Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Kognitif devrim

500 MİLYON ABONEYE MOBIL HİZMET

Kurulduğu 1996 yılından itibaren iletişim ağları için telekom çözümleri, yazılım ürünleri ve hizmetler sağlayan Defne Telekomünikasyon, bugün Türkiye’deki tüm GSM operatörlerine yazılım hizmeti veriyor. Firmanın ürünleri arasmda, sesli mesaj, çağrı filtreleme, ödemeli arama, mobil pazarlama, konuşma paketi belirleme gibi uygulamalar var. Orta Asya’dan Ortadoğu’ya, Asya-Pasifik Bölgesi’nden Afrika’ya, Avrupa’dan Güney Amerika’ya 20’den fazla ülkede 500 milyon üzerinde aboneye servis veren 25 mobil operatör, Def-ne’nin çözümlerini kullanıyor.

Kurulduğu ilk yıllarda alarm uyarı sistemleri ve çağrı merkezi hizmet-leri üzerine çalışan bir firmayken, bugün yazılımın kalesi Hindistan’a bile yazılım satar hale geldiklerini belirten Defne Telekomünikasyon CEO’su Oğuz Haliloğlu, 2000 yılından bu yana yazılım sektöründe radikal bir dönüşüm yaşandığını vurguluyor. Yeni dünyanın dinamiklerine artık yazılımcıların yön verdiğini belirten Haliloğlu, klasik diye adlandırabileceğimiz iş yapış stilinin iş dünyasından silindiğini söylüyor. “Artık daha global ve kapsamlı düşünebilen, daha verimli çalışabilen ve altyapı sistemini güvenli ve sağlam kurmuş firma ve markaların zamanı” diyen Haliloğlu, bu sebeple toplam bütçelerinin yüzde 40’ını Ar-Ge’ye ayırdıklarına işaret ediyor. Yıllık gelirin yüzde 80’ini ihracattan elde ettiklerini, iki yıl içinde bunu yüzde 100’e çıkarmayı hedeflediklerini belirten Haliloğlu, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Bugün dünyanın yarısı hala internet kullanmıyor. Akıllı telefon penetrasyonu ise sadece yüzde 30. Buna karşın 2020 yılında 50 milyar nesnenin internete bağlı olacağı ve birbirleri ile iletişim halinde olacağı öngörülüyor. 19 trilyon dolarlık bir ekonomiden bahsediyoruz. Bu sektör diğer sektörler gibi değil, inanılmaz hızlı gelişiyor.”

MOBİL SERVİS PAZARI BÜYÜDÜ

Mobil haberleşme hizmetlerinin yaygınlaşması ile birlikte iletişim hizmetine ek olarak mobil katma değerli hizmetlerin de sunulmaya başlandığını söyleyen MOBİLSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan, 2001 ekonomik krizinin hemen akabinde başlayan bu servislerin GSM pazarının büyümesine paralel olarak çok hızlı bir büyüme gösterdiğini ifade ediyor. “Özellikle 2006-2008 yılları arasmda toplam GSM gelirinin yüzde 15‘lik kısmını oluşturmaya başladılar. GSM cihaz satışının artması ve abone sayısındaki hızlı yükseliş ile birlikte, katma değerli servisler de mobil iletişim pazarında çeşitlenmeye başladı” diyen Erdoğan, 2008 yılında akıllı telefonların kullanıma girmesiyle beraber servis çeşitliliğinin hızla arttığını hatırlatıyor.

2009 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından mobil katma değerli servisler için getirilen yeni regülasyonlardan sonra, 2009 yılı ekonomik krizinin de etkisiyle sektörün zor günler geçirdiğini ifade eden Erdoğan şunları ekliyor:

“Ayakta kalan şirketlerin tamamı derneğimiz çatısı altında birleşti. Bu birleşme ile birlikte 2011 yılında sektör şirketleri yeni teknolojilere yatırım yaparak haberleşme pazarından yeniden ciddi pay almaya başladı. Özellikle akıllı telefonlarm satış rakamlarının artması ve mobil genişbant internet olan 3G teknolojisinin kullanıma başlanması ile birlikte, mobil pazarda yeni servisler verilmeye başlandı. Bu süreç içinde artan uluslararası rekabet de, yerli teknoloji KOBİ’lerinin yeni teknolojilere yatırım yapmasına sebep oldu ve bu sayede pek çok yeni ürün ve hizmet geliştirildi. 2010 yılından sonra mobil servisler pazarındaki bu büyüme yabancı şirketlerin de dikkatini çekti ve pek çok yabancı şirket satın alma veya direkt yatırım ile ülkemiz pazarına giriş yaptı.”

VERİ İŞLENİNCE DEĞERLENİYOR

1994 yılında hayatımıza giren Turkcell’in ilk yıl içinde abone sayısı çeyrek milyon civarındayken, 1997 yılında bu rakam bir milyona ulaştı. 1999 yılında Türkiye’de ilk kez faturasız cep telefonu hattı sunan Turk-cell, aynı yıl KKTC ve Kazakistan’a da açıldı. Bir yıl sonrasında da New York Borsası’na kote olan ilk ve tek Türk şirketi oldu.

Turkcell’in 2000 yılında WAP servisi kullanımını başlatması ile cep telefonundan internet hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü ifade eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “2002 yılında devreye giren MMS sayesinde fotoğraf gönderimi mümkün hale gelmişti. Bir yıl sonrasında da cep telefonuyla ilk mobil ödeme imkanı Turkcell müşterilerine sunulmuştu. Bugün dünyanın en hızlı mobil internet altyapılarından birine sahibiz. İstanbul, Ankara ve İzmir dünyanın en hızlı mobil internetini sunan şehirler arasında yer alıyor” diyor.

Bugün artık Dördüncü Endüstri Devrimi’ni konuşuyor olduğumuzu vurgulayan Terzioğlu, bu çağda gücün yeni kaynağı ve belirleyici parametrelerden birinin data olduğuna işaret ediyor. “Biz yeni çağın en büyük gerçeğinin data olduğunu gördük ve data konusunda yatırımlar yaparak Irak, İran ve Gürcistan’ın verilerinin yüzde 50’sinin Turkcell üzerinden taşındığı bir altyapı gücüne ulaştık. Hedefimiz veriden değer üretmek, veriyi ham olarak değil işleyerek satmak” diyen Terzioğlu, petrol örneğinde olduğu gibi verinin de işlendikten sonra değer kazanacağını ifade ediyor.

“İNSAN UNSURUNU FARKETMELİYİZ”

Türkiye’nin dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olarak öne çıktığına işaret eden Terzioğlu, 2023 hedeflerinin büyük olduğuna vurgu yapıyor.

“Avrupa Birliği’nden daha iddialı hedefler belirlemiş bir ülke olarak gidecek yolumuz çok ve bu yolda en önemli görevlerden biri de bizlere düşüyor” diyen Terzioğlu, TurkcelPin hedeflerinin de Türkiye sınırlarının ötesinde olduğunu belirtiyor. Terzioğlu sözlerini şöyle sürdürüyor:

“İlk Sanayi Devrimi’nden itibaren bugüne dek teknoloji alanında gerçekleşen sıçramaları düşündüğümüzde, genellikle insansız arabalar, insansız araçlar, insan emeğine olan ihtiyacı en aza indiren fabrika makineleri, insanlar olmadan çalışan akıllı evler gibi ‘insansız teknolojiler’den söz ediyoruz. Bundan sonra yapmamız gereken ise bütün bunların içindeki insan unsurunun farkına varılmasıdır. Bilhassa engelliler, yaşlılar, mülteciler gibi özel ihtiyaç sahibi grupların hayatlarını kolaylaştıracak çözümlere odaklanılma-sı büyük önem taşıyor. Geliştirdiğimiz teknolojiyle insan hayatını kolaylaştırmalı, eğitim, iş, sağlık ve diğer tüm alanlarda insan kapasitesini artırmaya çalışmalıyız.”

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu