Makaleler

LC Waikiki Patronu Başarılı Olmanın Yollarını Anlattı

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, şirketlerin başarılı olması için değişime ayak uydurması, odaklanması, nakdi iyi yönetmesi, bütçeli iş yapması, etik değerlere bağlı kalması, sabırlı, vizyon ve misyon sahibi olması, para ve insanı iyi yönetmesi gerektiğini bildirdi.

Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği’nin (OTİAD) CNR Holding’in desteğiyle düzenlediği ”Günaydın Osmanbey” toplantısının onur konuğu olan Vahap Küçük, şirketin temelini 1989 yılında Osmanbey’de attığını ve Osmanbey sokaklarını teneffüs ettiğini anlattı.

Küçük, Osmanbey’in sektöre çok değerli meslektaşlar ve işçiler yetiştiren, Türk ürünlerini yurt dışında en iyi temsil eden bölge olduğunu belirterek, ”Osmanbey’den çıkan ürünler hangi ülkeye gidersek gidelim yüzümüzü kızartmadı. Türk ekonomisine ciddi katkılar sağladı” dedi.

Konuşmasında, başarı öyküsünü anlatmak yerine Türkiye’de kurulan 10 şirketin yüzde 80’inin neden kısa sürede başarısız olduğunu ve kapandığını, neden kurulan şirketlerin ikinci veya üçüncü nesle ulaşamadığını anlatmak istediğini ifade eden Küçük, işletmelerin başarı için uymaları gereken kuralları şöyle sıraladı:

”-İşletmeler insanlar gibi planlı olmalıdır. Nasıl bizim temel ihtiyaçlarımız varsa işletmelerin de vardır. Şirketlerin de insanoğlu gibi ilk amacı, varlıklarını devam ettirmektir, sonra karı ve ciroyu düşünür. Varlığını sürdüremeyen şirket için karın da cironun da bir anlamı yoktur. Bunun için değişim çok önemli. Şirketler için de değişim vazgeçilmezdir. Mesela bizim şirkette çok iyi para kazandığımızı düşünüp, markaya yatırım yapmasaydık bu kürsüde konuşmayacaktım. Değişimi ise şirketlerin en zor döneminde yapmaya kalkıyoruz. Halbuki değişim, şirketin en iyi olduğu zamanda yapılır. Diğer türlü şirketler komadan çıkamaz.

-Odaklanmak. Dikey büyüme tamamlanmadan yatay büyümeye geçiyoruz. Bu işe 1989 yılında başladık ve başka bir sektöre yatırımımız yok. Türkiye’de yemek masasında şirket, ortaklık kuruluyor, yeni sektörlere giriliyor. Fizibilite, ortağın vizyonu ve fikri zikri çok önemli.

-Nakit yönetimi. Şirketlerin batmasının ana nedeni, ne kar ne de müşteri kaybıdır. Şirketler nakitini iyi yönetemediği için batıyor. 2001 krizinde batan Demirbank Türkiye’nin en eski bankalarından birisiydi. Demirbank, elindeki nakdi uzun vadeli devlet tahviline yatırdı ve Türkiye sıkıntıya girince kağıdı nakite çeviremedi. Bir hata 50-60 yıllık birikimini götürdü. İşletmelerdeki nakdi, dönen varlığı pasif duruma geçirmede bayağı maharetliyiz. Şirketin bir nevi içini boşaltıyoruz, kanını emiyoruz.

     ”EZBERE İŞ YAPIYORUZ”

-Bütçeli iş yapmıyoruz. Ezbere iş yapıyoruz. Yıl sonu geldiğinde hedef koymadığımız için başarılı mıyız, başarısız mıyız bilmiyoruz. ‘Allah bereket versin’ diyoruz, yolumuza devam ediyoruz.

-Uzun yaşayan şirketlerin en önemi özelliklerinden birisi, etik değerlere bağlı kalması. Şirketin kul hakkını ilke edinmesi ve yasalara uyması gerekiyor. Tekstil sektöründe 600-700 bini aşan çalışan var ama fiili çalışan sayısı 2-3 milyon kişi. Kayıt dışı çalışan çok. Peki, nereye kadar götürebiliriz bu kayıt dışılığı? Kayıt dışı iş yaparak nasıl uluslararası şirket olacağız? Ya da yarın şirketi sattığımızda alıcının önüne hangi defter kayıtlarını koyacağız. Alıcıya ‘Bizim bir resmi bir de başka defterimiz var’ mı diyeceğiz.
– Vizyon ve misyon eksikliği var. İş adamı bilgili olmak zorunda. Yoksa o koltukta oturmayalım, patronluk yapalım ve koltuğu hak edene emanet edelim.

– Sabırsızlık. Kısa zamanda köşeyi dönmek, zengin olmak istiyoruz. Mücadele ruhumuz yok. Bambu tohumunu ekersiniz, 5 yıl boyunca sularsınız ve hiç filiz vermez, 5 yıl toprak altında büyür. 5 yılın sonunda 27 metre filiz verir. Büyük hedef varsa sabırlı olmak zorundayız. Hak etmediğimiz kadar lüks yaşıyoruz. Lüksü yaşayan insanlar da hemen parayı bulan kitle. Afrika’daki atletleri düşünün. Bunlar 20’li yaşlarında milyon dolar para kazanırlar. 25-30 yaşına geldiklerinde ya bir benzin istasyonunda pompacılık yaparlar ya da oto galerisinde araba silerler. Para kazandığımız kadar nerede kullandığımız da önemli. Patronun para ve insan yönetimini çok iyi bilmesi gerekiyor.
– Bir başkasının yapacağı iş asla yapılmamalı. Amacı net belirleyin ve onun dışındaki faaliyetlerle uğraşmayın. Bu yüzden işletmeler bir sürü faaliyet tuzağına düşüyor. Şu anda benim üretimle hiç ilgim olmaz, hiç bilmem. Üretimin başındaki ortak da bu tarafı hiç bilmez. Benim 5 yıldan beri gitmediğim fabrikalar var, umurumda bile değil. İş buluyorsan devam et, bulmuyorsan fabrikayı kapat, git. Ama bana güvenerek durma orada.”

”OSMANBEY ADINI TESCİL ETTİRMEK İÇİN BAŞVURDUK”

OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan, İstanbul’da eylül ayında gerçekleştirilecek hazır giyim fuarı CPI’ın, uzun yıllardır hayalini kurdukları bir fuar olacağını belirterek, fuarın Paris’ten Çin’e, Moskova’dan Afrika ülkelerine kadar bölgenin en büyük fuarı olacağını söyledi.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle sektörün bir miktar kan kaybettiğini ifade eden Orhan, ”Bu günlerin de çabuk sona ereceğini düşünüyoruz ve o ülkelerin istikrarlı yönetime kavuşacağını biliyoruz” dedi.
Şişli Belediyesi’nin Osmanbey’de çevre düzenlemesi yapacağını anlatan Orhan, Osmanbey’de dernek olarak bir moda marka çalışmaları bulunduğunu, uzun yıllardan beri Türkiye’de moda markası olarak algılanan Osmanbey adını tescil ettirmek için başvurduklarını, arkasından bir logo tasarlayacaklarını kaydetti.
Birleşmiş Markalar Derneği’nin 250 bin yoksul çocuğu giydirme kampanyasını desteklediklerini belirten Orhan, Osmanbey’deki duyarlı firmaları da kampanyaya destek vermeye davet etti.

    ”YURT DIŞINDA 10 YILDA 20 BİN MAĞAZA AÇMA HEDEFİ VAR”

CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün küresel krizden geçici olarak etkilense de Cumhuriyet’in 100. yılında 90 milyar dolar ihracat hedefiyle çıtasını çok daha yukarıları koyduğunu anlattı.
Yeni projelerle hem geçmişte kaybedilen zamanı telafi etmeyi hem de sektörün önündeki 10 yıllık vizyonun bir parçası olmayı düşündüklerini ifade eden Bulut, bu amaçla CPI ve Texbridge fuarlarının düzenleneceğini bildirdi.
Bulut, 15 milyar dolarlık ve her yıl yüzde 20’den fazla büyüyen yurt içi hazır giyim perakendecilerinin yurt dışında 10 yılda 20 bin mağaza açma hedefi bulunduğunu ifade etti.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu