Kültür Sanat Haberleri

Ramazan’da Ziyaret Edilen Türbeler

ŞANLIURFA

İnanç turizminin odağı

Hazreti İbrahim, Eyyüp, Musa, Şuayip başta olmak üzere birçok peygambere ev sahipliği yapan Şanlıurfa, inanç turizminin yanı sıra kültürel değerleriyle de ön plana çıkıyor. Şanlıurfa’da en fazla ilgiyi kentle özdeşleşen ve üç ilahi dinin atası kabul edilen Hazreti İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl görüyor. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin gezdiği Balıklıgöl, Ramazan ayında ziyaretçi akmına uğruyor. Buradan tarihi Urfa Kalesi’ne çıkan ziyaretçiler, tarihi ve yeni yapıların iç içe olduğu kenti kuş bakışı seyrediyor. Kalenin eteğindeki doğal mağaralarda oluşturulan kafelerde yorgunluk atan turistler, daha sonra tarihi çarşı ve hanlarda adeta geçmişe yolculuk yapıyor. Ziyaretçiler, Balıklıgöl’ün yanı sıra kentte yaşamış diğer peygamberlerden Hz. Eyyüp’ün çile çektiği makam olarak kabul edilen ‘Sabır Mekamı’na da ilgi gösteriyor.

SİİRT

Evliya türbeleri ünlü

Başta Veysel Karani ve İbrahim Hakkı olmak üzere çok sayıda evliya türbesinin bulunduğu Siirt, inanç turizminin en gözde şehirlerinden biri. İslam inancının yayılmasında büyük rol oynayan Veysel Karani ile onun yolunu izleyen İbrahim Hakkı’ya ait türbelerin bulunduğu Ziyaret (Veysel Karani) ve Tillo (Aydınlar) ilçeleri, ruhani özellikleri ile görülmeye değer, inanç açısından büyük önem taşıyan bu iki ilçe, Ramazan’da daha çok ziyaretçi çekiyor.

Kadir Gecesine özel tur

İstanbul’da günübirlik tarih ve kültür turları yapan Antonina Turizm Genel Koordinatörü Sibel Tuna, Ramazan ayına ve Kadir Gecesi’ne özel turlar düzenlediklerini anlatıyor. Ramazana özel turların ibadet içerikli turlar olmadığını vurgulayan Tuna, “Çünkü konu ibadet olduğunda, ibadet, birey ve inandığı mertebe arasında bir konu. 0 noktada bize ihtiyaç yok. Biz, Ramazan turlarımızı, uzmanlarımızla, kültürel bir tanıklık ve etkinlik olarak planlıyoruz.

Örneğin, en sık gerçekleştirdiğimiz Kudüs ve Çevre Yerleşimleri turumuzu, din ve kültür tarihçisi uzmanlarımızla geziyoruz. Halbuki bölgeye ibadet amaçlı da gidilebilir. Ama biz, mümkün olduğunca sosyal bilimci gözüyle geziyoruz ve gezdiriyoruz.” Ramazan ayının sıcak havalara denk gelmesi nedeniyle turları öğleden sonra saat 15:00 gibi başlattıklarını söyleyen Tuna, bu aya özel içerikle yaptıkları özel turları şöyle sıralıyor: Topkapı Sarayı ve Çevresi turu, Teknede Mehtap turu, Süleymaniye-Zeyrek-Vefa turu, Sahura özel Eyüp Piyer Loti Gece Gezintisi turu ve Kadir Gecesi turu.

Yurtdışı turlarda tercih Umre ve Kudüs

Özellikle Ramazan ayında kutsal topraklara ziyaretler büyük artış olduğunu söyleyen Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci, kendilerinin de bu ay boyunca ibadet maksadıyla Umre turları düzenlediklerini aktarıyor. Çizmeci sözlerine şöyle devam ediyor: “Ramazan’ın yaza denk gelmesi ile Suudi Arabistan’da ve özellikle Mekke’de sıcaklıkların 50 dereceleri görmesi, Ramazan ayında özellikle otel fiyatlarının diğer zamanlara göre iki-üç kat pahalılaşması, doların da geçtiğimiz senelere göre yüksek olması açıkçası bu sene Ramazan turlarının nispeten daha önceki sezonlara göre bizim açımızdan biraz daha sakin geçmesine sebep oldu. Ancak saydığım bu etkenlere rağmen içinde Kadir gecesini de barındırması sebebiyle Ramazan ayının son 10 günü için Umre turlarına talep alıyoruz.?

Elçi Tur’un dinler tarihi uzmani tur lideri Yaşar Derin ise, yurtdışı turlarda Kudüs’ün Ramazan’da en çok tercih edilen kent olduğunu ifade ediyor.

Derin, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ve Hz. Muhammed’in Miraç’a çıktığına inanılan Kübbet-üs Sahra’ya ev sahipliği yapan Kudüs’ün neden tercih sebebi olduğunu şöyle anlatıyor: “İslam dininde birinci kutsal yer Mekke, ikinci Medine, üçüncü Kudüs’tür. Osmanlı döneminde Kudüs’e çok büyük yatırımlar yapılmış.

Şu anda ayakta olan surlarını Kanuni Sultan Süleyman’ın talimatıyla Mimar Sinan restore etmiş. Altın kubbeli Kübbet-üs Sahra da Osmanlı döneminde restorasyondan geçmiş. Hatta bizim Hürrem Sultanımızın bile orada vakfiyesi var, şimdi yetimler evi olarak kullanıyorlar. Hürrem Sultan zamanında 900 aileye her gün yemek çıkarmış, bunların yemek listeleri bile hala elimizde, oraya gidince kazanlarını görüyoruz. Kudüs’te İslam ve Türk tarihine dair anlatılacak çok konu var. Her yıl olduğu gibi bu Ramazan’da da 21 Haziran’da Kudüs’e gidip bayramı orada geçireceğiz.”

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu