Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Kognitif devrim

26 milyar dolarlık yatırım

Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, Türk Telekom olarak odaklarına daima insanı ve inovasyonu aldıklarını belirterek, Türkiye’yi sesli iletişimden internet teknolojilerine ve fiber altyapılara kadar daima ilklerle buluşturma misyonuna sahip olduklarını hatırlatıyor. Teknolojiden Ar-Ge’ye, eğitimden djjital oyunlara, müşteri hizmetlerinden toptan iletişim hizmetlerine kadar değer zincirinin her halkasında var olduklarını belirten Er, “Ana iş kollarımız olan mobil, internet ve telefon hizmetlerimize televizyonu da ekleyerek, müşterilerimize entegre iletişim hizmetlerini tek marka altında sunan lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi haline geldik” diyor.

Sektörün en büyük çoklu oyuncusu olarak bugün 38.9 milyon müşteri ve 33 binden fazla çalışanla Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan şirketlerinden biri olduklarını da ifade eden Er, 2005 yılındaki özelleşmeden bu yana gerçekleştirdikleri 26 milyar TL’lik yatırım ile sektörde en çok yatırım yapan oyuncu olduklarına dikkat çekiyor. “Yaptığımız yatırımlarla uzunluğu hali hazırda 228 bin km’yi bulan ve 81 ilde bulunan fiber altyapıya sahibiz” diyen Er, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün yakın geçmişindeki hızlı büyüme hakkında da şunları söylüyor:

“Bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe, son 10 yılda sunulan hizmetler çeşitlenirken buna bağlı olarak pazarın yapısı ve gelir dağılımı da değişti. 2008 yılı sonundan 2016 yılı sonuna kadar Türkiye’de mobil abone sayısının yaklaşık 10 milyon artış gösterdiğini görüyoruz. 2008 sonu itibari ile Türkiye’de yaklaşık 6 milyon genişbant internet abonesi, 2016 yılında 62.2 milyona yükselerek çok büyük bir artış gösterdi. Sektörün özellikle mobil ve data alanında büyüdüğünü görüyoruz.”

Türk Telekom’un son 10 yıldaki gelir dağılımının da bu gelişimi ortaya koyduğunu ifade eden Er, “2008 yılında gelir dağılımımız sabit ses yüzde 51, sabit genişbant yüzde 16, mobil yüzde 21, kurumsal veri yüzde 8, diğer gelirler yüzde 4 iken; 2016’da sabit ses yüzde 17, sabit genişbant yüzde 26, mobil yüzde 36, kurumsal veri 8, diğer gelirler de yüzde 12 oranında gerçekleşti” diyor.

2017’nin başında açılışı yapılan Türkiye’nin ilk 5G teknolojileri geliştirme merkezi niteliğinde olan ve dünya standartlarında bir laboratuvar olarak tasarlanan 5G Mükemmeliyet Merkezi’ne de değinen Er sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Burası Türkiye’nin teknolojiyi alan ve kullanan değil, üreten ve ihraç eden bir ülke haline gelmesi hedefiyle birçok çalışmaya ev sahipliği yapıyor olacak. Buna ek olarak Ar-Ge şirketimiz Argela tarafından geliştirilen ProgRAN projesi ile dünya genelinde kullanılacak 5G uyumlu baz istasyonlarını tasarlıyor, 5G’nin üzerinde yükselecek standartları kodluyoruz. Argela ile ProgRAN teknolojisi için ABD Patent ve Marka Ofisine şimdiye kadar 28 patent başvurusu yapmış olmaktan gurur duyuyoruz.”

Doğan Ufuk GÜNEŞ / Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı
“Hedefimiz 10 milyar $’lık ihracat”

2000’lerin başında en çok 6 milyon dolarlık yazılım ihracatı yapılıyorken, bugün yılda 1 milyar dolara ulaşıldığını belirten Güneş, “2023 hedefimiz 10 milyar dolar yazılım ihracatı ve 1 milyon gence nitelikli istihdam sağlamak” diyor.

Kubilay ERDOĞAN / MOBİLSİAD Yönetim Kurulu Üyesi
25 bin kişi istihdam ediliyor

Bugüne baktığımızda, mobil servis pazarı 1 milyar TL’nin üzerinde gelir yarattı ve 25 bin kişiye istihdam sağladı. Özellikle mobil oyun sektöründe uluslararası pazarda rekabet edecek ürünler geliştiriliyor. Bu ürünlerin sayısının artması için başta devlet destekleri olmak üzere desteklerin kesintisiz devam etmesi gerekiyor. Gelinen noktada mobil finans, eğitim, sağlık ve eğlence hizmetleri her geçen gün artıyor.

ÜRÜN DİRİER

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu