Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Phablet Nedir? – Phablet Satışları ve Fiyatları

SAMSUNG’UN yaklaşık iki yıl önce duyurduğu Galaxy Note adlı cihazıyla hayatımıza yeni bir kavram girdi: Phablet. Akıllı telefonun ve tabletin özelliklerini bir araya getiren bu cihazlar, daha büyük bir ekran keyfiyle zengin bir telefon deneyimi yaşatıyor ve bu yüzden de giderek daha çok seviliyor. Metroda, otobüste, AVM’de, kafede pek çok insanın elinde bu kocaman ekranlı telefonları görmeye alıştık. Tüketicinin bu ilgisini markalar da karşılıksız bırakmadı. Bugünlerde çok sayıda markanın yeni phablet lansmanlarına tanık olurken, model çeşidinin artmasıyla yarışın kızıştığını görüyoruz. Phablet yarışı,tam gaz devam ederken “Peki satışlar ne durumda?” sorusunun peşine düştük…

phablet

BÜYÜK EKRANLI AKILLI TELEFON

Phablet’leri belli bir kategoriye sokacak olursak, ekran boyutu yaklaşık 13-18 santim (5-7 inç) arasında değişen cihazlar olarak tanımlayabiliriz. Akıllı telefondan daha büyük, tabletlerden daha küçük olan phablet-1er, telefon ve tablet özelliğini bir araya getirerek tüketicinin iki farklı cihaz kullanmasının önüne geçmiş olu yor. Hem iletişim hem de verimlilik ihtiyacını aynı cihaz üzerinde karşılamak ise büyük ekranlı akıllı telefonları güç geçtikçe öne çıkarıyor.

Satış rakamlarına baktığımızda bu yeni segmentin giderek popülerleşeceği gözleniyor. International Data Corporation (IDC) verilerine göre, 2013’ün üçüncü çeyreğinde yaklaşık 212 milyon akıllı telefon sevkiyatı yapılan pazarın yüzde 22’sini phabletler oluşturdu. Junipcr Research’üıı verilerine göre ise 2018 yılında phablet sevkiyatmın tüm dünyada 120 milyonu aşması söz konusu. Deloitte’un “Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon 2014 Öngörüler’ine göre, phabletler 2014″te satılması öngörülen 1.2 milyar adet akıllı telefon pazarının dörtte birini oluşturacak. Tanesi ortalama 415 dolar olan phabletler, akıllı telefonlardan yüzde 10 daha pahalı olacak ve toplam satışından da 125 milyar dolar gelir elde edilecek.

PAZARIN YÜZDE 7’Sİ

Pil ömrünün uzaması, telefonda internet kullanımının hız kazanması, oyuna ve multimedyaya verilen önemin artması bu rakamların artışındaki en büyük etmen. Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Ucansoy, “Hem telefon hem de tablet ihtiyacını karşılayan bu cihazlar, yerine göre oyun bilgisayarı, televizyon, dokümanlarım zı barındırıp işlerinizi yürütebildiğiniz vazgeçilmez birer yardımcı haline geldi.

2014’te globale paralel olarak Türkiye’de bir artış olacağını öngörüyoruz” diyor.

Peki Türkiye’de rakamlar ne durumda” IDC’nin verilerine göre, Türkiye’de 5.50 inç ile 7 inç arası phabletler, 2013’te bir önceki yıla göre yaklaşık beş kat büyüme ile 394 bin adet satış rakamına ulaştı. 2013’ün son çeyreği itibariyle de phablet pazar payı oranı ülkemizde yüzde 7’ye ulaşmış durumda. IDC Kıdemli Araştırma Analisti Ramazan Yavuz, taksit sınırlandırmasıyla birlikte 2014 yılında da bu rakamın aynı oranda kalacağını belirterek şunları söylüyor: “Taksit sayısının sınırlandırılması ve dolar kurundaki dalgalanmaların Mart-Nisan aylarında tüketici fiyatlarına yansıtılması ile beraber phablet pazarındaki hızlı büyümenin yavaşlayacağı açık” diyor.

APPLE DENGELERİ DEĞİŞTİRİR Mİ?

Üreticilerde, akıllı telefon tarafında tablet ekran boyutlarına doğru, tablette ise daha küçük ekran boyutlarında çözümler yaratmaya doğru bir yöneliş gözlemleniyor. Phablet ise bu iki üründen beslenen fiyat ve çok fonksiyon-luluğa önem veren müşteriler tarafından cazip bulunuyor. Samsung’un Galaxy Note serisiyle başlayan trend bugün Nokia, HTC, Huawei, Sony, LG gibi dev üreticilerin pazara sunduğu güçlü ürünlerle devam ediyor.

IDC Kıdemli Araştırma Analisti Ramazan Yavuz’un paylaştığı bilgilere göre, phablet pazarı dünya genelinde de gözlemlendiği üzere Türkiye’de de Samsung ürünleri tarafından domine ediliyor. Dolayısıyla bu pazarda An-droid’in hakimiyeti söz konusu. Ancak bu yıl pazara 4.7 inç ve 5.5 inç boyutlarında olmak üzere iki yeni büyük ekran akıllı telefonla gireceği söylentileri dolaşan Apple’m bu pazarda boy göstermesi dengeleri bir ölçüde değiştirebilir.

YAŞLILAR TARAFINDAN SEVİLDİ

Phabletler ağırlıklı olarak kimlere hitap ediyor derse niz. Bu sorunun yanıtı çok açık, 7’den 70’e herkese… Deloitte’un tahminlerine göre, oyun severler ve mesaj kullanıcılarının yanı sıra büyük ekran ve klavyeleri ne- ^ deniyle sürpriz bir şekilde 55 yaş üzeri kesim de phablet tercih ediyor.

“Phablet satışlarında net bir yaş grubu kırılımmdan bahsetmek mümkün değil” diyen HTC Ülke Müdürü Canan Taşar, HTC ürünleri için tüketici profilinin 18-49 yaş gibi geniş bir aralıkta bulunduğunu söylüyor.

Büyük ekranda içerik üretiminin de standart bir akıllı telefona göre daha kolay olduğu phablet”lere dünyası da büyük ilgi gösteriyor. Phablet”lerin özellikle profesyonel iş yaşamındaki kişiler ile multimedya deneyimine meraklı olanların vazgeçil-ı mezlerinden biri olacağını söyleyen Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Ucansoy, firma olarak bu kullanıcı segmentini hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: “Phablet dünyasında önemli bir potansiyel görüyoruz ve cihazlarımızı tasarlarken tüm bu yaklaşımı göz önünde bulunduruyoruz.”

EN PAHALI PARÇA EKRAN

Binlerce lira verip satın aldığımız büyük ekran telefonların en büyük handikapı ise ekran çok büyük olduğu için cebe sığmaması… Bir diğer tehlike ise ekranların kırılma ihtimalinde ortaya çıkacak kabarık fatura. Bu cihazların en pahalı parçası ekran. 2 ila 2 bin 500 TL civarında para ödediğiniz bir phablet telefonun ekranının kırılması halinde servis hariç ekran bedeli 450 ila 650 TL arasında değişiyor. Tabii, ekran büyüdükçe maliyet de artıyor. Türkiye’de markalar tüketicilere iki yıllık garanti kapsamında destek veriyor. Servise verilen bir ürünün, 20 iş gününde kusursuz şekilde size geri teslim edilmesi gerekiyor. Yoksa firma cihazınızı yeni bir ürünle değiştirmek zorunda.

Piyasadaki phabletler ve özellikleri:

NOKIA 1320 VE 1520

Nokia 2014’e bu alana Nokia Lumia 1320 ve 1520 olmak üzere iki ürünle girdi.

1520, Windows Phone işletim sistemiyle kullanıcının tüm Microsoft Office programlarını etkin biçimde kullanmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra telefon, 1080p Full HD çözünürlük, 6 inç ekran ve 20 MP kameraya sahip. Dört çekirdekli işlemciyle çalışan Nokia 1520, 32 GB dahili hafıza ve 64 GB’a kadar microSD kart desteği sunuyor. Ayrıca telefon, 7 GB’lık ücretsiz bulut depolama imkanı da sağlıyor. Bu alandaki diğer ürün Nokia 1320 ise, 1520 ile ortak pek çok özelliğe sahipken 1520’nin aksine giriş ve orta segmentte  konumlanıyor. 6 inç boyutunda 720p ekrana sahip 1320, 5MP kamerayla gelirken, Nokia Storyteller gibi ™ özel fotoğraf düzenleme araçlarına sahip. 1320 için tavsiye edilen satış fiyatı 999 TL; Nokia Lumia 1520 için tavsiye edilen satış fiyatı ise 2 bin 199 TL.

HTC ONE MAX

HTC’nin bu kategoride tek ürünü üst segment akıllı telefonlardan HTC One max. Bu kategoride öne çıkan HTC Desire 816 da yakın zamanda Türkiye’de satışa sunulacak. HTC One max’in Full HD 1080p ekranı 5,9 inç büyüklüğünde. Android işletim sistemli telefon, Türkiye’de bir ilk olarak parmak izi okuyucu özelliği ile piyasaya sürüldü. Parmak izi okuyucu sensör ise kullanıcılara bir ek güvenlik imkanı tanıyor. microSD kartla 64 GB’ye kadar ek depolama kapasitesi sunan telefon, 2.1 MP ön kamera desteğine ve HTC BoomSound özelliğine sahip. Bu özelliğin getirdiği çift ön stereo hoparlör sayesinde müzik, video ve oyun deneyimi zenginleşiyor.

Önümüzdeki günlerde satışa çıkması beklenen HTC Desire 816 ise 5,5 inç büyüklüğünde HD ekrana, 13 MP arka ve 5MP ön kameraya sahip. Aynı zamanda 8GB dahili depolama, microSD kart desteği, 1.5GB RAM’le gelen telefon, dört çekirdekli işlemcisiyle güçlü bir çalışma hızı vaat ediyor. HTC One max 2 bin 299 TL fiyatı ile satışta. HTC Desire 816’nın ise fiyatı henüz belli değil.

SONY XPERIA Z ULTRA

Xperia Z ile phablet kategorisine hızlı bir giriş yapan Sony, bu segmente yönelik pazara sunmaya hazırlandığı yeni cihazlarla önümüzdeki aylarda adından daha çok söz ettireceğe benziyor. Bu kategoride en çok beklenen Xperia Z2 ve Xperia T2 Ultra’yı yakın zamanda piyasaya sürecek olan Soninin, phablet alanındaki en güçlü ürünü ise Sony Xperia Z Ultra. 6,4 inç Full HD ekrana sahip olan ürün, suya ve toza dayanıklı ekranıyla öne çıkıyor. 8 MP kamerayla gelen telefonun fön kısmında 2 MP çözünürlüğünde bir kamera daha var.

Telefonun ekranını kurşun kalem ve tükenmez kalemle kullanmak mümkün. 2 GB DDR3 RAM ve 16 GB dahili hafızaya yer verilen üründe microSD kart desteği ile hafıza artırabiliyor. Ve telefon, yüksek performansla çalışan Snapdragon 800 işlemcisiyle beraber geliyor.

Xperia Z Ultra’nın Türkiye’deki satış fiyatı 2 bin TL.

SAMSUNG GALAXY NOTE 3

Phablet çılgınlığını başlatan Samsung, Galaxy Note serisiyle bu alanda yer alırken, markanın seri içinde en öne çıkan ürünü ise Galaxy Note 3.

2 MP ön kamera, 13 MP arka kameraya sahip olan ürün, 5.7 inç büyüklüğünde Süper Amoled ekrana sahip. 3GB RAM’e sahip olan cihazda iki tane 4 çekirdekli işlemci bulunuyor ve bunlar performansa göre devreye giriyor.

Ekranda yazı yazmak için S-PEN’in kullanılabildiği ürün, 3 200 mAh pil kapasitesine sahip ve telefondaki bellek microSD kartla maksimum 64 GB’a çıkabiliyor. Note 3’ün fiyatı 2 bin TL gibi oldukça yüksek seviyede. Serinin en son üyesi, deri dikiş tasarımıyla öne çıkan Galaxy Note 3 Neo ise ülkemizde yeni satışa sunuldu.

Telefonun fiyatı ise bin 800 TL’den başlıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. İyi güzel tavsiyeler de bende Samsung Galaxy Mega 6.3 phablet kullanıcısıyım.neden yazılmamış. Phablet denince ilk akla mega geliyor diyebilirim hatta. Saçma yani. Önerileriniz arasında iyi diyebileceğim bir note 3 var birde phablet olarak sony xperia z ultra’yı örnek gösterebiliriz diğer bir örnek ise Galaxy mega 6.3 dür.. nokia lumia filan geçin abi bunları samsung,sony ve htc gibi markalar varken nokia’yı takoz diye kullanmam kimseyede tavsiye etmem.!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu