İş Fikirleri ve İş Kurmak

Oyun Sektörüne Yatırım Yapın

Oyun Pazarına Yatırım Yapmak

Teşvikten yararlanan az

Tansu Kendirli’nin başkanlık yaptığı Oyun Tasarımcıları Geliştiricileri ve Yayıncıları Derneği’nin (Oyunder) 2016 yılı oyun geliştirme ekosistemi araştırmasına göre, Türkiye’deki oyun firmalarının ortalama ekip sayısı dokuz.

Firmaların ortalama yaşı 3.5. Firmaların yüzde 85’i mobil, yüzde 20’si sosyal platform, yüzde 17’si konsol, yüzde 29’u online, yüzde 47’si PC oyunlar üretiyor. Ürettikleri toplam oyun sayısı ortalaması 4.5. Kamu desteğinden faydalanan stüdyo oranı ise yüzde 44.

Nihat ZEYBEKCİ / Ekonomi Bakanı
Oyun dünyasının merkeıi olabiliriz

Çok önemli potansiyel barındıran oyun sektörü ülkemizde yeni gelişmeye başladı. Bu nedenle sektörü teşvike yönelik çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’de oyun yazılım sektörü geçen yıl 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 4-5 milyar dolarlık rakama ulaştığımızda çok büyük bir birikim ve kültür vadisi oluşacak. Sektördeki gençlerimizle muhteşem bir bölge yaratacağız. Elektronik ve sanal oyunlarla animasyon oyunlarında da dünyanın merkezi olmak için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ülkemiz dizi, oyun ve sinema sektöründe ileri seviyede bulunuyor. Bu alanlarda dünyada bir numara olmayı hedefliyoruz. Yüzde 100 Türkiye’de üretilmiş, yüzde 100 katma değeri olan bir ihracat kalemi. Serbest Bölgeler Kanunu, elimizi oldukça esneten, rahatlatan bir kanun.

Dünyada 16. sıradayız

Dünyanın önde gelen oyun şirketlerine Türkiye’de altyapı servisleri sunan Medianova’nın CEO’su Serkan Sevim Türkiye’nin dünyanın en büyük oyun pazarları arasında 16. sırada bulunduğunu belirtiyor. Nevvzoo tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye 2016 yılında elde ettiği 755 milyon dolarlık gelir ile Ortadoğu ve Afrika bölgesinin lideri konumunda. En yakın takipçi Suudi Arabistan’ın aynı dönemde oyun pazarından elde ettiği gelir ise 502 milyon dolar seviyesinde. Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki 300 milyonu aşkın oyun severin 2016 yılında toplam 3.2 milyar dolar harcama yaptığını söyleyen Sevim, bunun küresel pazarın sadece yüzde 3’ünü oluşturduğunu ifade ediyor.

Tedaviyi destekleyen oyunlar geliştiriyorlar

Kaliforniya merkezli HopeLab Tıbbi Araştırmalar Merkezi tarafından kanser hastası çocuk ve ergenler için tasarlanan Re-mission adlı üç boyutlu bilgisayar oyunu, ABD, Avustralya ve Kanada’daki pek çok kanser merkezinde tedavi desteği olarak oynatılıyor. Oyunda Roxxi adlı cesur bir nanobot kadın savaşçı, elindeki kemoterapi ve radyoterapi cihazlarıyla kanserli hücreleri tek tek parçalıyor. Oyun sanal ortamdaki duyguları gerçek duygulara dönüştürerek iyileşmeyi hızlandırıyor.

Oyunu geliştiren Dr. Pamela M. Kato, “Bu oyunu oynayan hastalar, kontrol grubuna kıyasla tedavilerine daha çok ilgi duyuyor, ilaç ve tedavilerinden daha çok fayda görüyorlar. Re-mission oyuncularında kemoterapi ve ilaçların etki süresi de uzuyor. Oyunu geliştirmeye devam ediyoruz” diyor.

Türkiye’de de sağlık oyunları üzerine çalışan bir ekip var. ODTÜ bünyesinde bulunan Teknokent Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi’nden Zibumi adlı bir oyun geliştirme grubu, söz konusu oyunlar üzerine çalışıyor. Sağlık oyunları felçli hastalar üzerinde de el-göz koordinasyonunu arttırması amacıyla kullanılabiliyor. ABD ve özellikle de Japonya’da Alzheimer tedavisine yönelik olarak kullanılan hafıza güçlendirici oyunlar var. Google’a ‘brain fitness’ yazınca çok sayıda web sitesinde bu tür oyunlara ulaşmak mümkün. Psikolojik rahatsızlıklar, dikkat eksikliği, hiperaktivite için de oyunlar mevcut.

Üç boyutlu oyun motorunun mucidi

Mevlüt Dinç, 80’lerden bugüne oyun sektörünün hızlı büyümesine tanıklık etmiş bir oyun yapımcısı. 1980’lerde İngiltere’de Enduro Racer, Last Ninja 2, First Samurai ve Street Racer gibi efsane olmuş maaB oyunlarda onun imzası var. 1998’de jgjalŞ dünyanın ilk üç boyutlu oyun motoru Actor’ün de mucidi olan Dinç 2000’lerin başında Türkiye’ye dönerek ülkenin ilk başarılı oyun firması Sobee’yi kurdu. 2009 yılında Sobee’yi Türk Telekom’a satarak sektörün öncü isimlerinden biri olan ve 2011’de kurulan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’na, Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesine devredilene kadar başkanlık eden Dinç, şu anda çalışmalarını Londra’da sürdürüyor. Türkiye’den ayrılmadan önce bir oyun akademisi kurmaya çalışan fakat piyasa henüz hazır olmadığı için bunu başaramayan Dinç şunları söylüyor:

“Hem yetenekli gençleri oyun sektörü için yetiştirmek hem de oyun tabanlı eğitim alanında çalışmak istemiştim. Dünya oyun pazarı bugün itibariyle sinema sektörünü geçmiş durumda. Ayrıca oyunlaştırma, sanal gerçeklik ve simülasyon eğitimden e-spora, sağlıktan savunma sanayine kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Son yıllarda Türkiye’de de çok iyi oyun stüdyoları çıkmaya başladı. Birikimimi paylaşmaya her zaman açığım.”

2023 ihracat hedefi 2 milyar dolar

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Plam’nda, oyun geliştirme faaliyetlerinin destekleneceği belirtiliyor. Bu amaçla Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, ODTÜ Teknokent Yönetim A.Ş., ODTÜ Teknokent bünyesindeki Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi [ATOM], Ankara Kalkınma Ajansı, KOSGEB, TÜBİTAK, teknoparklar bünyesindeki kuluçkalar ve Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu çeşitli faaliyetler yürütüyor.

Dönemsel olarak çeşitli teşvik, destek ve hibe çağrıları yapılıyor. Bu çalışmalarla Türkiye’nin 2023’te en az 2 milyar dolarlık oyun ihracatına ulaşması hedefleniyor. FATİH Projesi’nde en üst düzeyde ifade edilmeye başlanan “içerik” vurgusu oyun tabanlı eğitim tarafında yapılacak yeni açılımlar ile yeni fırsatlar oluşturuyor.

Son zamanların en önemli desteği altı ay önce KOSGEB’ten gelmişti. Kuruluş oyun geliştiricilere 250 bin TL’lik geri ödemesiz destek vereceğini açıklamıştı. Ingame Group kurucularından Özgür Soner, oyun sektörünün çok hızlı bir sektör olmasından dolayı teşviklerin de hızla verilmesi gerektiğine değinerek “Bir desteğin altı ay sonra verilmesi bile oyun sektöründe çok uzun bir zaman demek ve işleri alt üst edebilir. Bir de özellikle KDV ve oyun dağıtım platformu komisyonlarında yerli üreticiye ve yayıncıya iç pazarda avantaj sağlanması gerekir. Şu anda yabancı oyun firmalarına karşı yerli oyun firmalarının bir avantajı bulunmuyor” diyor.

Oyun dünyasından haberler

Türk geliştiricilere jest

Silikon Vadisi merkezli data analiz firması Mobile Action’ın kurucusu Aykut Karaalioğlu, Türk oyun sektörüne destek vermek amacıyla ASO (app store optimization) hizmetini, oyun geliştirmek isteyen yerli girişimcilere üç ay boyunca ücretsiz olarak vereceğini açıkladı. Bu hizmet ile yeni oyun geliştiriciler, oyunlarını hangi platformlara, hangi zaman aralıklarında koymaları gerektiğini kolayca belirleyerek kısa zamanda geniş bir hedef kitlesine ulaşabilecek.

Hedef Avrupa

15 yıl önce kurulan, Türkiye’nin ilk oyun bilgisayarı firması Monster, Dubai ve Kıbrıs’ta ofis açtı. Kurumsal İletişim Müdürü Kayra Keri Küpçü, “Amacımız bölgeye hakim olduktan sonra Avrupa’ya açılmak” diyor.

Steam’de ilk dörtte

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi Tolga Öztürk’ün yedi arkadaşıyla beraber geliştirdiği text tabanlı puzzle oyunu Tartarus, 205 milyon aktif kullanıcısı olan dünyanın en büyük oyun platformlarından Steam’de bir buçuk ay önce ilk dörde girdi.

Oyun oynayarak para kazanıyor

YouTube’da 2.3 milyondan fazla takipçisiyle sosyal medyada fenomen olan ‘Burak Oyunda’, mobil uygulama platformu Empovver’ın desteğiyle mobil uygulamasını çıkardı. 500 binden fazla indirilmeye ulaşan ‘Burak Oyunda’ uygulaması her gün aktif olarak 10 binden fazla takipçi tarafından ziyaret ediliyor. Empovver ‘Burak Oyunda’ için uygulama içi reklam ve sponsorluk desteği de sağlıyor. Böylece Burak sadece oyun oynayarak para kazanabilecek.

Türk oyunculara özel turnuva

Geliştirdiği World of Tanks, World of Warplanes ve World of Warships gibi tarihi savaş araçları simülasyonları ile dünya çapında milyonlarca oyuncuya ulaşmış oyun geliştiricisi ve yayıncısı Wargaming’in sözcüsü Tom Putzki, Türkiye’deki pazarı çok önemsedikleri için Türk oyunculara özel World of Tanks turnuvaları düzenleyeceklerini duyurdu. Putzki, “Türk oyuncular en az Koreliler ve PolonyalIlar kadar tutkulu” diyor.

5 milyon dolarlık yatırım yapıyor

Dünya oyun devlerinden Tencent, 5 milyon dolar yatırımla Türk oyun pazarına giriş yaptığını açıkladı. Dünya oyun pazarının yüzde 50’den fazlasını elinde bulunduran Tencent, yeni 5V5 Mobil MOBA Oyunu “Strike Of Kings” ile Türk oyun pazarına 2017 yılında 5 milyon dolar yatırım yapacağını, ilk yıl için yatırım harcamalarını reklam, e-spor, lokalizasyon çalışmaları ve kampanyalara ayıracağını duyurdu. Türkiye, “Strike of Kings” oyununun halka açık olarak duyurulduğu ilk pazar olma özelliğini taşıyor.

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu