Makaleler

Organik tarım geleceğimizi şekillendirecek!

Organik tarım geleceğimizi şekillendirecek!

Türkiye’de halen 255 çeşit üründe organik tarım yapılıyor. Yaklaşık 48 bin çiftçi 420 bin hektarlık topraktan organik ürün elde ediyor. Doğal toplayıcılık ise 150 bin hektarlık alanı aşmış vaziyette. 2010-2011 sezonunda elde edilen verilerle yaptığım regresyon tabanlı talep tahminine göre 2015 yılından itibaren organik tarımla uğraşan çiftçi sayısı hızla artacak. Sektör yalnız küçük girişimcilerin değil, kurumsal büyük firmaların ilgilendiği bir alana dönüşecek. Ürün kalitesi marka şemsiyesi altında garanti kapsamına alınacak. Organik ürünler ile mevcut ürünler arasındaki fiyat makası iyice daralacak. Fiyatların göreceli düşmesi ihracat yanında iç talebi de canlandıracak. Daha fazla teşvikle Türkiye, dünyada sözü geçen organik tarım ülkesi konumuna yükselecek.

Organik tarım ve hayvancılık Türkiye’ye gelecek vaat ediyor. Ürünlerin yüzde 95’i ihracata gidiyor. Yakın gelecekte organik ürün miktarı şaşırtıcı biçimde artabilir…

GEÇEN hafta çok değer verdiğim bir dostumdan davet aldım. Kendisi endüstriyel tarım ve gıda konusunda Türkiye’nin önde gelen otoritelerinden biri. Yıllarca SETBİR’de (Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri Birliği) yönetim kurulu başkan yardımcılığı ve üyeliği yaptı. Aynı zamanda EBSO (Ege Bölgesi Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı. Ayrıca Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşunda da görevler üstlendi.

Haşan Girenes’ten bahsediyorum. Tarım ve gıda alanında parlak bir işletmeci olan Haşan Girenes’in vasıfları işgal ettiği postların çeşitliliğinden kaynaklanmıyor. Bağlı olduğu toplulukta başkanlığını yaptığı Çamlı Yem ve Besicilik’i yönetiyor, onu bugünlerde bir dünya şirketine dönüştürmeye çalışıyor.

Dışarıda da tanınan bir isim. Kraliçe Beatrix’in davetlisi olarak Hollanda’ya giden Cumhurbaşkanının yanındaki işadamları arasında yer aldı. Orada Türkiye adına ciddi ilişkiler kurduğunu, tarımsal işbirlikleri konusunda dikkat çekici konuşmalar yaptığını biliyorum.

GELECEK ORGANİK TARIMDA

Söylediğine göre Hollanda dönüşü ilk işi beni aramak olmuş. Bir ricasını iletti bana. Çamlı Yem ve Besicilik ‘Yeniliğe Açılan Sayfa’ temasıyla kendini şimdiden 2023’e taşımaya karar vermiş. Çamlı Yem ve Besicilik’in iş ortaklarının ve basının katılacağı tarihi nitelikte büyük bir toplantı yapılacakmış.

Üzerine bastırarak şunu söyledi: “Türkiye tarımsal endüstride devrim yaratacak yeni bir noktaya geldi. Toplantımızın geniş bir gündemi olmasına rağmen organik tarıma da değineceğiz. Sen fütüristik gözlemleri olan bir yazarsın, şu organik tarım konusuna biraz dokun da konuklar geleceği daha iyi görebilsin.”

Ve arkasından hemen ekledi: “Ben şahsen organik tarımın ekonomide hem bitkisel hem de hayvancılık açısından Türkiye’nin yakın geleceğini şekillendireceğine inanıyorum.”

Bu çağrıyı seve seve kabul ettim. Siz derginizde bu satırları okurken, ben de İzmir Çeşme’de çok sayıda davetlinin huzurunda organik tarımın talep tahmini üzerine sunumumu yapmış olacağım.

Gerçi çoğu şeyi biliyorum ama konuşmama yön verecek güncel bilgileri doğrudan Haşan Girenes’ten almayı tercih ettim. Öğrendiğim her yeni gelişme organik tarıma ilgi duyan girişimcileri yüreklendirecek nitelikte.

ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Küresel gıda sektörü içinde organik segment, tüketicilerdeki bilincin artmasıyla çok hızlı gelişiyor. Hükümetler bu konuya özel destek veriyor. En çarpıcı örnek ABD’den: Organik gıda endüstrisi ABD’de yirmi yıl boyunca çift haneli rakamlarla büyümüş.

1990 yılında 1 milyar dolar olan toplam piyasa hacmi şimdi 34 milyar dolar civarında. Gerçekten müthiş bir patlama!

ABD’nin sonsuz tarım arazileri dikkate alındığında bu rakam küçük bir payı temsil ediyor olabilir. Buna rağmen gıda ve çevre arasında giderek belirginleşen sorunlar yüzünden tüketicinin bilincinde bir ‘sağlıklı gıda pazarı’ fikri oluşmuş durumda.

Sentetik gübreler, kimyasal pestisidlerin muazzam miktarlarda tüketilmesi ve GDO’lu ürünlerdeki şaşırtıcı artış gelecekteki büyük felaketin habercileri.

Daha da kötüsü, küresel ısınma bu potansiyel tehlikeyi hemen her yere taşıyor. Aşırı sentetik gübre ve pestisid kullanımı denizdeki balıkları öldürüyor, asit yağmurlan toprakta üst katmanların yok olmasına neden oluyor.

Dünyada pestisid ve kimyasal gübre kullanımı sonucu denizel yaşamı tehdit eden ölü bölgeler giderek artıyor. Toplam alan şimdiden 185 bin kilometrekareyi bulmuş! Çare, bir an önce organik tarıma yönelmek!

AB’NİN ORGANİK BAHÇESİ OLMAK

Organik tarım deyince sadece sebze meyve akla gelmemeli. Süt ve süt ürünleri, meyve suları, kurutulmuş gıdalar, balık ve deniz ürünleri, kırmızı, beyaz etler hatta gıdada kullanılan ambalajlar da bu kapsamın içinde.

Toprak büyüklüğü açısından organik tarımda başı çeken ilk beş ülke Avustralya, Arjantin, ABD, Çin ve Brezilya…

ABD bir kenara bırakılırsa organik üretim potansiyeli konusunda Hindistan şimdilik önde görünüyor.

İkinci sırada bu işe kendini adayan Meksika var. Son verilere göre Türkiye, Avrupa için oldukça ümit verici bir konumda. İtalya ve Ispanya’yı geride bırakmışız.

Organik ürün talebinde büyük pazarların sıralaması ise şöyle: ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada, İsviçre, Japonya, Avusturya ve İspanya…

Kişi başına en fazla harcama yapan ülkelerin başında yılda 200 euro’nun üzerinde rakamlarla Danimarka, İsviçre ve Avusturya geliyor.

Yakın gelecekte toplam çiftçi sayımızın hatırı sayılır bölümü organik tarımla uğraşacak. Bu gelişme yakın geçmişte 40 milyon dolarlık ihracatı yaşamış olan Türkiye’ye büyük şans vaat ediyor. 2023’te organik tarımda yıllık 1 milyar dolara yaklaşan ihracatları görme şansına sahibiz.

Haşan Girenes’in işaret ettiği gerçekler yabana atılacak gibi değil. Organik ürün yetiştiriciliği, nispeten temiz kalmış toprakları ve iklimiyle Türkiye’nin tarımsal geleceğini şekillendirecek gibi görünüyor.

Nur Demirok

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. NEDEN SATIŞ OTOMATLARI
    Sınırlamayın kendinizi her şeyi,istediğiniz markaları koyun 24 saat satın,365 gün satın,durmayın satın,satın!…
    Bilgisayardan kontrol edin,sizden uzaktaki makinanızda hasılat ne olmuş,hangi ürünler satılmış,ayarları yapın!..Güzel değil mi? Siz onu bir kere satın alın,o size ömür boyu çalışsın.
    Maaş zammı istemez,hırsızlık yapmaz,pazarlığa hiç girmez,hata yapmaz,yorulmaz,sahte para kabul etmez,dünya paralarını tanır,İngilizce bilir,bilgisayar gibi zekası vardır,yardımseverdir,geniş ekranıyla rehberlik eder,çift güvenliklidir,özgürdür,korkusuzdur,hijyeniktir,sahibine sadıktır.
    Bir ev almak ~200.000TL
    Aylık kira getirisi ~650TL
    Bir büfe açmak ~50.000TL
    Aylık getirisi ~2.000TL
    Bir otomat filosu 30.000tTL
    Aylık getirisi 6.000TL
    Artık kendi işinizin patronu olabilirsiniz.Siz yatarken arı gibi çalışacak bir filonuz oluyor.Hem de bakım,arıza derdi olmadan,kurumsal % 100 yerli sermayeli milli bir üreticiden ELEKTRAL A.Ş.’den.

    Otomat İşletmeciliği Nedir?
    Otomat işletmeciliği yani Vending son kullanıcıya tüketim ihtiyacının doğduğu anda daha fazla yakın olabilmek ve tüketimi motive edebilmek(tetikleyebilmek)için yaratılmış olan bir parakende dağıtım kanalıdır.
    Sıcak içecek otomatlarıyla beraber paketlenmiş yiyecek (içinde soğuk içecekte bulundurabiliyor)otomatları ülkemizdeki yiyecek-içecek otomat parkının % 80’den fazlasını oluşturmaktadır.Bunların haricinde kalanlar ise ürün tedarikçilerinin direk olarak kendileri tarafından işletilen ve halka açık yerlerde konuşlandırılmış soğuk içecek ve dondurma otomatlarıdır.

    Otomat İle İlgili Sorular
    Önce Amerika’da Otomat işletmeciliği hakkında istatistiklere bir göz atalım;
    Amerika Birleşik Devletlerinde her 15 dakikada bir, 3,5 milyon adet madeni para Satış Otomatlarına atılmaktadır. Bu miktar Saatte ortalama 12,5 Milyon Adet Madeni Para yapar. Çünkü Satış Otomatları izin kullanmaz ve günde 24 saat yılda 365 gün devam eder. Yılda ortalama 5 Milyar Bardağın üzerinde Sıcak İçecek, 8 Milyar adet Şekerleme ve Atıştırmalıklar Satış Otomatları kanalı ile satılmaktadır!..

    Bu yaklaşık veriler Satış Otomatlarının 1980’li yıllarda ortalama 17 Milyar dolar ciro yaptığı dönemlerde elde edilmiştir. Buda kişi başı yılda ortalama 70 Dolar mertebesinde bir harcamaya işaret ediyordu.

    SON YILLARDA SATIS OTOMATLARI KANALI ILE YAPILAN SATISLARIN 29 MILYAR DOLARI GECTIGI HESAPLANMAKTADIR.
    Amerikalılar satış otomatlarını seviyorlar.
    BU ÇARPICI TABLODAN ANLAŞILACAĞI ÜZERE ÜLKEMİZDE YENİ OLUŞUP GELİŞMEKTE OLAN SATIŞ OTOMATI İŞLETMECİLİĞİ KARLI BİR YATIRIM OLANAĞI SUNMAKTADIR VE SÜREKLİ NAKİT GELİR GETİREN CİDDİ BİR YATIRIM ALANI OLUŞTURMAKTADIR.

    Sık Sorulan Sorular
    Satış Otomatı İşletmeciliğini Part Time olarak yapabilir miyim?
    Evet, yapabilirsiniz. Kendinizi 30 dk/Cihaz olmak üzere alan çalışması için programlayabilirsiniz. Bu süre sizin hızınız ve servis noktalarınızın sayısı ve aralarında ki mesafeye bağlı olarak farklı dönemler oluşturabilir.

    Satış Otomatlarını evimden işletebilir miyim?

    Evet, işletebilirsiniz. Başlangıçta pahalı ofis ya da depolar kiralamanıza gerek yoktur. Birçok yeni girişimci evlerinden Satış Otomatı filolarını işletmektedir.

    Vergi avantajları var mıdır?
    Evet, pek çok işe göre avantajları bulunmaktadır. Vergilendirme ile ilgili hususlar için web sitemizde yer alan Mevzuat linkine göz atabilir ve konuya hakim bir Vergi Danışmanına (Serbest Muhasebeci/Mali Müşavir) danışabilirsiniz.

    Nakit Akımı nasıldır?

    Mükemmel. satış otomatı işletmeciliği tamamen nakit çalışan bir sektördür.
    Para Kazanmaya başlamak için ne kadar Zaman Geçmeli?
    Satış otomatı işletmeciliğinin en iyi yönlerinden biride Satış Otomatlarını sahaya yerleştirdikten sonra hemen para kazanmaya başlamanızdır. Nakit satış yapan satıcılarınız yıl boyunca 7 Gün 24 Saat iş başındadır!.

    Reklam yapmam gerekir mi?
    Hayır, sizin satıcınız satış otomatınızdır. Otomatlarınız için en uygun mahallerin tespit edilip bu mahallere yerleştirilmesi konusunda bir profesyonelden yardım alabilirsiniz. Satış otomatlarının ve içlerinde satılan ürünlerin üreticileri ürünlerinin reklamı için zaten büyük bütçeler ayırmaktadır. Bu size büyük avantajlar sunmaktadır.

    Filomu büyütmek için yeterince Çalışma Alanı mevcut mu?
    Satış otomatlarını Yurt Dışında pek çok farklı mahalde ve azımsanmayacak sayılarda görebilirsiniz. Buna rağmen her yıl yüz binlerce yeni girişmci otomat işletmeciliğine başlamaktadır. Ülkemizde ise bu alanda çok büyük potansiyel bulunmaktadır. Kararı siz verin!..

    Satış otomatlarında satacağım ürünleri nereden bulacağım?
    Bu ürünleri yerel üretici ve dağıtıcılardan bulabilirsiniz. Genellikle yiyecek/içecek gıda ürünleri, şekerlemeler bölgesel dağıtıcılar tarafından pazarlanmakta Gıda Toptancılarında ve Spot Piyasa ürünü olarak bulunabilmektedir. Bu konuda fikir edinmek için satış otomatı üreticileri ile fikir alışverişi yapabilirsiniz.

    Ne tür ürünler çok satan ürünlerdir?
    Aperatifler, içecek ürünler, şekerleme vb. paketlenmiş gıda ürünleri ilk akla gelenler arasındadır. Günümüz satış otomatları ile binlerce farklı ürün ve servis sunulabilmektedir. Satış otomatı işletmeciliği sizin yaratıcılığınız ile sınırlıdır!..

    Marka Ürünler mi kullanmalıyım?
    Marka Ürünler ülke genelinde tanınan, ailelerin favorileri olmuş ve her gün milyonlarca tüketilen ürünlerdir. Böyle ürünler kullanmak müşterilerinizin satış otomatlarınızdan düzenli alışveriş yapmalarını kolaylaştıracaktır.

    Aile bireyleri Satış Otomatlarını işletmemde yardımcı olabilir mi?

    Pek çok satış otomatı işletmecisi aile yakınlarının yardım avantajından faydalanmaktadır. Gençler hem becerilerini geliştirip hem sorumluluk ve iş yapma bilinci kazanabilir bir taraftansa cep harçlığı edinebilirler.

    Kaç Satış Otomatı işletebilirim?

    Bu sorunun cevabı ne kadar para kazanmak istediğinizde gizlidir. Aynı zamanda yatırım olanaklarınız, satış otomatı işletmeciliğine gönüllü olarak ayırmak istediğiniz zaman ve büyük satış otomatı filoları için işçi çalıştırmanız gereği düşünülür ise yöneticilik vasıflarınız belirleyici olacaktır.

    Bu işten ne kadar para kazanabilirim?
    Bu satış otomatlarınızın sayısı ve otomatlarınızın çalıştığı mahallerin kalitesi ile ilgilidir. Fazla insan bulunan yoğun sirkülâsyonlu mahaller bu iş için en uygun alanlar arasındadır.

    Eğer yedek parça ve Servise ihtiyacım olur ise ne yapmalıyım?

    Yedek parçalar kolayca edinilebilmektedir. Cihaz üreticileri stoklarında yedek parça bulundurmaktadır. ELEKTRAL A.S. Satış, Teslim ve Garanti Koşullarında üretimlerine İşçilik ve Malzeme Hatalarına karşı 1 Yıl Ücretsiz Garanti ve 10 Yıl Parça Temin & Servis Olanağı Güvencesi sunmaktadır. Firmamızdan alacağınız cihazlar için mümkün olan en iyi satış sonrası hizmetinden faydalanabilirsiniz.

    Bu iş için bir Panelvan almalı mıyım?
    Hayır, böyle bir gereklilik bulunmamaktadır. Birçok yeni girişimci satış otomatlarına mevcut araçları ile servis yapmaktadır. Filolar büyüdükçe iş yapmanın doğal sonucu ve rahatsızlar nedeni ile yeni ve daha büyük servis araçları alınmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu