Şirket Haberleri

Kurumsal hediye anlayışı değişiyor

ORMAN KÖYLÜLERİ FAYDALANIYOR

Netaş Şifa Ormanı ile bölgede yaşayan orman köylülerine de destek olma amacını taşıdıklarını belirten Altay, ormanın temellerinin atılmasından bu yana defalarca Gaziköy’ü ziyaret ettiklerini anlatıyor. Tüm gelirini ormandan sağlayan köylülerle şifalı bitkilerin ve meyve ağaçlarının geliştirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarım söyleyen Altay, ihtiyaçları doğrultusunda onlara destek olmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Mesela bu kapsamda geçen yıl ekilen adaçaylarmm büyük bir kısmının bu kış paketlenip dağıtılmasına destek olduklarını, Gaziköylü çocuklar için muhtarlığa bilgisayarlar ve tabletler temin ettiklerini kaydediyor. Altay, muhtarlıkta bir kitaplık oluşturulması için düzenledikleri kampanyayla toplanan kitapları köye gönderdiklerini de sözlerine ekliyor.

KADINLAR ÜRETİYOR

Borusan Holding de Somali kadınlarla işbirliğinin meyvelerini hediye ediyor. Somali kadınlarla işbirliğine giden süreç 2014 yılma uzanıyor. Yırca köyü kadınları bir araya gelerek Hanımeli sosyal girişimini kurdular. Yırca Hanımeli markası altmda oluşturdukları bu sosyal girişim kapsamında hep birlikte sabun ve mum ürettiler, dağlardan kekik toplayıp sattılar. Hanımeli, Borusan için de bu yılbaşı altı bini aşkın sabun ve balmumu üretti. Bunlar firmanın el emeği göz nuru hediyeleri oldu.

Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Şule Yücebıyık, verdikleri destekle Yırcalı kadın girişimcilerin hayalini kurdukları taş ev üretim atölyesine kavuşmalarına yardımcı olduklarını belirtiyor. Özel günlerde gönderilen hediyelerin sosyal projelerin çıktıları arasından seçilmesinin sosyal projelerin bilinirliğinin artması adına iyi bir fırsat olduğunu söyleyen Yücebıyık, “Bu vesile ile sosyal projelere katılanlarm ihtiyaçlarına dikkat çekilerek ortaya konulan başarı konusunda farkmdalık yaratılabilir. Diğer taraftan bu uygulamanın sosyal sorumluluk projelerinin hedeflerine ulaşmasına da destek olacağına inanıyoruz” diye konuşuyor.

ÜÇ PROJE DAHA DESTEKLENECEK

2007 yılından bu yana Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında “Gelecek Turizmde” projesiyle sürdürülebilir turizm modelleri yaratmaya ve yerel kaUınmaya katkı sağlamaya çalışıyor. Proje kapsamında şimdiye kadar dokuz proje desteklenmiş. Desteklenen projeler Misi Köyü (Bursa), Seferihisar (İzmir), Mardin, Safranbolu (Karabük), Şanlıurfa, Malatya, Edremit (Balıkesir), Saimbeyli (Adana), Keçiborlu (Isparta)’dan oluşmuş. Bu yıl ise Buldan (Denizli), Foça (İzmir) ve Demre (Antalya) olmak üzere üç proje daha desteklenecek. “Nar Kadın ile Edremit’in Yöresel Tatları” projesi üçüncü dönem desteklenen projelerden. Bu projeyle de amaç Edremit’te gastronomi turizmine destek vermek ve yöresel tatları öne çıkarmak. Anadolu Efes’in hediyeleri arasında Edremitli kadınların yaptığı yöresel lezzetler yer alıyor.

“GELECEK TURİZMDE”

Günümüzde şirketlerin topluma ve çevreye karşı daha duyarlı hareket ettiklerini söyleyen Anadolu Efes Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban, “Bu bakış açısı ile hareket eden kurumlar sürdürülebilir büyüme prensibini tüm iş yapış şekillerine yansıtıyor, önemli günlerde hediye gönderirken de bu duyarlılık ve bilinçle hareket ediyorlar” diye konuşuyor. Şirketlerin kendi projelerinin ya da sivil toplum kuruluşlarının ürünlerini hediye vererek hem onların toplumda bilinirliliğini artırdıklarım hem de üreten kişilere destek olduklarım kaydediyor. Uzun zamandır Anadolu Efes olarak hediyelerini “Gelecek Turizmde” ile destekledikleri projelerin ürünlerinden seçtiklerini anlatan Balaban şöyle devam ediyor:

“Proje çıktılarını geniş kitlelere ulaştırmak kendileri için çok motive edici oluyor. Hediyelerimizi alan paydaşlarımız ise memnuniyetlerini ifade etmeleri bizi daha fazla yerel zanaatkarları, el emeği ile geçimini sağlayan kadınları desteklemeye teşvik ediyor. Genel olarak bakılacak olursa hediye anlayışı da dönüşüm geçirerek çok amaçlı ve fayda sağlayan bir hal alıyor.”

KADINLAR ATÖLYEDE ÜRETİYOR

Kurulduğu günden bu yana dağıtılabilir kârının yüzde 51’ini toplumsal işlere ayıran Nef, 2015’te bu toplumsal işleri bir çatı altında toplamak için Nef Vakfı’m kurdu. Geçtiğimiz yıl ise Nef in hediye gönderim ihtiyacından yola çıkılarak Hay Atölye kurulmuş. Bu atölye ile ihtiyaç sahibi kadınlara ulaşılmış.

Nef Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Emine Timur, bu projeyle yeme, içme gibi temel ihtiyaç larını karşılamakta zorlanan kadınların üretime geçtiklerini belirterek “Emekleriyle kazanıyor, fayda sağlıyor ve kendi geçimlerine kendileri sahip çıkıyor. En önemlisi, mutlu anneden mutlu çocukların yetişmesi, komşuya, mahalleliye örnek olunması ve kendi değerlerinin keşfedilmesi mümkün oluyor” diye konuşuyor. Kurumsal ortaklıklar sayesinde değişik sektörlerden şirketlerin çalışanlarına, müşterilerine ve paydaşlarına göndermek üzere bu ürünlere talip olduğunu anlatan Timur, “Böylece Hay Atölye, hediyeyi yapanı, alanı ve verileni de diriltmeye yarıyor” diyor.

ÇOK TARAFLI FAYDA

Hediye gönderme konusunda toplumsal hassasiyetlerin daha anlamlı hale geldiğini kaydeden Timur, bu sayede gözden çıkarılan bir bütçeyle hedef kitlenin mutlu edildiğini, ihtiyaç sahipleri için de katkı sağlandığım ifade ediyor. Bunun çok taraflı bir fayda olduğunu vurgulayan Timur, “Hediye gönderdiğiniz kişiyi bu toplumsal sorumluluğa ortak ediyorsunuz, bir farkmdalık yaratıyorsunuz. Hediyeden elde edilen gelir ise ihtiyaç sahipleri için önemli bir kazanca dönüyor” diyor. Bu eğilimin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini kaydeden Timur, toplumsal ve çevresel hassasiyetlere sahip olmayan ve bunların sorumluluğunu taşımayan markalara tüketicilerin şans tanımayacağını dile getiriyor.

C. Müjdat ALTAY / Netaş CEO’su
Bölge halkı destekliyor

Netaş Şifa Ormanı ile ilgili uzun vadeli hedeflerimizi, bitkilerin odun dışı tıbbi aromatik değerlerinden ve yabanıl meyvelerinden bölge halkının bizzat ve ekonomik olarak yararlanmasını sağlamak, şifa ve sağlık kaynağı olan bitkilerimizi korumak ve geliştirmek, biyolojik çeşitliliği korumak ve geliştirmek, bölgeyi oksjjen kaynağı haline getirmek, yabanıl meyveli türlerin uygun yetişme ortamlarında

varlığını artırarak devam ettirmek, bölgedeki yaban hayatının korunması ve gelişmesine katkıda bulunmak, bölgede arıcılığı teşvik etmek ve şifa kaynağı olan bal üretimine katkıda bulunmak, bölgenin mevcut ekoturizm potansiyelinin artmasına yardımcı olmak şeklinde özetleyebiliriz. Özellikle bölge halkının projeye desteği, katkısı, katılımı ve projeyi sahiplenmesi sayesinde Netaş Şifa Ormanı’nda sürdürülebilirliği ve devamlılığı sağlayabileceğimize inanıyoruz.

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu