Güncel Ekonomi Haberleri

Portföy yöneticilerinin beklentileri

HSBC TÜRKİYE PORTFÖY

“DOLARDA DİP 3.50”

HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Genel Müdürü Namık Aksel, piyasalardaki olumlu tepkinin devam edebilmesi için küresel risk iştahının sürmesi ve daha da önemlisi hükümetin sosyal ve ekonomik alanlarda verimlilik arttırıcı hamleleri hızlandırması gerektiğine vurgu yapıyor. Bu yıl tüm dünyada ve Türkiye’de “sıradışı belirsizlik”lerin piyasalar üzerinde etkili olduğunu söyleyen Aksel, önümüzdeki üç aya ilişkin öngörülerini şöyle özetliyor:

“Türkiye’deki referandum ve Fransa’daki başkanlık seçimleri bu dönemdeki en önemli belirsizliklerdi. Türkiye’de referandumun geride kalmasıyla politik ortamın bir miktar sakinleşmesini bekliyoruz. Kısa vadede piyasanın takip edeceği en önemli göstergeler TCMB faiz politikası ve bunun kur ve enflasyon görünümü üzerindeki etkisi olacak. Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu koruması dolar/TL’de oynaklığın azalmasını sağlayabilir. Öte yandan, iskontolu işlem gören BIST endeksinin de belirsizliğin ı ‘ göreceli azaldığı bu dönemde kuvvetli birinci çeyrek bilançolarının da desteğiyle bir süre daha olumlu ayrışmasını bekliyoruz. Hem bankacılık sektörü, hem de sanayi kesiminin faaliyet karlarındaki olumlu gidişat yılın geri kalanı için de pozitif beklentileri destekleyecektir.”

Aksel, enflasyonun ise mayıs ayında zirve yapmasını sonraki aylarda ise limitli olmak kaydıyla aşağı geleceği görüşünde. Enflasyonda yıl genelinde önemli bir düşüş yaşanmasının zor olduğuna vurgu yapan Aksel, faiz ve kur beklentisi için şunları söylüyor:

“Bu enflasyon görünümü de referandum sonrası yüzde 10.50’ye kadar inen TL cinsi 10-yıllık tahvil faizinde daha düşük seviyelerin görilmesine izin vermeyebilir. Dolar/TL’de ise 3.50 seviyesinin kısa vadede dip olmasını bekliyoruz. Buna göre önümüzdeki üç ay için do-lar/TL kur beklentimiz 3.50-4.00, euro/TL beklentimiz ise 3.85-4.40 seviyesinde.

10 yıllık faizler için mevcut bandın yüzde 11.25-10.25 olduğunu söyleyebiliriz. Kısa vadede fiyatlardaki artışın yüksek seyredeceği ama TCMB’nin de mevcut sıkı duruşunu koruyacağı görüşündeyiz. Ama üç ay içinde TCMB’nin borç verme ve politika faizlerinden tonlamaya geçmesi durumunda, bozulma trendindeki enflasyon beklentilerinin düzelebileceğim ve ancak o zaman 10 yıllık tahvillerde yüzde 10.25’in altının görülebileceğini düşünüyoruz. Aksi durumda Türkiye’nin risk priminde daha fazla düşüş öngörmediğimiz için tahvil faizlerinin seyrinin bant içerisinde ama satıcılı seyretme olasılığı yüksek.”

ZİRAAT PORTFÖY

“TL GÜÇLENECEK”

Ziraat Portföy Genel Müdürü Hakan Eryılmaz, önümüzdeki üç aylık süreçte Türk Lirası’nın bir miktar daha güçleneceği görüşünde. 2016 Kasım ayında ABD seçimlerini Trump’m kazanması ve ardından FED’in faiz artırımı ile başlayan süreçten Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı yüksek ülkelerin negatif etkilendiğini hatırlatan Eryılmaz, 2017’nin ilk dört ayma ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor:

“2017 Ocak ayının sonlarından itibaren yılın ilk çeyreğinde artan jeopolitik riskler, referandum süreci ve derecelendirme kuruluşlarından gelen not indirimleri yatırımcıların risk iştahı üzerinde etkili olsa da TCMB Ocak sonundan itibaren fonlama maliyetini yukarı çekerek yapmış olduğu sıkılaştırma ile TL’de bir miktar stabilizasyon sağladı. Referandurum sonrası siyasi risklerde beklenen azalma ile birlikte piyasada fiyat hareketleri de rasyonelleşmeye başladı. Erken seçimin olmayacağına yönelik kuvvetli sinyaller piyasadaki momentumu destekliyor.”

içinde bulunduğumuz dönemden hareketle önümüzdeki üç aylık dönemde kur tarafmda oynaklığın daha azalarak TL’nin bir miktar daha değerlenmesini bekleyen Eıyıl-maz, “Siyasi istikrar ile birlikte sermaye piyasalarına yabancı ilgisinde artış görülebilir. TL’deki istikrar hisse ve tahvil tarafına da yansıyabilir. Hisse senedi tarafının şirketlerin ilk çeyrek finansal sonuçlarmda görülecek güçlü seyir ile tahvile göre pozitif ayrışması beklenebilir. Tahvil tarafında ise fasa vadede enflasyon nedeniyle potansiyel sınırlı görülse de yaz aylarında enflasyon oranında beklenilen düşüş ile birlikte yatırımcı ilgisinde artış görebiliriz” diyor.

Bu beklentiler ışığında Eryılmaz’m önümüzdeki üç ay için dolar kur tahmini 3.514-3.715 TL, euro tahmini ise 3.7557-3.962 TL seviyesinde. İki yıllık gösterge faiz tahmin aralığını ise yüzde 10.80-11.20 olarak açıklayan Eryılmaz, bu beklentisinin nedenini ise şöyle açıklıyor:

“Kısa vadede Türkiye açısından enflasyon riski devam ediyor ve bu nedenle TCMB sıkı duruşunu sürdürüyor. Fonlama maliyetinin, bir süre daha yüzde 11.50 seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Bu nedenle fasa vadeli faizlerde aşağı yönlü hareketin sınırlı kalacağmı öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısı itibarıyla, kurda bir miktar toparlanmayla beraber enflasyon oranında da belirgin iyileşme olacağı varsayımı altında iki yıllık tahvillerde aşağı yönlü hareket görebiliriz.”

GEDİK PORTFÖY

DÜZELTME GELEBİLİR

Gedik Portföy Genel Müdürü Halim Çun önümüzdeki bir iki ay teknik ve mevsimsel nedenlerle başta ABD ve diğer gelişmiş ülke piyasalarından kaynaklı bir düzeltme hareketi yaşanabileceği görüşünde. Bu düzeltmenin ise bizde de varlık fiyatlarında konsolidasyona gerekçe olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Trump’m seçiminden, geçen hafta Fransa’da Macron’un seçim zaferine kadar geçen son altı ayda global piyasalarda çok sert ve beklentilerin ötesinde hareketler izlendiğim hatırlatan Çun, önümüzdeki üç aya ilişkin tahminlerini şöyle özetliyor;

“Küresel ekonomide büyüme beklentileri nispeten düşük olmaya devam etse de, likidite bolluğu ve alternatif eksikliğinin hisse senetlerini desteklemeye devam edeceğini görüyoruz. FED’in faiz artırma sürecinin yarattığı tehdit bile bu trendi bozmuyor.

BIST-100 için bu yılki hedefimizi 95.000-100.000 civarı olarak öngörüyoruz. Ancak, yılbaşından bu yana kaydedilen ralliyi dikkate alırsak 93.500-95.000 aralığı pozisyonları “dengelemek” ve riskleri azaltmak için kullanılabilir. Daha sonraki gerilemeler, özellikle 87.500 -85.000 aralığı alım için fırsat olarak değerlendirilebilir. Özetle, orta uzun vadeli olumlu beklentilerimiz yılın ikinci çeyreği için bizi aşırı karamsar olmaktan uzaklaştırıyor.”

Çun, tüm bu beklentiler ışığında önümüzdeki üç ayda dolar/TL’nin 3.55-3.70 bandı içinde hareket edeceğini ve hafif aşağı eğilimli olabileceği tahmininde bulunuyor. Euro/TL’ye ilişkin tahmini ise 3.85-4.00 aralığında yoğunlaşıyor.

Mart sonu itibariyle yüzde 11.29’a yükselen enflasyonun (TÜFE) bahar aylarında yüzde 11.5-12.00 civarlarında zirve yaptıktan sonra yılın ikinci yarısında gerileme eğilimine gireceğim öngören Çun’un gösterge faize ilişkin kısa dönem tahmini ise şöyle:

“İkinci çeyrekte gösterge faizin mevcut düzeyde yatay seyretmesini beklemekle birlikte, ikinci çeyreğin sonuna doğru yüzde ll’in altına çekilmeler görebiliriz. Dolayısıyla ikinci çeyrekte gösterge faiz ise yüzde 10.75-11.50 arasında seyredebilir.”

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu