Turizm Sektöründen Haberler

Küçük oteller için en uygun adresler

Türkiye’de butik ve küçük oteller için en uygun bölgeler

İstanbul’un tarih ve kültür kokan bölgeleri yatırımcılar tarafından kapışılıyor. Ama Türkiye’nin butik ve küçük otel yatırımcılarına sunduğu fırsatlar İstanbul ile sınırlı değil. Anadolu’da çok daha fazlası var…

butik otellerKIYI bölgelerimiz “güneş-deniz-kum” üçlemesinin yanı sıra turizm pazarına sunabileceği ürünleri genişletirken, Anadolu’nun iç bölgelerinde de alternatif turizm pazarına yönelik hummalı çalışmalar yürütülüyor. Organik turizmden gurme turizmine, kuş gözlem turlarından balon ve sağlık turizmine, inanç turlarından kültür turizmine farklı alternatifler pazarı büyütürken, yetkililer alternatif deneyimler isteyen turistlerin konaklamada da klasik beş yıldızlı tesisler yerine butik ve küçük otelleri tercih ettiklerini belirtiyor.

Alternatif turizm modellerinde ekolojik çiftlikler, konaklar ve kervansaraylar butik otellere dönüştürülürken, Mardin’deki taş evlerden Karadeniz’deki yayla evlerine her türlü tesis turizme kazandırılıyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde butik ve küçük otel yatırımcılarına sunabilecek eşsiz fırsatlar bulunuyor. Fethiye’den Kaş’a, Amasya’dan Tokat’a, Mardin’den Van’a Türkiye’nin henüz keşfedilmemiş birçok turizm bölgesi de butik yatırımcılara “gelin” çağrısında bulunuyor. İşte bu nedenle Türkiye’de butik ve küçük oteller için en uygun bölgeleri sizler için derledik…

İSTANBUL / GALATA
BOHEM KRALLIK

Çok değil kısa süre öncesine kadar, İstanbulluların akşam saatlerinde uğramaya dahi korktukları Kuledibi Galata, yatırımcıların listesine gireli çok oldu. Ama yine de bölgedeki butik otel sayısı yok denecek kadar az. Her yıl düzenlenen moda şenlikleri, festivaller ve kültürel etkinlikler ise Galata’nın “Bohemlerin Krallığı” olarak anılmasının en önemli nedeni. Bu krallıkta, bir zamanlar 50 bin TL’ye alıcı bulamayan binaların fiyatları ise 1 milyon TL sınırını çoktan geride bıraktı. Galata’da butik otelde konaklamanın kişi başı fiyatı ise 100-120 euro arasında değişiyor.

İSTANBUL / KARAKÖY
PERŞEMBE PAZARI COŞTU

Karaköy Perşembe Pazarı tarihinin en hareketleri günlerini yaşıyor. 1980’lerden itibaren konuşulmaya başlanan Hırdavatçılar Çarşısı’nın tasfiyesinin yanı sıra binalar da el değiştirmeye devam ediyor. Sadece son iki yılda bölgede 18 butik otel açıldığı belirtiliyor; onlarcası da yolda… “Galataport Projesi’nin eninde sonunda hayata geçeceği ve bu bölgede yapılacak her otelin para kazanacağı düşünülüyor.

İSTANBUL / ADALAR
KÖŞKTEN PANSİYONLAR

tstanbul’a yakınlığıyla dikkat çeken adalar, özellikle hafta sonu şehirden kaçmak isteyenlerin göz bebeği. Pansiyon ve küçük otel yatırımcılarından en büyük rağbeti kuşkusuz Büyükada görüyor. Adada şimdilik 25 pansiyon bulunuyor. Özellikle adadaki köşk ve yalıların pansiyon ve küçük otellere dönüştürüldüğünü söyleyen yetkililer, son yıllardaki ilginin emlak fiyatlarını yüzde 20-25 oranında artırdığını da belirtiyor. Bu fiyatların, İstanbul’daki emlak fiyatlarından da etkilenip daha da artacağını düşünen yetkililer yatırımcılara “Şimdi tam yatırım zamanı” demekten de geri durmuyor. Adada ortalama 800 bin TL’den başlayıp 3-4 milyona TL’ye kadar satılık köşk bulmak mümkün. Yatırımcılar kış aylarında da açık olan bu pansiyon ve küçük otellerin yatırımının ortalama beş yılda geri döndüğünü belirtiyor.

Diğer adalarda butik otele dönüştürülebilecek köşk ve konak fiyatları nispeten daha düşük, ikinci derece tarihi eser niteliğindeki bu köşk ve konakların fiyatı 700-800 bin TL’dcn başlıyor. Ancak evin restorasyonu tamamlandıysa bu rakam 10 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor.

ALAÇATI
BÜYÜK DÖNÜŞÜM MUCİZESİ

“Küçük Oteller Kitabı” yazarı Mutlu Tönbe-kici, Alaçatı’yı son 10 yılın “en büyük dönüşüm mucizesi” olarak değerlendiriyor. Sadece İzmirlilerin bildiği kayıp bir kasaba iken Alaçatı bugün en popüler butik yatırım cenneti olmayı başarmış durumda. Yatırımcılara kötü haber şu ki bu ilgi arazi ve ev fiyatlarının tek kelimeyle uçmasına neden olmuş. Yine de konaklamaya olan yoğun ilgi ve bunun sezon dışında da sürmesi, yatırım geri dönüş sürelerinin kısalmasını sağlıyor.

FETHİYE
BUTİK YATIRIMLAR ATAKTA

Son yıllarda yerli ve yabancı turist kadar yatırımcıların da ilgisini çeken Fethiye, adeta “butik oteller”in merkezi olmuş durumda. Daha çok apart otel ve pansiyon türü turizmin hakim olduğu bu bölgeye gelen gelir seviyesi yüksek yabancı turist sayısındaki artış, yatırımcıları harekete geçiriyor.

Lüks butik otel ve küçük marina sayılarının yakın zamanda artması beklenen bölgede, yatırım için harekete geçenler arasında dev zincirler ve başta İngiltere olmak üzere birçok farklı ülkeden gelen yatırımcılar dikkat çekiyor.

Bölgede uzun zamandır düşük fiyatlı apart ve pansiyon türü otellerde konukların ağırlandığını söyleyen bölge yetkilileri, son birkaç yıldır yatırım tarzında yaşanan değişime ve yatak sayısındaki artışa dikkat çekiyorlar.

Fethiye’de iki kişilik bir odanın fiyatı kişi başı 200 TL’den başlayıp 500 TL’ye kadar yükseliyor. Özellikle yaz sezonunda doluluk oranları yüzde 90’ları aşıyor.

KAŞ
SAKİNLEŞMEYE ÇALIŞIYOR

Akdeniz’de korunabilmiş “son kale” olarak adlandırılan Kaş da, yatırımcıların ilgilendiği yeni destinasyonlar arasında. Özellikle dalış turizmiyle ziyaretçi çeken bölgede 15 dalış okulu bulunuyor. Yaz aylarında günlük ortalama 600-1000 dalış gerçekleştirilen ilçede 30’a yakın noktada yılın her mevsiminde dalış yapılabiliyor. Kaş’a dalış için gelen yabancı turistlerin büyük çoğunluğunu Almanlar ve tngilizler oluşturuyor. Gelenlerin konaklama süresinin ise bir haftadan başladığı belirtiliyor. Ancak bölgede faaliyetini sürdüren turizmciler Kaş’ın geleceğini tehdit eden imar ve rant baskısına karşı temkinli. Bu nedenle “Sakin Şehir” (Cittaslovv) sertifikasını alabilmek için kolları sıvamışlar.

1999’da ilk kez İtalya’da ortaya çıkan Sakin Şehir kavramıyla, üretimden tüketime, çevreden mimariye, kültürden eğitime birçok alanda daha yaşanılabilir kentler oluşturulması hedefleniyor. Dünyanın ilk sakin bölgesi İtalya Toska-na’daki Chianti olmuştu. Türkiye’de ise bilindiği üzere ilk olarak İzmir’in Seferihisar ilçesi bu sertifikayı almıştı. Sakin Şehir sertifikasını alabilmek için 60’dan fazla kriterin en az yüzde 50’sini yerine getirmek gerekiyor.

SAFRANBOLU
KONAKLARDAN BUTİK OTEL

Son zamanlarda canlanan bölgelerden biri de Safranbolu. Son beş altı yıldır konak turizmiyle hareketlenen bu bölgede, en az 150 yıllık tarihi konaklar restore edilip butik ve küçük otel olarak turizme kazandırılıyor. Bölge, sermayesi olan ve işin başında durmaya hevesli küçük yatırımcılara oldukça cazip fırsatlar sunuyor. Bölgede 150-200 bin TL’den konak ya da tarihi ev satın almak mümkün. 10-12 odalı bir tarihi konağı butik otele dönüştürmek için ise ortalama 250-300 bin TL yatırım yapmak gerekiyor.

ŞİRİNCE
TÜRKİYE’NİN TOSKANA’SI

Organik yaşam ve ekolojik turizmle birlikte yıldızı parlayan yerlerden biri de İzmir’in şirin ilçesi Şirince. Yatırımcılar tarihi ve kültürel dokusunu kaybetmemiş, doğal güzelliklerini koruyan bu ilçeyi radarlarına aldılar. Avrupa’da çok önceden keşfedilmiş köy ve kasaba turizmi için Şirince ideal bir merkez. Turizmin bu kategorisinde İtalya, Fransa ve İspanya öncü rollerini koruyor. “Toskana’nın şarap bağları, Sicilya’nın köyleri, Torino’nuıı küçük yerleşim bölgeleri ve Fransa köylerindeki şatolar turizme kazandırılmaya devam ediyor. Şirince de Türkiye’nin Toskana’sı olmaya aday.

DATÇA
EKO BUTİKLER

Bodrum’un yakın dönemde tahtına rakip olacak en güçlü adaylardan biri Datça. Turizmciler de dünyanın saklı kalmış cennetlerinden Datça’yı özellikle yeni destinasyonlar keşfetmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin gözdesi yapmaya hazırlanıyor. Üstelik yetkililer, Datça’nın, Antalya ve Bodrum’dan farklı olarak, daha çok üst gelir seviyesine sahip, doğal ve ekolojik lüks tatil peşinde olan ve butik otel tercih eden turistlere pazarlanması gerektiğini savunuyorlar.

Bunun için bir de “Elements of Datça” adını taşıyan organizasyon oluşturulmuş. Organizasyon, dünyanın en bol oksijenine sahip bölgeyi, yelken, sörf, tarih turizminin yanı sıra şifalı sularıyla da pazarlamayı planlıyor.

ŞANLIURFA
HALFETİ İLE YILDIZI PARLIYOR

Birecik Barajı’nın yapımı sırasında Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinin bir bölümü sular altında kaldı. Ancak bu durum Halfeti’yi bir turizm merkezi haline getirdi. Özellikle hafta sonları yerli ve yabancı turistlere tekne turlarıyla suyun altında kalan camiler, evler, yeşil alanlar ve Rumkale gösteriliyor. İlçeye ayda ortalama 30 bin turist geliyor. Ancak gelen turistlerin büyük çoğunluğu tekne turlarından sonra ilçeden ayrılıyor. Yani öncelikli hedef konaklama sorununun çözülmesi. Bunun için bölgedeki taş evlerin butik otellere dönüştürülmesi amacıyla yerel yönetim yatırımcıları bölgeye çağırıyor.

MARDİN
ANADOLU’NUN KUDÜS’Ü

Kültürel değerleri ve tarihi dokusuyla bir dünya markasına dönüşen Mardin, yatırımcıların da gözdesi. Bölgenin harikulade taş konaklarını ve evlerini turizme kazandırma yönünde son yıllarda şehirde ciddi bir hareketlilik var. Özellikle Midyat yatırımcıların iştahını kabartıyor. Son beş yılda Mardin’de 30’a yakın butik otel açılmış, ancak gelen 1 milyonu aşkın turist için bu rakam yeterli değil. 10 yıl içinde Mardin’e 5 milyon turistin gelmesi bekleniyor; şehrin en az 50 butik otel ihtiyacı var.

BOZCAADA
HEREDOT HAKLI ÇIKTI

İstanbul ve İzmirlilerin yeni tatil adresi Bozcaada’ya gelen turist sayısı yılda 30 bini aşıyor. Doğal güzellikleri, tarihsel dokusu, eşsiz denizi, birbirinden şirin evleri ve üzüm bağlarıyla Bozcaada, son yıllarda sakin tatilden hoşlananların yeni adresi olmayı başarmış. Adada butik otel açmanın maliyeti ise 2.5-3 milyon TL.

Sezonun üç ayla sınırlı olması ise yapılan yatırımların geri dönüşünü zorlaştırıyor. Bu nedenle, ancak 30 odalı otel yatırımlarında geri dönüşün kolay olduğuna dikkat çekiliyor. Adada konaklamanın kişi başı fiyatı ise 90 TL’den başlayıp 200 TL’ye kadar çıkıyor.

KAPADOKYA
KAYA PANSİYONLAR İLGİ ÇEKİCİ

Kapadokya’da özellikle kaya tipi küçük oteller revaçta. Kapadokya’ya gelen yabancı turistler, lüks otel yerine yöreye özgü kayadan oyma mağara şeklindeki ev ve pansiyonlarla butik otellerde kalmayı tercih ediyor.

Butik otel sayısı bakımından en zengin bölgelerimizden biri Kapadokya. Sadece Ürgüp’te projesi tamamlanan 400’ü aşkın taş ev ve konak butik otel olarak faaliyetini sürdürüyor. Bölgeye yılda ortalama 2 milyon turist geliyor. Kapadokya’da bir butik otelde konaklamanın fiyatı ortalama 200 dolardan başlayıp, bin dolara kadar çıkıyor.

KASTAMONU
50 BİN TL’YE KONAK MÜMKÜN!

Konakların restorasyonuyla butik otel pazarına giren yeni bir şehir de Kastamonu. Yılda ortalama 50 bin kişi Kastamonu’daki konaklarda kalmayı tercih ediyor. Özellikle yurtdışından kültür ve doğa turizmi için çok sayıda konuk bu tarzı tercih ediyor.

Konak fiyatları henüz çok yükselmemiş. Şehirde 50 bin TL’ye bile konak bulmak mümkün. Konağın mimari ve tarihi özellikleriyle oda sayısına göre bu fiyatlar 450-500 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu