Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Patronların yeni gözdesi: Sportif balıkçı tekneleri

Sportif balıkçı teknelerine sipariş yağıyor. Karadan oltayla balık tutmak yerine hem tekneyle gezme hem de balık tutma keyfini birlikte yaşamak isteyenler için 15 bin euroya da tekne var, 7 milyon euro’ya da.

SON dönemlerde birçok işadamı, yoğun iş temposundan biraz olsun sıyrılmak için balığa çıkmayı tercih ediyor. Ancak bu hobi artık karadan oltayla yapılmıyor. İşadamları bazen yalnız bazen de birkaç arkadaş toplanarak tekneyle denize açılıyor; hem geziyor hem de balık avlıyorlar.

işte bu keyfi yaşayanların hikayeleri kulaktan kulağa yayılınca yeni bir trendin de önü açılmış oldu. Özellikle İstanbul, İzmir gibi denize yakın şehirlerdeki marinaların çoğalmasıyla birlikte sportif balıkçı teknelerinin satışları hızla artıyor.

“ELİNİZİ ÇABUK TUTUN”

Karina Yatçılık’tan Jeanneau Satış Müdürü Mert Özbatur, “Jeanneau Motorboats” grubundaki sportif balıkçı teknelerinin toplam ciroda yüzde 30 civarında pay aldığını söylüyor. Yılda 5 ile 10 arasında tekne ithal ettiklerini anlatan Özbatur, bu sayının her geçen gün arttığına dikkat çekiyor. Geçen sezon ithal ettikleri sportif teknelerin nerdeyse tamamını sattıklarını ifade eden Mert Özbatur, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Gerek ABD gerekse Avrupa ülkelerinde bu tür teknelere ilgi giderek artıyor. Yoğun bir sipariş söz konusu. Öyle ki 2013 yılı için bile sıra oluşmaya başladı. Bu tür tekne almayı düşünen denizseverlerin içinde bulunduğumuz aylarda sipariş vermesi gerekiyor.”

Karina Yatçılık, bu yıl özellikle sportif balıkçı teknelerine yönelik özel bir kampanya üzerinde çalışıyor. Şirket, bu yolla 15-20 arası tekne satmayı hedefliyor.

Özbatur, sadece balık avı, gezi ve balık avı, sürat veya sürat ve balık avı için tekne satın alan birçok müşterileri olduğunu söylüyor. Kısacası bu tür tekneleri alanların amacı tamamıyla hobi ve keyif almak.

Jeanneau markasında bu sınıfta pek çok seçenek bulunuyor. Sadece balık için Merry Fisher 6, 755 ve 855 Marlin; hem gezi hem de balık için ideal bir tip olan Merry Fisher 595, 645, 755, 855; sürat için Cap Camarat 5.5, 6.5, 7.5, 8.5 WA ve 6.5, 7.5 DC; sürat-ba-lık içinse Cap Camarat 5.1, 5.5, 6.5, 7.5, 8.5 CC tiplerinden oluşan 20’den fazla model mevcut.

Bu tür tekneleri 1957 yılından bu yana üreten Jeannea-u’nun portföyünde 8 bin 300 euro’dan başlayıp 80 bin euro’ya varan oldukça geniş bir model yelpazesi bulunuyor.

“EN UYGUN BOY 40 FEET VE ÜSTÜ

Sportif balıkçılık, özellikle Alaçatı’da düzenlenen balık turnuvasıyla birlikte popülerlik kazandı. Tatari Yatçılık’ın sahibi Bülent Tatari, “Artık insanlar bu iş için özel üretilen teknelerin alınması gerektiğini anladı” diyor. Tatari, teknenin yaklaşık 20-30 mil açığa hızlıca gidip, balığı avlayıp, olası fırtınalara karşı güven veren, gerekirse hızlı ve güvenli bir şekilde karaya ulaşım sağlayacak özelliklerde olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Pazar henüz yeni olduğu için sportif balıkçı teknelerinin toplam satışlardaki payı tam olarak bilinmiyor. Ancak sektör yetkilileri, yüzde 3’ler civarında ol duğunu tahmin ediyor.

Kayak ve balıkçı teknelerinin ağırlıkta olduğu Tatari Yatçılık’ta sportif balıkçı teknesine özel üç marka bulunuyor. Firma, fiyatları 200 bin ile 650 bin dolar arasında olan bu teknelerden geçen yıl üç tane satmış. Bülent Tatari, bu yılki satış hedeflerini şöyle anlatıyor:

“Bu yıl sportif balıkçılık amaçlı beş tekne satışından 2.5 milyon dolar civarında ciro hedefliyoruz. Tabii bu değişebilir de. Çünkü tek bir teknenin fiyatı bile 6 milyon dolar olabiliyor. Yaklaşık 77 feet’lik (1 feet = 30.48 cm) tekneden bahsediyorum. Hem balıkçılığa uygun hem de konfor olarak evi aratmayan, ailenizle vakit geçirebileceğiniz yüzen saray yavrusu… Dolayısıyla beş tane 30-40 feet arası tekne satmayı planlıyoruz. Bizim sularımız için aslında en iyi boyun 40 feet ve üstü olduğunu düşünüyorum.”

Türkiye’de hemen her kesimden müşterileri olduğunu belirten Bülent Tatari, “Kimi birkaç kişi birleşerek ufak bir tekne alıyor, kimiyse büyük ve lüks tekneler.

Sırf balıkçılık için de alan var, hem balıkçılık hem de ailesiyle gezmek için de… Bu tamamen bir hobi. Amaç hem balığa çıkmak hem de denizde ailesiyle, arkadaşlarıyla tatili yapmak” diyor.

Tatari Yatçılık’ta bulunan sportif balıkçı teknelerinden Albemarle 77 bin-1 milyon, Cabo 550 bin-1 milyon 550 bin, Hatteras modelleri ise 2 milyon-7 milyon dolar arasında fiyatlara sahip. Cabo ve Hatteras, motoryat olarak da sıklıkla tercih ediliyor.

Hangi tekne ne kadar?

Barracuda 9  52 bin 400 euro
Barracuda 7  23    bin 600 euro
Antares 8.80  50 bin 400 euro
Antares 7.80 24    bin 650 euro
Ocqueteau ve Darekco Texas 15 bin-155 bin euro
Jeanneau tekneler 8 bin 300-80 bin euro
Albemarle  77 bin- 1 milyon dolar
Cabo 550 bin-1 milyon 550 bin dolar
Hatteras  2 milyon-7 milyon

HAFTA SONU KEYFİ İÇİN

Gözdem Marin’in sahibi Pelin Demira-yak da son yıllarda özellikle işadamlarının balıkçılığa yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor. Amerika’da çok yaygın olan balıkçılık turnuvalarının artık Türkiye’de de yapıldığını hatırlatan Demirayak, “özellikle Ala-çatı’da her yıl düzenlenen aktiviteler yoğun ilgi çekiyor. Yine güney sahillerimizde özel balık avları için turlar organize ediliyor.

Heyecan ve adrenalin, günümüzün stresli ve yoğun yaşamında işadamlarını cezbediyor” diyor.

Türkiye denizleri artık sadece keyif için değil sportif amaçlar için de kullanılıyor. Pelin Demirayak, birçok işadamının üçlü dörtlü gruplar halinde hafta sonlarını balık avlayarak geçirmeyi tercih ettiğini anlatıyor.

Gözdem Marin’in yüzde 40’,n, bu Pelin Demirayak^ pazar oluşturuyor. Bu sezon denizcilik sektörünün dünyadaki kriz yüzünden istediği rakamları yakalayamadığına değinen Demirayak, “2013 yılı içinse beklentilerimiz çok daha yüksek” diyor.

Gözdem Marin, halen Ocqueteau (Fransa) ve Darekco Texas (Polonya) gibi iki ünlü markanın Türkiye genel distribütörlüğünü yürütüyor. Ocqueteau teknelerin en önemli özelliği “vakum infüzyon” tekniğiyle üretilmesi. Tamamı Fransa’da üretilen ve ozmozu önleme konusunda bir efsane olarak kabul edilen Ocqueteau tekneleri, çift cidarlı olduğu için hiç batmıyor.

Darekco Texas teknelerinin en büyük özelliği ise Kuzey Buz Denizi’nin zorlu şartlarına uygun olarak üretilmesi. Bu da tekneleri daha güvenilir kılıyor. Söz konusu teknelerin fiyatı 15 bin ila 155 bin euro arasında değişiyor.

Amatör Denizci Belgesi nasıl alınır?

Amatör Denizci Belgesi (ADB), kişilerin denizde spor ve gezi amacıyla tekne kullanabilmek için sahip olmaları gereken bir belge. Boyu 24 metreyi geçmeyen, ticari amaç olmaksızın gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan teknelerin tüm dünyada kullanmasını sağlar. Ehliyetin üzerinde “yelkenli ve/veya motorlu özel tekneleri sevk ve idare etmek için geçerlidir’1 ibaresi vardır. Her hafta yapılan bu sınavlar için kurslara katılarak da hazırlanabilirsiniz. Kursların fiyatları 300 TL ile 600 TL arasında değişmektedir.

Tuğçe Altınsoy / Para Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu