Başarılı Girişimcilik

Kutu konseptli girişimlerin başarısı artıyor

Kutu konseptli girişimlerin başarısı pazarın geleceğinin parlak olduğunun işareti. Binlerce kişi her ay içeriği farklılaşan bu kutuları heyecanla bekliyor. İşin sırrı ise tek kelime ile inovasyon…

HEDİYEYİ kim sevmez, özellikle de içi sürprizlerle dolu olanları… Şimdilerde yayılmaya başlayan yeni bir akım var: Kutu… İnsanlar sevdiklerine ya da kendilerine kutu sipariş edip içinden çıkacak sürpriz hediyeyi heyecanla bekliyor. Dünyada sayıları her geçen gün artan bu segmentte ülkemizde de benzer girişimler ortaya çıktı. Bi’kutu Mutluluk, Wo-ohoobox, Bardabas bu girişimlerin öncülerinden. Bi’kutu Mutluluk ve Woohoobox aylık hazırladığı kutuları sipariş adreslerine yolluyor. Ancak işin sırrı sürprizinde. Zira elinize geçene kadar kutunun içinde ne olduğunu sipariş veren bilmiyor. Her ay kutudan farklı ürünler çıkıyor.

Örneğin Bardabas çocuklara eğlenceli ve eğitici aktiviteleri bir kutuya sığdırıyor. 12 aylık bebekten 10 yaşına kadar çocuklar için farklı kategorilerde kutular bulmak mümkün. Mesela 7-10 yaş çocuklar için ayın kutusunun konsepti, müzik. Ücreti 59 TL olan bu kutunun içinde müzik temalı boyama şeridi, müzik aletleriyle hafıza kartları. Bir Konser Günü adlı kitap ve küçük ellere sığacak küçük müzik aletleri var.

Kutu konseptli girişimlerin başarısı

HER AY YENİ BİR KONSEPT

Bardabas’m Kurucusu Saba Bener, ailelerin çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmek istediğini ancak çoğu zaman ne yapacaklarını bulmakta, aktivite yapacak malzeme tedariğinde zorlandıklarını söylüyor. Bardabas dünyasını hayal ederken “yeter ki çocuklar evde aktivite yapsın” dediğini anlatan Bener, Bardabas’ın nasıl doğduğunu bu sözlerle ifade ediyor. Dört yıl önce Bardabas’ı hayata geçiren Bener yola 50 bin TL’lik bir sermaye ile başlamış.

Şimdiye kadar tüm ülkede 75 bin eve girdiklerini söyleyen Bener, yılda yaklaşık 30 bin Bardabas kutusunun çocuklarla buluştuğunu kaydediyor. Müşterilerinin ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan olduğunu belirten Bener, “Kargo şirketlerinin ulaşmakta zorlandığı yerlerden de düzenli müşterilerimiz var ki, bu bizi zor yerlerdeki çocuklara da ulaşabilmek açısından çok mutlu ediyor” diye konuşuyor. Özellikle 1-3 yaş çocuklar için olan kutuların daha fazla ilgi gördüğünü söyleyen Bener, “Tema olarak her ay yenilenen kutularımızda aktiviteler çok beğeniliyor. Özellikle bu ay çıkan Müzik Kutusu çocuklar tarafından çok sevildi” diye anlatıyor.

SÜRPRİZ HEDİYELER

içinde küçük sürprizler barındıran kutuları müşterileri ile buluşturan Woohoobox, küçük bir sermayeyle ve hobi olarak başlamış. Woohoobox Kurucu Ortağı Nilay Shirinov, bu işe başlama nedenlerini ise şu sözlerle ifade ediyor: “içinde çeşitli ürünler bulunan, sevimli ve sürpriz kutuyu bir ay boyunca bekleme keyfini insanlara sunmak ve hayatlarına heyecan katmak için bu konsepte yöneldik.”

Aylık olarak sınırlı sayıda sürpriz kutu ürettiklerinden sipariş rakamlarının farklılık gösterdiğini kaydeden Shirinov, en fazla ilgi gören seçeneğin fiyatı 35 TL olan “Aylık Sürpriz Woohoobox” kutuları olduğunu söylüyor.

İSTANBUL İLK SIRADA

Bi’kutu Mutluluk da yola iki yıl önce çıkmış. Merdol Başer ve Ayşe Şimşekci Başer yola çıkarken tasarımcı geçmişlerini ve 15 bin TL’lik sermayeyi bir araya getirmiş. Aslında niyetleri bir girişimde bulunmaktan ziyade severek tasarladıkları ürünleri son tüketiciyi şaşırtarak sunmakmış. 25. kutusunu tasarlayan ve aylık ortalama 2000-2500 sipariş alan Bi’kutu Mutluluk’un müşterileri çoğunlukla İstanbul, Ankara ve İzmir’den.

Ancak Başer ve Şimşekci, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden de ciddi miktarda sipariş aldıklarını sözlerine ekliyor. Mayıs ayında açtıkları dükkan bölümünün siparişlerin ortalama yüzde 20’sini oluşturduğunu kaydeden girişimciler en çok talep gören kutularının özellikle altı ve 12 aylık paketleri olduğunu ve ortalama 30 TL’ye denk geldiğini anlatıyor.

PAZARIN POTANSİYELİ YÜKSEK

Kutu konseptli girişimlerin tarihi ülkemiz için henüz çok yeni. Ama yapılan işler ve gösterilen ilgi pazarın potansiyelinin de yüksek olduğunu gösteriyor. Henüz pazarda bu habere de konu olan birkaç girişimden bahsediyor olsak da önümüzdeki dönemde rekabetin yeni oyuncularla kızışacağı tahmininde bulunabiliriz. Bu noktada Merdol Başer ve Ayşe Şimşekci Başer bir uyanda bulunuyor ve kutu konsepti denilince herkesin aklına kolay bir iş modeli geldiğini belirtiyor. Elbette bu bir yanılsama. Bunu da şöyle ifade ediyorlar:

“ilk etapta, ‘birkaç tane ürün koyar satarım’ mantığı var maalesef ülkemizdeki girişimlerde. Oysa ki kaliteli bir iş yapmak, özveriyi, eğitimi ve bilgi birikimini gerektiriyor. Fakat özellikle ülkemizdeki kutu modellerine baktığımızda bu düşünce yapısını henüz göremiyoruz; bu yüzden bu tarz girişimlerin uzun ömürlü olabileceğine çok inanmıyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda bu düşünce yapısıyla çalışan farklı kutu servisleri de görürüz.” Nilay Shirinov da sürekliliğe,vurgu yapıyor. “Çünkü insanlara içinde ne olduğunu bilmediği bir ürün satıyorsunuz ve insanlar kutuyu beğenmediklerinde aşırı tepki gösterebiliyor. Bunun için kendinizden emin olmanız ve yaptığınız işe inanmanız şart” diyen Shirinov, başarılı girişimlerin sürpriz kutu konseptine olan bilinci ve ilgiyi artıracağını kaydediyor.

“KÜÇÜK MUTLULUKLAR”

Shirinov’un da bahsettiği gibi kutuların içinden çıkanları beğenmeyenler de olabiliyor. Sürprizli kutunun handikapı da bu zaten içinden çıkan ürünü beğenmeyebilir ya da hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. O nedenle kutu içinde ne olacağını belirlemek ve doğru fiyat dengesini tutturmak önemli. Her ay tüketicilerin memnuniyetini sağlamak ve bir dahaki ay yine sipariş verme isteği uyandırmak bu işin en zor kısmı.

Merdol Başer ve Ayşe Şimşekci Başer, “Sonuçta sürpriz bir kutu servisi sunuyoruz ve herkesin zevkine, beğenisine hitap etmemiz mümkün değil” diye ifade ediyor bu durumu. Genel olarak neler çıkabileceğini önceki kutularımızın görsellerinden anlatmaya çalıştıklarını söylerken bu tarz ürünlerden hoşlananların sipariş vermesini beklediklerini ancak beğenmediğini söyleyip iade etmek isteyenlerin de olabildiğini anlatıyor ve şöyle devam ediyorlar:

“Bu talep genelde kutu hakkında bir ‘beklentisi’ olanlar veya kutu ve içindeki ürünlerle ilgili ‘hayal’ kuranlar tarafından geliyor. Aslında ilk günden beri anlatmaya çalıştığımız şey kutularımızdan ‘küçük mutluluklar’ çıktığı ve herhangi bir ihtiyacı karşılama amacı gütmeksizin yalnızca sürpriz hediye alma hissini yaşatmak amacında olduğumuz.”

Shirinov da kutu içeriğinden memnun kalmayan müşterilerine ulaşıp satın aldıklarını ürününün sürpriz bir kutu olduğunu ve satın alırken kutunun içinden çıkan ürünlerin kişiye hitap etmeme olasılığı olduğunu göz önünde bulundurmaları gerektiğini anlattıklarını belirtiyor. Shirinov, son kertede ise “Dilerse kutusunu iade etme hakkının bulunduğu hatırlatarak memnuniyetsizliğini gidermeye çalışıyoruz” diye konuşuyor.

ÇOCUKLAR KUTULARI BEKLİYOR

Saba Bener çocukları aileleri ile birlikte aktivite yapma imkanı veren kutularla ilgili güzel geri dönüşler aldıklarını ve bunlara göre her ay yenilendiklerini belirtiyor. Bardabas kutularının çocukların hayatında neye tekabül ettiğini merak edip soruyoruz Bener’e. Aldıkları geri bildirimlere ve sosyal medyadan gözlemlediklerine göre sorumuzu yanıtlıyor Bener ve şunları söylüyor: “Bardabas kutuları her ay çocuklar ve anneleri tarafından heyecanla bekleniyor. Kutuları alan ve çocukları ile birlikte yapan anneler sosyal medyada yoğun olarak memnuniyetlerini paylaşıyor. Bardabas-sever miniklerin mutlu yüzleri, keyifli oynamalarını gördükçe biz de daha bir heyecanla yeni ak-tiviteler geliştiriyor, her ay daha da beğenilen kutular çıkarıyoruz.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu