İş Fikirleri ve İş KurmakTurizm Sektöründen Haberler

Otel Yatırımları ve Turizm İşletmeciliği

BİR TURİZM YATIRIMI İÇİN NASIL TEŞVİK ALINIR?

Turizm yatırımı yapmak isteyen bir yatırımcıya devlet tarafından verilen teşviklerden yararlanmak için Turizm Bakanlığı’ndan yatırım belgesi almak zorunda.

Yatırım belgesi alan yatırımcı bu sayede 3 ve üzeri yıldızlı bir otel yapmak istiyorsa bölgesel teşvikten, 2 yıldızlı bir otel yapmak istiyorsa genel teşvikten yararlanabiliyor. Bölgesel teşvikte KDV indirimi, gümrük vergisi indirimi, SSK desteği (3. ve 4. Bölgeler için), kredi faiz desteği (3. ve 4. Bölgeler için) ve arsa tahsisi alabiliyor. Genel teşvik uygulamasında ise KDV ve gümrük muafiyeti (makine ekipmanda) uygulaması yapılıyor.

Turizm yatırım belgesi tesis işletmeye açıldıktan sonra turizm işletme belgesine çevriliyor. Böylece yapılacak ek yatırımlarda ya da yenilenme yatırımlarında bir takım teşviklerden yararlanmak mümkün oluyor. Ancak önümüzdeki haftalarda açıklanması beklenen yeni teşvik yasas ile birlikte bu teşviklerin de değişmesi bekleniyor.

HANGİ SEKTÖR VE İŞ KOLLARI BESLENECEK?

Oteller yapım aşamasından işletme ve renovasyona kadar çeşitli aşamalarda 54 sektör ve iş kolu turizm yatırım ve işletmeciliğinden besleniyor. Bu sektör ve iş kollarını şöyle sıralamak mümkün: Çimento, demir-çelik, alüminyum, hırdavat, FVC, aydınlatma, cam, seramik, mobilya, havlu, perde, yatak, halı, cam eşya, metal eşya, porselen eşya, şezlong, minder, armatür, küvet, mozaik, seramik, mobilya, boya, duvar kağıdı, elektrik, elektronik malzemeler, kapı, kapı kolu, kilit, cam, kişisel bakım ürünleri, güvenlik ürünleri, personel üniformaları, temizlik malzemeleri, peyzaj malzemeleri, dekorasyon malzemeleri, kırtasiye malzemeleri, şemsiye kozmetik (şampuan, saç kremi), süt ürünleri, konserve, alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, ithal içki, kuru gıda, meyve-sebze, şarküteri.

YILDIZLAMADA HANGİ STANDARTLAR GEÇERLİ?

1    Yıldızlı Oteller: En az 10 oda kapasiteli olmalı. Kahvaltı ofisi ve bağlantılı kahvaltı salonu, yeterli büyüklükteki oturma salonu veya varsa lokanta, bu amaçla kullanılabilir. Odalarda telefon hizmeti olmalı.

2    Yıldızlı Oteller: En az 20 oda kapasiteli olmalı. Bar düzenlemesi, iklim koşullarına göre genel mahallerde klima sistemi, yatak katlarında kat hizmetleri için ofis veya dolap bulunmalı.

3    Yıldızlı Oteller: En az 40 odalı olmalı, ikinci sınıf lokanta veya kafeteryası, klima, kişi başına 1.2 metrekare olmak üzere en az 50 kişilik çok amaçlı salonu ile çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti olacak.

4    Yıldızlı Oteller: En az 80 odalı olmalı. Asansörü, her katta kat ofisi düzenlemesi, kuru temizleme hizmeti, doktor ve hemşire hizmeti, odalarda minibar ile pasta ve içki servisi verilen en az 100 kişilik salon olmalı.

5    Yıldızlı Oteller: En az 120 odalı olacak. Oda sayısının en az yüzde 20’si kadar park yeri ve garajı bulunmalı. Uydu veya video yayınları imkanı, 24 saat oda servisi ve turizm amaçlı satış üniteleri olmalı.

OTEL YATIRIMCILARI NELER YAPIYOR?

AĞAOĞLU: Turizm alanında yatırımları bulunan Ağaoğlu, önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği projeleri ile birlikte otel yatırımlarını da sürdürmeyi planlıyor.

AMPLIO: Hilton ile Garden Inn markası için 9 ilde 15 oteli kapsayan bir anlaşma imzaladı. Yeni yatırımlar için çalışıyor.

DOĞUŞ HOLDİNG: Geçtiğimiz yıllarda Turizme 200 milyon dolarlık yatırım planını açıklayan grup, marinalar ve ellerindeki otellere yenilerini ekleme konusunda çalışmalar yapıyor. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, turizmde yeni yatırım potansiyellerine baktıklarını, grup bünyesindeki marinalar ve ellerindeki otellerin turizm yapılanmaları için yeterli olmadığını söyleyip, “Arkadaşlarımız şu anda dünyanın içinde olduğu dönemi de zannediyorum fırsat olarak kullanacaklar” açıklamasını yapmıştı.

SÖNMEZ HOLDİNG: Baia oteller zinciri kurmayı planlayan holding, bu alanda yeni yatırımlar yapmayı planlıyor.

EVER GRUP: Savunma sanayi, otelcilik ve medikal sektörlerinde çeşitli projeleri hayata geçiren Ever Grup, otelcilikte büyüyecek. 5 yılda 12 şehir oteli açmayı hedefleyen grup bu alanda yaklaşık 190 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştirecek, ilki İzmir Balçova’da yapılacak otel toplam 402 yataklı ve business konseptinde olacak. Otel için dünyanın önde gelen markalarıyla görüşen Ever Grup, Ramada Encore ile anlaşma imzaladı. Ever Grup Yönetim Kurulu Başkanı Selen Ersü, “2006 yılında Ankara’daki Mega Residence Hotel ile otelcilik sektörüne adım atmıştık. Beş yıl içerisinde dünyanın önemli otel zincirleri ile anlaşmalar yaparak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde farklı konseptlerde toplam 190 milyon Euro’luk yatırımla 12 otel yapmayı hedefliyoruz, ilk anlaşmamızı Wyndham Grubu ile İzmir için yaptık” diyor.

PALMALİ GRUP: Türkiye’de ulaşımdan turizme inşaattan gıdaya olmak üzere çok sayıda sektörde faaliyet gösteren Palmali Grup, Türkiye’de turizm sektörüne yatırım tutarını 2012’de 350 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

Palmali GrupTurizm’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Kerem Tümay, Türkiye’deki turizm yatırımlarına 2007 yılında The İstanbul Edition oteli inşaatıyla başladıklarını hatırlatarak, “Şu an faaliyet gösteren 5 tesisimiz bulunuyor. Türkiye yatırımlarımız Palmalife Hotel, Palmalife Marina Hotel, Palmarina ve The İstanbul Edition. Türkiye’deki turizm sektörüne bugüne kadar 300 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu tutarı 2012 sonunda 350 milyon dolara çıkaracağız” diyor.

Tümay, yeni hedeflerinin İstanbul’da bir otel daha açmak olduğunu, bunun için Palmalife markalarıyla devam edebilecekleri gibi Marriott’un başka bir markasıyla da anlaşabileceklerini ya da Edition’un Anadolu yakasında ikinci bir versiyonunun da düşünülebileceğini söylüyor.

AKFEN HOLDİNG: Accor Grubu ile anlaşan Akfen Holding, ağırlıklı İstanbul olmak üzere Türkiye’nin gelişen kentlerinde otel yatırımları yapıyor. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şu anda 18 olan otel sayısını iki yıl içinde 24’e çıkartacaklarını söylüyor.

Türkiye’de nüfusu 1 milyonu aşan 20 kent bulunduğunu ve buralarda 3-4 yıldızlı otel yatırımlarının artacağını belirten Akın şöyle devam ediyor: “Ekonomik anlamda iyimserlik sürmeli. Bahsedilen kriz yeni değil, dört yıldır var.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

5 Yorum

  1. Merhabalar. Halihazırda 35000 m2 bir alanı ve kendine özel bir koyu olan kupon sayılan geleceği turizm cenneti olacak bir mevkide yatırımcısının pişman olmayacağı bir bölge. Detaylı bilgi ve randevu için irtibat tel: 05443776958 arayınız.

  2. HER ALANDA HIZLA BÜYÜYEN ŞEHRİMİZİN BÜNYESİNDE HİZMET VERECEK BİR YILDIZLI ŞEHİR OTELİ YOKTUR.BEN BU KONUDA YATIRIMCI ARKADAŞLARI DAVET ETMEK GEREKLİ İNCELEME VE ARAŞTIRMAYI YAPMAK İÇİN DÜŞÜNCEMİ BURAYA YAZMAK İSTEDİM.AYRICA BU KONUMA UYGUN 8000 METREKARE BİR ALANA SAHİPİM.MÜŞTEREK YADA SATARAK BURAYI DEĞERLENDİRMEKTE İSTİYORUM.BULUNDUĞUM ŞEHİR MERKEZİ KASTAMONUDUR.İRT 05333308637

  3. Alanya Antalya yolu üzeri Okurcalar beldesi Turizm imarlı yol üzeri 36,000 dönüm arazisi satılıktır.tel05388596451

  4. kars merkezde 800 metrekare yerim var hazır vesiyete icnde banyosu mutfağı yatağı dolabi sandalyesi bulunmakta toplam 50 yatağı var tarihi binadır yurt dışında olduğumdan dolayı ilgilenemiyorum ilgisi olana devr etmek istiyorum irt 05316090072

  5. ESKİŞEHİR MAHMUDİYE İLCESİNDENİM İLÇENİN 2KM YANINDAKİ TARLAMIZDA MTA NIN JEOTERMAL KUYUSUNDAN 60 DERECE SICAK SU ÇIKTI OTEL YATIRIMCILARININ BURAYA BÜYÜK BİR TESİS YAPMASINI BEKLİYORUZ YAKINDAN KONYA YOLU GEÇİYOR VE ATÇİFTLİKLERİ VAR ORTAM YATIRIM YAPMAYA UYGUN 110000 M2 YERİMİZ VAR İLGİLENEN YATIRIMCILARA BİLGİ VERİRİZ YERİMİZİ ANLASMAÖIZ DURUMUNDA SATABİLİRİZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu