Başarılı Girişimcilik

Meleklerin en gözde girişimcileri oldular

Mobilyadan online pazar yerine, tadilattan kişiye özel ürün sitesine kadar farklı alanlarda kurulmuş birçok girişim kısa bir süre sonra melek yatırımcıların gözdesi haline geldi. Bunlardan bazıları ilk yatırımlarının ardmdan gerek yabancı fonlardan gerekse melek yatırımcılardan ikinci tur ve daha fazla yatırım almayı da başardı. Bu girişimciler için hedef global marka yaratmak.

Girişimciler için en önemli sorun, fikirlerini ticarileştirmek için finansal desteği bulmaktır. Bu anlamda melek yatırım, girişimcinin adeta can simidi işlevini görüyor. Son yıllarda birçok girişim gerek melek yatırımcılar gerekse fonlarla büyüyerek başarılı bir büyüme grafiği çiziyor. Bunun en taze örneğini Yemeksepeti.com’da gördük. Lokal başlayan bir girişim global çapta kendi alanında dünyanın en önemli oyuncularından biri haline geldi.

Melekler

Evidea, Vivense, Paraşüt, Zet.com, Ustaeli gibi farklı alanlarda kurulmuş birçok girişim de artık ikinci ve daha fazla tur melek yatırım almaya başladı. Bunda kuşkusuz hızlı büyüme grafikleri ve ilk yatırımcılarıyla sağladıkları doku uyumunun etkisi büyük. Bunların birçoğu hedeflerine yurtdışını da eklemiş durumda. Bu hafta ikinci yatırımlarını bu gözde girişimcileri ve şirketlerini araştırdık.

DÖRDÜNCÜ TURA GEÇTİ!

2008 yılında malzemem.com’u kuran Timur Tandoğar ve Tuğberk Ke-selioğlu, o dönemde ürün gamını daha çok endüstriye hitap eden makine, yapı malzemeleri ve hırdavat odaklı konumlandırdılar. Saüşlann artmasıyla ve 2011 yılında aldıkları ilk yatırımla beraber, hedef kiüelerini genişletme kararı alarak markayı evidea.com olarak yeniden yapılandırdılar. Böylece yapı market ürünleriyle de güçlendirilmiş, Türkiye’nin en büyük ev ürünleri sitelerinden birini kurmuş oldular.

Sitede sekiz ana kategori altında 120 bin ürün bulunuyor. Depodan günde yaklaşık 3 bin 500 paket ürün çıkışı gerçekleşiyor. 180 kişilik ekiple hizmet verdiklerini söyleyen Tuğberk Keselioğlu, ilk yatırımlarım e-Tohum’dan 2011 yılında aldıklarım belirtiyor. Mynet’in kurucu ortağı Emre Kurttepeli ve Venture Capital fonu olarak Tiger Global’den 1,2 milyon dolar tutarında yatırım aldıklarını ifade eden Keselioğlu, ikinci tur yatırımıyla ilgili olarak ise şu bilgileri veriyor: “Bir yıl sonra 2,5 milyon dolarlık ikinci tur, 2013 yılında da 2 milyon dolarlık üçüncü tur yatırımlarımızı Tiger Global’den almaya devam ettik. Geçtiğimiz günlerde resmileşen dördüncü tur yatın-mımızı yine Tiger Global’den aldık. Bu yıl iki kat büyümeyi hedefliyoruz. Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracat yapıyoruz ve yurtdışında büyümeyi planlıyoruz.”

SİLİKON VADİSİ’NDEN FON

Harvard Üniversitesi’nin ekonomi bölümünü bitirdikten sonra Lehman Brothers’da ve bir özel sermaye şirketinde uzun bir süre analist olarak çalışan Sean X. Yu, bu süreçte işletme sahiplerinin şirketlerini daha iyi yönete-bilmeleri için ihtiyaç duyduklan finansal bilgilerin ne olduğunu yakından takip etti. Türkiye’de start up firmaların gelişmesine ve büyümesine destek verirken, işletmelerin ihtiyaç duydukları finansal bilgileri kolaylıkla alabilecekleri bir araç olmadığını fark etti. Paraşüt fikri de bu gözlemden doğdu. KO-Bl’lerin finansal yönetimlerini yapabilmeleri için ihtiyaç duyduklan hizmetleri, kullanıcı dostu bir arayüzle bütçelerine uygun fiyatlarla erişilebilir hale getirmek fikriyle, Andaç Türkmen ve Fahri Özkaramanlı ile Paraşüt’ü 2013 yılında hayata geçirdi.

13 bin işletmeye hizmet verdiklerini belirten Yu, ilk turda 1,6 milyon TL yatırımı, 2013’te Hollanda merkezli girişim sermayesi fonu Revo Capital ve Silikon Vadisi merkezli girişim sermayesi fonu Ribbit Capital’dan aldıklarım söylüyor. Yu, “2015 yılında yine Revo ve Ribbit Capital’den toplam 5,2 milyon TL yatırım aldık. Yıl sonuna kadar 50 bin firmaya ulaşmayı hedefliyoruz. Yurtdışı pazarlardan da teklifler geliyor. Bu teklifleri değerlendirerek bölgede lider bir oyuncu olmayı hedefliyoruz” diyor.

TASARIMCIYA PAZAR YERİ

Zet.com fikri 2012’de üç arkadaşın, Galata’da, Nişantaşı’nda veya Ala-çatı’da tasanm ürünler yapıp satan birçok tasarımcının ve atölyenin ürünlerini satmak için çok zorlandıklarını fark etmeleriyle ortaya çıktı. Zet.com, tasarımcıların kendi ürünlerini satabildikleri ‘online’ bir pazar yeri. Tasarımcılar Zet.com’da yer almak için tasarımlarıyla başvuruyorlar. Tasarımcılara Zet üzerinde bir dükkan veriliyor. Satış olduğunda gelir tasarımcılarla paylaşılıyor.

Zet.com Kumcu Ortağı Can TuranlI, binin üzerinde tasarımcı, 55 binden fazla tasarım ürün ve 200 bin civarında da üyeleri bulunduğunu söylüyor. Girişimi hayata geçirirken 400 bin liralık ilkyatınmlanm çevreleri, aileleri ve Shi-ne Angel isimli bir melek yatırım firmasından aldıklarını ifade eden TuranlI, 1 milyon dolarlık ikinci yatırımı ise Ağustos 2013’te Aslanoba Capital’den aldıklarını sözlerine ekliyor.

Şu anda bazı tasarımcıların Zet.com üzerinden yaptıkları satışlarla ayda 20-30 bin lira arasında gelir elde ettiklerine dikkat çeken Can Turanlı, “Tasarımcı sayımızı 20l6’da 3 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. 20l6’da Zet.com’u yurtdışına açmayı planlıyoruz. Amacımız Türkiyedeki tasanmcı-larm mevcut ürünleriyle yurtdışına da satış yapmasını sağlamak” diyor.

USTALARLA GELEN BAŞARI

Ustaeli, 2011 yılında Tarık Sinan tarafından İstanbul Bahçeşehirde bir dairede kuruldu. Ev ve işyerlerinde tadilat ve dekorasyon ihtiyacı duyan son kullanıcılara garantili hizmet veren Ustaeli, her alanda kendi maaşlı ustaları ile çalışıyor. 2012 yılında Galata Business Angelsdan (GBA) 200 bin TL’lik ilk yatırımı aldıklarını söyleyen Sinan, ikinci yatırımı ise Elist Yapı’nın kurucusu Erdem Yılmaztürk’ten aldıklarını ifade ediyor. 300 bin TL’lik yatırım aldıklarını beliıten Sinan, “Hızlı büyüme isteği, kurumsallaşma çalışmalan ve çeşitli yatırım maliyetleri için bunu istedik. Geçtiğimiz yılı 6 milyon TL ciro ile kapattık. Bu yıl 10 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.

HEYECAN ARAYIŞI

ikinci yatırım alan bir diğer girişim ise Butigo. Şirketin kuruluş hikayesi Harun Güner ile başlıyor. Güner, Türkiye için yeni ve heyecan verici olabilecek girişimleri araştırdı. O sırada Amerika’da yeni yükselişe geçmiş olan ‘celebrity endorsed online fashion brand’ (ünlülerin tavsiye ettiği moda markalan) konseptinin Türkiye’de ciddi ilgi göreceğine inandı. Arkadaşı Berk Alevi’yi ve Gizem Yasa’yı da yanına alarak 2011 yılında Butigo’yu kurdu. Butigo, internet üzerinden ulaşılabilir fiyatlarda tasarım ayakkabı ve çanta konseptinde bir online alışveriş sitesi. GBA ve 212 Ltd’den 330 bin dolar yatırım aldıklarını söyleyen Gizem Yasa, ikinci yatırımın ise Aslanoba Capital’den geldiğini belirtiyor.

YURT ODASINDA KURDU

Güçlü Gökozan, yaş gününde ikiz kız kardeşine ilginç hediye bulamamanın sıkıntısını yaşamasından sonra Bul-dumBuldum.com’u, üniversite birinci sınıfta okurken yurt odasında kurdu. Kurulduktan yaklaşık beş yıl sonra, BuldumBuldum.com, Aslanoba Capi-tal’den iki farklı zamanda toplam 10,5 milyon TL’lik iki tur yatırım aldı. Bul-dumBuldum.com’da dünyada popüler olan ilginç ürünlerin yanı sıra tişörtten kupa bardağa, canvas tablodan ip-hone kılıfına, duvar saatinden bebek önlüğüne kadar 50’ye yakın ürünü tamamen kendi istediğiniz resim ve yazılarla sipariş verebileceğiniz kişiye özel ürün ve hediyeler bulunuyor. İşyerleri de kartvizit, broşür, antetli kağıt, kaşe gibi ürünleri minimum adetlerde kendi istedikleri gibi logo ve yazılarla sipariş edebiliyorlar.

Güçlü Gökozan, “Ürün çeşidi olarak 50 bini geçtik, yıl sonuna kadar 1 milyon ürünü geçeceğiz. Açacağımız pazar yeri ile herkes kendi mağazasını açarak ürünlerini satışa sunacak. 1 milyondan fazla üyemiz bulunuyor. Aylık ziyaretçi sayımız 3 ile 5 milyon arasında. 2-3 yıl içerisinde 100 milyon TL ciro rakamını geçerek Türkiye’nin en büyük e-ticaret şirketleri listesinin başlarında yer almayı hedefliyoruz” diyor.

DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU

Tesettür giyimde yaşanan çeşit ve fiyat sıkıntısını gözlemleyerek 2011 yılında Kerim Türe tarafından kurulan Modanisa.com, kadınlar için uygun fiyatlara binlerce seçenek sunan online bir mağaza. Modanisa.com, kurulduğu günden bugüne her yıl ortalama 4,5 kat büyüyerek aylık 5 milyon ziyaretçi sayısına ve 131 çalışana ulaştı. Satışlarının yüzde 40’ını yurt-dışında 57 değişik ülkeye yapan, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük modem muhafazakar giyim sitesi oldu. Thomas Reuters ve Dinar Standart tarafından hazırlanan Dünya îsla-mi Ekonomi Raporu’na göre, Modanisa, 25 global site arasında, dünyanın bir numaralı islami moda e-ticaret sitesi olarak yer aldı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ümraniye’de ilk mağazasını da açtı.

2013 yılının Aslanoba Capital’den 1 milyon dolar yatırım aldıklarını belirten Kerim Türe, 2015 yılında da Saudi Telecom Gru-bu’nun risk sermayesi fonu olan STC Ventu-res ve Aslanoba Capital’den 5,5 milyon dolarlık yatırım geldiğini söylüyor.

EVLERE MOBİLYA SERVİSİ

İkinci tur yatırım alan bir diğer girişim olan Vivense.com’un ortaya çıkış amacı tüm Türkiye’ye güzel ve seçilmiş mobilyaları mağaza fiyatlarının çok altında ulaştırmaktı. Buradan yola çıkılarak Vivense.com 2013 yılında kuruldu. İlk yılında da 10 binden fazla eve ulaştı. Ürünler üreticilerden çıkıyor ve doğrudan müşterilerin adreslerine sevk ediliyor. Siparişlerin büyük bir kısmı kargo firmalan ile değil, mobilya taşıması yapan nakliye araçlarıyla sevk ediliyor. Müşterilere ücretsiz kumaş kartelası gönderiliyor.

Vivense.com Kurucusu Kemal Erol, Türkiyede 25 binin üzerinde eve mobilya teslimatı gerçekleştirdiklerini ve bu yıl 25 milyon TL ciro hedeflediklerini söylüyor. İlk yatırımlarını Cem Sertoğlu, Evren Üçok, Fabrice Grin-da’nın bulunduğu melek yatırımcı grubundan aldıklarını belirten Erol, şunları ekliyor: “İkinci tur yatırımımızı yine ilk yatırımcılarımızla birlikte Haşan Aslanoba ve Can Yücaoğlu’ndan aldık. Toplam aldığımız yatırım 5 milyon TL’nin üzerine çıktı. Önemli merkezlerde kendi ürünlerimizi kendimizin teslim edeceği Vivense teslimat ekipleri oluşturuyoruz. 20l6’da yurtdışı ile ilgili planlarımızı konuşmaya başlayacağız.”

YATIRIMCILARI 4 YOLLA İKNA ETTİLER

1. Yatırımcılara iş fikirlerinin hitap ettiği büyük ve hızla gelişen bir pazar olduğunu gösterdiler.

2. Büyüme devam ederken şirket içerisinde verimliliğin sürekli artması için yapılan yatırımlar, kontrollü ve altını doldurarak büyüme stratejisi yatırımcılara güven verdi.

3. ilk yatırımcı ile uyum içerisinde çalışmak ve ortak vizyona doğru ilerlemek ikinci yatırımın kapısını açtı.

4- Gerek elde edilen satış rakamları, gerekse ekip olarak ortaya koydukları performans ile kendi alanlarında Türkiye’de önemli bir oyuncu olabileceklerini gösterdiler.

GİRİŞİMCİLERDEN START UP’LARA 6 TAVSİYE

1. Bir yatırımcıyla görüşmeden önce girişimle ilgili yatırımsız yapılabilecek tüm adımları atın.

2. Girişimin başarıya ulaşmasında girişim fikrinin çok önemli olmadığını, asıl olanın bu fikrin hayata geçirilme şekli ve zamanı olduğunu unutmayın.

3. Network çok önemli bir etken, insanlarla tanışarak projenizi anlatın. Çeşitli etkinliklere ve fuarlara katılmak buna yardımcı olacaktır.

4. Yatırımcıyı en çok etkileyen nokta, henüz hazır değilse bile çalışan bir prototip görmek. Ne kadar vizyoner olursa olsun, melek veya daha büyük bir yatırımcı karşınıza geçtiğinde somut bir proje ortaya koymak tüm sohbetin havasını değiştiriyor.

5. Doğru yatırımcıyı bulmak çok önemli, işinize ve ekibinize değer veren, sizleri her zaman destekleyen bir melek yatırımcı ile anlaşın.

6. Aynı alandaki rakip sayısı, girişimin farklılaşma noktası, yatırımcıların önemsedikleri konulardan bazıları, iş kurarken bu konulara dikkat etmekte fayda var.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu