Başarılı Girişimcilik

Organik Bahçe Kurmak İçin Ne Yapılmalı

Organik Bahçe Kurmak

Kimilerine göre organik bahçecilik ilaç ve sentetik kimyasallar kullanılmadan yapılan yetiştiriciliktir, kimilerine göreyse toprak altı ve toprak üstü dengeyi gözeten, sürdürülebilir, ekosisteme uyumlu bir yetiştirme tarzıdır . Siz hangi felsefeyi seçerseniz seçin organik bahçecilik için bilinmesi gereken bazı temel kurallar vardır.

organik bahçe
organik bahçe

1. adım

Öncelikle kompost yığını hazırlamaya başlayın. Yeşil katman için hayvansal olmayan mutfak atıkları,
yaprak,çim artıkları gibi yeşil maddeleri biriktirin, kahverengi katman için saman, boyasız kağıt ürünleri, dal artıkları gibi kuru maddeleri biriktirin. Oluşan yığını nemli tutun ve ayda bir kez karıştırın. Bir yıl sonra faydalı mikro organizmalarca zengin mis gibi toprak kokan kompostunuz hazır olacaktır.

2. adım

Konvansiyel tarım sentetik gübrelerle bitkileri beslemeyi amaçlamaktadır. Organik bahçecilikte ise bitkileri beslemek için iyi bir toprak dengesi kurulmalıdır. Kompost, çürümüş yaprak artıkları, çimen artıkları topraktaki mikrobiotik hayatı besler. Toprkata faydalı mikro organizmaların çoğalması zararlı mikropların yokolmasına sebep olur, ayrıca bu mikro organizmalar bitki köklerine besin taşır.

3. adım

Bahçeniz küçükse el ile işleyin kürek, tırmık, bel küreği gibi aletler kullanın. Motorlu aletler solucanlara zarar verir.

4. adım

Toprak üzerine enaz 5 cm kadar organik kompost serin, Kompostun içindeki büyük taneleri parçalayın. Bu işlemler ilk etapta size zor gelebilir ancak ilerisi için büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Gevşek toprak ot yolmayı kolaylaştırır, su ve havanın etkili dolaşımını sağlar..

5. adım

Konvansiyonel ürünler zararlı kimyasallar içerebilir. Organik tohum ve fide alabilirsiniz. Seçtiğiniz bitkilerin bölge ekelojisine uygun olduğundan emin olun. Eğer yanlış bitki çeşitleri seçerseniz hastalıklara ve zararlılara karşı daha korunmasız olacaklardır.

6. adım

Yabancı otlar organik tarımın bir gerçeğidir. Otlar tazeyken onları kökleriyle çıkartmaya özen gösterin. Komposta kullanmayın çünkü onlar üzerlerinde tohum taşırlar mümkünse bahçeden uzaklaştırın.

7. adım

En iyi sulama zamanı sabahtır. Çünkü su buharlaşmadan köklerle kolaylıkla buluşur. Damlama sulama sistemi diğer sulama yöntemlerine göre üstündür, yabancı ot kontrolünü kolaylaştırır, su tasarrufu sağlar. Kökler yerine üstten yapılan sulamada bitkiler mantari hastalıklara daha yatkındır.

8. adım

Bitkileri karışım halinde ekin, düzenli sıralar halinde olmasını gerektiren hiçbir kural yok. Çiçekler, sarımsak, fesleğen, kekik gibi güçlü kokulu bitkiler arılar, kelebekler gibi yararlı böcekleri bahçeye çeker.

9. adım

Mümkün olduğunca zararlıları uzak tutun eğer bahçeye böcek saldırısı olursa organik insektsitleri kullanmayı deneyin.

10. adım

Her yıl aynı yere farklı bitkiler ekin, rotasyon uygulayın. Aynı yere sürekli aynı bitkiler ekilirse zararlı saldırısına uğrama riskleri artmaktadır.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu