Başarılı Girişimcilik

Kuluçka Merkezi Kurmak

Kuluçka Merkezi Açmak – Kuluçka Merkezi Kuracaklara Öneriler

Türkiye’de girişimcilik merkezlerinin sayısında patlama yaşanıyor. Özellikle üniversite bünyelerinde çok sayıda ‘kuluçka merkezi’ kuruluyor. Kuluçka merkezi kurarken aşağıdaki 10 noktaya çok dikkat etmek gerekiyor…

kulucka merkezi acmak

KULUÇKA merkezleri, girişimcilerin iş fikirlerini geliştirebilmeleri için ofis niteliğinde ve aynı zamanda girişimcilik danışmanlığını da içeren yapılardır. Çok büyük bir maliyeti yoktur. Önemli olan kurulacak olan merkezi sahip olduğu ve girişimcileriyle paylaşacağı net-work ve know-how’dır.

Bir kuluçka merkezi açmak isteyenler için 10 önerim var:

1 – Karar verin: Kuluçka merkezi mi, hızlandırıcı mı? Kuluçka merkezine kabul edilen projelere yatırım da yapıyorsanız bu durumda kuluçka merkezinizin adı ‘hızlandırıcı / accelerator’ merkezi oluyor. Aradaki temel fark şudur: Kuluçka merkezlerinde girişimciler üç yıla kadar kalabilirler ve aylık sabit sembolik ücretler öderler. Hızlandırıcı da ise en fazla altı ay kalırlar ve ücret ödemek yerine iş fikirleri üstüne yatırım alırlar. Önce hangisini açmaya karar vereceğinizi netleştirin.

2 – İsim bulun: Genellikle Start-up kelimesiyle başlayan isimleri tercih edin. Start-up Kayseri, Start-up Boğaziçi gibi… Çünkü bu kelime dünya çapında ne anlam ifade ettiğini hemen ortaya koyan bir kelime. Özellikle bilgi teknolojisi ve mobil girişimcileriyle çalışırken Silikon Vadisi’yle iletişiminizi bu kelime çok kolaylaştıracaktır.

3 – İsmi hemen kayıt altına alın: Kuluçka merkezinizin adını hemen kaydettirin. Adres olarak .com .net. .biz. info gibi tüm uzantılı isimleri alın. Mümkünse arasına tire işareti olan isimleri de satın alın. Şunu demek istiyorum: www.startupgiresun.com ve www.star-tup-giresun.com isimlerini aynı anda satın alın.

4 – Sosyal amaçlı mı, yoksa kar amaçlı mı açacağınıza karar verin: Kar amaçlı açıyorsanız – ki genelde özel kuluçka merkezleri bu amaçla açılır – bu durumda kuluçka merkezinize başlayan girişimcilerden yüzde 2-5 arası bir hisse isteyebilirsiniz. Merkezde men-tor / girişimci dadısı olarak girişimcilerle buluşturduğunuz danışmanlarda bu hizmetlerine karşılık belirli oranda bir hisse alabilirler. Merkezin giderlerini de (kira, elektrik, su, telefon, internet hattı vs) girişimcilerden alacağınız aylık ücretlerle karşılayabilirsiniz. Türk Hava Yolları, Turkcell, bankalar gibi kuruluşlarla sponsorluk anlaşması yapıp tüm masraf ve karınızı sponsorluk bütçesiyle karşılayıp, girişimcilerden hiçbir masraf almayabilirsiniz.

Kar amacı gütmeden tamamen sosyal sorumluluk olarak böyle bir merkez açıyorsanız, ticaret odaları, kalkınma ajansları, üniversiteler ve belediyelerle ortak projeler geliştirip bu merkezleri açabilirsiniz. Bu durumda ‘çaylar’ devletten…

5 – Girişimci dadıları/mentor ağını kurun: Kuluçka merkezinin girişimciler için en önemli avantajı mentor denilen girişimci dadıları ağı ile irtibata geçebilmesidir. İş planının nasıl hazırlanacağından iş modelinin geliştirilmesine kadar pek çok konuda dadılık yapacak olan bu mentorlar girişimcilikten gelen bireylerden oluşur. Her hafta düzenli olarak kuluçka merkezinde girişimciyle yüz yüze veya Skype üzerinden toplantı yapacak olan bu dadılar, kuluçka merkezinden ortaya çıkacak başarı hikayeleri için hayati rol oynarlar.

6 – Danışma kurulunuzu oluşturun: Kuluçka merkezinizin mutlaka bir danışma kuruluna sahip olması gerekir. Ticaret odası başkanı, banka müdürleri, KOSGEB il müdürü, kalkınma ajansı yetkilileri, üniversite dekanları, belediye başkanları, STK başkanları, danışma kurulunuzun üyesi olarak listenizde bulunsunlar. Senede bir kez mutlaka danışma kurulu üyeleriniz için yemekli veya yemeksiz bir toplantı düzenleyip çalışmalarınız hakkında onları bilgilendirin. Kuluçka merkezinizdeki girişimcilerinizle danışma kurulu üyelerinizin tanışmalarını sağlayacak ortamlar yaratın.

7 – Yatırım alma eğitimlerini düzenleyin: Girişimcilerinize düzenli olarak merkezinizde melek yatırımcıdan nasıl yatırım alabileceklerine yönelik eğitimler verin. Bu eğitim programlarım TBAA -Melek Yatırımcılar Derneği’nden edinebilirsiniz.

8 – Merkez yöneticisini doğru seçin: Merkezin yöneticisi mutlaka girişimcilik altyapısına sahip biri olmalıdır. Üniversitelerin ve kamu kurumlarındaki kuluçka merkezlerinin temel sorunu bu yöneticilerin memurluktan geliyor olmasıdır. Bu da girişimciyle merkez arasında önemli sorunlar ortaya çıkarıyor. Özel kuluçka merkezlerinin en önemli rekabet avantajı budur.

9 – Takviminizi belirleyin: Girişimciler ortada bir takvim yoksa sizin kuluçka merkezinize hiçbir zaman başvurmazlar. Bu yüzden web sitenizden hangi tarihlere kadar projeleriyle merkezinize başvurmaları gerektiği konusunda son başvuru tarihlerini bildirin. Senede iki, üç ya da dört kez proje kabulü yapabilirsiniz.

10 – Melek yatırım ağlarıyla temasa geçin: Merkezinizi her hafta bir melek yatırımcının ziyaret edip girişimcilerinizin projelerini incelemesini sağlayın. Bu amaçla melek yatırım ağlarıyla yakın çalışma ortamı yaratın.

TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’deki kuluçka merkezlerini onaylamaya başlayacak, her birine ayrı ayrı puan verecek. Gelişmeleri mutlaka takip edin. (Melekyatirimcilardernegi.org)

iyi haftalar…

Baybars Altuntaş / Para Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu