Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Kredi kartı taksit sınırlaması ev mağazalarına yaradı

Kredi kartlı ödemelere getirilen taksit sınırlaması, senetle, kefilsiz, 24 aya kadar taksit imkanı sunan ev mağazalarına yarayacak. Kendilerini ‘AVM’ olarak nitelendiren bu mağazalarda 20 bin çeşit ürünü bir arada bulmak mümkün…

ev magazalariKREDİ kartlarına getirilen taksit sınırlaması fiilen 1 Şubat tarihi itibariyle başladı. Mobilyadan beyaz eşyaya cep telefonundan mücevhere kadar birçok ürüne dokuz taksit sınırlaması getirilirken, uzun taksit seçeneği arayanların yeni alternatifi ‘ev mağazaları’ oldu. Kendilerini ‘AVM’ diye de nitelendiren bu mağazalarda peşinatsız, kefilsiz, kredi kartsız olarak beyaz eşya ve elektronikte 24, mobilyada da 20 ay taksitle ürün almak mümkün. Senetle yapılan bu alışverişlerin önümüzdeki dönemde, özellikle kredibilitesi düşük müşteriler tarafından ilgi görmesi bekleniyor.

Kredi kartsız satışın yıldızı olması beklenen ev mağazalarının geldiği noktayı sizler için araştırdık.

Ev mağazalarının sayısı artarken, 20’ye yakın zincir ev mağazası oluştu. 1990’ların ortalarında oluşmaya başlayan bu konsept pazarda yerini bulup, iyiden iyiye otururken, sektörde Sivaslı-Malatyalı rekabeti ortaya çıktı.

Özellikle alt ve orta gelirli tüketicilerin tercih ettiği ev mağazalarının kurucuları genellikle halı ticaretinde geçmişi olan girişimciler. Diğer bir deyişle bir zamanların hah mağazaları, ev mağazalarına dönüşmüş durumda. Beyaz eşyadan mobilyaya, cep telefonundan ev tekstiline onlarca markanın binlerce ürününü satan bu mağazalarda tüketici evi için gerekli olan eşyaların ve malzemelerin yüzde 80’ini bulabiliyor.

YAKLAŞIK 300 MAĞAZA VAR

Bu konseptin öncüsü kuşkusuz Evkur mağazaları. Evkur’un Yönetim Kurulu Başkanı Haşan Kan, şirketini 1994’te akrabalarıyla birlikte kurmuş. Ancak zaman içinde ayrılan ortaklar sektörde kendi yollarında yürümüş. Sivaslı girişimciler sektörde Evkur, Evdiz, Evshop, Yön gibi markalarla varlık gösteriyor. Malatyalı girişimciler ise 2000’li yıllardan itibaren Confident, Behamo, Ertunç gibi mağazalarla isimlerini duyurmaya başladılar. Sektörden bazı yöneticiler, Malatyalı ve Sivaslı girişimcilerin toplamda Türkiye genelinde 300’e yakın mağazaya sahip olduklarını tahmin ediyor.

Ev mağazalarının öncüsü olan Evkur, aynı zamanda sektördeki en büyük zincire sahip. Halen Türkiye’nin 30 kentinde 78 mağazası var. Evkur’un kurucusu Haşan Kan, basma kapalı tutumuyla bilinirken, diğer birçok ev mağazasının sahibi de onun izinden gidiyor. Bu nedenle sektörün hacmi ile ilgili net rakamlara ulaşmak mümkün olmuyor.

zincir ev magazalari

SENETLİ SATIŞ YÜZDE 70

Haberimizin başinda da söylediğimiz gibi ev mağazalarının en büyük özelliği senetle satış yapmaları, istenirse kredi kartına da taksit yapan bu mağazalarda senetle satışın oram yüzde 80’i buluyor. İstanbul ve Tekirdağ’da 17 mağazası bulunan Behamo AVM’nin Yönetim Kurulu Başkanı Haşan Tahsin Tunç, satışlarının yüzde 70’inin senetli ve taksitli olduğunu söylüyor. Senetli satışlardaki ödenmeyen borçların kredi kartı ile aynı oranlarda olduğunu belirten Tunç, “Son beş yılda kredi kartına da takside başladık. Ancak müşterilerimizin büyük bölümü senetli satışı tercih ediyor” diyor.

Ev mağazalarının gelişimini önümüzdeki dönemde de sürdüreceğini söyleyen Tunç, kredi kartına taksit sınırlamasının henüz yeni olduğunu ve satışlarda ekstra bir artışa neden olmadığını belirtiyor. Önümüzdeki dönemde satışlarının artabileceğini belirten Tunç, “Bizim müşterilerimiz, gelir seviyesinden ziyade kredi kartı kullanmayan, bankalarla fazla ilişkisi olmayan kişiler. Kredi kartı olmayan bize geliyor. Kredi kartına dokuz taksit az değil. Taksit sınırlamasının satışlarımızı nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek” diye konuşuyor.

“BİZE GELECEKLER” BEKLENTİSİ

EvShop Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Kaan Özar ise, kredi kartına taksit sınırlamasından olumsuz etkilenen müşterilerin ev mağazalarına geleceğine kesin gözüyle bakıyor. Özellikle seçimlerden sonra satışlarda artış bekleyen Özar, “30 Mart yerel seçimlerine kadar tüketici genel olarak biraz kendini beklemeye almış durumda. Kurdaki oynaklık da piyasayı olumsuz etkiliyor. Ancak ben geçmişte kredi kartıyla uzun taksitlerle alışveriş yapan müşterinin seçimlerden sonra bize geleceğine kesin gözüyle bakıyorum” diye görüşlerini özetliyor.

Özellikle cep telefonu satın almak isteyenlerin son haftalarda mağazalarına çok geldiğini belirten Özar, “Tüketici şu anda teknoloji ürünlerinde fiyat araştırması yapıyor. Biz fiyatlarımızı piyasa normallerinde tutabilirsek tüketici senetle alışverişi tercih edecek. Ancak kurların aşırı oynaklığı, ithal teknoloji ürünlerinde bizi zorluyor” diyor.

“SINIRLI ETKİSİ OLUR”

İstanbul’da 10, Uşak’ta iki, Çerkezköy ve Adıyaman’da ise birer mağazası bulunan Confident AVM’nin Genel Müdürü Yücel Kasapoğlu ise, kredi kartlı ve nakit satışların, toplam satışlarının yüzde 30’unu oluşturduğunu söylüyor.

Kredi kartlarına taksit sınırlamasının satışlarını sınırlı oranda artırmasını bekleyen Kasapoğlu, bu beklentinin nedenini ise şöyle açıklıyor: “Eskiden kredi kartına 12 taksit yapıyorduk. Şimdi bu dokuza indi. Oysa taksit beş ile sınırlanmış olsaydı cirolarımız ciddi oranda artabilirdi. Müşteri o zaman senetli satışı daha çok tercih edebilirdi. Bu durumda cirolarımızda yüzde 50 artışı bile görebilirdik. Biz zaten ciromuzu her yıl yüzde 10-20 artırıyoruz. Bu yıl da aynı durumu koruruz.”

Ev mağazalarının başarısının yalnızca senetli satıştan kaynaklanmadığını söyleyen Kasapoğlu, “Müşteri bizde her şeyi bir arada bulabiliyor. Bütün ihtiyaçlarını aynı yerden sağlayabiliyor. Biz mobilyada 24 aya kadar taksit yapabiliyoruz. Anadolu’da çok ilgi görüyoruz. Halk bizim gibi mağazalara çok ilgi gösteriyor. Bu nedenle bu yıl üç dört mağaza daha açacağız” diye konuşuyor.

Ertunç AVM Genel Koordinatörü Ahmet Tunç da kredi kartına getirilen taksit sınırlamasının kendilerine yılın ikinci yarısından sonra yansımasını bekliyor. Tunç, “Sektörümüzde ciddi rekabet var. Bu nedenle müşteri portföyümüzü genişletmeye ve müşterinin ayağına gitmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde müşteriler bizim sunduğumuz fırsatların farkına daha yakından varacak. Buna inanıyorum” diye görüşlerini özetliyor.

Her yıl büyüyorlar

EVKUR

Sektörün öncüsü olan firmanın sahibi Sivaslı Haşan Kan’ın ticari geçmişi 1980’li yılların başlarına dayanıyor. Kan, Murat Halı mağazaları kanalıyla akrabalarıyla birlikte toptan halı ticareti yapıyormuş. 1983’te makine halısı üretmek üzere Muratser Halı Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketini kurmuş. 1989’da da Murat Halı Mağazaları Ltd. Şti. şirketiyle perakende mağazacılığa girmiş. 1994’te şirketinin adını değiştirerek, Evkur adıyla mağazalar açmaya başladı. Bugün Evkur’un 30 şehirde 78 mağazası var.

BEHAMO AVM

Malatyalı işadamı Haşan Tahsin Tunç tarafından kuruldu. İlk mağazası 1998’te Levent’te açıldı. Halen ikisi Tekirdağ’da 15’i İstanbul’da 17 mağazası bulunuyor. Mağazalarının büyüklüğü 150 ila 5 bin metrekare arasında değişiyor. Büyük mağazalarında 20 bin çeşit ürün satıyor.

CONFİDENT

MalatyalI işadamları Eyüp Tunç ve Aydın Tunç’un kurduğu Confident AVM’nin 15 yıllık geçmişi var. Halen İstanbul, Adıyaman, Uşak ve Çerkezköy’de 14 mağazası bulunuyor. İpek Halı’nın Marmara Bölge distribütörü olan Confident’in mağazalarının büyüklüğü 500 ila 2 bin metrekare arasında değişiyor.

Firma en büyük AVM’sini Adıyaman’da dört yıl önce açtı; burada 45 bin çeşit ürün var. Bu yıl içinde üç ya da dört mağaza daha açmayı planlıyor.

ERTUNÇ AVM

MalatyalI Erdal Tunç’un kurduğu Ertunç AVM’lerin ilki 2002 yılında Bayrampaşa’da açıldı. Halen İstanbul’da Sultançiftliği ve Bayrampaşa’da ikişer, Beşyüzevler, Yeşilpınar, Okmeydanı, İkitelli Esenyurt ve Esenler’de birer olmak üzere toplam dokuz mağazası var. Bugünlerde Anadolu Yakası’na açılmaya hazırlanan Ertunç, iki ay içinde Gebze ve Darıca şubelerini açacak. Firmanın mağazaları 2 bin ila 5 bin metrekare arasında değişiyor.

EVDİZ

Evdiz mağazalarının sahibi Haşan Günday da Sivaslı. 1974 doğumlu olan Günday, seyyar halı kilim satıcılığı yaparken 1994’te Bursa’da ilk mağazasını açmış. Halen İstanbul Avcılar, Çatalca, Silivri, Tekirdağ,

Çerkezköy, Bursa, Eskişehir, Samsun, Gaziantep ve Şanlıurfa’da olmak üzere toplam 10 mağazası var. Genelde dört beş katlı olan mağazalarının büyüklüğü 700 ila 5 bin metrekare arasında değişiyor. Rakiplerinden farklı olarak Evdizonline.com sitesinden online alışveriş imkanı da sunuyor.

EVSHOP

Haşan Kama’nın sahibi olduğu Evshop, ilk mağazasını 1991’de İstanbul Maltepe’de açtı. Halen İstanbul’da Maltepe, Bağcılar, Ümraniye, Sefaköy, Bayrampaşa, Levent ve Sultangazi’de olmak üzere toplam yedi mağazası var. Ankara’da Kızılay, Sincan, Keçiören ve Demetevler’de mağazası bulunan Evshop’un Bursa’da iki, Çorlu, Konya ve Adana’da birer mağazası bulunuyor. En büyük mağazası olan ve geçen yıl açılan Adana’daki şubesi altı katlı ve 9 bin 500 metrekare alana sahip.

EVVE

2003 yılında kurulan Evve Alışveriş Merkezleri’nin İstanbul’da Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Esenler, Kıraç, Maltepe, Tuzla, Parseller, Şirinevler, Bayrampaşa, Yalova ve Edirne’de toplam 12 mağazası bulunuyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Darbaz. Evve, mobilya, beyaz eşya, bilgisayar, cep telefonu, dijital fotoğraf makinesi, LCD televizyon ve ev tekstili ürünlerinin de olduğu 35 bin kalem ürünü müşterilerine ulaştırıyor.

YÖN MAĞAZALARI

Mehmet Kama ve Mustafa Kama’nın sahibi olduğu Yön Mağazaları da SivaslIlar ekolünden… Onların geçmişi de Murat Halı Mağazaları’na dayanıyor. 2000 yılında Yön Alışveriş Merkezleri Tic. Ltd. Şti.’yi kuran ortakların İstanbul Samsun, Bursa, Kayseri, Sivas, Adapazarı, Çorlu, Lüleburgaz, Konya, İzmit, Denizli, Afyon’da toplam 35 mağazası bulunuyor.

En az 500 bin TL sermaye gerekiyor

• Ev mağazalarının standart bir büyüklüğü yok. Sektörde 200 metrekarelik mağaza da var, 5 bin metrekarelik de… Ayrıca beş altı katlı, mini bir AVM şeklinde olan mağazaları görmek de mümkün. Sektöre yeni gireceklere en az bin metrekarelik mağaza açmaları öneriliyor. Böyle bir mağazanın açılışının ise mekan hariç 500 bin ila 1 milyon TL arası sermaye gerektirdiği söyleniyor.

• Ev mağazalarında satılan ürünler toptancıdan değil doğrudan üretici firmadan alınıyor. Böyle olunca aradaki marj tüketiciye indirim olarak yansıtılıyor.

• Beyaz eşya, mobilya gibi kategorilerde üreticiler ana markalarından ziyade ikinci markalarının satış hakkını bu mağazalara veriyor. Diğer bir deyişle buralarda Arçelik’in Altus’unu,

• Vestel’in Regal’ini bulmak mümkün. Samsung, Siemens, Tefal, Philips gibi markaları da bu mağazalarda bulmak mümkün.

• 2000’li yılların başında İstanbul’da daha çok varoş diyebileceğimiz kenar semtlerde açılan mağazaları artık şehrin merkezi yerlerinde de görmek mümkün. Ayrıca birçok ev AVM’si Anadolu’ya da yatırım yaptı. Bugün Adıyaman’dan Adana’ya Tekirdağ’dan Samsun’a birçok ilde bulunuyorlar.

• Ev mağazalarına mal veren bazı üreticiler adına bu mağazalarda özel çalışanlar da bulunuyor. Bir başka ifadeyle bu mağazalardaki bazı çalışanların bordrosunu üretici firmalar ödüyor.

• Mağazalarda satışların lokomotifi mobilya ve beyaz eşya. Mağazalarda ortalama 20 bin kalem mal bulunuyor.

• Ev mağazaları senetle satış yapılacak yeni müşterilerde referansa dikkat ediyor. Güvendikleri müşterilerinin referanslarını kabul ediyorlar. Böyle durumda 10-15 bin liraya kadar, özellikle evlilik paketlerinde mal veriyorlar.

• Yeni müşteriler için kendi istihbarat birimlerini de kurmuş dürümdalar. Bazı mağazalar, kendilerinden ürün talep eden müşterinin adres bilgilerini kendi ekipleriyle gidip kontrol ediyor. Ürünü de kendileri teslim etmeyi tercih ediyorlar.

Neler satılıyor?

Mobilya, halı-kilim, beyaz eşya, bilgisayar, cep telefonu, televizyon, kamera, fotoğraf makinesi, klima, spor aletleri, küçük ev aletleri, zücaciye ürünleri, ev tekstili, oyuncak, puset, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri vb.

Rahime Baş Uçar

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu