Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Kuraklık ve Buğday

Tohumun çimlenmesi için önemli olan ekim, kasım ve aralık aylarındaki yağışların yetersiz kaldığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ekimin yapıldığı tarım alanlarında çimlenme döneminde yağışın yeterince gerçekleşmemesi nedeniyle çıkışların olmadığı, bu nedenle tohumlarda çürüme riski oluştuğu gözleniyor. Bazı alanlarda çıkışlann zayıf olduğu, çıkışı gerçekleşen bazı alanlarda da yağış yetersizliği nedeniyle kuruma oluştuğu biliniyor” diye anlatıyor.

İTHALAT BAĞLANTILARI

Bu yılki tarımsal kuraklıkta yağmur azlığından çok kar yağışının olmamasının etkili olduğunu söyleyen Akdeniz Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan ise şunları anlatıyor:

“Tohumu cenin gibi düşünün. Toprağın altındadır ve korumasızdır. Kar tohumun üstünü örtüyor, bitkiyi soğuk gibi çürütecek olan etkenlerden koruyor ve tohumun gelişmesini sağlıyor. Bu yıl kar yağışı olmadı, bu nedenle tohumlarda çürüme var. Üründe kalite sorunu oluştu. Tüm hububat ürünlerinde yüzde 20’lik rekolte kaybı bekleniyor.”

Kuraklıktan en çok etkilenen ürün olan buğdayda da kalite sorunu nedeniyle ithalat yapılacağını belirten Arslan, “Türkiye’den bazı firmaların şimdiden buğday ithal etmek üzere bağlantı yaptığı biliniyor” diyor.

ÖNLEM ALINMALI

Bugünkü koşullarda artık su kaynaklarının doğru kullanımının, tarımda sulama tekniklerinin belirlenmesinin ve kuraklığa dayanıklı ürünlerin seçilmesinin önemi daha da artıyor. Hububat ve bakliyat ekim alanlarının azaldığı ve üretimde gerilemenin söz konusu olduğu Türkiye’de, fiyat sta-bilitesi için makro planlar yapmak ve 15-20 yıllık bir projeksiyon çizmek gerektiği vurgulanıyor.

Teşvikler planlanırken de uzun vadeli düşünmek gerektiğinin altını çizen Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “Çin, Güney Kore ve Suudi Arabistan gibi ülkeler giderek azalmakta olan su kaynaklan-na hakim olmak için başka ülkelerde hükümetler düzeyinde tanm arazisi alımlan yapıyor. Mısır, Hindistan, Çin gibi pirinç üretiminde söz sahibi birçok ülke de çok su tüketen pirinç üretiminin yerine buğday üretimini teşvik etmeye başladı. Makro düzeyde önlem alınmadığı takdirde kuraklık ve fiyat artışı gibi sorunlar yaşanmaya devam edecek” diye anlatıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de yeni tarım yılının başladığı ekim-aralık 2013 tarihleri arasında kümülatif yağışlar genel olarak normalden az oldu. Kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 30,4, bir önceki yıla göre ise yüzde 41,2 azalma gözlendi. Ekim, kasım, aralık aylarında kümülatif olarak normale göre yağış azalması en fazla yüzde 49,4 oran ile iç Anadolu Bölgesi’nde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 47,7 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 45,9 oran ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 30,4 oran ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi izledi. Dolayısıyla ekim ve kasım ayı yağışları normallerin altında gerçekleşirken, aralık ayında da beklenen yağışların gerçekleşmemesi ile bu yıl kış kuraklığı kendini gösterdi.

Özlem Bay Yılmaz

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu