Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Orman Köylüsüne Kazanç İmkanı Olacak Yatırımlar

54 BAL ORMANI KURULACAK

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 2016 yılında bal ormanı, trüf, salep, sakız ve yabani meyveler ile ilgili nasıl bir takvim izleneceğini açıkladı. 2013-2017 dönemini kapsayan Bal Ormanı Eylem Planı çerçevesinde 2015 sonunda bal ormanı sayısının 249’a, alanın ise 34 bin 430 hektara ulaştığını söyleyen Eroğlu, “2016 yılında kuruluşunu gerçekleştireceğimiz bal ormanı sayımız 54 adet olacak şekilde planlandı. Gelen talepler göz önünde bulundurarak kuruluşları yapılacak. 2017 yılı sonunda, yani bu eylem planm sonunda toplam bal ormanı sayımız 357’ye ulaşmış olacak” dedi.

Türkiye’nin 2014 yılı bal üretiminin 102 bin 480 ton olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Bu üretim miktarımızla bal üretiminde Çin’in hemen ardından dünya ikincisiyiz, 7 milyon 60 bin 900 adet kovan sayısıyla Çin ve Hindistan’ın ardından bu açıdan da dünya üçüncüsüyüz” ifadelerini kullanıyor.

ÇAM BALINDAN 150 MİLYON EURO

Önemli bir diğer konunun da çam balı olduğunu söyleyen Eroğlu, çam balmın kıvamının bozulmaması ve kristalize olmamasından dolayı gıda sektöründe gıda katkı maddesi ve sağlık sektöründe yoğun olarak kullanıldığını dile getirdi.

TUİK (2014) verilerine göre, 57 bin ailenin yaklaşık yüzde 40’mın çam balmdan gelir elde ettiğini belirten Eroğlu, “Çam balı üretimi, dünyada Türkiye ve Yunanistan ile sınırlı durumda. Dünyadaki üretimin yüzde 90’ı Türkiye’de gerçekleşiyor. Türkiye’nin bal ihracatının yüzde 90-95’ini çam balı oluşturuyor. Türkiye çam balı üretiminin yüzde 75’i Muğla ilinde gerçekleştiriliyor. İhracatının ülke ekonomisine katkısı yıllık ortalama 150 milyon euro” dedi.

38 HEKTAR TRÜF ORMANI

Orman Bakanlığı’nm 2014-2018 yılları arasında uygulayacağı Trüf Ormanı Eylem Planı ile 45 hektar trüf ormanı kurulması öngörüldüğünü açıklayan Eroğlu, mevcut programın 89 hektarının gerçekleştirildiğini vurguluyor. Eylem planı faaliyetlerinde kullanılmak üzere üniversite ile işbirliği halinde 2 bin adet trüf aşılı fidan üretildiğini belirten Eroğlu, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde pilot olarak trüf aşılı fidan üretim çalışmaları başlatıldığını kaydetti. 2016 yılında 38 hektar doğal trüf alanlarının tespiti ve bu alanların ‘doğal trüf ormanına’ dönüştürülmesi ve geliştirilmesinin sağlanması çalışmalarının yapılacağını açıklayan Eroğlu, diğer hedeflerini şöyle açıkladı: “Sekiz hektar uygun orman içi boşluklarda yapay trüf ormanlarının oluşturulması, beş adet gen kaynağı maksatlı trüf bahçelerinin tespiti ve hari-talanmasının yapılması, 850 kişinin trüf ile ilgili eğitim faaliyetlerine katılımının sağlanması öngörülmüştür.”

SALEP İÇİN 3 HEKTAR BAHÇE

Salep Eylem Planı’nı 2014-2018 yılları arasında uygulayacak Orman Bakanlığı, 150 bin hektar alanda envanter yaparak, koruma planı oluşturacak. Mevcut programda 29 bin hektar alanda envanterlerin tamamlandığını ifade eden Bakan Eroğlu, 250 bin adet salep yumrusunun fidanlıklarda yetiştirildiğini ve doğal alanlarına transfer edildiğini belirtiyor. Üç bölge müdürlüğünde gen koruma maksatlı alan tespit edildiğine işaret eden Eroğlu, üç adet ormancılık araştırma projesi çalışması başlatıldığım belirtiyor. 2016 yılında salepte 30 bin hektar alan ve ürün envanteri yapılarak koruma planları hazırlanacağını söyleyen Eroğlu, salepin doğal ortamında çoğaltılmasının gerçekleştirileceğini belirtiyor. Eroğlu, üç hektar gen kaynağı maksatlı tohum bahçelerinin oluşturulacağım, yerel halktan ve kaynak yöneticilerden bin kişiye eğitim verileceğini aktarıyor.

8 HEKTARDA SAKIZ ORMANI

Orman Bakanlığı, 2014-2019 yılları arasında uygulanacak Sakız Eylem Planı bitiminde 150 bin adet sakız ağacım doğa ile buluşturacak. Mevcut programın 35 bin adedinin gerçekleştirildiğini açıklayan Eroğlu şunları söyledi:

“Plan dönemi sonunda 55 hektar aşılı fidan dikimi yolu ile sakız ormanı kurulması, 30 hektar mevcut yabani sakızlıkla-rın ıslahının yapılması, 60 hektar çelikle sakız ormanlarının kurulması, beş hektar anaçlık bahçelerin klon bahçesi olarak sertifikalandırılması ve korunmasının sağlanması, 150 bin adet fidanlıklarda aşı altlığı amacı ile P. Atlantica yetiştirilmesi, 52 bin adet fidanlıkta aşılı fidan üretimi. 45 bin adet yetiştirilen P. Atlantica fidanlarının dikimi ve aşılanmasının tamamlanması, 20 bin adet doğada bulunan sakız ağaçlarının aşılanmasının yapılması, bir adet daldırma metodu ile fidan üretimi yapılabilecek bahçe oluşturulması, bir adet sakız ağacı klon parkının oluşturulması, 425 kişiye sakız ağacı yetiştiriciliği ve sakız işleme eğitiminin gerçekleşmesi öngörülüyor.”

2016 yılında Sakız Eylem Planı kapsamında dört hektar mevcut yabani sakızlık-ların ıslahının yapılacağını açıklayan Orman Bakanı Eroğlu, 8 hektar çelikle sakız ormanlarının kurulması, 10 bin adet fidanlıkta aşılı fidan üretimi, 17 bin adet yetiştirilen P. Atlantica fidanlarının dikimi ve aşılanmasının tamamlanmasının hedeflendiğini belirtiyor. 2 bin 600 adet doğada bulunan sakız ağaçlarının aşılanmasının yapılacağını ifade eden Eroğlu, “Bir adet daldırma metodu ile fidan üretimi yapılabilecek bahçe oluşturulması, bir adet sakız ağacı klon parkının oluşturulması, 80 kişiye sakız ağacı yetiştiriciliği ve sakız işleme eğitiminin gerçekleşmesi öngörülüyor” dedi.

MAVİ YEMİŞ-LİKAPA EYLEM PLANI

Mavi Yemiş-Likapa Eylem Planı 2014-2019 yılları arasında uygulanacak. Plana göre 250 hektar mavi yemiş ormanı kurulacak. Günümüz itibarı ile dokuz hektarlık alanda mavi yemiş ormanı kurulmuş bulunuyor.

Mavi Yemiş Eylem Planı’na göre Trabzon ve Rize’de fidanlıklarda 400 bin mavi yemiş fidanı üretilecek. Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon’da 200 hektar alanda örnek mavi yemiş bahçeleri kurularak işletilmesi sağlanacak. Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon’da mevcut tabii mavi yemiş sahalarının rehabilitasyonu yapılacak. Bu illerde üretilen 120 bin mavi yemiş fidanı yerel halka dağıtılacak. Trabzon’da yerli türlerden oluşan bir klon parkı oluşturulacak. Eylem planı çerçevesinde bin kişiye mavi yemiş yetiştiriciliği, hasadı ve pazarlanmasına yönelik eğitim verecek ve Rize, Artvin, Giresun’da üç adet üretici birliği kurulacak.

Orman ürünleri geliri 2.6 milyar TL

Orman Bakanlığı verilerine göre, 2002 yılında 500 milyon TL orman ürünleri geliri elde edilirken, 2015 yılında orman gelirleri 2.59 milyar TL’ye ulaştı. 2019 yılı hedefi ise 2.97 milyar TL.

Geçen yıl 350 bin ton düzeyinde gerçekleşen odun dışı orman ürünleri üretiminde ise 2019 yılı hedefi 500 bin ton. 2015 yılında Orman Genel Müdürlüğü’nün yıllık odun üretimi 20 milyon metreküp düzeyinde gerçekleşti. 2019 hedefi ise 22 milyon metreküp.

Gelir getirici ormanlar, tarife bedeliyle veriliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, odun hammaddesi üretimine yönelik ağaçlandırmaların yanı sıra, ceviz, badem ve fıstıkçamı gibi gelir getirici türlere yönelik ağaçlandırma çalışmaları da yapıyor. Kurulacak ceviz ve badem gibi ormanlardan elde edilecek ürünlerin faydalanma hakları, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun Ek 12. maddesi kapsamında bu sahaların bakım ve korumasını gerçekleştiren mahalli halka tarife bedeli karşılığı veriliyor. Tarife bedeli, her yıl Orman Genel Müdürlüğü’nce belirlen bir fiyat olup, ürünün piyasa fiyatının yaklaşık 20’de biri gibi sembolik bir fiyat olarak belirleniyor. Bu haktan faydalanmanın metodu şöyle işliyor:

Orman idaresince faydalanma hakkı verilecek olan ceviz ve badem ormanlarının bulunduğu yerleşim yerinde ilan yapılıyor, ilan sonucunda müracaat edenlere kura sistemi ile eşit ve adil bir şekilde ürünlerin faydalanma hakkı veriliyor.

Faydalanma planları hazırlanıyor

Odun dışı ormanları ürünleri, ormanlardan elde edilen odun dışındaki tüm bitkisel ve hayvansal ürünler ile mantarları ifade ediyor. Endüstriyel odun üretimi esnasında açığa çıkan ağaç kabukları, kozalaklar, çalılar, yongalar, kökler ile mantarlar, orman humusu ve örtüsü de aynı grupta yer alıyor. Odun Dışı Orman Ürünlerinin Envanter ve Planlaması ile Üretim ve Satış Esasları Tebliği, odun dışı orman ürünlerinin ve orman ekosistem hizmetlerinin; envanter ve planlaması ile odun dışı orman ürünlerinin üretim ve satış esaslarını düzenliyor. Tebliğe göre devlet ormanlarından üretilecek her türlü odun dışı orman ürünlerinden ve orman ekosistemlerinin sunduğu hizmetlerden faydalanma, belirli bir plan dahilinde yapılıyor. Planlama birimi Orman İşletme Şefliği oluyor. Şeflik bazında her tür için envanter çalışmaları yapıldıktan sonra türün sürdürülebilirliği esas alınarak faydalanma planları hazırlanıyor. Çalışma alanı ise mantarlar, bitkisel ve hayvansal kökenli odun dışı orman ürünleri ile birlikte orman ekosistem hizmetlerini de kapsıyor. Odun dışı orman ürünlerinin kayıp servete dönüşmesinin söz konusu olduğu durumlarda ‘Odun Dışı Orman Ürünleri Hasat Planları’ hazırlanıyor. Odun dışı orman ürünleri ile orman ekosistemlerinin sunduğu ürün ve hizmetlerin envanter ve planlamasında ise ‘Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Yönetim Planı’ oluşturuluyor.

Bölgesel Gelişim

Bölgelerin su, toprak ve tabii kaynaklarının değerlendirmesine yönelik hazırlanan bölgesel gelişim projeleri ile sulamadan içme suyuna, ağaçlandırmadan hidroelektriğe kadar birçok alanda bölgelerin ihtiyaçları belirlenip, çalışma takvimi hazırlandı. Aralarında GAP, DAP ve KOP’un da yer aldığı bölgesel gelişim projeleri ve kapsadığı iller şöyle:

TRAGEP: Edirne, KIrklareli, Tekirdağ ve Çanakkale [Gelibolu kısmı] AICDENİZGEP Burdur, İsparta, Antalya, Mersin, Osmaniye, Hatay, Adana, Kahramanmaraş

EGEGEP: Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak

MARMARAGEP: Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova

ORTAANADOLUGEP: Amasya, Ankara, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Tokat, Yozgat

BAKGEP: Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop, Zonguldak GAP: Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Kilis, Şanlıurfa

DAP: Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan ve İğdır

KOP: Konya, Karaman, Niğde, Aksaray

Hülya Genç Sertkaya / Para

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu