Başarılı Girişimcilik

Melek yatırım almış ve hızla büyüyen 13 girişim

EFECAN ERDUR

“ÇOK DİLLİ HİZMET VERECEĞİZ”

Kolay İK Kurucu Ortağı Efecan Erdur

Faaliyet alanı: Türkiye’nin ilk bulut tabanlı insan kaynakları ve personel yönetim sistemi. insan kaynakları (İK) alanında çalışanların iş yükünü en aza indirerek, katma değerli işlere odaklanmasına olanak tanıyor. Personel yönetimine dair tüm süreçleri dijitalleştirerek tek çatı altından yürütülmesini sağlıyor, verimliliği artırıyor, hataları azaltıyor.

Aldığı yatırım: 2015 yılında 200 bin TL ve 2016’da 452 bin dolar iki tur yatırım aldı.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “iş geliştirme ve pazarlama tarafında, kurumlarla işbirliği yaparak, hem hizmetlerimizin kapsamını hem de pazarlama gücümüzü ve kullanıcılara erişimimizi artırmak üzere bir yol belirledik, iş geliştirme ve pazarlama anlamında stratejik önceliğimiz, kullanıcılarımızın Kolay İK’yı kullanarak daha çok problemi pratik bir şekilde çözmesini sağlayan projelere odaklanmak. Yakın dönem için planlarımızın arasında, Türkiye’de büyümek ve daha fazla şirkete hizmet vermek bulunuyor. 2017 planlarımızda çok dilli hizmet vermek var. Globale açılma stratejimizi uluslararası danışmanlık hizmeti veren bir şirketle birlikte yürütüyoruz.”

HASAN ZAFER ELÇİK

“YAPAY ZEKAYA ODAKLANACAĞIZ”

Otsimo Kurucu Ortağı ve CEO’su

Faaliyet alanı: Otsimo, otizm sendromlu çocuklara ücretsiz eğitsel oyunlar ve bu çocukların ailelerine yapay zekaya dayalı kontrol imkanı sunan mobil bir platform. Otizm-li çocukların yoğun ve kaliteli bir eğitim almaları için çocuklara gereken ve eksik kalan eğitimin akıllı cihazlar aracılığıyla evde verilmesini hedefliyor.

Aldığı yatırım: Galata iş Meleklerinden 1,5 milyon dolar değerlendirmeyle üyelerin hepsinin katıldığı bir turla ilki gerçekleştirmiş oldu. Ayrıca kitlesel fonlama aracılığıyla da 100 bin Euro değerinde bir fon yarattı.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Sosyal bir girişim olduğumuz için pazarlama stratejimizin de her zaman toplumsal amaç odaklı olması gerekiyor. Bu sebeple her zaman eğitime ihtiyacı olan çocukları ve aileleri aklımızda bulundurarak Otsimo sayesinde hayal ettikleri ev eğitimine ulaşabileceklerini onlara anlatmak önceliğimiz. Yatırımla beraber yapay zekaya odaklandık. Özellikle bu alanda yapılan başka bir çalışma yok. Diğer bir planımız da ABD pazarında büyümek. Yatırımdan önce ABD’deki kullanıcı sayımız sıfır iken şuan bütün üyelerimizin yüzde 20’sinden fazlası Amerika’dan. Bu da aslında kısa sürede yaptığımız büyük ilerlemeyi gösteriyor.”

EMRA ERŞAHİN

“BİR TUR DAHA YATIRIM ALMAYI HEDEFLİYORUZ”

Tapu.com Kurucusu ve CEO’su

Faaliyet alanı: Gayrimenkul pazarındaki güven bunalımı problemine bir çözüm bulmak için ortaya çıktı. Türkiye’deki ilk gayrimenkul açık artırma pazaryeri.

Aldığı yatırım: Ağırlıklı olarak Dünya Ban-kası’nın yatırım ayağı Uluslararası Finans kurumu (IFC), Avrupa Kalkınma ve imar Bankası (EBRD) ve Avrupa Yatırım Bankasının (EIF) sağladığı finansal kaynaklardan oluşan Earlybird Di-gitalEast fonundan aldı. 150 milyon dolar fon büyüklüğü ile bölgenin en büyük teknoloji fonlarından biri olan Earlybird Digital East Fund dışında Tapu.com’un yatırımcıları arasında Türkiye’nin önde gelen melek yatırımcıları da bulunuyor. Bugüne kadar iki turda alınan toplam yatırım yaklaşık 2 milyon dolar oldu.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Gayrimenkul pazarındaki güven bunalımına bir çözüm önerisi sunduğumuzu anlatmaya çalışıyoruz. Tabii ki marka iletişimi açısından medya gibi mecraların yardımıyla yeni iş modelimizi anlatmaya öncelik veriyoruz. Artık satışa koyduğumuz tapuların yüzde 30’unu 3 ay içinde satıyoruz. Bugüne kadar ertelediğimiz mobil uygulamayı2017 içinde yaparız. Bir de 2017 yılının ortasına doğru bir yatırım turumuz daha olacak diye planlıyoruz.”

BAŞAK TAŞPINAR DEĞİM

“SEKİZ ÜLKEYE AÇMAYI PLANLIYORUZ”

Armut.com Kurucu Ortağı Başak Taşpınar Değim

Faaliyet alanı: Şu an bünyesinde nakliyat, temizlik, tadilat gibi başta evle ilgili kategoriler olmak üzere 2000’den fazla hizmet alanını barındıran online bir pazar yeri, ihtiyacı olan hizmeti ileten kullanıcıları, kendi geliştirdiği teknolojisini kullanarak bölgelerindeki en iyi hizmet verenlerle bir araya getiriyor.

Aldığı yatırım: ilk yatırımı 2014 yılında Hum-mingbird Ventures’tan yaklaşık 3,5 milyon TL olarak aldı. 2016 yılı içinde ise Avrupa kaynaklı Add-venture ve Hummingbird Ventures fonlarından aldığı toplam 11,2 milyon liralık son yatırım ile Türkiye’deki en büyük internet yatırımına da imza attı.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “ilk kurulduğumuzda hizmet kalitesine ve müşteri memnuniyetine odaklandık. Bu da ilk senelerimizde ağızdan ağıza pazarlama yoluyla büyümemizi sağladı. Ayrıca sunduğumuz hizmetlere ihtiyacı olanların aramalarında bize kolayca ulaşabilmesine, kaliteli hizmeti kolay yoldan alabilmelerine odaklandık. 2017’de ev hizmetleri alanında global devlerle rekabete odaklandık. Hatta 8 milyonu aşan trafiğimizle şu anda kendi sektörümüzde dünyadaki ilk 5 oyuncu arasındayız. Global açılım için şu an hedefimizde 8 ülke var ve bu coğrafyalara açılarak büyümemizi yurtdışında da net biçimde sürdüreceğiz.”

HAKAN KİBAR

“1 MİLYON MÜŞTERİYE ULAŞACAĞIZ”

Temizlikyolda Kurucusu

Faaliyet alanı: internet üzerinden ev temizliği, kuru temizleme ve halı yıkama gibi hizmetleri sunuyor. Sistemde binlerce profesyonel temizlikçi bulunuyor.

Aldığı yatırım: Türk Telekom Pilott’tan 25 bin TL hibe ödül parası kazandı. BIC Angel Invest-ment’tan 500 bin TL yatırım aldı. 2016 yılında 5 milyon TL değerlemeli bir yatırım aldı. Yemek-sepeti.com’un kurucusu Nevzat Aydın’ın en çok yatırım yaparak hisse aldığı yeni turda 5 yeni yatırımcısı oldu.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Doğru marka yüzleri ile çıkarak, yapmış olduğumuz reklam ve sosyal medya çalışmaları ile kullanıcılarımıza ciddi bir güven vererek tercih edilmeyi sağladık. Temizlikyolda’nın 1 milyon müşteri hedefi var. Milyon müşterisine aynı günde hizmet verebilen bir internet sitesi, operasyon sistemi kuruyor olacağız. 11 il ve KKTC’de göstermiş olduğumuz hizmetimizi en az 30 ile taşıyacağız.”

HAKAN KİBAR

“YATIRIM TURUMUZU YÜKSELTECEĞİZ”

Scorp Kurucusu İzzet Zakuto

Faaliyet alanı: Kullanıcıların 15 saniyelik videolarla konu başlıkları yarattıkları bir uygulama, insanların kendilerini ifade edebildiği bir mecra.

Aldığım yatırım: ilk aldığı yatırım miktarı 250 bin dolar, ikinci ve üçüncü yatırım miktarını açıklamıyor.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Scorp bir videolu içerik platformu olduğu için ortak paydada kullanıcıları buluşturup onları video çekmeye yöneltmek ve videolu içerik üretmek uygulamanın yegane hedefi bu yüzden doğru konu belirlemek çok önemli. Yatırım turumuzun sürekli yükselmesini sağlamak ve default sosyal medya olarak konumlanmak yegane hedefimiz.”

KAMURAN CANDAN

“YPPPY ZEKP KONSEPTİMİZİ ENDÜSTRİLERE UYGULAYACAĞIZ”

Anatolian Technologyies Kurucusu ve CEO’su

Faaliyet alanı: Makinelerden aldığı ham Jdataları işleyerek anlamlı hale getiren, bu I Içıktıları makineleri kullanan ya da sorumlu olan kişilerin anlayabileceği şekilde dile dönüştüren yapay zeka teknolojileri geliştiriyor.

Aldığı yatırım: Nexus Ventures A.ş.’den yatırım aldı. Miktarını açıklamıyor.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Geliştirdiğimiz teknolojileri kullanan herkesin kolaylıkla ulaşabileceği rekabetçi fiyatlar ve paketler sunuyoruz. Gelecek yıllarda, yapay zeka konseptimizi değişik endüstrilere de uygulayacağız.”

ÖZER AKINCA

“AVRUPA OPERASYONUMUZU KURACAĞIZ”

Ahtapot App Genel Müdürü

Faaliyet alanı: Bir ortak PaYdalan olan komünitelere kendilerine ait bir sosyal network altyapısı sunarak değer yaratan mobil öncelikli bir platform. Mezun Dernekleri, kuluçka merkezleri, meslek grupları, marka fanları gibi kendilerine ait komüniteleri olan kurumların iletişimini ve etkileşimini ortaya çıkararak güçlenmelerini sağlıyor.

Aldığı yatırım: İTÜ Teknokent’den 100 bin TL’lik yatırım aldı.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Pazara ilk olarak stratejik ortaklarımızın portföylerini kullanarak giriş yapacağız. Dijital marketing ve geleneksel pazarlama faaliyetleri ile ilk yılki hedeflerimize ulaşmayı amaçlıyoruz, ilk yıl hedeflerimizi gerçekleştirmeyi ve Avrupa operasyonumuzu kurmayı hedefliyoruz.”

M.TALHA ÇUHADAROĞLU

“İLK ÜRÜN ALT YAPI KURULUMU YAKIN ZAMANDA OLACAK”

Connect-ION Kurucusu M. Talha Çuhadaroğlu

Faaliyet alanı: Dünyada otonom araç teknolojisine sahip olmayan yaklaşık bir milyar aracı otonom araca dönüştürme amacı ile yola çıkan bir girişim. Kullanım asistanı isimli araç içi çalışan bir cihaz ve bu cihazı akıllı telefon üzerinden rahatlıkla yönetmeyi mümkün kılan bir uygulama tasarlanıyor. Bu kit yardımıyla otonom olmayan araç sahiplerinin mevcut araç yatırımlarını çöpe atmadan, kolay bir montaj işlemi sonrasında otonom bir araç sahibi olabilmeleri amaçlanıyor.

Aldığı yatırım: Proline Ventures’dan 180 bin TL değerinde yatırım aldı.

Pazarlama ve büyüme stratejisi: “Pazarlama stratejimizi sunduğumuz değer ve deneyim üzerine kurguladık. Teknolojinin öneminin her geçen gün daha da arttığı bu günlerde Connect-ION olarak kullanıcılara en uygun maliyetle “otonom araç” trendini yakalama fırsatı sunmayı amaçlıyoruz. Aşama aşama ortaya çıkmasını tasarladığımız ürün ailesinin ilk ürünü için altyapı kurulumunu çok yakın bir zamanda başlatmayı planlıyoruz. Ürünün en önemli özelliği kullanıcı dostu olması, bu sebeple tasarım aşamasında titizlikle hareket ediyoruz, ilk kilometre taşı diyebileceğimiz ürünümüzün müşteri sorununu çözen prototipini yaptık.”

Melek yatırım almak isteryenlere 6 öneri

  1. Bir yatırım aldıysanız sermaye ve hisse yapısını iyice düşünün ve ileride kaç tur daha yatırım almaya ihtiyacınız olacak iyi hesaplayın.
  2. Melek yatırım için iki önemli unsurun birleşerek doğru bir ifade ile arz edilmesi çok önemli bir unsur. Bunlardan ilki; iyi bir iş fikri. İş fikrinin ne kadar iyi olmasından ziyade ne kadar uygulanabilir olduğuna ve ne kadar soruna cevap olabileceğine bakmak gerekiyor. Yani hedef kitle burada çok önemli. İkincisi ise; Ekip ruhu. Potansiyeli çok olan işleri gerektiği kadar iyi yönetemeyen ekipler olabiliyor.
  3. Sadece iş fikrine aşık kendini adamış kişiler ile ekibinizi kurarsanız sadakat dışında fazla bir şey üretemezsiniz. Bu nedenle kendi alanında uzman yaratıcı kişileri ekibinize dahil ederek hep birlikte projeyi daha büyük bir hale getirmek gerekiyor.
  4. Ürününüzü ortaya çıkarmak için zaman kaybetmeyin, hızlı hareket edin. Ürünün ortaya “çıktıktan sonra gelişmeye ve en mükemmel haline doğru ilerlemesini sağlamayı hedefleyin. Üstüne konuşulacak fikirler değil, deneyimlenip kullanılabilir ürün veya hizmet olması sizin elinizi çok daha güçlü hale getirecektir.
  5. Finansal model üstüne kafa yorun. Ürününüze birilerinin ortak olması için onun karlı bir yatırım olacağına inanmaları gerekir.
  6. Tabi ki yaptığınızı en iyi şekilde anlatabilir olun. Siz kendinizi iyi ifade edemezseniz, potansiyel yatırımcılarınızın da ürününüzü anlaması için yol açamazsınız.

GARANTİ BANKASI KOBI BANKACILIĞINDAN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI CEMAL ONARAN
“Girişimcilere yol haritası hazırlıyoruz”

“2016 yılında BUBA (BUMED Business Angels) ile yaptığımız stratejik ortaklık ile iş yapış şekliyle farklılaşan, bulunduğu sektöre inovatif bir ürün ve yaklaşım getiren, etki alanı geniş, yüksek değer yaratma ve yatırım alma potansiyeli olan girişimlere, geniş çapta destek verdiğimiz GarantiPartners Girişim Hızlandırma Programı oluşturduk. 2016 Haziran ayında ise GarantiPartners platformunun ekosisteme ev saiıipliği yaptığı, aynı zamanda girişimcilerin her türlü teknik altyapıya sahip fiziki ofis imkânlarından faydalanabildiği “GarantiPartners Girişim Üssü”nü hayata geçirdik. Girişimcilik ekosistemi kapsamında, ölçeklenebilir bir iş modeline salıip, yüksek bir pazar ve güçlü bir gelir potansiyeli bulunan, asgari uygulanabilir bir ürün veya hizmeti içeren, yüksek değer yaratma ve yatırım alma potansiyeli olan tüm girişimciler, projeleriyle GarantiPartners’a başvurabiliyor. Programa, bugüne kadar bin 500 başvuru yapıldı, 400’den fazla girişimciyle birebir görüştük ve şu ana kadar yaklaşık 15 projeyi GarantiPartners portföyüne dahil ederek hızlanmaları sağladık. GarantiPartners platformunda, girişimcilere fiziki ofis imkânımnyam sıra mentorluk, mesleki ve stratejik geliştirme konusunda eğitimler, işbirliği fırsatları, ticari referans, çeşitli danışmanlıklar, pazarlama ve PR destekleri, iş ağı kurma ve bulut hizmetleri gibi birçok alanda destek sağlıyoruz. Programa kabul edilen girişimcilere birebir atanan projenin odaklandığı alanda tecrübeli mentörler ile öncelikle bir yol haritası hazırlıyor ve çalışma planı oluşturuyoruz. Bu aşamaların sonunda yatırıma ihtiyacı olan ve melek yatırımcıların karşısına çıkmaya hazır girişimlerin BUBA (BDMED Business Angels) platformu kapsamındaki yatırımcılarla buluşmalarını sağlıyoruz.”

Burcu Tuvay / ŞUBAT 2017 GİRİŞİM 09

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu