Kültür Sanat Haberleri

Ramazan’da Ziyaret Edilen Türbeler

Ramazan’da Gezilecek Yerler

İÇİNDE bulunduğumuz Ramazan ayı dini mekanların daha çok ziyaret edildiği, inanç turizminin tavan yaptığı bir dönem. Bu ay boyunca kutsal sayılan mekanlarda edilen duaların daha çabuk kabul göreceğine dair genel inanç, başta camiler ve türbeler olmak üzere tarihi ve dini mekanların ziyaretçi akınına uğramasına yol açıyor. Türkiye’nin dört bir yanında, çok sayıda ziyaretçi çeken kutsal mekanları derledik…

İSTANBUL

Sultanahmet en hareketli bölge

İstanbul’da Ramazan’da dini mekan ziyaretlerinin odağında Sultanahmet var. Meydanda kurulan iftar çadırıyla, ses, ışık ve görsel animasyonlarla şenlikli bir havaya bürünen Sultanahmet, bu tür gezilerin uğrak yeri oluyor. Gün boyunca camii ve türbeleri ziyaret edip dua edenler yine tarihi bir mekanda orucunu açmayı tercih ediyor. Ramazan ayına özel tur programları hazırlayan seyahat acenteleri programlarım öğleden sonra başlatıp iftar yemeği alındıktan sonra gece de devam ettiriyor. İstanbul’da Ramazan ayı boyunca en çok ziyaret edilen cami ve türbelerden bazıları şunlar…

EYÜP SULTAN TÜRBESİ

İstanbul’da en çok ziyaret edilen türbe olan Eyüp Sultan Türbesi, Eyüp Sultan Camii’nin yanında. Hz. Muhammed’in ordusunda sancaktar olup, İstanbul’un Araplar tarafından kuşatılması sırasında şehit olan Hz. Eyyub El-Ensari’nin mezarı burada. Mezar fetihten sonra bulunmuş ve üzerindeki türbe 1459 yılında cami ile birlikte inşa edilmiş. Türk toplum ve devlet hayatında tarih boyunca büyük yeri ve önemi olmuş bir mekan. Zira Osmanlı padişahları tahta çıkışlarında Eyüp Sultan’da kılıç kuşanmışlar. Öyle ki, Eyüp Sultan’a yakın gömülmek bile kutsal bir amaç olmuş. Geçen yıl restorasyondan geçen türbe, Ramazan ayı boyunca 24 saat açık. Çeşitli dilekleri olanlar türbenin önünde dua eder ve çevresini üç defa dolaşır. Türbenin ayakucunda bulunan suyun kalp hastalığına şifa olduğuna inanılır.

ORUÇ BABA TÜRBESİ

İstanbul ve Ramazan denince akla ilk gelenlerden. Topkapı Şehremini’nde. Özellikle Ramazan’m ilk ve son günü orucun burada açılması bir gelenek. Şeyh Mustafa Zekayi Efendi olarak bilinen Oruç Baba’nın Ramazan ayının ilk günü orucunu Hızır Aleyhisselâm ile birlikte sirke ve ekmekle açtığına inanılır. Hayatı boyunca birçok dini eğitim almış ve birçok tarikat öğretilerinden geçmiş birisi olan Oruç Baba’nın tüm ömrünü oruç tutarak geçirdiği biliniyor.

HIRKA-İ ŞERİF CAMİİ

Hz. Muhammed’in Veysel Karani’ye hediye ettiği hırkanın (Hırka-ı Şerif) muhafaza ve ziyaret edilmesi için padişah Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Camii, Ramazan ayı boyunca İstanbul’da en çok ziyaret edilen kutsal mekanların başında geliyor. Genelde her Ramazan 1 milyonun üstünde ziyaretçi alıyor. Hırka-i Şerifi ziyarete gelenler ayrıca Sakal-ı Şerif, Hz. Muhammed’e ait bir iç gömlek ve Başmak-ı Şerif, Kabe örtüleri ile Veysel Karani’nin takkesini ve kemerini görebiliyor. 2 Haziran’da kapılarını açan Hırka-i Şerif, arife günü ikindi vaktine kadar ziyaret edebiliyor. En kalabalık gün de Kadir Gecesi oluyor, sabah ezanına kadar ziyarete açık oluyor.

YUŞA PEYGAMBER TÜRBESİ

İsrailoğulları’na gönderilen peygamberlerden olduğuna inanılan Hz.Yuşa’nın kabrinin burada olduğuna inanılır. Peygamberler tarihinde geçen tespitlere göre, Boğaziçi bölgesine geldiği ve burada vefat ederek defnedildiği söylenir. Beykoz’un tepelerinde Boğaz’m en görkemli yerinde bulunan türbede hem dualarınızı eder hem de yeşilliklerin arasından o eşsiz Boğaz manzarasını seyredebilirsiniz.

MEHMED EMİN TOKADİ TÜRBESİ

Mehmet Emin Tokadi Türbesi, Zeyrek’te, Unkapanı Caddesi ile Zeyrek Yokuşu’nun kesiştiği köşede. Evliyaların hocası olarak bilinen üç büyük evliyadan biri olan Mehmet Emin Tokadi, 1664 senesinde Tokat’ta doğmuş ve 81 yaşındayken İstanbul’da vefat etmiş.

AZİZ MAHMUT HÜDÂYÎ TÜRBESİ

Aziz Mahmud Hüdâi, Anadolu’da yetişen büyük velilerden birisi ve aynı zamanda Celvetiye Tarikatı’nın pirlerinden. 1628 yılında İstanbul’da vefat edip buraya gömülmüş. Üsküdar’ın tepelerinden birinde olan türbesinde yazılı bir duası var: “Sağlığımızda bizi, vefatımızdan sonra kabrimizi ziyaret edenler ve türbemizin önünden geçtiğinde Fatiha okuyanlar bizimdir. Bizi sevenler denizde boğulmasın, ahir ömürlerinde fakirlik çekmeşin, imanlarını kurtarmadıkça göçmesin”

MERKEZ EFENDİ TÜRBESİ

Hem tıp doktoru hem de din alimi olan Merkez Efendi döneminin ileri gelen hekimlerinden olmayı başarmış ve mesir macununu icat etmiş. Türbesi, Topkapı’dan Sahil Yolu’na doğru giderken yolun sağ tarafında, Mevlanakapı’nın arka sokaklarından birinde. Türbe, çilehanesi ve yanındaki dilek kuyusu ile eskiden olduğu gibi günümüzde de dilekte bulunmak için halkın en çok ziyaret ettiği kutsal yerlerden biri.

FATİH CAMİİ VE FATİH SULTAN MEHMET TÜRBESİ

İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı caminin içerisinde darüşşifa, tabhane, imarethane, medrese ve külliyeler bulunuyor. İstanbul şehrinin yedi tepesinden birisine inşa edilmiş bu mekanı asıl Ramazan ayında özel kılan Fatih Sultan Mehmet’in türbesi ile birlikte Osmanlı Imparatorluğu’ndan birçok ismin burada mezarının olması.

BURSA

Sultanlar ve evliyalar şehri

Ramazanda dini ve tarihi turlarının uğrak noktalarından biri de Osmanlı’nm ilk payitahtı Bursa. Sultanlar ve evliyalar şehri Bur-sa’da Ramazan ayının bereketi en çok Emir Sultan Camisi çevresinde yaşanıyor. Bursalılar ve şehir dışından gelen ziyaretçiler Emir Sultan, Muhammed Üftade, Molla Fenari, Yeşil Türbe gibi önemli dini mekanlarında dua edip Kur’an-ı Kerim okuyor.

EMİR SULTAN CAMİİ VE TÜRBESİ

Emir Sultan Camii ve Külliyesi, Bursa’da Ramazan’da gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alıyor. 15. yüzyılda, Sultan Mehmed Çelebi’nin hükümdarlığı sırasında, Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adma yaptırılmış. Üç Osmanlı sultanı dönemlerinde yaşamış ve sufilikte velilik rütbesini kazanan Emir Sultan’ın türbesinin İslam dünyasında beşinci makam olduğu iddia ediliyor. Peygamber soyundan geldiği için “Emir”, gönülleri fethettiği için “Sultan” unvanı almış. Türbe yapısal olarak özgünlüğünü yitirmiş. Ancak sahip olduğu manevi değerinden hiçbir şey kaybetmeyerek günümüze gelmiş. Türkiye’de en çok ziyaret edilen cami ve türbeler arasında İstanbul’daki Eyüp Sultan Türbesi’nden sonra ikinci sırada geliyor.

ULU CAMİ

Türk-lslam mimarisinin en önemli eserlerinden Bursa Ulu Cami, Ramazan dolayısıyla ziyaretçi akınma uğruyor. Bursa’nın en görkemli camisi ve en önemli tarihî yapılarından olan Ulu Cami, Osmanlı Devleti’nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırıldı. 1396 yılında Niğbolu Zaferi sonrası büyük bir cami yaptırmak isteyen Yıldırım Bayezid, caminin yerini Emir Sultan’m gördüğü rüya üzerine belirlemiş. Söz konusu arsa üzerinde evi, bahçesi olanlara başka yerden muadili yerler verilir. Ancak yaşlı bir kadın evini satmak istemez. Kadın evini satmak istemeyince zorla alınacağı söylenir. Daha sonra kadın yerini satmaya razı olursa da ‘gönül rızası olmadan alman yerde namaz kılınmaz’ gerekçesiyle evin alanına düşen kısımda şadırvan yaptırıldığı rivayet ediliyor. Bu nedenle Ulucami’nin ortadaki kubbesinin altında havuzlu, 18 köşeli bir şadırvan bulunuyor.

ÜFTADE CAMİİ VE TÜRBESİ

Muhammed Üftade, İstanbul’da türbesi bulunan Aziz Mahmud Hüdai’nin hocası. Bursa, Pınarbaşı semti yamaçlarında bulunan Üftâde Camisi’nin doğusunda yer alan türbede, 1589 yılında vefat eden Üftade, oğullarına ait sandukalar ile kimliği belirsiz dokuz ahşap kabir bulunuyor. Türbe, 1866 yılında Serasker Hasan Rıza Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiş. On altı yaşlarında, Ulucami’de fahri müezzinliğe ve muhtelif camilerde imamlığa başlayan Üftâde, bu görevleri 18 yıl sürdürdükten sonra, vaaz ve irşad hizmetlerine başlamış. Doğanbey, Namazgah ve Kayhan Camilerinde hitabette bulunmuş. Üftade, aynı zamanda şair. Türbeye özellikle sağlık sorunları yaşayanlar gelip dualar ediyor ve şifa istiyor.

YEŞİL CAMİİ VE TÜRBESİ

Yeşil Semti’nde bulunan cami, 1419 yılında Yıldırım Bayezid’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmış. Yeşil Camii’nin karşısında Bursa’nın en değerli anıtsal yapılarından biri olan Yeşil Türbe bulunuyor. I. Mehmed ve ailesinin gömüldüğü yer olan türbenin büyük bölümü yeşil çinilerle kaplı.

MURADİYE CAMİİ

Muradiye semtinde bulunan cami, Sultan II. Murat tarafından 1424-1426 yılları arasında yaptırtılmış. Beş bölümlü son cemaat yerinin kemer araları çeşitli geometrik tuğla ve çinilerle bezeli. Caminin girişi kemerli olup, tavanı geometrik motifle süslü çini ile kaplı. Kapı kanatları ahşap işçiliğin en güzel örneklerinden biri. Yapıda çeşitli geometrik tuğla süslemeler yer alıyor. Rokoko tarzındaki mihrap, 18. yüzyılda yapılmış. Bu cami Bursa’da Osmanlı padişahları adma yapılan son cami.

EDİRNE

Serhat şehri ışı! ışıl

Osmanlı’nın ikinci başkenti Edirne, Ramazan’da ışıl ışıl. Her biri görkemli onlarca irili ufaklı tarihi camiye ve Selimiye, Üç Şerefeli, Sultan 2. Bayezid, Muradiye, Eski Cami gibi çok sayıda “Selatin Camileri’ne ev sahipliği yapan Edirne, özellikle Ramazan aylarında çok sayıda ziyaretçi çekiyor.

KONYA

Mevlana’nın mekânı

İslam âlimi Mevlana Celaleddin Rumi’nin yaşadığı şehir Konya, özellikle Ramazan ayında ziyaret edilmesi gereken kentlerin başında geliyor. Gezilecek yerler arasmda Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesi ve Mevlana Müzesi ilk sırada yer alıyor. Şehzade Selim tarafından yaptırılan Selimiye Camii de görülmeye değer. Diğer gezilmesi gereken yerler ise şunlar: Alaeddin Tepesi, Şems-i Tebrizi Cami ve Türbesi, Kapu Cami, Aziziye Cami ve Tarihi Sille köyü.

DİYARBAKIR

82 tarihi mekân var

Her köşesinde bir İslam eseri bulunan, 82 tarihi mekânıyla açık hava müzesi olan Diyarbakır’ın, Mekke ve Medine’den sonra en çok sahabe mezarını barındıran şehir olduğu ne yazık ki çok bilinmiyor. 27 şehit sahabenin mezarı ile altı peygamberin mezarlarma ev sahipliği yapan Diyarbakır, Ramazan ayında kültür ve inanç turu yapmak için ideal.

HZ. SÜLEYMAN CAMİİ VE 27 ŞEHİT SAHABE TÜRBESİ

Diyarbakır’daki kutsal merkezlerin başında geliyor ve Ramazan ayında çok sayıda ziyaretçi çekiyor. Hz. Süleyman Camii, Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından 1155-1169 yılları arasında yaptırılmış. Cami bitişiğinde Osmanlı döneminde yapılan Halid Bin Velid’in oğlu Süleyman ile Diyarbakır’ın Araplar tarafından almışı sırasında şehit düşen diğer sahabelerin yattığı Meşhed bulunuyor. Diyarbakır’da mezar yerleri kesin olarak bilinen 30 sahabenin 27’sinin kabri bu camide.

EĞİL İLÇESİ

Öte yandan Diyarbakır’ın çıkışında, yolun 25 km. kadar içerisinde şirin bir yerleşim yeri Eğil ilçesi, başlı başına dini bir merkez. Tarihin çeşitli dönemlerinde konumu itibariyle çeşitli inançların ve toplumlarm hüküm sürdüğü Eğil, birçok peygamber kabrine ev sahipliği yapıyor. Eğil, Nebi Harun-i Asefi, Nebi Hallak, Nebi Harut, Nebi Zünnun, Nebi Hürmüz, Nebi Ömer ve Danyal ile Kur’an-ı Kerim’de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin kabirlerinin bulunmasıyla daha da önemli hale gelen bir kutsal mekanlar diyarı.

1 2Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu