İş Fikirleri ve İş Kurmak

Kuru Temizleme Sektörü Cazip Bir Yatırım Haline Geldi

Kuru temizleme sektörü çalışan kadınlarla uçtu, kuru temizleme sektörü, kuru temizleme sektöründe bayilik, kuru temizleme bayilik yatırımları, Düşük sermayeli iş fikirleri, yeni iş fırsatları, girişimciler için cazip para kazanma fırsatı, Kapıdan kapıya kuru temizleme hizmeti

Çalışan kadın sayısının artması, çoğalan otel yatırımları, tüketici bilincinin gelişmesiyle birlikte son 10 yılda hızlı bir büyüme sürecine giren kuru temizleme sektörü, cazip bir yatırım haline geldi. Pek çok şirket yatırım rotasını bu alana çevirirken, yıllık 500 milyon Euro ile ifade edilen pazar, özellikle Anadolu merkezli girişimcilere de önemli fırsatlar yaratıyor.

Kuru temizleme sektörü son yıllarda hızlı bir gelişim ve bununla birlikte değişim sürecine girdi. Daha önceleri mahallelerde eski tip yöntemlerle gerçekleştirilen kum temizleme, bugün kurumsal markalarla birlikte modern bir kimlik kazandı.

Çalışan nüfus içinde özellikle kadın oranının artması, tekstil çeşitleri ve özelliklerinin gelişmesi, şehirleşme, daha bakımlı giyinme ihtiyacı gibi etkenlerle birlikte kuru temizleme sektörü her geçen gün biraz daha hızlı büyüyor.

Sektörde belli başlı büyüklükte yaklaşık 50 firma faaliyet gösteriyor.

Ancak bu sayı irili ufaklı şirketlerle birlikte binlerle ifade ediliyor. Sektörün kayıtlı olarak faaliyet gösteren 50 firmanın yaptığı cirodan hareketle ortaya koyduğu yıllık iş hasılatı yaklaşık 500 milyon Euro’ya ulaşmış durumda. Bu rakama endüstriyel müşteriye verilen hizmetler de dahil.

Son yıllarda kuru temizleme sektörünün yıldızı parlamaya ve yeni iş fırsatlarının içinde yerini almaya başladı. ‘Düşük sermayeli iş fikirlerinde’ göze çarpanlardan biri de kuru temizleme bayilik yatırımları olmaya başladı. Orta düzeyde sermaye sahibi olan girişimciler için cazip bir para kazanma fırsatı olarak görülen kuru temizleme sektöründe bayilik de verilmeye başlandı.

ÇALIŞAN KADIN FAKTÖRÜ

Örneğin, Akdoğan Ticaret’in çatısı altında faaliyet gösteren Eco Dry, Şahin Akdoğan öncülüğünde kurulmuş. Ispanya’dan ‘ekolojik makineler’i Türkiye’ye getiren Akdoğan, giysiye ve çevreye zarar vermeyen kuru temizleme yöntemini kullanıyor. Bugün Türkiye’de dört şubeyle faaliyet gösteren firma, ilk yurtdışı mağazasını ise Kırgızistan’ın Bişkek şehrinde açtı.

2012 yılı sonuna kadar toplam 12 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Eco Dıy Genel Müdürü Şahin Akdoğan, “2011 yılını 500 bin Euro ciro ile kapattık. Bu yıl ise 1 milyon Euro’ya ulaşmayı ve bayilik vererek büyümeyi hedefliyoruz. Yatırım maliyeti 65 bin Euro. Kuru temizleme mağazasının kurulumu için gerekli tüm ekipmanları biz veriyoruz” diyor.

Kuru temizlemenin oldukça karlı bir sektör olduğuna dikkat çeken Akdoğan, şöyle devam ediyor:

“İşletme masraflarının yüksek olmaması, bu sektöre girmek için bir etken. Kar marjının yüzde 70’lerde olması bu sektöre ilgiyi gittikçe artırıyor. Sektördeki en büyük değişim, kadınların çalışma hayatına girmeye başlamasıyla lekenin yanında temizleme ve ütüleme hizmetinin de önem kazanmaya başlaması. Günümüzde müşteriler artık daha seçici. Giysilerini, daha ucuza nerede temizletebilirim, düşüncesinin yanında, kokudan rahatsız olmamanın da yollarını arıyor.

TAKSİT BİLE VAR

Sektörde faaliyet gösteren bir başka marka Dry İstanbul ise Rota Dağıtım, TAS Asistans Hizmetleri, Medpower Ambulans gibi şirketleri kendi çatısı altında toplayan HS Group bünyesinde 2010 yılında kuruldu. Kapıdan kapıya kuru temizleme hizmeti veren Dry İstanbul’a müşteriler Online veya telefonla sipariş verebiliyor.

Örneğin, Dry İstanbul ‘Köpük Kart’ uygulaması ile müşterilerin kuru temizleme hizmetinin yanı sıra sosyal ve sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabildiğim söyleyen HS Group Yönetim Kurulu Başkanı Murat Verel, “Müşteriler Dry İstanbul hizmetlerini alırken yaptıkları harcamaları köpük kart ile taksitlendirebiliyorlar. Bu da sektörde ilk kez görülen bir uygulamadır” diyor. Aynı şekilde Türkiye’ de ilk kez 24 saat çağrı merkezi sistemini getirdiklerini ifade eden Verel şunları söylüyor:

“Bugün ulaştığımız büyüklük günlük 1,5 ton çamaşır yıkama ve ütüleme kapasitesinin yanında 2 bin parça ürüne kuru temizleme ve ütüleme hizmeti veriyoruz. Saatte minimum 80 gömlek ütüleyebiliyoruz. Önümüzdeki yıl Ankara ve Bursa’ya da gireceğiz. O bölgelerde bayi modelini değerlendirebiliriz. 2011 yılında 15 milyon dolar ciro elde ettik. 2012 yılında bunun altına düşmeyeceğiz.

İHTİYAÇ CADDELERDE

Ruşen Makine çatısı altında faaliyet gösteren Drytürk Kurutemizleme ise 1984 yılından beri endüstriyel çamaşırhane ve kuru temizleme makineleri alanında hizmet sunuyor. Başlangıçta dünyanın önde gelen markalarının Türkiye temsilciliğini yürüten firma, daha sonraları bu makineleri kendi üretmeye başlamış. Türkiye’nin ilk ve tek kum temizleme makineleri imalatçısı konumunda.

DryTürk markasını 2011 yılında hayata geçirdiklerini ve ilk yıl içinde lıeş şubeye ulaştıklarını kaydeden şirketin genel müdürü Ferhat Ruşen, şöyle devam ediyor:

“Franchise bayilik yöntemiyle hızla büyüyerek tüm Türkiye çapında yayılmayı hedefliyoruz. Bunun için Türkiye’nin her bölgesine hitap edecek paketler hazırladık. Eco, Midi ve Pro diye isimlendirdiğimiz bu paketler sırasıyla küçük, orta ve büyük diye de tabir edebileceğimiz mağaza modelleri. Caddelere mağaza açıyoruz. Zira kum temizlemeye asıl caddelerde ihtiyaç var. 2011 yılında yaklaşık bir milyon lira ciro elde ettik. 2012 yılında ise 20 şubeye ve beş milyon lira ciroya ulaşmayı hedefliyonız.”

KİŞİYE ÖZEL TEMİZLEME

Dryport ise 1971 yılında küçük bir dükkan şeklinde kuruldu ve bugün Türkiye’nin en modem kuru temizleme tesislerinden biri haline geldi. Bugün İstanbul’da sekiz toplama merkezli ve iki adet makina parkurlu işletmelerinin bulunduğunu söyleyen Dryport Kuru Temizleme Genel Müdürü Mehmet Vurulgan, toplama merkezli bayilik verdiklerini belirtiyor.

Bayinin ortalama yatırım maliyetinin 40 bin ile 50 bin TL arasında değiştiğini ifade eden Vurulgan, sektörün gelişimiyle ilgili olarak ise şu bilgileri veriyor:

“Sektörde pek çok fırsat mevcut. Ancak en büyük sıkıntı, çoğu firmanın elbise üzerine koyduğu temizleme talimatları yanlış olması. Bu hem tüketiciyi hem de işletmeleri olumsuz yönde karşı karşıya getiriyor. Biz müşterinin her isteğini göz önüne alarak, kişiye özel kuru temizleme hizmeti sunuyoruz. Bu hizmet sadece bir müşteri için özel olarak makina-mızın çalışması anlamına geliyor.”

SEKTÖR NEDEN BÜYÜDÜ?

•    Çalışan nüfus arttı ve bu nüfusta kadın çalışanlar çoğaldı.

•    Müşterilerin beklentileri ve kuru temizleme ihtiyaçlarındaki çeşitlilikte artış var.

•    Üretilen tekstil ürünlerindeki çeşitlilik arttı. Üretilen kumaşların birçoğunda temizleme talimatlarında ‘Yalnızca kuru temizleme ile temizlenir’ etiketlerinin artışı ve tekstillerdeki tasarımlarda sulu yıkama ile yapılan temizlemenin riskli olduğunun ifade edilmesi ile kuru temizleme kullanımı yaygınlaştı.

•    Beyaz yakalı çalışanların artması ile birlikte kuru temizleme ihtiyacı da arttı.

Türkiye turizmi konaklama açısından önemli bir tesis potansiyeline ulaştı.

Burcu Tuvay / https://www.myfikirler.org

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu