İş Fikirleri ve İş Kurmak

Online Girişimler Yatırımcıların Radarında

Online yatırımlar. yabancı yatırımcıların Türkiye pazarına olan ilgisine de ışık tutuyor..

Türkiye’deki hızlı büyüyen internet kullanıcı sayısı, e-ticaret hacmi ve başarı potansiyeli yüksek girişimler yerli ve yabancı yatırımcıların da dikkatinden kaçmıyor.

Türkiye, internet kullanıcı sayısı ve internet pazarı açısından ulaştığı hacim ile yurt içi ve yurt dışındaki yatırımcıların radarında… İnternet iş ve eğlence dünyasında hayatımızdaki yerini güçlendirirken, yeni iş modellerine ve başarı hikayesine sahip girişimlere de ev sahipliği yapıyor. Bom-bastik Yönetici Ortağı Mehmet Gök de Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen internet kullanıcı sayısı ve e-ticaret hacmine sahip ülkelerinden biri olduğunu hatırlatıyor. Türkiye, 30 milyondan fazla kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük 13’üncü internet pazarına sahip. Bu rakamın yaklaşık 5 milyonu internet üzerinden alışveriş yapıyor ve alışveriş hacmi 2011 yılı ilk 9 ayında bir önceki yıla göre yüzde 52 artarak 16,97 milyar TL’ye ulaşmış durumda.

Söz konusu potansiyel ise yatırımcıların dikkatini çekiyor. Gök de “Son yıllarda birçok internet girişiminin yurtdışı kaynaklı yatırım almayı başarmış olması yabana yatırımcıların Türkiye pazarına olan ilgisini gösteriyor. Ekonomik istikrar, iletişim altyapısına yapılacak yatırımlar ve internet kullanıcı penetrasyonunun artışı, yabancı yatırımın artarak devam etmesini sağlayacaktır. Sektöre yapılan yerli yatırımlar henüz beklenen seviyeye ulaşmış değil. Özellikle yerli teknoloji ve internet şirketlerinin online girişimleri desteklemesi, yapılacak olası yeni yatırımlar için yol gösterici olacaktır” diyor. Diğer yandan bu yatırımların önünün açılması gerekiyor Markafo-ni Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra da “Yatırımların önünün açılması için öncelikle Türkiye’de e-ticaret girişimlerin işleyişinin kolaylaştırılması gerekiyor. Eğer Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı alanda Elektronik Ticaret Odası kurulursa, e-ticaret sektöründeki girişimci ve yatırımcılanlar, hızla büyüyen bir sektörün aktörü olmanın faydalarından yararlanabilir. Bunun yanı sıra sektörün yatırım ve girişimcilere sunduğu olanakların artması ve daha sistematik hale gelmesi açısından Galata Business Angels gibi yatırım melekleri ağlan da büyük önem taşıyor. Ayrıca İstanbul Menkul Kıymetler Borsası kapsamında kurulacak bir Teknoloji Borsası da hem çıkış olanaklarını genişletir hem de yurtdı-şından Türkiye’ye yatırım fırsatlarını artırır” diyor.

Yatırımların sürekliliğinin sağlanması da bir başka önemli nokta. Mekanist Kurucu Ortağı ve CEO’su Alper Tekin de yabancı yatırımların sürekliliğinin sağlanması için kendileri gibi ikinci nesil yatırımcıların maddi açıdan başarı yakalaması ve başarı hikayelerinin çeşitlenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Tekin, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için hem cazip hem de oturmuş bir e-ticaret pazarı olması için en büyük görevin girişimcilere düştüğünü vurguluyor ve ancak risk sermayesi yatırımları ve şirket kurulumu konusunda çeşitli hukuki düzenlemeler yapılarak girişimlerin başarıyı yakalamasının kolaylaştınlabileceğine dikkat çekiyor. Biz de son dönemler de hem yabancı hem de yerli yatırımcıların, yatırım radarına giren girişimlere ve bu girişimcilerin düşüncelerine kulak verdik…

MEHMET GÖK BOMBASTİK YÖNETİCİ ORTAĞI
KÜNYE
Şirketin Kurucusu: Mehmet Gök, Özlem Gök Onur Güler
Şirketin Kuruluş Ve Faaliyet Tarihi: Mayıs 2010
Şirketin Faaliyet Alanı: Grup satın alma sitesi
Şirkete Yatırım Yapanlar: Bilyoner com
Şirkete Yapılan Yatırım Miktarı: 2010 yılının Mayıs ayında
Grupca.com adıyla kurulan siteye, Bilyoner.com 2011 Mart ayında yatırım yaparak yüzde 30 oranında ortak oldu.

YERLİ YATIRIMLAR BEKLENEN SEVİYEYE ULAŞMADI

Son yıllarda birçok internet girişiminin yurtdışı kaynaklı yatırım almayı başarmış olması yabancı yatırımcıların Türkiye pazarına olan ilgisini gösteriyor. Ekonomik istikrar, iletisini altyapısına yapılacak yatırımlar ve internet kullanıcı penetrasyonunun artısı, yabancı yatırımın artarak devam etmec-rıi sağlayacaktır. Sektöre yapılan yerli yatırımlar henüz teklenen seviyeye ulaşmış değil. Özellikle yedi teknoloji ve internet şirketlerinin online girişimleri desteklemesi, yapılacak olası yeni yatırımlar için yol gösterici olacaktır.

SİNA AFRA MARKAFONİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI
KÜNYE
Şirketin Kurucusu: Markafoni Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, Markafoni Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Emre Sarı ve Tolga Tatari.
Şirketin Kuruluş Ve Fnrliyet Tarihi: Eylül 2008
Şirketin Faalivet Alanı: E-ticaret, moda
Şirkete Yatırım Yapanlar: Naspers
Şirkete Yapılan Yatırım Miktarı: Markafoni ilk olarak Mart 2010’da Facebook. Skype ve Spotify gibi lider internet şirketlerine yatırım yapan Klaus Hommels’in de aralarında bulunduğu yabancı bir yatırım grubundan 11 milyon TL’lik yatırım aldı. Markafoni’nin hisselerinin yüzde 70’e yakını Temmuz 2011’de 129 ülkede faaliyet gösteren. 23 milyar dolarlık multi

YABANCI YATIRIMCILARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Türkiye’de e-ticaretin yükselişinin 2006 yılında Türk e-ticaret pazarına yabancı yatırımların artmasıyla gerçekleştiği göz önünde bulundurulursa, yabancı yatırımların pazarı canlandırmadaki rolü daha iyi anlaşılır. Türk e-ticaret pazarı su an Hindistan’dan sonra Cin ile birlikte dünyanın en hızlı büyüyen ikinci e-ticaret pazarı konumunda. Türkiye’nin bu kadar dinamik ve hızla kazandıran e-ticaret pazarına sahip olması da yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Yabancı yatırımcılar bu pazarda köse yapmak için başarılı Türk e-ticaret sitelerine yatırım yapmayı tercih ediyorlar.

BEGÜM TEKİN TRENDYOL.COM YÖNETİCİ ORTAK
KÜNYE

Şirketin Kurucu Ve Yönetici Ortakları: Demet Mutlu, Begüm Tekin
Şirketin Kuruluş Ve Faaliyet Tarihi: Kuruluş Kasım 2005
Faaliyet Tarihi: 2010 Mart Şirketin
Faaliyet Alanı: Online Shopping moda e-ticaret sitesi
Şirkete Yatırım Yapanlar: Kleiner Perkins ve Tiger Global
Şirkete Yapılan Yatırım Miktarı: Toplam 50 milyon doiarın üstünde yatırım aldı.

BAŞARILI GİRİŞİMLER FARK EDİLİR

Trentiyol.com olarak Tiger Global’in yapmış olduğu yatırım İle Türkiye tarihinin en hızlı şekilde en yüksek yatırım alan e-ticaret sitesi olduk. Son olarak gectigimiz Ağustos ayında Amerika devi Kleiner Perkins’in Türkiye’deki ilk yatırımını almanın ve Tiger Global’dan yeniden yatırım almanın hem bizim için hem de Türkiye e-ticaret sektörü için cok önemli adımlar olduğunu düşünüyoruz. Mevcut yatırımlar, diğer yatırım’1: .nn da gözünün Türkiye’ye çevrilmesini saglıycı. Türkiye cok gene nüt uslu ve online alısvaris oranı sürekli artan bir potansiyele sahip bir ülke; internet kullanımı, kredi kartı penetrasyonu, sosyal medyada dünyadaki sıralamamız bunları gösteriyor ve tüm bunlar yabancı yatırımcılarının dikkatim çekiyor. Başarılı ve istikrarlı girişimler mutiaka fark edilmeye ve yatırını almaya devam edeceklerdir. Şirketlerin yatırım alabilmesi için doğru strateji ve vizyon ile hızlı bir şekilde uygulamanın gerçekleştirerek istikrarlı basarının yakalanmasının gerektiğine inanıyoruz.

ALPER TEKİN MEKANİST KURUCU ORTAĞI VE CEO’SU
KÜNYE
Şirketin Kurucusu: Alper Tekin, Eren 4?’ Baydemir ve Ali Servet Eyüboglu
Şirketin Kuruluş Ve Faaliyet Tarihi: 2008′
Şirketin Faaliyet Alanı: internet, Eğlence
Şirkete Yatırım Yapanlar: Pond Ventures
Şirkete Yapılan Yatırım Miktarı: Kuruluş asamasında global yatırım şirketi Pond Ventures’dan 500 bin Euro yatırım alarak Silikon Vadisi’nden girişim sermayesi almayı başaran ilk Türk girişimlerinden Mekanist, 2011 yılında 2,5 milyon Euro daha yatırım aldı.

TÜRKİYE CAZİP HALE GELİYOR

Pek cok farklı alanda yatırım almakta olan Türkiye’de özellikle internet alanındaki yatırımlarda ciddi bir hareketlenme gözleniyor. Bu hareketlenmenin arkasında Türkiye’de internetin, özellikle de sosyal medya kullanımın artması ve elde ettikleri finansal basanlarıyla dikkat çeken internet girişimleri yatıyor. Tüm bunlara ek olarak bu yerel girişimlerin yurtdısına açılma arzu ve çabaları da yabancı yatırımcılar için Türkiye’yi cazip kılıyor. Su an Almanya, ispanya ve İngiltere basta olmak üzere klasik yatırım pazarlarının durgun oıması da hızla büyüyen bir ekonomiye sahip Türkiye’yi yabancı yatırımcılar için daha da cazip hale getiriyor.

SERDAR YAMAN PABBUC.COM YÖNETİCİ ORTAĞI
KÜNYE
Şirketin Kurucusu: Serdar Yaman
Şirketin Kuruluş Ve Faaliyet Tarihi: Pabbuc.com online ayakkabı sektörünün oncii ve lider firması olmak amacı ile 2005 yılı sonunda faaliyete geçti. 2009 yılına kadar Serdar Yaman’ın bireysel bir girişimi olarak faaliyet gösterdi. Pabbuc A.S. 2009 yılında Serdar Yaman, Burak Divanlıoglu ve Serkan Borancılı tarafından kuruldu.
Şirketin Faaliyet Alanı: Pabbuc.com online ayakkabı sektörünün öncü ve lider firması olmak amacı ile kuruldu. Türkiye’nin ilk ve en büyük online ayakkabı, çanta ve aksesuar mağazası olan Pabbuc.com 70’den fazla markanın 5 bine yakın modelini Türkiye’nin her noktasındaki müşterilerinin ayağına götürüyor.
Şirkete Yatırım Yapanlar: Pabbuc.com, GittiGidiyor’un kurucuları Burak Divanlıoglu ve Serkan Borancılı’dan yatırım aldı.
Şirkete Yapılan Yatırım Miktarı: Pabbuc.com Burak Divanlıoglu ve Serkan Borancılı’dan 2009 yılının Ağustos ayında toplam 140 bin TL, 2011 yılının Şubat ayında ise 300 bin Tl dclıa yatırım aldı.

KÜÇÜKLER DE DESTEKLENMELİ

Bugün Türk internet ve c-ticaret pazarına ilgi gösteren bir cok yabancı fon ve venture Capital şirketleri var. Ancak bu yatırımcıların ilgisini cekebilecek büyüklükte e-ticaret projesi ise parmakla sayılacak kadar az.

Küçük ölçekte projeleri destekleyecek melek yatırımcılar ise yok denecek kadar az. Büyük ölçekte yatırımcıların dikkatini cekebilecek projelerin ortaya çıkması için öncelikle küçük projelerin desteklenmesi gerekiyor. Melek yatırım kültürünün gelismesi, melek yatırımcı ile girişimci arasındaki bağlantı yollarının kuvvetlendirilmesi gerekiyor.

İnternetten Para Kazanmanın 23 Farklı Yolu

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu