Turizm Sektöründen Haberler

Organik Doğa İle İç İçe Bir Tatil İçin Çiftlik Otelleri

Çiftlik otellerde 'üretici' tatil

OLİVE FARM GUEST HOUSE

Datça’da 1995 yılında Amerikalı bir iş adamı tarafından 350 dönüm arazi üzerine zeytinyağı ve yan ürünlerini üretmek üzere kurulmuş çiftlik, 2005 yılında sahibinin vefatıyla Datça aşığı bir İstanbulluya satılmış. O zamandan bu yana Olive Farm arazileri daha da genişlemiş, ürün çeşitleri artmış ve 2010 yılında bir butik otel eklenmiş. Yemyeşil bahçelerle çevrili doğa harikasında yer alan otelin odaları şık ahşap mobilyalar ve taş duvarlarla dekore edilmiş. Datça, merkezdeki apart otellerden çok farklrbir konsepte sahip. Bazı odalar şömineli.

olive-farm-guest-house

Olea Kitchen’ın bahçesinde organik yumurtalar, taze süt, ev yapımı reçeller, yöre mutfağına özgü her gün taze yapılan köy ekmeği ve organik sebzeler içeren sağlıklı kahvaltı servis ediliyor. Restoranda yerel yemekler sunuluyor. Konuklar buhar banyosunun keyfini çıkarabilir veya portakal ağaçlarının arasında yer alan havuzda yüzebilir eğer isterlerse şömine başında kanepelerde dinlenebilir veya kütüphaneden kitap alabilirler.

NATURALİFE ÇİFTLİK OTEL

Selçuk-Tire yolu üzerindeki Halkapmar Köyü’ndeki Naturalife Çiftliği, bünyesinde üretilen tüm organik tarımsal ürünleri konuklarına sunuyor. Organik tarım yapılan bir bahçede şeftali ağaçlarıyla çevrili olan otelde hayvanlarla ve bahçe işleriyle ilgilenmek mümkün. Bahçe ve dağ manzaralı Naturalife Farm Hotel’in konuk odaları, vintage esintili mobilyalar ve ahşap zeminlerle dekore edilmiş. Tüm odalar modern olanaklarla donatılmış, konuklar için özel veya ortak banyolar var. Her sabah, kapalı alanda veya açık havada geleneksel Türk kahvaltısı servis ediliyor. Alakart restoranda bahçeden toplanan organik malzemelerle hazırlanan lezzetli yemekler sunuluyor. Tesis genelinde ücretsiz WiFi erişimi mevcut.

naturelife-ciftlik-otel

Çiftlikte veya çevresinde balık tutabilir ve bisiklete binebilirsiniz. Şirince, Efes, Kuşadası gibi birçok kültürel alana yakınlığından dolayı, doğa ile iç içe olmayı isteyen herkes için özgürce gezi imkanı da var. Köy fırınında pişen yöresel lezzetler, tandır kuyusunda pişen tandır, küçük dokunuşlarla İtalyan mutfağından esintiler, Girit mutfağına hâkim ustanın elinden tabaklara ulaşan Girit yemekleri ve balık çeşitleri sunulan lezzetler arasında.

URLA ÇİFTLİK OTEL

Urla Çiftlik Otel, tamamen doğal yaşam düşünülerek tasarlanmış yeni bir butik otel. Toplam oda sayısının beş olması, kişiye özel hizmet verebilmek, dingin bir yaşam ortamı sağlayabilmek için düşünülmüş. Güne limon ağaçlarının kokuları ve kuş sesleri eşliğinde başlayabilirsiniz. Italyan bir mimar tarafından tasarlanıp yapılmış olan otelde sentetik hiçbir şey kullanılmamış.

Taşın ve ahşabın uyumu size ayrı huzur ve keyif veriyor. Yerden ısıtmalı olan tesiste soğuk kış günlerinde şömine karşısında organik ürünler ile hazırlanmış serpme köy kahvaltısı büyük övgü alıyor. Ayrıca İtalyan ve Türk mutfağının seçkin lezzetlerini tadabilirsiniz. Tüm kahvaltılıklar kendi tarlalarında yetiştiriliyor, yumurtalar da kümesten alınıyor.

Çiftlik turizminde hibe ve destekler

Avrupa Birliği katılım öncesi mali yardım kaynaklarından yararlanmak üzere ülkemizde kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK] koordinatörlükleri 42 ilimizde bulunuyor. Bu iller, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, İsparta, Karaman, Kastamonu, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat olarak sıralanıyor. Bu illerde Çiftlik Turizm Oteli yatırımı yapmak isteyen yatırımcılara yüzde 65 hibe veriliyor. Ayrıca bütün illeri kapsayan 26 Bölgesel Kalkınma Ajansı tarafından bazı yıllarda yüzde 50 hibe desteği veriliyor.

Nedim ZURNACI / Kırsal Turizm Derneği Başkanı
Bu alanda yatırım potansiyeli çok yüksek

Çiftlik, tarım, köy turizmi ve kırsal bölgelerin kalkınmasında reçete özelliği taşıyan kırsal turizmin geliştirilmesinde, hem girişimcilere hem de yerel yönetimlere yardımcı olan Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, Para Dergisi’ne çiftlik turizmini ve çiftlik otel konseptini anlattı. Şehirleşmenin ve sanayileşmenin hızla devam etmesinin doğaya ve kırsal yaşama özlemin artmasına neden olduğunu vurgulayan Zurnacı, dinlendirici bir atmosfer, büyüleyici manzara, değişik yerel lezzetler ile hoş ve rahat kırsal yerlerde sakin bir konaklama arayan seyahat severler için çiftlik turizminin ideal olduğunu söylüyor. Zurnacı, artık her şehirde birbirine benzeyen konaklama ve yeme içme tesislerinde aynı konseptlerden ve aynı tatlardan bıkan insanların; farklı yörelerde, farklı yapılarda konaklamayı tercih ederek yörelere özgü farklı lezzetleri ve kültürleri keşfetmeyi hedeflediklerine dikkat çekiyor. Zurnacı şöyle konuşuyor:

“Günümüzde insanlar yiyeceklerinin nasıl üretildiği konusunda daha ilgililer. Çiftlik turizmi, bu kişilere yiyeceklerini üreten çiftlik sahipleriyle buluşma ve tarım üretiminin nasıl yapıldığı konusunda konuşma fırsatı da sağlıyor. Bunun yanı sıra şehirlerde yaşayan insanlar, çiftliklerde geçirdikleri zaman içinde yaşadıkları deneyimlerle bu çiftliklerin ve burada çalışanların geçmişte ve günümüzde oynadığı önemli rolü bir süreliğine de olsa deneyimleyerek onları daha iyi anlama fırsatı buluyor.”

ÇOCUKLAR İÇİN FIRSAT

Çiftlik turizminde, çiftlikleri ziyaret eden çocuklar için şehir hayatında görme şansları olmayan tavuk, ördek, keçi, koyun gibi çiftlik hayvanlarını görme fırsatı yaratıldığını ifade eden Zurnacı, çiftliklere gelenlerin, meyve ve sebzelerini kendileri toplayarak günlük hayatlarında her zaman yapamayacakları farklı deneyimler de kazandıklarını aktarıyor. Zurnacı çiftlik turizminin ülkemizdeki gelişimini şu sözlerle özetliyor:

“Türkiye’de 198Û’li yıllarda başlayan ve 2Q00’li yıllarda gelişen turistik kıyı merkezleri ve büyük kentlerin çevresindeki köyler, antik kentlerin yakınlarındaki kırsal yerleşmeler, yol kenarlarındaki köyler ve kasabalar civarında kurulan çiftlikler, turizme artık yabancı değil. Kır lokantaları ve taze meyve ve sebze üreten çiftlikler ve hatta inek, tavuk ve balık çiftlikleri yerel ve yabancı turistlerle kırsal bölgedeki konaklama evlerinde veya günübirlik turistlerle tanıştı. Bireysel geziler yanında, bu tür yerlere ya da onların içinde bulunduğu kırsal alanlardaki köylere seyahat acenteleri tarafından günlük ve konaklamalı geziler düzenleniyor.”

YAPILAN BÖLGELER

Kırsal yerleşimlerdeki çiftliklerin otel konseptinde düzenlenen misafir evlerinin turizm amaçlı kullanımının son on yılda yaygınlık kazandığına işaret eden Zurnacı, “Bugün az sayıdaki köydeki çiftliklerin gerçek anlamda çiftlik turizmine açıldığını görürken, büyük bir potansiyelin var olduğunu gözlemliyoruz” diyor. Zurnacı çiftlik otellerin yaygın olduğu bölgeleri ise şöyle sıralıyor:

“Ege bölgesinde yoğun olarak çiftlik otel konseptinde İzmir’de Selçuk, Seferihisar, Urla, Kuşadası ilçelerinde, Balıkesir’de Kazdağları’nda, Muğla’da Fethiye, Marmaris ve Milas ilçelerinde, İstanbul’da Şile’de, İzmit’te Kartepe ilçesinde, Çanakkale’de Bozcaada’da, Kocaeli ve Bursa’nın çeşitli köylerinde, Sakarya’nın Taraklı ilçesinde ve turistik şehirlerin civarında özellikle Akdeniz bölgesinde Antalya’da Kaş ve Manavgat ilçelerinde ve Orta Anadolu bölgesinde Bolu, Kastamonu, Nevşehir gibi yerlerde çiftlik otel örnekleri görülüyor.”

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu