Başarılı Girişimcilik

Mobil Alanda İki Kardeşin Girişimcilik Hikayesi

iki kardeş dünya devlerine yazılım ihraç ediyor

pozitronTürkiye’de çoğu banka ve perakende zinciri için mobil uygulamalar geliştiren yüzde 100 Türk sermayeli yazılım şirketi Pozitron, aynı zamanda dünya devlerine ihracat da yapıyor. eBay, Square gibi birçok dev, Pozitron’un ürettiği mobil uygulamaları ve çözümleri kullanıyor, iki kardeşin şimdiki hedefi ise özellikle ABD pazarında büyümek.

Bilgi ve teknoloji denilince ilk akla gelen Silikon Vadisi’dir. Bugün dünya markası sayılabilecek, teknolojide devrim yaratmış pek çok şirket Silikon Vadisi’nden çıkmıştır. Türkiye ise yıllardır ülkesinden beyin göçü veren, aslında deha sayılabilecek pek çok gencini bu vadiye göndermiş bir ülke algısı yaratır. Ancak bu durumun değiştiğini ya da en azından değişmeye başladığını görüyoruz.

Zira Türkiye son yıllarda özellikle tek-nokentlerden pek çok başarılı girişimci çıkarıyor. Bu girişimciler artık kabuğuna sığmayan şirketler yaratıyor. Sadece yurtiçine değil, daha da ileriye giderek yurtdışına yazılım, teknoloji, know how ihraç etmeye başlıyor.

Girişimci kardeşler

İşte Pozitron, bu şirketlere iyi örnek olabilecek bir girişim. Pozitron, 2000 yılında üç İTÜ mezunu arkadaşın kurduğu bir Türk yazılım şirketi. Özellikle mobil uygulamalar konusunda oldukça başarılı işlere imza atıyorlar. Ofisleri İTÜ Teknokent’in içerisinde… Türkiye’deki çoğu banka, online perakende, globalde ise eBay, ABD ve Almanya’nın önemli mağaza zincirleri Macsys, Brands4Friends gibi kurumların mobil aplikasyonları, THV’nin passbook uygulamaları, Pozitron altyapısı ile kurulmuş. Şirketin bugün tepesinde yer alan iki isim ise Fatih ve Fırat işbecer Kardeşler…

3G kırılma noktası oldu

2005 yılında, deyim yerindeyse, biraz kahinlik yaparak geleceği öngörmüş Işbecer Kardeşler ve mobil alana girmeye karar vermişler. 2006 yılında bahis sitesi Bilyoner’in mobil uygulamasının yazılımını yapmışlar. Ardından Digitürk ve iş Bankası için aynı alanda yazılım üretmişler. 2008 yılında Iphone’un piyasaya sürülmesi, işbecer Kardeşler için adeta bir dönüm noktası olmuş. Zira o güne kadar yaptıkları işler, çoğu şirket tarafından gözardı edilse de işte bu akıllı telefonun icadı onların da telefonlarının susmamasına neden olmuş.

Pek çok şirket mobil alanda yazılım geliştirmeleri için Pozitron’un kapısını çalmaya başlamış. Fatih İşbecer, aslında girişimciler için de örnek alınabilecek bir noktaya dikkat çekiyor ve şöyle söylüyor: “Bizim işimizde 36 teknolojisi önemli bir kırılma noktasıydı. Biz mobili sevdik ve ekibimizi ona göre oluşturduk. 2005 yılında 7 kişilik bir ekiptik, bugün 120 kişiyiz.”

Cep telefonlarını Pos cihazı yaptı

Pozitron, 2012 yılını yaklaşık 10 milyon TL ciro ile tamamlamış. Bu yılki hedef ise 20 milyon TL’ye ulaşmak. Yani yüzde 100 büyüme hedefi söz konusu. Bugün pek çok bankanın mobil uygulaması için yazılım geliştirdiklerini belirten Fırat işbecer, online trafiğinin yüzde 25’inin mobil alana kaydığına dikkat çekiyor, işbecer, 2-3 yıl içerisinde mobil trafiğin, internet trafiğini geçeceği görüşünde. “2015 yılında mobil trafiğin kullanımı yüzde 50’yi geçecek” diyen Fırat işbecer, böy-lesi büyük bir pazarın yurtdışında da yeni projeleri beraberinde getirdiğini ifade ediyor.

Keza Pozitron’un yazılımları yalnızca Türkiye’deki kurumlarla sınırlı değil. Katar, Suudi Arabistan ve Kuzey Amerika şirketin büyük pazarları arasında yer alıyor. Pozitron, en son eBay için bir proje geliştirmiş. Bu yazılım, verilen siparişlerin bir saat içinde müşteriye ulaştırılmasına yönelik bir uygulama. Buna göre, telefonu olan herkes, kredi kartı tahsilatı yapabiliyor. Bu da telefona takılan bir aparat ile mümkün oluyor. Bu aparat sayesinde tüm cep telefonları Pos cihazı görevini görüyor.

Kredi kartlarını entegre etti

Bunun dışında BKM için de ‘BKM Express’ adlı uygulamayı geliştirdiklerini vurgulayan Fatih işbecer, bu uygulama sayesinde tüm kredi kartlarının birbirine entegre olabilmesine imkan tanındığını sözlerine ekliyor. Şu an uygulamayı kullanan 150 firma bulunuyor. Uygulamanın kullanıcı sayısı ise 150 bine ulaşmış. Bu kullanıcılar aylık 15 milyon TL ciro yaratıyor. Fatih işbecer, uygulamayı Türkiye’de çoğu bankanın kullanmaya başladığını belirtiyor.

ilaç firmaları için de CRM uygulamaları geliştiren Pozitron, Intel’in bir teknolojisi olan ve bilgisayardan girince müşteriyi direk olarak tanıyan bir sistemin yazılımını da geliştirmiş. Pozitron, dünyada Intel’in bu teknolojisini kullanmaya yetkili dört şirketinden biri konumunda.

Tersine beyin göçü başlattı

Yazılımların yüzde 40’ını ihraç ettiklerini söyleyen Fırat işbecer, yurtdışında pazarın yüzde 70’ini ABD, yüzde 30’unu ise Ortadoğu’nun oluşturduğunu belirtiyor. Pozitron, önümüzdeki eylül ayında ABD’nin San Francisco kentinde bir ofis açacak. Bu ofiste iki ABD’liyi istihdam edeceklerini kaydeden işbecer, böylece ABD pazarında daha çok müşteri elde etme şansı yakalayacaklarını ifade ediyor. Pozitron, bunun yanı sıra Doha’da da bir ofise sahip.

Mobil alanı sevdiklerini söyleyen Fatih işbecer, şöyle devam ediyor:

“Mobil alanda gelecek gördük, şansımız da yaver gitti. Çok yetenekli mühendislerle çalışıyoruz. Mobil endüstri daha da büyüyecek. Özellikle tablet alanında hızlı bir büyüme bekliyoruz. Tüm stratejimizi büyüme üzerine odakladık. Yıllık çalışan sayımız yüzde 60 oranında artıyor. Yeni mezun arkadaşlardan bizimle çalışma konusunda yoğun talep alıyoruz. Hatta tersine beyin göçü yaratarak yurtdışındaki Türk çalışanları da burada istihdam ediyoruz.”

Melek yatırımcılığa da soyundular

Fatih ve Fırat İşbecer kardeşler, aynı zamanda melek yatırımcı. İkisinin de ayrı ayrı melek yatırımları bulunuyor. Hatta ikisi de Melek Yatırımcılar Derneği’nden sertifika alan ilk girişimcileri arasında yer alıyor. İki kardeş bugüne kadar, Shakespeare In Love, Ustaeli.com, StilSOS, Sociaplus, Mapps, JoyFoodz, Intelrad, Integmo ve Aktivito gibi girişimlere yatırım yapmış. Fırat İşbecer, melek yatırım yaparken herhangi bir sektör ayrımı yapmadıklarım, öncelikle projeyi dinlediklerini ve projeye gerçekten inanmaları halinde yatırım yaptıklarım söylüyor.

Burcu Tuvay / Ekonomist Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu