama çizgi film kahramanları üzerinden yapılacağı gibi, her şirketin kendi icat ettiği sanal tipler üzerinden de yapılabiliyor. Tüm satış çalışmaları tahsilâtla sonuçlandığında şirketin bölge ya da il temsilciliklerine yerleştirilen dokunmatik ekranlar üzerinden sonuçlar açıklanıyor, tartışmalar bitiyor.

Büyük ekranlarda gayrete getirici haberleşmenin, doğrudan akıllı telefonlara yerleştirilen bir yazılım üzerinden yapılması da olası. Etkileyici ve motive edici sonuçlar ise ofislere konulan 55 inç büyüklüğündeki ekranlarda yayınlanıyor. Bu ekranlara ‘jamboard’ deniyor. Video konuşmalarına da olanak sağlayan sistemin özellikle satış örgütü üzerindeki heyecan üretimi oldukça fazla.

Google’m geliştirdiği yeni bir teknikle bu ekranı daha küçük boyutlarda satıcının cep telefonuna yerleştirebilir, her an, her yerde izlemesini de sağlayabilirsiniz.

Unutmayın; iletişim ve haberleşmede satıcılar kendi adlarıyla değil, her an değişime uğrayan sanal kahramanların kimliğiyle anıldıkları zaman rekabet kızışıyor.

Tüketicideki Değişimleri Algılayacak Birim Oluşturun

ORTA ve ortanın üstünde bir kurumsanız bugünün rekabet ortamında artık iyi bir sosyal psikologa ihtiyacınız var demektir. Batıda başlayan bu yeni akımda sosyal psikoloji üzerinde uzmanlaşan bir birey (ya da özel programlanmış akıllı bir yazılım /robot) tüketicideki değişimleri algılıyor, stratejik kararların verilmesine katkıda bulunuyor.

Klasik metotta tüm bunlar halen araştırma şirketleri veya geniş kadrosu olan reklam ajansları tarafından yapılıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kuramların organizasyon şemalarına bu yeni pozisyon özellikle eklenmiş bulunuyor. Böy-lece tüketici algısındaki değişimler analiz edilirken duyumsamaları algıya dönüştürecek teknikler kullanılmaya başlanıyor.

Uygulama hem mesaj olarak hem de görsel objeler üzerinden tüketiciye odaklanıyor. Bunlar kurumun yayınladığı tüm basılı materyallerden, ambalaj kutularma kadar hemen her şeyi denetim altında tutuyor.

Verilecek koşullandırıcı mesajların çeşitliliğine sınır yok. Kurumun ne zaman reklam yapacağına da yine bu birim karar veriyor. Teknolojinin geliştirdiği olanaklarla sahadan toplanan verilerin psikografik analizleri çıkarılıyor, fiyat politikalarına kadar hemen her karara yardımcı olunuyor.

Üniversitelerimizde henüz bu konuda ele gelir bir çalışma yapılmamış olsa da bu iş Batıda tam bir uzmanlık alanı haline gelmek üzere. Burada klasik modellemelerin yanı sıra dijital sistemlerle iş yapan akıllı beyinler de kullanılıyor.

Tüketici davranışları üzerinde geçerli olan kuramların bazıları şöyle: Alfred Marshall’ın Ekonomik Algı Modeli, Rus Fizyolog Ivan Pavlov’un temellerini attığı Temel Koşulama Modeli, ünlü psiki-yatrist Freud’un Ruhsal Analiz ve Güdüleme Modeli ve Thorstein Veblen’in Toplumsal Davranışlar Modeli…

Böylece alınacak kararlarda tüketicideki değişimi algılayan elektronik tabanlı birim geleceğe yön vermekle kalmıyor; rakip analizlerini de yapıyor. Bu arada dijital teknolojiye uyumlu çok sayıda yeni pazarlama teorileri geliştirilmiş durumda. Çalışmalarınıza bu ilginç yazılımları ekleyebilir, KOBİ işletmenizi sıradan olmaktan çıkarabilirsiniz. Bu işin meraklılarının ünlü ‘Amazon’ gerçeğinin son yıllarda ulaştığı dijital devrimi araştırmasında yarar var.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu