Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Periscope, canlı yayın ile sayısız iş yapma imkânı

Sosyal medyanın en yeni fenomeni. Twitter üzerinden canlı yayın yapma olanağı sağlayan Periscope, iş dünyası tarafından hemen keşfedildi. Çünkü küçükten büyüğe her boy şirkete canlı yayın ile sayısız iş yapma imkânı sağlıyor…

AKILLI telefonların hayatımıza girmesiyle beraber sosyal medyanın kullanımı da hızla arttı. Artık her an her yerden sosyal medyaya ulaşmak mümkün. Yolda, evde, işte bir tık uzağımızda. Hal böyle olunca sosyal medya şirketleri geliştirdikleri teknolojileri birbiri ardına piyasaya sürmeye başladı. Bunun son ve en popüler örneklerinden biri de Periscope. Kullanıcıya Tvvitter üzerinden canlı yayın yapma olanağı sunan Periscope kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşarak dikkatleri üzerine çekti.

canli yayin

Aslında Periscope mobil olarak canlı yayın yapma imkanı sunan ilk uygulama değil. Livestream, Meerkat gibi canlı yayın uygulamaları Periscope’tan önce kullanıcıyla buluştu. Ancak bu uygulamalar yaygınlaşmakta fazla başarılı olamadılar. “Adobe Social Intel-ligence Report” ikinci çeyrek sonuçları, kullanım oranlarında Periscope’un diğer canlı yayın uygulamalarına ciddi bir fark attığını ortaya koydu. Bu başarıda firmanın Andorid uygulamasının piyasaya sürülmesi önemli bir etken. Peki, Periscope’u bu kadar özel kılan ne? Bu sorununun cevabından önce firmanın kuruluş hikayesine bakalım.

TİWİTTER TARAFINDAN SATIN ALINDI

Bundan iki yıl önce yolu İstanbul’a düşen Pe-riscope’un kurucu ortaklarından Kayvon Beykpour, mevcut araç ve uygulamaların anlık gelişmeleri aktarmada yetersiz kaldığını burada fark ederek, anında aktarım yapacak bir uygulama fikri üzerinde düşünmeye başladı, ilhamını İstanbul’dan alan Beykpour bir süre sonra Twitter Kurucu Ortağı Jack Dorsey ile tanıştı ve projesini hayata geçirmek için gerekli olan fona ulaştı. 1.5 milyon dolarlık tohum yatırım finansmanı alan Beykpour, çalışmaları sonucu Periscope’u hayata geçirdi.

Bu yılın Ocak ayında Twitter tarafından 100 milyon dolara satın alınan Periscope, bu gelişmeyle Beykpour’un tahminlerinin çok ötesine taşındı. Nisan ayında piyasaya sunulan uygulamanın kullanıcı sayısı ilk on gün içinde 1 milyona ulaşırken dört ay içinde rakam 15 milyona dayandı.

Her ne kadar uygulamanın Twitter’a entegrasyonu Periscope’un kullanıcı sayısının artmasında etkili olsa da uygulamanın sahip olduğu bazı özellikler kullanıcı tercihlerinde belirleyici bir rol oynuyor. Bu özelliklerin başında Periscope’ta yapılan yayının kaydedilebilir olması geliyor. Yayının bitmesi ile video tekrar izlenmek için sisteme yükleniyor. Ancak videolar burada 24 saat süreyle tutuluyor; daha sonra firma tarafından videolara erişim kaldırılıyor. Yayının kaydedilebilir olması ayırt edici tek özelliği değil. Bir sosyal ağ gibi çalışan Periscope’ta kullanıcılar birbirini takip ederken, canlı yayma başlanması halinde kullanıcıların telefonlarına bildirim gönderiliyor.

15 milyon kullanıcısı var

Twitter üzerinden canlı ve gerçek zamanlı mobil video akışı hizmeti sağlayan Periscope, yayın hayatına başladığı Nisan ayından bu yana 15 milyon kullanıcıya ulaşarak rakiplerine açık ara fark attı. Bunda uygulamanın kullanıcı dostu ara yüzü ve kullanım kolaylığı da belirleyici oldu. Her an herkesin yayıncı olabileceği Periscope dünyasına henüz adım atmadıysanız, korkmayın başlayın canlı yayına… Telefonunuza iOS ve Android uyumlu Periscope uygulamasını indirin. Uygulamayı indirdikten sonra ister Twitter hesabınızla isterseniz de cep telefonu numaranızla Periscope hesabınızı oluşturun.

Uygulama üzerinden canlı yayın yapmak için ilk olarak ekranın ortasında bulunan yuvarlak simgeye tıklayıp canlı yayın sekmesini açmanız gerekiyor. Sekme açıldıktan sonra ekranda görünen “Start Broadcast” simgesine tıklamanız canlı yayına başlamanız için yeterli. Canlı yayına başlamanızla birlikte takipçilerinize Periscope tarafından bildirim gidiyor.

Yayını bitirmek için ekranın üstünde bulunan “Stop Broadcast” simgesine tıklamanız gerekiyor.

Eğer yayını ön kameradan yapmak isterseniz de ekranın üstüne iki kere tıklayın. Ekranda gözüken “Save to Camera Roll” simgesine tıklayarak yayını telefonunuza kaydedebilirsiniz.

Kendini yeniliyor

Periscope yayın kalitesini artırmak ve kullanıcıya daha geniş imkanlar tanımak için son dönemde piyasaya pek çok özellik sundu. Bu özelliklerden biri kadrajda sınır tanımayanlar için geliştirildi. Şimdiye kadar sadece dikey kadrajla yayın yapma imkanı veren uygulama, yatay kadraj özelliğini de hayata geçirdi. Kullanıcılara vveb profili oluşturma özelliği de sunan Periscope, dünya çapında yapılan canlı yayınları konum bazlı gösteren harita özelliğine de sahip. Bu özellik ile kullanıcılar interaktif bir harita aracılığı ile yayınların dünyada hangi noktalardan yapıldığını görüp buna göre yayın tercihi yapabiliyor.

PR’DA PERİSCOPE

Kullanıcılara oldukça pratik ve basit çözümler sunan uygulamayı markaların keşfetmesi de uzun sürmedi. Ürün lansmanı ve etkinlikler için Periscope’u kullanmaya başlayan firmalar, hedef kitleleri ile direkt iletişim kurma ve geri dönüş alma imkanı yakaladı. Zara’dan Coca-Cola’ya, Microsoft’tan Siemens’e pek çok uluslararası marka Periscope üzerinden tanıtım çalışmalarını hızlandırırken Türkiye’de uygulamayı ilk kullanan marka Vodafone oldu.

Firma, Vodafone FreeZone 18. Liselerarası Müzik Yarışması’nın Ankara ve İzmir elemelerini canlı yayınlayarak Periscope dünyasına iddialı bir giriş yaptı. Vodafone Türkiye Pazarlama Direktörü Fatih Uysal, vizyonlarının dijital dönüşüm olduğunu, bu dönüşümü de en hızlı ulaştıkları gençlere dokunarak gerçekleştirmek istediklerini anlatıyor.

Bu nedenle sosyal medya kanallarını özellikle gençlere yönelik etkinliklerinde sıkça kullan-dıklarım anlatan Uysal, Periscope ile Vodafone FreeZone 18. Liselerarası Müzik Yarış-ması’nın Ankara ve İzmir elemelerini canlı yayınlayarak 5 bin gence ulaştıklarını belirtiyor. Periscope kullanarak dünyaca ünlü konuşmacıların katıldığı Dijital Dönüşüm Zirvesi’ni ve ünlülerin yarıştığı Famous Cup yelken yarışlarını yayınlayarak hedef kitleye olan erişimlerini genişlettiklerini söyleyen Uysal, Vodafone Freezone ile gençlere gece boyunca fırsatlar sundukları #bizeuykuyok kampanyası dahilinde Periscope üzerinden talk-shovv’lar ve Playstation turnuvaları yayınladıklarını da sözlerine ekliyor.

“POPÜLER BİR UYGULAMA”

Vodafone’un yanı sıra ucuz uçak bileti arama hizmeti ile tanınan web sitesi Skyscanner da uygulama ile İstanbul dahil 24 şehirde 24 saatte gerçekleşen bir dünya turu yayını düzenleyerek son zamanlardaki en ilgi çekici projelerden birine imza attı. Çamlıca Gazoz, gazoz kapağı ile oynanan futbol maçını bu uygulama ile canlı yayınlayarak kullanıcıların beğenisini kazandı.

Unilever’in şampuan markası Clear ise oyuncu Burak Özçivit ve sosyal medya fenomenleri ile gerçekleştirdiği #BurakNerede projesiyle Türkiye’nin ilk Periscope viralini gerçekleştirdi. İki parçadan oluşan yayın 10 binden fazla izleyiciye ulaşırken 500 binden fazla da beğeni aldı. Yayın sırasmda takipçiler tarafından yüzlerce yorum yapılırken videolar Burak Özçivit hayranları tarafından diğer sosyal mec-ralarda paylaşıldı.

Clear’ın, tüketicilerine farklı deneyimler sunmak isteyen dinamik bir marka olduğunu belirten Unilever Kişisel Bakım Kategorisi Pazarlama Direktörü Handem Çelenkler, Periscope’un da eğlenceli ve popüler bir uygulama olmasının yanı sıra canlı yayın unsuruyla çok dinamik olduğunu vurguluyor. “Mecranın barındırdığı bu doğallığın ve dinamizmin markamızla bir araya geldiğinde projemizi başarıya taşıyacağına inanıyorduk” diye konuşan Çelenkler, sonucun kendilerini şaşırtmadığını da sözlerine ekliyor.

TAKİPÇİLERLE BİREBİR İLETİŞİM

Markaların uygulama ile imtihanı bu örneklerle sınırlı değil. Ürün lansmamnı canlı yayınlamak markaların en çok tercih ettiği yöntemlerden biri. Geçtiğimiz haftalarda L’oreal Paris, ürün lansmamnı ve fotoğraf çekimini canlı yayınlarken, The Body Shop da ürün lansmanmı uygulama ile yayınlayan markalar kervanına katıldı.

Oils of Life ve Spa of the World koleksiyonlarının lansmamnda Periscope üzerinden iki kez canlı yayın yapan The Body Shop’un ilk yayınında marka yetkilileri ürünlerle ilgili detaylı bilgilendirme yaparken, ikinci yayınında ise sosyal medyada geniş takipçi kitlelerine ulaşan isimler ile bir araya gelindi. Yayın sırasında marka ve ürünlerle ilgili sorular The Body Shop yetkilileri tarafından cevaplandı. Bu sayede takipçileri ile birebir iletişim kuran The Body Shop sonuçlardan memnun. Sosyal medya istatistikleri, Periscope’taki üye sayısı artışı ve paylaşılan fotoğraflara yazılan yorumlar markanın hedeflerine ulaştığını gösteriyor.

‘TÜKETİCİNİN İSTEKLERİYLE ÖRTÜŞÜYOR”

Dijital medya dünyasına yeni bir soluk getiren Pe riscope’un önümüzdeki dönemde daha fazla marka tarafından kullanılacağı aşikâr. Uygulamanın niteliklerinin kişilerin istekleriyle örtüştüğünü ve onların beklentilerini yakaladığını söyleyen Italia Brand Group Türkiye Müşteri Direktörü Burcu Güldemet, Periscope sayesinde şeffaflık arayan tüketici kitlesiyle, kendini güçlü hisseden, gerçek kimliğini süslü reklamların ardına gizlemeyen markaların buluşabildiğim belirtiyor. Çok uzakta olmayan bir gelecekte sosyal medyadaki değişime ayak uyduran markaların Periscope rüzgarını arkasına alarak rakiplerine fark atabileceğine dikkat çeken Güldemet, geride kaldığını fark eden markalara da tüketicilerin istekleri doğrultusunda dönüşmek zorunda kalacağını ifade ediyor.

“ANLIK VE SAMİMİ İLETİŞİM İMKÂNI”

Krombera Ajans Başkanı Alper Afşin Özdemir ise takipçiler ile anlık ve birebir temas kurma imkanı sağlayan Perisco-pe’un markalarla kullanıcılar arasındaki mesafeyi ortadan kaldırarak çok daha samimi bir iletişim ortamı sunduğunu belirtiyor. Uygulama markaların tammrlığım artırmada önemli bir araç olsa da Özdemir yeni fenomene temkinli yaklaşıyor ve bu tarz uygulamaların marka değerine olan katkısını ölçmek için iletişimin sürekli ve devamlı olması gerektiğinin altını çiziyor. Sosyal medyanın ilk ve en önemli kuralının her mecrayı kendi doğasına uygun olarak kullanmak olduğunu ifade eden Özdemir sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Periscope’un doğasında anlık, doğal ve samimi bir iletişim yatıyor. Dolayısıyla bu uygulama aracılığıyla takipçileriyle iletişim kurmak isteyen markaların bu gerçekleri göz önünde bulundurması, mecranın doğallığını bozmaması ve kendisine gelen olumlu ya da olumsuz her türlü yorumu önemsediğini göstermesi gerekiyor.”

YAYIN ÖNCESİ BİLGİLENDİRME ÖNEMLİ

Ancak Periscope’u kullanmak kadar doğru ve etkin kullanmak da önemli. Markaların canlı yayın öncesi hesaplarından yayın hakkında bilgilendirme yapmaları gerektiğini söyleyen Dijital İletişim Danışmanı Erdal Erdoğdu, “Eğer markanın ulaşabileceği, mesajlarını iletebileceği kitleler söz konusu mecrada yoksa, sırf popüler diye Periscope’ta canlı yayın yapmak, bu mecraya girmek yapılacak hataların başında geliyor” diyor.

Uygulamada yapılacak işin anlık ve canlı olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Erdoğdu, “Daha sonra düzenleme gibi bir imkan olmadığından olası tüm durumlar göz önüne alınarak hareket edilmeli. Tüm aksaklıklar önceden öngörülebilir olmalı” diye konuşuyor. Tek bir lansman ya da etkinlik sonrası kanalı susturmanın hedef kitlelerin markayı unutmasına sebep olabileceğine dikkat çeken Erdoğdu, bunun , tam tersinin de hedef kitlelerde bıkkınlığa neden olabileceğinin altını çiziyor.

“CİDDİYETTEN UZAKIAŞILMAMALI”

Dijital Reklam Ajansı digiMucit Yöneticisi Hakan Genç de yayın öncesi bilgilendirmenin önemine dikkat çekiyor ve yayın saatinin, Facebook ve Twitter üzerinden önceden duyurulması gerektiğini ve bu mecralardan içerik hakkında ilgi çekici ipuçları verilmesini tavsiye ediyor. Periscope kanalının diğer sosyal medya hesaplarıyla desteklenmesinin önemli olduğunu belirten Genç, “Bunu yaparken markaların canlı yayın ciddiyetinden ve kurum imajından uzaklaşmamaları gerekiyor ama bunu sıcak bir iletişim tonuyla gerçekleştirmeleri şart” diye konuşuyor. Genç, ayrıca marka logosunun olduğu bir panonun önünde durarak yayın yapmanın tekdüze bir görüntüye neden olacağının altını çizip markaları bu ve benzeri görüntüleri vermekten kaçınmaları yönünde uyarıyor.

“MARKAYA ARTI DEĞER KATIYOR”

Periscope gibi uygulamaların markaların PR faaliyetlerine ciddi katkı yaptığını belirten 4129 Grey Müşteri Süpervizörü Eyüp Öz, takipçilerin ulaşamadığı ya da tecrübe etme imkanı bulamadığı etkinliklerden yayın yapılmasının markalar açısından faydalı olabileceğini ifade ederek, “Herkes lansman partisine davet edilemiyor ama ne olup ne bittiğini canlı olarak izletmek markaya artı değer kazandırıyor” diye konuşuyor. “Aynı zamanda senaryosu takipçilerin yönlendirmeleriyle belirlenen ya da story telling odaklı kurgular da Periscope kullanımında çok etkili” diyen Öz, önümüzdeki dönemde kullanıcıların merak ettiği konularda markaların yayın yapmasının hem PR değeri yüksek işlere imza atılmasını hem de marka imajını yükseltilmesini sağlayacağını belirtiyor.

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu