Başarılı Girişimcilik

Melek yatırım almış ve hızla büyüyen 13 girişim

Günümüzde start up’lar için yatırım almak oldukça önemli. Zira bu yatırımlar, girişimcileri kendi kabuklarından sıyırarak, yurtdışına açılmalarını sağlıyor. Bu anlamda birden fazla yatırım alarak başarılı girişim örneklerini görmeye başladık. Haberimizde bu girişimcilerin pazarlama stratejilerini ve önümüzdeki dönemde büyüme planlarını araştırdık.

Bir girişimin kâr eden başarılı bir şirkete dönüşmesi, kısa zamanda tamamlanan bir süreç değil. Sabırlı olmak ve çok çalışmak gerekiyor. Ürünü iyi tanımak, uygun bir yol haritası çizmek, bunu yaparken de gerçekçi bir iş planı hazırlamak şart.

Melek yatırım almak her ne kadar ekiple, ürünle, pazarla alakalı olsa da finansal bir süreç. Melek yatırımcılar, varlığını hızlı büyüyen ve riskli girişimlerin hisselerini alarak değerlendirmek isteyen kişiler. Bu nedenle onları ikna etmek için tüm bildiklerinizin yanına finansal okur-yazarlığı da eklemek, süreci kesinlikle kolaylaştırıyor. Yatırımcılarla aynı dili, yani ekonominin, finansın dilini konuşmak, onları ikna etme ihtimalini artırıyor.

Bugün Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde birden fazla yatırım almış girişimlerin sayısı artıyor. Öyle ki birçoğu işlerini ya yurtdışına taşıdı ya da açılmayı planlıyor. Peki bu girişimciler, nasıl bir büyüme ve marketing stratejisi izlediler? Buradan yola çıkarak, melek yatırım almış ve hızla büyüyen 13 girişimin bugüne kadar almış olduğu yatırımlar, nasıl başarıya ulaştığı ve bundan sonraki yol haritalarını araştırdık.

DEVRİM SÖNMEZ

“UYGULAMALARIMIZI 50 MİLYONA ULAŞTIRACAĞIZ”

Blesh CEO’su Devrim Sönmez

Faaliyet alanı: Blesh, dijital dünyadaki kullanıcı deneyimlerini fiziksel dünyaya taşımayı hedefleyerek sensör ve mobil teknolojileri ile büyük data analizleri üzerinde uzmanlaşan bir teknoloji şirketi. Beacon teknolojisi, temelde Blue-tooth teknolojisine dayanıyor ve yüksek hassasiyette lokasyon belirlenmesini sağlıyor. Bu çerçevede beacon adı verilen cihazlar tüm sektörlerde mikrolokasyon bazlı iletişim ve mobil reklamcılık için kullanılıyor.

Aldığı yatırım: Melek yatırım yapan ortaklar arasında Ali Sabancı, Emre Berkin, Turgut Gür-soy ve Kemal Cılız gibi önemli isimler yer alıyor, ilk melek yatırım aşamasında 500 bin dolar aldı. Devamındaki süreçte ise toplam melek yatırım miktarı 1 milyon dolara çıkardı. Son olarak 2016 Haziran ayında tamamlanan TRPE Capital liderliğinde 4 milyon dolar Seri A yatırımını tamamladı.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Perakende, bankacılık, havacılık ve otomotiv sektörlerinde daha çok işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Sadece anlık iletişim değil, elde edilen verilerin artması ve bu verilerin anlamlandırılması konusunda da çalışmalarımızı hızlandıracağız. 2016’da toplam sensör sayımızı 50 bine çıkardık. Hedefimiz, yıl sonunda Türkiye genelinde 200 bini geçen sensor ağına ulaşabilmek, mobil uygulama networkümüzü de 50 milyona ulaştırmak. Palo Alto’da ve Atlanta’da birer ofisimiz bulunuyor. Buradan ABD’deki iş ortaklarımız Google ve Intel ile olan projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz ve yeni işbirlikleri için kaynak ayıracağız.”

SEAN YOU

“KİRALAMA STRATEJİSİ İZLEDİK”

Paraşüt Kurucu Ortağı Sean Yu

Faaliyet alanı: Paraşüt, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik web tabanlı bir ön muhasebe uygulaması. Paraşüt uygulaması ile fatura takibi, cari hesap takibi, gelir/gider takibi, raporlama, elektronik fatura, online tahsilat, stok takibi yönetimi gibi belli başlı finansal hizmetleri sunuluyor. Çok yakın zamanda Türkiye’de bir ilk olarak, işletmelere mobil uygulama üzerinden de elektronik fatura gönderme imkanı sunmaya başladı.

Aldığı yatırım: Şu ana kadar üç tur yatırım aldı, ilk turda 600 bin dolar yatırımı, 2013 yılında 50 milyon dolar büyüklüğünde Hollanda merkezli girişim sermayesi fonu Revo Capital ve 435 milyon dolar büyüklüğünde Silikon Vadisi merkezli girişim sermayesi fonu Ribbit Capital’dan aldı. ikinci tur yatırımı, 2015 yılının Nisan ayında yine Revo Capital ve Ribbit Capital’dan toplam 1,9 milyon dolar olarak aldı. Üçüncü tur yatırımı ise Kasım 2016’da dört farklı yatırım şirketinden 2 milyon dolarlık fon bağladı.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Büyüme stratejimizde uyguladığımız, benimsediğimiz, örnek aldığımız bir yöntem var: Harvard Üniversitesi profesörü Clay Christensen’ın öncülük ettiği ‘jobs-to-be-done’ yaklaşımını uyguluyoruz. Bu yaklaşım der ki; müşteriler spesifik işleri tamamlamak üzere bizim ürünümüzü “kiralar”. Örneğin bir kişi çayı kendi susuzluğunu gidermek için “kiralamaz”, diğer çay içenlerle sosyalleşmek için “kiralar”. Biz de müşterilerimizin ürünümüzü hangi işler için kiralamak istediklerini çok iyi anlamaya çalışıyoruz; satış yönetimi, harcama yönetimi, nakit yönetimi, envanter yönetimi vb. Bunun ışığında da ürünümüzü tasarımsal ve yazı-lımsal olarak geliştiriyoruz.”

DENİZ CEM ALTACA

“TÜRKİYE’NİN BÜTÜN İLLERİNE YHYlLOBndlZ”

PİT Start Kurucusu Deniz Cem Altaca

Faaliyet alanı: Pit Start, Posta Kargo sektöründe internetten yapılan satışların son tüketiciye ulaştırılması alanında hizmet vermek için kurulmuş yeni nesil bir teslimat sistemi. Herhangi bir e-ticaret sitesinden yaptığınız bir alışveriş, istediğiniz saatte, 7/24, istediğiniz yere teslim edilebiliyor.

Aldığı yatırım: Melek yatırımcım Mehmet Ali Altaca, şu ana kadar bu projeye 1 milyon TL’lik bir yatırım yapmış durumda.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “ilk hedeflendiğinde proje daha çok mavi okyanus pazarlama stratejisinin benimsenmesi sonucu oluşmuş gibi görünse de artan rekabet ve hızla gelişen internet ticareti bu durumu artık gerilla pazarlaması yöntemine çevirmeye başladı. Bu hizmeti muadili olamayacak mevcut teslimat yöntemleri ile rekabet edebilir fiyatlar içinde arz etmeye çalıştığımız için bir bakıma bu iki stratejiyi harmanlamış durumdayız. 2017 yılı sonuna kadar günde 500 adetlik bir teslimat hacmine ulaşmak istiyoruz. Daha sonra bu hizmeti bazı pazar yeri mantığı ile çalışan e-ticaret firmaları ile önce büyük şehirlere daha sonra da bütün illere yaymak istiyoruz.”

RIFAT OĞUZ

“ABD PAZRRINDA BÜYÜYECEĞİZ”

Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz

Faaliyet alanı: Sosyal bir sinema platformu. [I Üyeler, bir ay boyunca Türkiye’nin her ye-T rindeki tüm sinema salonlarında, neredeyse iki bilet fiyatına sınırsız film izleyebiliyor, iş modeli, banka kartı altyapısıyla lokasyon bazlı teknolojiyi bir araya getirmesiyle Türkiye’de ve Avrupa’da bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Aldığı yatırım: 2015 Aralık’ta Aslanoba Capital ile yüzde 20 oranında ortaklık gerçekleştirdi. Geçen yılın sonunda, San Francisco Silikon Vadisi merkezli bir venture Capital firması olan 500 Startups ile el sıkıştı. Son olarak Ocak ayında Revo Capital ile anlaştı. Yatırım miktarı 5,5 milyon TL olarak belirlendi.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Esnek bir pazarlama anlayışımız var. Rekabet olmayan Türkiye pazarında müşteriye en doğru değeri sunmak için sürekli yeni pazarlama yolları stratejileri deniyoruz, bunlardan çalışanları hızla ölçümleyerek genele yayıyoruz ve geliştirmeye başlıyoruz. 2017 hedefimiz ABD pazarına giriş ve orada da agresif büyüme. Sinemia Premium ile 235 milyon sinema seyircisi bulunan ABD pazarında büyüme yakalamaya odaklanacağız. Bu dönemde 17 milyon sinema seyircisinin bulunduğu Türkiye’de üyelerimizin sayısını artırmayı sürdüreceğiz.”

1 2Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu