İş Fikirleri ve İş Kurmak

Oyun Sektörüne Yatırım Yapın

Oyun Pazarına Yatırım Yapmak

GRAM GAMES

Bir haftada 2 milyon indirildi

Mobil platformlara oyun üretmek amacıyla 2012 yılında Mehmet Ecevit tarafından kurulan bir firma Gram Games. Yoğun çalışmalara rağmen pek ilgi görmeyen ilk birkaç oyundan sonra, şu anda 85 milyonun üzerinde indirilme ile global hit olan 1010!’i oyun severler ile buluşturdu.

“1010!’i piyasaya sürerken bankada 25 bin dolarımız kalmıştı. Pazarlama için bir kuruş bile harcamadığımız halde 1010! Asya’da bü3fük ilgi gördü” diyen İş Geliştirme Müdürü Sedef E-ce-vit, altı ay önce yayınladıkları Six! 030inunun da bir haftada 2 milyon indirilmeye ulaşarak büyük bir başarıya ulaştığını ifade ediyor. Geçen Temmuz ayında Londra ofisini açan şirketin bünyesinde şu anda Londra’da 13, Türkiye’de 39 olmak üzere toplam 52 kişi çalışıyor.

“Oyunlarımızı bugüne kadar tüm dünyada 100 milyondan fazla oyuncu ile buluşturduk” diyen Ecevit oyunlarına en çok ABD, İngiltere, Çin, Kanada ve Fransa’dan rağbet olduğunu belirtiyor. Mobil 050ın ekosis-temine katkı sağlamak ve bağımsız oyun geliştiricilere destek olmak adına 2015 yılında “2Tons İvmelendirme Progra-mı”nı başlattıklarını ifade eden Ecevit sözlerini şöyle tamamlıyor: “Programımız kapsamında mobil dünyada yer almak isteyen bağımsız oyun geliştiriciler, teknik problemlerden şirketleşme sürecine, mobil pazarda başarı sağlamanın önemli ipuçlarından pazarlama, tanıtım ve reklam desteğine kadar, her türlü alanda tecrübelerimizden ve imkanlarımızdan faydalanabiliyor. Üstelik bunun için gelir ortaklığı talep etmiyor, maddi bir yükümlülük dayatmıyor ve herhangi bir sözleşme imzalamalarım beklemiyoruz. Buradaki tek beklentimiz, oyun geliştiricilerin birbirlerinin deneyiminden faydalanabilecekleri bir platform oluşturabilmek.”

INGOSER

Dünyada ilk 100’de

Infosfer, 2005 yılında Türkiye’nin ilk gerçek zamanlı üç boyutlu oyunu Pusu Uyamş’ı geliştiren ekip tarafından kuruldu. Hakan Yüksel öncülüğünde Cem ve Burcu Uzunlar ortaklığında kurulan şirket, mobil oyun pazarına odaklanmış durumda.

“ABD’li bir firma için yazılımını geliştirdiğimiz Charm King, Bubble Blitz ve HotShot oyunları şu anda Apple Store, Goole Play ve Amazon Store’dan indirilebilir durumda. Bunların yanı sıra geliştirmekte olduğumuz 10 oyunumuz daha var” diyen Yüksel, Charm King oyununun dünyada en çok kazanan 100 mobil oyundan biri olduğunu belirtiyor. Türk oyun sektörünün en büyük sorununun eleman sıkıntısı olduğuna değinen Yüksel, “Evde oturup oyun geliştiren öğrenciler var artık Türkiye’de. Bu gençler sektörün geleceği için çok kıymetli” diyor.

PIXOFUN

Y kuşağına kurumsal oyun tasarlıyor

2005 yılında Ergun ve Başak Güvenç çifti tarafından kurulan Pixofun’un ODTÜ Teknokent bünyesinde yer alan oyun stüdyosunda mobil oyun ve servisler geliştiriliyor. Kötü Kedi Şerafettin 2.80 ve Metal Fırtına, FootboCity gibi oyunlarla piyasaya kendini tanıtan şirket, 2010 yılından itibaren de daha çok kuramların Y jenerasyon çalışanları için tasarlayıp geliştirdiği 030ın temelli kurumsal eğitim projelerine yönelmiş durumda.

“Bu bağlamda geçen sene Iş Bankası için tasarladığımız İşVille İngiltere’de Learning Technologies Awards’da Best Learning Game alanında birinci oldu. En son, kurumlar için geliştirdiğimiz, bir oyunlaştırma projesi olan QuizGame ise 2016 yılında 2 uluslararası ödül kazandı.

QuizGame, farklı farklı kuramlardan Y kuşağı mensubu 150 binden fazla yerli ve yabancı şirket çalışanı tarafından oynandı” diyen Başak Güvenç, klasik kurumsal eğitimlerden sıkılan genç çalışanları hedeflediklerini belirtiyor.

CONSALA GAMES

Tüm dünyadan oyuncuları var

Consala Games, tarayıcı tabanlı ilk Türk oyunlardan biri olan strateji oyunu MineFight’ı 2008’de piyasaya çıkararak sektöre giriş yaptı. Türkiye’nin tarayıcı tabanlı ilk MMO korsanlık oyunu Son Korsan’ı da 2009 senesinde yayınlayarak pazardaki yerini sağlamlaştırdı. Yerli strateji oyunlarının yetersizliğinden dolayı 030ın üretmeye karar verdiklerini anlatan Consala CEO’su Mustafa Büyükdüvenci, “O günlerde birkaç oyuncunun askerlerini açık arazide birleştirip toplu olarak harekat emri verebilmesi ve düşmana toplu saldırı yapabilmesi gibi şeyler hayaldi. Oyun temaları ya geçmiş ya da öngörülemeyen gelecek ile ilgiliydi. Yakın zamana ait bir oyun boşluğu vardı. Denizcilik teması ile ilgili bir oyun yoktu. Muhteşem bir donanma tarihine sahip olan ülkemizde bununla ilgili herhangi bir 030ın henüz yapılmamıştı. Bu tarz oyun oynamak isteyen 030incular yabancı platformlarda bulunan oyunları oynamak zorundaydı” diyor.

Consala Games 030inları daha çok Türkiye’de rağbet görse de tüm dünyadan oyuncusu bulunuyor. Toplam 3 milyon kayıtlı kullanıcılarının bulunduğunu ifade eden Büyükdüvenci’ye göre başarının sebebi oyunlardaki kültürel öğeler.

Hiç yatırım veya teşvik almadan 30İzde 100 yerli imkanlarla 030ın geliştirmenin mümkün olduğuna dair iyi bir örnek olduklarını ifade eden Büyükdüvenci, gençlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Kendi projesini yapmak isteyen gençlere tavsiyem oyunu küçük çapta çalışır vaziyete getirip hemen sunmaları. Gelen tepkilere göre devam etmeleri ya da etmemeleri. Eğer başarısız olacaksa hızlıca başarısız olsunlar ki bir sonraki projeye geçsinler. Ülkemizde oyun pazarı her yıl yüzde 7 oranında büyüyor. Orijinal projeleri, diğer oyunlarda olmayan özellikleri iyi tespit edip bunu güzel fikirlerle harmanlayan gençlerin 030mları her zaman başarılı olacaktır.”

DIGITOY GAMES

‘Türkiye pastadan daha fazla pay almalı”

Digitoy Games, 2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Tek-nopark’ta Mustafa Özsakallı, Can Erçelebi ve Nasuh Özsakallı tarafından kuruldu. Masa oyunları geliştiren firmanın en popüler oyunları, Okey Extra, 101 Okey Extra ve Poker Extra. Yaklaşık 150 bin aktif oyuncusu bulunuyor. Aylık kullanıcı sayısının bir milyona yaklaştığını belirten Can Erçe-lebi, oyunlarının sırasıyla Türkiye, Almanya, Avusturya, Fransa, ABD, Romanya ve Makedonya’da oynandığını ifade ediyor.

“Türkiye’nin pastadan daha fazla pay almasını sağlamak için nitelikli insan gücü sektördeki en önemli dinamik. Kurucu üyelerinden olduğumuz Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) ile ekosistemin verimli bir şekilde ilerlemesi için çalışıyoruz” diyen Erçelebi, 2016 itibariyle Ekonomi ve Sanayi Bakanlıklarının oyun sektörüne yönelik ihracatı arttırıcı teşvik programlarım yürürlüğe soktuğunu ve bunun ellerini güçlendirdiğini söylüyor.

MYNET OYUN

10 milyon oyuncusu var

Mynet Oyun, 12 milyon aylık tekil ziyaretçi ile Türkiye’nin lider oyun platformlarından biri. 25 kişilik bir ekiple, oyun üretiminden yayıncılığına, oyunun kullanıcılara ulaştırılmasından online ve telefonla desteğe kadar birçok başlık altında oyunculara hizmet veriyor. Yoğun olarak okey ve tavla gibi yerel internet kullanıcılarına hitap eden kültürel ve sosyal oyunlar ürettiklerini ifade eden Oyun Grup Müdürü Murat Uğur Kurt, “Gün içinde 12 saatten fazla oyun oynayan kullanıcılarımız var. Farklı platformlarda ve ülkelerde yaklaşık 10 milyon oyuncuya erişiyoruz. Özellikle gurbetçilerimizin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinden ve ABD’den düzenli oyuncularımız var” diyor.

RADMULE

Ingiltere’de bir yayıncı ile anlaştı

2016 yılında Ulaş Bilgenoğlu ve Necati Dinç tarafından kuruldu. Bilgenoğlu Microsoft Dubai’deki görevini bırakarak hayalindeki oyun stüdyosunu kurmak üzere Türkiye’ye dönüş yapmış bir isim. Necati Dinç ise ünlü oyun yapımcısı Mevlüt Dinç’in oğlu. Küçük yaşlardan itibaren oyun tasarımcısı olarak yetişmiş. Game Ga-rage Girişim Hızlandırma Programı’nda tanışan ikili birlikte bir oyun stüdyosu kurmaya karar vermiş. Kelime oyunu Letta ile soru cevap oyunu Trivia Game Show olmak üzere iki oyunları bulunuyor. Letta’mn global olarak yayınlanması için Ingiltere’den bir yayıncıyla anlaştıklarını ifade eden Ulaş Bilgenoğlu, “ilk aşamada oyun Kanada, İsveç, Danimarka, Hollanda ve Avustralya pazarlarında yayınlanacak. Daha sonra Ingiltere, ABD gibi büyük pazarlar ve İngilizce dışındaki dillerle geri kalan pazarlarda da yayınlanacak” diyor. Oyun sektörü için yatırımcı bulmanın zor olduğundan da bahseden Bilgenoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Yatırımcı açısından da devlet teşvikleri açısından da aynı sorunla karşılaşıyoruz. Yetkililer bazen, oyunları ve stüdyoları nasıl değerlendireceklerini, hangi kefeye koymaları gerektiğini bilemiyorlar. Bir oyunu neye göre değerlendireceğini tespit etmek çok zor bir konu.”

REALITYARTS

Dünya bu oyunu bekliyor

RealityArts, Bahar Baziki ve İsmail Kemal Çiftçioğlu tarafından 2016’da kuruldu. Henüz ilk oyunu yapım aşamasında. Void-runner adlı uçuş ve savaş oyunu önümüzdeki ay yayınlanacak. “Bilimkurgu tarzda, egzotik dünyalarda mücadele ettiğiniz bu gelişmiş uçuş oyunu, sadece ülkemizde değil yurtdışında da geniş bir kitle tarafından beklenmekte” diyen Bahar Baziki, yurtdışmdan ciddi destekçileri olduğunu ifade ediyor. Dünyanın lider grafik motorlarından Unreal Engine’in üreticisi Epic Games oyunun resmi destekçisi oldu.

SIMSOFT

“Ciddi” oyunlar geliştiriyor

2006 yılında ODTÜ KOSGEB Teknoloji Geliştirme Kuluçka Merkezi’nde kurulan Simsoft, simülasyon oyunları konusunda uzman. Kurucu ortak Prof. Veysi İşler, eğitim amaçlı birçok oyun projesi ürettiklerini de söylüyor. “Sadece Türkiye’de değil dünyada da farklılık gösteren çok sayıda eğitim amaçlı ‘ciddi oyun’ geliştiren bir firmayız. Geliştirdiğimiz oyunlar arasında çocuklara güvenli internet bilincini kazandıran da var, sınır güvenliği eğitimi amacıyla yetişkinler tarafından kullanılan da var.

Son olarak havalimanlarında acil kurtarma ekiplerinin eğitimi amacıyla geliştirdiğimiz bir simülasyon oyunu bulunuyor” diyen işler, çok değişik yaş gruplarına hitap eden oyunları olduğunu belirtiyor. Bunlar arasında en dikkat çekenler, basketbol koçlarının eğitimi oyunları, fizik tedavi amaçlı sağlık oyunları, mobil cihazlarda oynanan sürüş oyunları ve subayların eğitiminde kullanılan harp oyunları. Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği TOGED’in kurucu üyelerinden olan İşler, dernek olarak amaçlarının sektörü kısa sürede 5 milyar dolar ihracat yapacak düzeye getirmek olduğunu ve bunun için sürpriz projeler geliştirdiklerini ifade ediyor ve ekliyor, “Tek başına geliştirdiği bir oyunla milyonlarca dolar gelir elde eden öğrencilerim var. Oyun sektörü ciddi bir ihracat kalemi olabilir.”

OYUN AJANSI GAMING İN TURKEY

“Oyununuza aşık olmayın”

Türk oyun sektörünün son yıllarda ciddi bir atılım içinde olduğunu ifade eden Oyun Ajansı Gaming in Turkey’nin kurucusu Ozan Aydemir, “Yerli oyun firmaları Peak Games’in ABD’de, Gram Games’in İngiltere’de genişlemesi, Tales World’ün ortaçağ rol yapma oyunu Mount and Blade’in ise 200’den fazla ülkede rekor kırarak 7 milyon kopya satışa ulaşması, Türkiye’nin global pazarda da önemli bir potansiyele sahip olduğuna işaret ediyor” diyor.

Eğitim ve deneyim konusunda çok başlarda olduğumuza vurgu yapan Aydemir, oyun işine girmek isteyen gençlere Bahçeşehir Üniversitesi BUG Game Lab.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, ODTÜ Gate gibi oyun sektörü eğitimine ağırlık veren okullara yönelmelerini tavsiye ediyor. Pazarlamacıların ise çağın şartlarına ayak uydurması gerektiğine değinen Aydemir, “Konvansiyo-nel devam ederim, bildiğimden şaşmam derseniz çuvallarsınız. 300 filmindeki ünlü replik This is Sparta’ gibi ben de ‘This is game business’ diyorum. Eğer işin mutfağında pişmeden işe girişirseniz başarılı olamazsınız” diyor. Aydemir oyun sektöründe yapılan pazarlama hatalarını ise şu sözlerle aktarıyor:

“Birçok oyun firması oyunu yaparken parasının çoğunu bitiriyor ve zannediyor ki oyunu yayınlayınca milyonlara ulaşacak. Ama öyle bir dünya yok. Eğer az bütçeniz var ise en verimli dijital kanalları, en hızlı şekilde kullanıp, en kısa sürede maksimum oyuncuyu oyuna çekin. Oyun gelir yaparsa oradan gelecek para ile pazarlamaya devam edersiniz. Ama çoğu firma buna cesaret edemiyor ve az bütçesini bölük pörçük uzun vadeli harcamaya çalışıyor. Öyle olunca da para tamamen boşa gidiyor. Her yerde görüneyim, nasıl olsa oyuncu gelir diyorsanız da baştan kaybettiniz demektir. Yaptığınız her pazarlama aksiyonunu çok iyi gözlemlemeli ve ölçümleme-lisiniz. Oyununuza aşık olmamalı, gerekirse kapatabilmelisiniz.”

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu