Kariyer ve İş

Ofis Arkadaşlıkları İçin 5 Öneri

Ofis arkadaşlıkları için önerilerimiz. Eğer uzun yıllardır aynı firmada çalışıyorsanız büyük ihtimalle iş yerinizde birçok arkadaşlık kurmuşsunuzdur. Bazıları çok yakın arkadaşınız olmuşken, bazıları ise sadece pazartesi sabahı hafta sonu başınıza gelen bir olayı anlatmaktan daha fazlasını paylaşabileceğiniz kadar yakın arkadaşınız değildir. İş yerinizdeki arkadaşlıklar iletişim kurmanız için çok önemli olduğu gibi bazen çok da zararlı olabilir. Peki ya eğer patronsanız ne yapmalı?

Arkadaşlık Nasıl Kurulmalı?

Genelde iş yerinde çok yakın olmamak kaydıyla arkadaşlık kurmak sizin yararınızadır.” Sıradan arkadaşlıklar güvenlidir ancak bazen yakın arkadaşlarınızın da size çok yardımı dokunabilir.” der Business Protocol’un yazarlarından Dr. Jan Yager. Yaptığı araştırmalarına göre 126 kişinin %37’si iş yerlerinde sadece öylesine tanıdıkları insanlar olduğunu söyler, %25’lik bir kısım ise iş yerlerinde çok yakın arkadaşları veya ailelerinden biri olduğunu belirtmiştir. Yani yakın veya mesafeli arkadaşlıklar sizin yararınızadır.

Ofis arkadaşlıkları

Yöneticilik pozisyonunuzun size kazandırdığı saygınlığı ve itibarı korumak için aşağıdaki adımları izlemelisiniz.

1. Yakın Arkadaşlarınızla Aranıza Sınır Çekin

Oturup iş arkadaşlarınızla birlikte nasıl verimli çalışabileceğiniz hakkında konuşun. Ancak yakın arkadaşlarınıza iltimas tanımadığınızı açıkça belli edin ve işteyken diğer çalışanlardan bir farkları olmadığını belirtin. Ve iş dışında görüştüğünüz zamanlarda işten bahsetmemeye özen gösterin.

2. Kİlime Güvenebileceğinize Dikkat Edin

İş yerinizde arkadaşlık kurmak için zaman ayırmanız çok önemlidir. Kimin kime güvenip sırrını verdiğine ve kimin, kimin arkasından iş çevirdiğine dikkat edin. Karşılıklı güven inşa etmek zaman alır, yani karşınızdakine hemen güvenip en önemli sırrınızı paylaşmayın. İlk etapta karşınızdakini tanımak için daha önemsiz sırlarınızı paylaşın.

3. Bütün Çalışanlara Karşı Adil Olun

Birinin sadece aranızdaki arkadaşlık iyi olmadığı için, terfi hakkını elinden almayın. Ayrıca, eğer arkadaşınız gerçekten çok başarılıysa ona önemli projeleri devredebilirsiniz. Ancak arkadaşınız yeteri kadar başarılı değilse önemli görevler için başka alternatifleri değerlendirin. Eğer arkadaşlığınız yüzünden objektif karar alamıyorsanız, son kararı bırakın bir başkası versin.

4. Kimsenin Güvenini Kaybetmeyin

Eğer yakın arkadaşlarınız nedeniyle terfiyi daha çok hak eden birini gözden kaçırdıysanız, arkadaşlarınıza iltimas tanıdığınız ortaya çıkacaktır ve çalışanların size olan güvenleri azalacaktır. İşteyken arkadaşlığa önem vermemeye özen gösterin.

5. Arkadaşlıklarınızı Başka Ortamlarda Kurun

İş yerinizdeki arkadaşlarınızı görmemezlikten gelmek zorunda değilsiniz; ancak iş yerinde arkadaşlık kurmaktansa, başka ortamlarda kurun. Bir sırrınızı paylaşmak için birine ihtiyaç duyduğunuzda, bu kişinin firmanızdan biri olmaması daha mantıklıdır.

Mesafenizi Nasıl Korursunuz?

İş yerinde kurulan arkadaşlıkların olumlu yanları olmasına rağmen, gerçekten en iyi arkadaşınızın iş yerinden biri olmasına ihtiyacınız var mı?

Eğer iş yerinde bir arkadaş grubunuz varsa, onlarla çılgın partiler yapmak veya grup halinde gülüp eğlenmek zorunda değilsiniz. Onlara takımın bir parçası olduğunuzu göstermek için bir şeyler içmeye gidin ve muhabbeti çok uzatmadan aralarından ayrılın.

Son olarak firmanın akıl hocası olmaya çalışın. Tipik bir akıl hocası genelde en yaşlı, en tecrübeli ve püf noktalar hakkında en fazla bilgi sahibi olan kişidir. Bu tip biri olmak iş arkadaşlarınızla çok fazla zaman kaybetmenizi engeller ve kariyerinizde de size yardımcı olur. Ve eğer şanslıysanız, sizin akıl hocanızla da ömür boyu sürecek bir arkadaşlık kurabilirsiniz.

En Saçma 7 Mülakat Sorusu ve Gerçekte Ne Anlama Geldikleri

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu